Τι είναι ένα αρχείο ISO; Πώς να ανοίξετε αρχεία εικόνας ISO

Τα αρχεία ISO χρησιμοποιούνται για τη διανομή λογισμικού. Στον πυρήνα του, ένα αρχείο ISO είναι μια μορφή αρχείου αρχειοθέτησης που μπορεί να περιέχει πολλά αρχεία σε αυτό και αυτά τα αρχεία μπορεί να είναι εξαιρετικά μεγάλα σε μέγεθος. Ένα αρχείο ISO θα συμπιέσει αυτά τα αρχεία σημαντικά συχνά μειώνοντας το μέγεθος κατά μερικά GB, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τη διανομή αρχείων του λειτουργικού συστήματος.

Τι είναι ένα αρχείο ISO;

Έννοια ISO

Μια εικόνα ISO είναι βασικά ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται για αρχεία ISO. Η λέξη “εικόνα” μερικές φορές θεωρείται ότι σημαίνει ότι αυτό το συγκεκριμένο αρχείο είναι ένα “στιγμιότυπο” ενός συγκεκριμένου αρχείου ή λειτουργικού συστήματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επαναφορά ενός υπολογιστή ή ενός αρχείου.

Τα αρχεία ISO προέκυψαν με την άνοδο των μονάδων οπτικού δίσκου (συσκευές εγγραφής CD και DVD). Οι μονάδες CD και DVD φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, καθώς πολλοί άνθρωποι προτιμούν πλέον να χρησιμοποιούν USB ή/και εξωτερικές μονάδες για τη μεταφορά δεδομένων, αλλά η μορφή αρχείου ISO είναι ζωντανή.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τη γραμμή παιχνιδιών στα Windows 10

Ενώ ορισμένα αρχεία ISO μπορεί να περιέχουν λειτουργικά συστήματα, δεν περιέχουν όλα. Άλλα μπορεί να περιέχουν λογισμικό ή αντίγραφα/αρχεία/στιγμιότυπα συστημάτων αρχείων.

Πώς να «ανοίξετε» μια εικόνα ή αρχείο ISO

Μια εικόνα ή ένα αρχείο ISO μπορεί να ανοίξει με διαφορετικούς τρόπους. Η μέθοδος που χρησιμοποιείτε εξαρτάται από το σε τι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το αρχείο.

Τοποθέτηση εικόνας ISO

Μια εικόνα ISO μπορεί να τοποθετηθεί ως εικονική μονάδα οπτικού δίσκου. Όπως μια μονάδα USB ή μια εξωτερική μονάδα δίσκου είναι τοποθετημένη στα Windows 10, το αρχείο ISO μπορεί να προσαρτηθεί έτσι ώστε το σύστημα να πιστεύει ότι υπάρχει μια μονάδα οπτικού δίσκου συνδεδεμένη στο σύστημα που έχει δεδομένα σε αυτό.

Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων.
Μεταβείτε στο αρχείο ISO που θέλετε να προσαρτήσετε.
Επιλέξτε το αρχείο και κάντε δεξί κλικ σε αυτό.
Επιλέξτε την επιλογή Mount από το μενού περιβάλλοντος.
Μόλις τοποθετηθεί, μεταβείτε σε Αυτός ο υπολογιστής και το αρχείο θα εμφανιστεί ως μονάδα οπτικού δίσκου.
Κάντε διπλό κλικ στην εικονική μονάδα οπτικού δίσκου και περιηγηθείτε στα αρχεία σε αυτήν.

Σημασία ISO

Εγγραφή εικόνας ISO

Για εικόνες ISO που είναι λειτουργικά συστήματα και προορίζονται να εγκατασταθούν σε υπολογιστή, πρέπει να εγγράψετε την εικόνα ISO σε μια μονάδα USB. Αυτό συμβαίνει επειδή το αρχείο πρέπει να «διαβαστεί» από υπολογιστή που δεν έχει εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή ή εκτός του λειτουργικού συστήματος επιφάνειας εργασίας.

  Πώς να δημιουργήσετε και να εκτυπώσετε έναν φάκελο στο Word

Πριν εγγράψετε μια εικόνα ISO, θα πρέπει να γνωρίζετε.

Ποιο λειτουργικό σύστημα είναι σε αυτό.
Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το USB για να εγγραφεί και να εκτελεστεί με επιτυχία η εικόνα ISO.
Η μορφή που πρέπει να έχει το USB.
Το σχήμα διαμερισμάτων που πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την εγγραφή της εικόνας ISO (GPT ή MBR).

Πρέπει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή για να εγγράψετε μια εικόνα ISO. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εργαλεία, αλλά για τα Windows 10, συνιστούμε τη χρήση του Rufus. Συνιστούμε επίσης τη χρήση USB που δεν έχει τίποτα άλλο. Θα μορφοποιηθεί και όλα τα δεδομένα σε αυτό θα χαθούν.

Κατεβάστε και τρέξε τον Ρούφους.
Συνδέστε το USB που θέλετε να εγγράψετε την εικόνα ISO στον υπολογιστή σας.
Στο Rufus, επιλέξτε την εικόνα, το στυλ διαμερίσματος και το σύστημα αρχείων που θα χρησιμοποιήσετε για το USB κατά την εγγραφή της εικόνας ISO.
Κάντε κλικ στο Έναρξη.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο MsConfig στα Windows 10

Η εγγραφή μιας εικόνας ISO μπορεί να διαρκέσει λίγο. Να είστε υπομονετικοί και να επιτρέψετε στον Rufus να εργαστεί χωρίς να το διακόπτετε.

Εξαγωγή εικόνας ISO

Μια εικόνα ISO ή ένα αρχείο ISO είναι μια μορφή αρχείου που σημαίνει ότι μπορεί να εξαχθεί. Εάν έχετε ένα αρχείο ISO των Windows 10, μπορείτε να το εξαγάγετε και να εκτελέσετε το αρχείο Setup.exe μέσα σε αυτό.

Εγκαταστήστε ένα εργαλείο εξαγωγής αρχείων όπως το 7-Zip στο σύστημά σας.
Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων και μεταβείτε στο αρχείο ISO.
Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο ISO και επιλέξτε την επιλογή κατάργησης αρχειοθέτησης ή εξαγωγής.

Χρησιμοποιήστε εφαρμογές για να διαβάσετε εικόνα ISO

Ορισμένα αρχεία εικόνας ISO μπορούν επίσης να «διαβαστούν» από άλλες εφαρμογές. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το VirtualBox που μπορεί να εγκαταστήσει ένα λειτουργικό σύστημα από μια εικόνα ISO. Λίγες εικόνες ISO πρέπει να χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο και συχνά τέτοιες εικόνες ISO μπορούν επίσης να εγγραφούν σε μονάδα USB.

Τι είναι ένα αρχείο ISO; ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα αρχεία ISO είναι αρχεία αρχειοθέτησης που σημαίνει ότι μπορεί να τα συναντήσετε στα Windows 10, στο macOS και στο Linux. Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε διαφορετικά εργαλεία για πρόσβαση στο αρχείο ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα. Τα αρχεία ISO μπορούν να τοποθετηθούν και να εγγραφούν και στα τρία λειτουργικά συστήματα.