Τι είναι ένας φορτιστής GaN και γιατί θα τον θέλετε;

Οι φορτιστές νιτριδίου του γαλλίου (GaN) ήταν παντού στην CES 2020. Αυτή η σύγχρονη εναλλακτική αντί του πυριτίου σημαίνει ότι οι μικρότεροι, πιο αποτελεσματικοί φορτιστές και τα ηλεκτρικά τούβλα είναι στο δρόμο. Ετσι δουλευει.

Τα πλεονεκτήματα ενός φορτιστή νιτριδίου του γαλλίου

Οι φορτιστές GaN είναι φυσικά μικρότεροι από τους τρέχοντες φορτιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φορτιστές νιτριδίου του γαλλίου δεν απαιτούν τόσα εξαρτήματα όπως οι φορτιστές πυριτίου. Το υλικό είναι σε θέση να μεταφέρει πολύ υψηλότερες τάσεις με την πάροδο του χρόνου από το πυρίτιο.

Οι φορτιστές GaN δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματικοί στη μεταφορά ρεύματος, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι χάνεται λιγότερη ενέργεια από τη θερμότητα. Έτσι, περισσότερη ενέργεια πηγαίνει σε οτιδήποτε προσπαθείτε να φορτίσετε. Όταν τα εξαρτήματα είναι πιο αποτελεσματικά στη μεταφορά ενέργειας στις συσκευές σας, γενικά χρειάζεστε λιγότερα από αυτά.

Εδώ είναι 3 λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε φορτιστή τοίχου RAVPower 61W PD 3.0 GaN! ??
1. Είναι 50% μικρότερος από έναν τυπικό φορτιστή MacBook 61W
2. Είναι 2,5 φορές πιο γρήγορο από μια τυπική έξοδο 1Α
3. Μπορεί να τροφοδοτήσει όλες τις συσκευές USB-C σας, από έξυπνα τηλέφωνα μέχρι φορητούς υπολογιστές!
?? https://t.co/egERoXieCA pic.twitter.com/Ma6dbLH7ta

— RAVPower (@RAVPower) 9 Ιανουαρίου 2020

Ως αποτέλεσμα, τα ηλεκτρικά τούβλα και οι φορτιστές GaN θα είναι αισθητά μικρότερα όταν η τεχνολογία γίνει πιο διαδεδομένη. Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα, όπως η υψηλότερη συχνότητα μεταγωγής που επιτρέπει ταχύτερη ασύρματη μεταφορά ενέργειας και μεγαλύτερα «κενά αέρα» μεταξύ του φορτιστή και της συσκευής.

Επί του παρόντος, οι ημιαγωγοί GaN γενικά κοστίζουν περισσότερο από το είδος του πυριτίου. Ωστόσο, λόγω της βελτιωμένης απόδοσης, υπάρχει μειωμένη εξάρτηση από πρόσθετα υλικά, όπως ψύκτρες, φίλτρα και στοιχεία κυκλώματος. Ένας κατασκευαστής εκτιμά εξοικονόμηση κόστους 10 έως 20 τοις εκατό σε αυτόν τον τομέα. Αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο μόλις ξεκινήσει το οικονομικό όφελος από την παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την Αναγνώριση ήχου στο iPhone

Ίσως εξοικονομήσετε ακόμη και λίγα χρήματα στον λογαριασμό ρεύματος, καθώς οι πιο αποδοτικοί φορτιστές σημαίνουν λιγότερη σπατάλη ενέργειας. Ωστόσο, μην περιμένετε να δείτε μια τεράστια αλλαγή με συσκευές σχετικά χαμηλής κατανάλωσης, όπως φορητούς υπολογιστές και smartphone.

Τι είναι το νιτρίδιο του γαλλίου;

Το νιτρίδιο του γαλλίου είναι ένα ημιαγωγικό υλικό που αναδείχθηκε στη δεκαετία του 1990 μέσω της κατασκευής LED. Το GaN χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των πρώτων λευκών LED, μπλε λέιζερ και έγχρωμων οθονών LED που μπορούσατε να δείτε στο φως της ημέρας. Στις συσκευές αναπαραγωγής DVD Blu-ray, το GaN παράγει το μπλε φως που διαβάζει τα δεδομένα από το DVD.

Φαίνεται ότι το GaN θα αντικαταστήσει σύντομα το πυρίτιο σε πολλούς τομείς. Οι κατασκευαστές πυριτίου έχουν εργαστεί ακούραστα για δεκαετίες για να βελτιώσουν τα τρανζίστορ με βάση το πυρίτιο. Σύμφωνα με Νόμος του Μουρ (που πήρε το όνομά του από τον συνιδρυτή της Fairchild Semiconductor και, αργότερα, τον CEO της Intel, Gordon Moore), ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα πυριτίου διπλασιάζεται περίπου κάθε δύο χρόνια.

Αυτή η παρατήρηση έγινε το 1965 και ήταν σε μεγάλο βαθμό αληθινή τα τελευταία 50 χρόνια. Το 2010, ωστόσο, η εξέλιξη των ημιαγωγών επιβραδύνθηκε κάτω από αυτόν τον ρυθμό για πρώτη φορά. Πολλοί αναλυτές (και ο ίδιος ο Μουρ) προβλέπουν ότι ο νόμος του Μουρ θα είναι ξεπερασμένος μέχρι το 2025.

Η παραγωγή τρανζίστορ GaN αυξήθηκε το 2006. Οι βελτιωμένες διαδικασίες κατασκευής σημαίνουν ότι τα τρανζίστορ GaN μπορούν να κατασκευαστούν στις ίδιες εγκαταστάσεις με τον τύπο πυριτίου. Αυτό μειώνει το κόστος και ενθαρρύνει περισσότερους κατασκευαστές πυριτίου να χρησιμοποιούν το GaN για την παραγωγή τρανζίστορ.

  Πώς να θυμάστε πού παρκάρατε χρησιμοποιώντας το Google Assistant

Γιατί το Νιτρίδιο Γάλλιο είναι ανώτερο από το πυρίτιο;

Τα οφέλη του GaN σε σύγκριση με το πυρίτιο συνοψίζονται στην απόδοση ισχύος. Ως GaN Systems, κατασκευαστής που ειδικεύεται στο νιτρίδιο του γαλλίου, εξήγησε:

«Όλα τα υλικά ημιαγωγών έχουν αυτό που ονομάζεται διάκενο ζώνης. Αυτό είναι ένα εύρος ενέργειας σε ένα στερεό όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρόνια. Με απλά λόγια, ένα διάκενο ζώνης σχετίζεται με το πόσο καλά ένα στερεό υλικό μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό. Το νιτρίδιο του γαλλίου έχει διάκενο ζώνης 3,4 eV, σε σύγκριση με το διάκενο ζώνης 1,12 eV του πυριτίου. Το ευρύτερο διάκενο του νιτριδίου του γαλλίου σημαίνει ότι μπορεί να διατηρήσει υψηλότερες τάσεις και υψηλότερες θερμοκρασίες από το πυρίτιο».

Efficient Power Conversion Corporation, άλλος κατασκευαστής GaN, δηλωθείς ότι το GaN είναι ικανό να μεταφέρει ηλεκτρόνια 1.000 φορές πιο αποτελεσματικά από το πυρίτιο, και με χαμηλότερο κόστος κατασκευής, στην εκκίνηση.

Μια υψηλότερη αποδοτικότητα bandgap σημαίνει ότι το ρεύμα μπορεί να περάσει μέσα από ένα τσιπ GaN πιο γρήγορα από ένα τσιπ πυριτίου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερες δυνατότητες επεξεργασίας στο μέλλον. Με απλά λόγια, τα τσιπ που κατασκευάζονται από GaN θα είναι ταχύτερα, μικρότερα, πιο αποδοτικά σε ενέργεια και (τελικά) φθηνότερα από αυτά που κατασκευάζονται από πυρίτιο.

Πού μπορείτε να αγοράσετε έναν φορτιστή GaN σήμερα

Αν και δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένοι, μπορείτε να αγοράσετε φορτιστές που χρησιμοποιούν τεχνολογία GaN από εταιρείες όπως Anker και RAVPower. Αυτοί είναι φορτιστές USB-C με δυνατότητα παροχής ρεύματος USB-C για σύγχρονους φορητούς υπολογιστές.

ο Anker PowerPort Atom PD1 είναι ένας φορτιστής 30 watt με δυνατότητες γρήγορης φόρτισης. Έχει σχεδιαστεί για τηλέφωνα, tablet, φορητούς υπολογιστές και άλλα. Θα παρατηρήσετε ότι είναι περίπου 40 τοις εκατό μικρότερο από έναν φορτιστή που δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία GaN. Η Anker παράγει επίσης τα 60 watt PowerPort Atom PD2— το οποίο διαθέτει δύο θύρες USB-C, ώστε να μπορείτε να φορτίζετε πολλές συσκευές ταυτόχρονα — και τις τέσσερις θύρες PowerPort Atom III Slim.

  Γιατί η αποσύνδεση μιας συσκευής διορθώνει τόσα πολλά προβλήματα;

Το RAVPower έχει παρόμοια σειρά. Του PD Pioneer 30W παρέχει μέτρια απόδοση με μία θύρα USB-C. Το πιο μπιφτέκι PD Pioneer 61W χειρίζεται περισσότερη ισχύ, αλλά εξακολουθεί να φιλοξενεί μόνο μία θύρα USB-C. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν από αυτούς τους φορτιστές, ο φορητός υπολογιστής σας πρέπει να υποστηρίζει παροχή ρεύματος USB-C.

Άλλοι φορτιστές GaN, όπως αυτά που ο Aukey παρουσίασε στην CES 2020, δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι αργότερα φέτος. Ωστόσο, αναμένουμε να δούμε πολλά περισσότερα στην αγορά σύντομα.

Ίσως ο πιο συναρπαστικός φορτιστής GaN στον ορίζοντα είναι ο HyperJuice από τον Sanho. Με επιτυχή χρηματοδότηση στο Kickstarter (συγκέντρωσε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια), η Sanho στοχεύει να παραδώσει τον πρώτο (και μικρότερο) φορτιστή USB-C 100 watt στον κόσμο στους υποστηρικτές έως τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτός θα είναι ο πρώτος που θα μπορεί να τροφοδοτήσει και να φορτίσει υψηλής τεχνολογίας φορητούς υπολογιστές όπως το MacBook Pro.

Τα καλά νέα είναι ότι κανένας από αυτούς τους φορτιστές δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός. Το RAVPower των 61 watt πωλείται για περίπου 40 $ και η Sanho ανακοίνωσε μια κατηγορία τιμής μεταξύ 50 $ και 100 $ για τη λιανική έκδοση του φορτιστή 100 watt. Για αναφορά, ένα ολοκαίνουργιο Μετασχηματιστής USB-C 96 watt της Apple πωλείται για 79 $, και είναι σημαντικά μεγαλύτερο και βαρύτερο από το HyperJuice μεγέθους πιστωτικής κάρτας.

Οι Φορτιστές του Μέλλοντος

Πιθανότατα δεν θα δείτε πολλούς φορτιστές GaN στη φύση έως ότου οι μεγάλοι κατασκευαστές υλικού, όπως η Apple και η Samsung, αρχίσουν να τους περιλαμβάνουν με τους νέους υπολογιστές και τα smartphone τους.

Σκεφτείτε το—πότε ήταν η τελευταία φορά που αγοράσατε φορτιστή; Πόσοι από τους φορτιστές που είναι συνδεδεμένοι γύρω από το σπίτι ή το γραφείο σας ήρθαν με προηγούμενη αγορά;

Εάν αποφασίσετε να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη φόρτισης του GaN τώρα, μπορείτε να το κάνετε χωρίς να πληρώσετε το ασφάλιστρο που συνήθως σχετίζεται με την τεχνολογία αιχμής.