Τι είναι ένας εικονικός κατάλογος και πώς να δημιουργήσετε έναν;

Μάθετε τις βασικές και λειτουργικές γνώσεις σχετικά με την έννοια του εικονικού καταλόγου, καθώς και πώς να δημιουργήσετε έναν σε αυτόν τον εξαιρετικά συνοπτικό και κατανοητό οδηγό.

Μια υπηρεσία εικονικού καταλόγου είναι ζωτικής σημασίας για μεσαίες, startup και επιχειρηματικές επιχειρήσεις που χειρίζονται πολλά προφίλ χρηστών των υπαλλήλων τους σε διαφορετικές εφαρμογές. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορείτε να επιτρέψετε σε κανέναν να έχει πρόσβαση στους πόρους του ενδοδικτύου, του διαδικτύου και των επιτόπιων διακομιστών σας.

Πρέπει να βελτιστοποιήσετε αυτή την πρόσβαση και να ελέγξετε την κατανάλωση πληροφοριών σύμφωνα με τους ρόλους και τα έργα των εργαζομένων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προγράμματα λογισμικού, ιστότοπους και λογαριασμούς χρηστών διακομιστή κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους για να κάνουν τη δουλειά τους.

Χρησιμοποιώντας έναν αποτελεσματικό διακομιστή εικονικών καταλόγων, λαμβάνετε μια πηγή αλήθειας για πολλούς λογαριασμούς χρηστών που συνδέονται με λίγους υπαλλήλους. Διευκολύνει σύγχρονα συστήματα πρόσβασης περιεχομένου σε εργασιακούς χώρους επιχειρήσεων όπως LDAP, IAM, Single Sign-On (SSO) και ούτω καθεξής. Εάν δεν είστε σίγουροι τι είναι ένας εικονικός κατάλογος και πώς μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση ή την καριέρα σας, συνεχίστε να διαβάζετε!

Τι είναι ένας εικονικός κατάλογος;

Ένας διακομιστής εικονικού καταλόγου ή εικονικός κατάλογος είναι το αρχιτεκτονικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση πρόσβασης ταυτότητας (IAM). Δίνει στις επιχειρήσεις μια ενοποιημένη και ενοποιημένη εικόνα των πληροφοριών IAM που είναι αποθηκευμένες σε διάφορους άσχετους χώρους αποθήκευσης δεδομένων. Ως διαχειριστής συστήματος, δεν χρειάζεται να μεταφέρετε την εφαρμογή και τους χρήστες σε μία υποδομή για να τους επιτρέψετε να έχουν πρόσβαση στο απαιτούμενο περιεχόμενο για να λειτουργήσουν στις θέσεις τους.

Απλώς δημιουργείτε ένα επίπεδο αφαίρεσης back-end στην εγγενή εφαρμογή ή διακομιστή σας, αναπτύσσοντας έναν εικονικό κατάλογο. Στη συνέχεια, το VDS επιλύει αυτόματα όλα τα αιτήματα με βάση διαφορετικούς τύπους λογαριασμών χρηστών οργανισμού. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος του οργανισμού σας μπορεί να έχει τέσσερις διαφορετικούς τύπους πληροφοριών σύνδεσης, όπως αναφέρονται παρακάτω:

  • Μια σειρά αριθμών ως ταυτότητα υπαλλήλου
  • Μια διεύθυνση email εργασίας από το Microsoft 365 ή το Google Workspace
  • Ένα φυσικό μοχλό ασφαλείας που λειτουργεί ως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων
  • Ονόματα χρήστη ιστοτόπων ή εφαρμογών μιας χρήσης που μπορεί να δημιουργήσει μόνος του ο εργαζόμενος

Ένα VDS μπορεί να διαχειριστεί όλους αυτούς τους διαφορετικούς τύπους λογαριασμών χρηστών και διαπιστευτηρίων σύνδεσης. Αν και ο σκοπός και οι εφαρμογές που ταιριάζουν για αυτά τα προφίλ χρηστών διαφέρουν, το VDS διασφαλίζει ότι ο υπάλληλος έχει πρόσβαση στους κατάλληλους πόρους χωρίς να εκθέτει μη εγκεκριμένους επιχειρηματικούς πόρους.

Ο εικονικός κατάλογος λειτουργεί επίσης ως ενδιάμεσος χώρος αποθήκευσης δεδομένων ταυτότητας, και ως εκ τούτου ονομάζεται συχνά ενδιάμεσο λογισμικό LDAP (Lightweight Directory Access Protocol). Συγκεντρώνει και συλλέγει πληροφορίες ταυτότητας από διάφορες εφαρμογές και πηγές όπως οι ακόλουθες:

  • Επιχειρηματικές ή δημόσιες βάσεις δεδομένων
  • καταλόγους LDAP
  • Επιχειρηματικές ή δημόσιες εφαρμογές
  • Εφαρμογές Ιστού, υπηρεσίες Ιστού και ιστότοποι
  Επιλέξτε Google Workspace για email και συνεργασία

Γιατί οι επιχειρήσεις προτιμούν έναν εικονικό κατάλογο;

Οι οργανισμοί που χρειάζονται πρόσβαση σε ασφαλείς εφαρμογές και άλλους επιχειρηματικούς πόρους χρησιμοποιούν έναν εικονικό κατάλογο, επειδή αυτός είναι πολύ πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός από τις συμβατικές λύσεις αναπαραγωγής καταλόγου.

Ένα VDS μπορεί να συγχρονίσει δεδομένα ταυτότητας σε διαφορετικά αποθετήρια δεδομένων χωρίς να απαιτείται συμβατότητα εφαρμογών. Επιπλέον, σε αντίθεση με ένα συμβατικό εργαλείο αναπαραγωγής καταλόγου, ένας εικονικός κατάλογος μπορεί να ανακτήσει δυναμικά και να ομαλοποιήσει δεδομένα ταυτότητας από άσχετες αποθήκες δεδομένων.

Τα παραδοσιακά συστήματα που βασίζονται σε αναπαραγωγή καταλόγου υποφέρουν από σημαντικά ζητήματα όπως περιορισμούς επεκτασιμότητας, ζητήματα διάδοσης δεδομένων ταυτότητας, ευπάθειες ασφαλείας και πολλά άλλα.

Δεδομένου ότι το VDS συμπεριφέρεται σαν ένα ενδιάμεσο λογισμικό μεταξύ του λογισμικού ή της εφαρμογής και του κοντέινερ ή του λειτουργικού συστήματος όπου πρέπει να το εκτελέσετε, δεν φέρει επιβαρύνσεις όπως καθυστερήσεις διάδοσης, προβλήματα επεκτασιμότητας κ.λπ.

Πώς λειτουργεί ένας εικονικός κατάλογος;

Υπάρχουν δύο κύρια στοιχεία σε ένα εργαλείο εικονικού καταλόγου. Ο πρώτος είναι ο διακομιστής VD. Οι εφαρμογές πελάτη και οι σταθμοί εργασίας συνδέονται απευθείας σε αυτόν τον διακομιστή. Ο δεύτερος είναι ο διαχειριστής VD. Είναι μια διεπαφή διαχείρισης που βασίζεται σε επιτραπέζιους υπολογιστές (UI) για τη διαμόρφωση διακομιστή, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από διαχειριστές IT.

Οι εισερχόμενοι χρήστες για οποιαδήποτε εταιρική εφαρμογή συνδέονται στον διακομιστή VD. Πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας όπως LDAP, DSML (Directory Services Markup Language), HTTP κ.λπ., επιλύουν το αίτημα πρόσβασης στο επόμενο επίπεδο πρωτοκόλλων ελέγχου ταυτότητας.

Πίστωση εικόνας: Oracle

Στο δεύτερο επίπεδο, τα πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας για συγκεκριμένες εφαρμογές αναλαμβάνουν το αίτημα του χρήστη. Για εταιρικές εφαρμογές, το LDAP ανακατευθύνει τους χρήστες στις αιτούμενες εφαρμογές. Από την άλλη πλευρά, το πρωτόκολλο JDBC (Java Database Connectivity) ανακατευθύνει τους χρήστες σε βάσεις δεδομένων επιχειρήσεων.

Το παραπάνω γραφικό είναι ένα παράδειγμα εργαλείου VDS όπου οι εικόνες δείχνουν το μοτίβο ροής δεδομένων από την εφαρμογή πελάτη ή τον σταθμό εργασίας σε ένα VDS.

Image Credit Oracle

Στα παραπάνω γραφικά για τη ροή εργασίας VDS που βασίζεται στον εικονικό κατάλογο Oracle (OVD):

  • Η εφαρμογή πελάτη, ο υπολογιστής ή η εφαρμογή για κινητά συνδέεται με μια επιχειρηματική εφαρμογή στον διακομιστή οργανισμού.
  • Στη συνέχεια, η επιχειρηματική εφαρμογή αποκτά πρόσβαση σε έναν εικονικό κατάλογο για να βρει, να ελέγξει την ταυτότητα και να εγκρίνει την εισερχόμενη σύνδεση για αιτήματα πόρων χρησιμοποιώντας το VDS σαν να είναι ο τυπικός διακομιστής LDAP.
  • Το VDS μετατρέπει αυτά τα εισερχόμενα αιτήματα σύνδεσης σε πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας εγγενών χρηστών για βάσεις δεδομένων SQL, LDAP, διαδικτυακές πύλες, εφαρμογές ERP κ.λπ.
  • Στη συνέχεια, το VDS μεταφράζει και εξατομικεύει την απάντηση που λαμβάνεται από τις εγγενείς πηγές ταυτότητας, όπως SQL, υπηρεσίες web, LDAP, κ.λπ., και καθοδηγεί την επιχειρηματική εφαρμογή τι να κάνει: είτε να παραχωρήσει πρόσβαση είτε να αρνηθεί, ανάλογα με την επιχειρηματική λογική.

Πώς να δημιουργήσετε έναν εικονικό κατάλογο

Ως επί το πλείστον, οι μεσαίες και επιχειρηματικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ένα ειδικό εργαλείο για τη δημιουργία και τη διαχείριση εικονικών καταλόγων. Όποιο κι αν είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείτε, η ροή για τη δημιουργία ενός εικονικού καταλόγου είναι όπως περιγράφεται παρακάτω:

Πίστωση εικόνας: Plesk

  • Συνδεθείτε στο εργαλείο εικονικού καταλόγου σας.
  • Επισκεφτείτε το Websites & Domains και αναζητήστε το όνομα τομέα του ιστότοπού σας. Για εφαρμογές, θα ήταν μια διεύθυνση διακομιστή όπου φιλοξενείτε την επιχειρηματική εφαρμογή.
  • Όταν βρίσκεστε στον ριζικό κατάλογο για έναν ιστότοπο ή μια επιχειρηματική εφαρμογή, κάντε κλικ στην επιλογή Εικονικοί κατάλογοι στο εργαλείο VDS.
  • Τώρα, μεταβείτε στον κατάλογο στον οποίο θέλετε να δημιουργήσετε ένα VD και επιλέξτε την επιλογή Create Virtual Directory.
  • Κατά τη δημιουργία ενός VD, πρέπει να αντιστοιχίσετε τα ακόλουθα:
    • Ένα όνομα για τον εικονικό κατάλογο
    • Δημιουργήστε μια διαδρομή για τον εικονικό κατάλογο και εκχωρήστε έναν φυσικό κατάλογο για αυτόν
    • Επιτρέψτε τα δικαιώματα ανάγνωσης και εγγραφής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συστήματα ελέγχου πρόσβασης που βασίζονται σε ρόλους για να προσαρμόσετε τα δικαιώματα ανάγνωσης και εγγραφής για μεμονωμένους υπαλλήλους ή χρήστες.
    • Δημιουργήστε μια λίστα υπερκειμένου για τους φακέλους και τους υποκαταλόγους στον εικονικό κατάλογο.
    • Το εργαλείο VDS θα πρέπει επίσης να σας δώσει την επιλογή να καταγράφετε προσβάσεις VD από αναγνωριστικά υπαλλήλων και άλλους χρήστες.
    • Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε το VD σε εφαρμογή IIS (Internet Information Services) εάν θέλετε να το κάνετε λογικά ξεχωριστό από άλλες εφαρμογές και ιστότοπους.
  Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος Xbox One 0X87E107DF

Τα πλεονεκτήματα ενός εικονικού καταλόγου 👍

  • Οι εφαρμογές της επιχείρησής σας γίνονται πιο γρήγορες και πιο αξιόπιστες. Οι εφαρμογές δεν χρειάζεται να εκτελούν ερωτήματα αιτήματος πρόσβασης σε διάφορες βάσεις δεδομένων. Το εργαλείο VDS λειτουργεί ως ενδιάμεσο λογισμικό και χειρίζεται όλα τα ερωτήματα επίλυσης ταυτότητας.
  • Μπορείτε να κάνετε τις εφαρμογές της επιχείρησής σας πιο ασφαλείς και να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο στα εμπιστευτικά δεδομένα επιχειρηματικών εφαρμογών ενοποιώντας και αναλύοντας όλα τα αιτήματα IAM και LDAP μέσω ενός κεντρικού εργαλείου VDS.
  • Μπορείτε να κάνετε τα αποθετήρια δεδομένων ταυτότητας πιο ασφαλή αποσυνδέοντας καταναλωτές ταυτότητας και λογαριασμούς χρηστών από το χώρο αποθήκευσης. Έτσι, οι χάκερ έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόσβαση στο κύριο εργαλείο VDS μέσω phishing μεμονωμένων λογαριασμών χρηστών.
  • Μπορείτε απλώς να αναπαράγετε ένα VDS σε ολόκληρο τον οργανισμό για να αυξήσετε τη χωρητικότητα φόρτωσης—δεν χρειάζεται να επαναλάβετε ολόκληρο το σύστημα και να σταματήσετε τις επιχειρηματικές λειτουργίες.

Οι περιορισμοί ενός εικονικού καταλόγου 👎

  • Το VD δεν μπορεί να τροποποιήσει την υποκείμενη δομή της βάσης δεδομένων των πληροφοριών ταυτότητας. Επομένως, εάν μια επιχειρηματική εφαρμογή απαιτεί μια βαθύτερη ιεραρχία ή μια ισοπεδωμένη λίστα ταυτοτήτων, το VDS δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το αίτημα.
  • Ορισμένα εργαλεία VDS δεν μπορούν να συσχετίσουν τους ίδιους χρήστες που προέρχονται από διαφορετικές επιχειρηματικές εφαρμογές ή πύλες ιστού. Ως εκ τούτου, πρέπει να ρωτήσετε για αυτό το μειονέκτημα πριν αγοράσετε ένα εργαλείο VDS.

Περιπτώσεις χρήσης εικονικών καταλόγων σε πραγματικό κόσμο

  • Το VDS λειτουργεί ως αποθήκη δεδομένων ταυτότητας. Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιλύουν αιτήματα σύνδεσης λογαριασμού χρήστη μέσω πρωτοκόλλων όπως LDAP, IAM, SAML κ.λπ., από πολλαπλές βάσεις δεδομένων, φυσικούς καταλόγους εφαρμογών και πηγές εκτός καταλόγου με μέθοδο plug-and-play. Η ομάδα IT σας δεν χρειάζεται να διαμορφώσει διαφορετικές εφαρμογές και βάσεις δεδομένων για όλα τα πρωτόκολλα διαχείρισης πρόσβασης.
  • Μπορείτε να συγκεντρώσετε ρόλους και λογαριασμούς σε ένα αποθετήριο δεδομένων χρησιμοποιώντας βάσεις δεδομένων επιχειρήσεων όπως η Oracle. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο VDS για να αποθηκεύσετε το κεντρικό αποθετήριο δεδομένων ταυτότητας στο Sun LDAP ή στο Microsoft Active Directory. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να θυμούνται λιγότερους λογαριασμούς χρηστών και κωδικούς πρόσβασης.
  • Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν επίσης το εργαλείο VDS για να επιτρέπουν την Ενιαία Σύνδεση (SSO) χρησιμοποιώντας ένα κοινό αναγνωριστικό σύνδεσης σε πολλούς επιχειρηματικούς ιστότοπους, εφαρμογές και βάσεις δεδομένων στους εικονικούς καταλόγους του οργανισμού.
  Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πόροι εκμάθησης εικονικού καταλόγου

Τώρα που έχετε διαβάσει ορισμένες λειτουργικές και βασικές λεπτομέρειες στον εικονικό κατάλογο, βρείτε παρακάτω μερικούς πόρους εκμάθησης για προηγμένες γνώσεις:

Εικονικός κατάλογος Μια σαφής και συνοπτική αναφορά

Εάν είστε μηχανικός δικτύου ή διαχειριστής πληροφορικής μιας ψηφιακής επιχειρηματικής οντότητας, πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο στον εικονικό κατάλογο τώρα.

Ας υποθέσουμε ότι είστε υπεύθυνος για το σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής VDS για την εταιρεία σας και την αγορά ενός εργαλείου που εξυπηρετεί τις ανάγκες. Δεν μπορείτε απλά να αγοράσετε οποιοδήποτε εργαλείο. Πρώτα, πρέπει να κάνετε μερικές περίεργες ερωτήσεις για να εξερευνήσετε τις δυνατότητες γύρω από τους εικονικούς καταλόγους. Έτσι, θα ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε και τι πρέπει να επιλύσετε όταν το σύστημα εικονικών καταλόγων είναι σε λειτουργία και λειτουργεί.

Το βιβλίο θα σας καθοδηγήσει να κάνετε σημαντικές ερωτήσεις πριν δημιουργήσετε ή προμηθευτείτε ένα VDS. Επίσης, εάν είστε επιχείρηση που ενδιαφέρεται να αναπτύξει λύσεις VDS, πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο για να ανακαλύψετε κενά και να κλείσετε αυτές τις τρύπες.

Το βιβλίο σας βοηθά στα εξής:

  • Βέλτιστες πρακτικές εικονικού καταλόγου
  • Διάγνωση μιας διαδικασίας VDS για την αντιμετώπιση σφαλμάτων, την ανακάλυψη ζητημάτων ασφαλείας και ούτω καθεξής
  • Αναβαθμίστε τις κατευθυντήριες γραμμές και τις πρακτικές VDS της εταιρείας σας με τις πιο πρόσφατες καινοτομίες και ιδέες σε αυτήν τη θέση.
  • Δημιουργία εργαλείου αυτοαξιολόγησης για τον έλεγχο των καταστάσεων των εργαλείων VDS

Εικονικός κατάλογος Ένας πλήρης οδηγός

Εάν θέλετε να γίνετε κύριος μηχανικός εικονικών καταλόγων ή διαχειριστής πληροφορικής, τότε πρέπει να ελέγξετε αυτόν τον οδηγό εικονικού καταλόγου στο Amazon. Είναι ένα βιβλίο αυτοαξιολόγησης που σας βοηθά να αξιολογήσετε ή να ελέγξετε την κατάσταση των διακομιστών εικονικών καταλόγων σε μια ψηφιακή επιχείρηση.

Το βιβλίο είναι η βασική σας πηγή για ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν αξιολογείτε την ποιότητα και την απόδοση ενός εργαλείου VDS. Μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που το βιβλίο σας βοηθά να απαντήσετε είναι:

  • Ποια πρέπει να είναι η επικοινωνιακή πολιτική για την επιτυχία του έργου VDS;
  • Το σχέδιο ανάπτυξης VDS είναι εντός χρονοδιαγράμματος ή καθυστερεί;
  • Ποια δεδομένα πρέπει να συλλέγονται από το έργο εικονικού καταλόγου;
  • Πώς να μειώσετε την προσπάθεια διαχείρισης του VDS;
  • Πώς να διασφαλίσετε ότι το έργο VDS αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα;
  • Πώς να προγραμματίσετε την αγορά και την υλοποίηση του VDS, ώστε το κόστος ιδιοκτησίας να παραμένει εντός του προϋπολογισμού;

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε χαρτόδετο και σε έκδοση Kindle. Αγοράζοντας την έκδοση Kindle, μπορείτε να απολαύσετε τη δωρεάν ενημέρωση του περιεχομένου του βιβλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας καθώς έρχεται περισσότερη έρευνα σε αυτήν τη θέση. Αν και, αν σας αρέσει να διαβάζετε φυσικά βιβλία, μπορείτε να πάτε για την έκδοση του Virtual Directory: A Complete Guide.

Τυλίγοντας

Οι υπηρεσίες εικονικού καταλόγου έχουν καταστεί απαραίτητες σε ψηφιακές επιχειρήσεις όπου η πρόσβαση στο περιεχόμενο και η ροή πληροφοριών πρέπει να ελέγχονται για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) και την ασφάλεια των επιχειρηματικών μυστικών. Υπάρχουν πολλοί πάροχοι υπηρεσιών διακομιστή εικονικών καταλόγων που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Εάν αποφασίσετε να αποκτήσετε έναν εικονικό κατάλογο για την επιχείρησή σας, χρησιμοποιήστε τους πόρους εκμάθησης που αναφέρονται παραπάνω για να επιλέξετε τον σωστό πάροχο υπηρεσιών.

Εάν είστε μηχανικός λογισμικού υπολογιστών ή δικτύων που θέλετε να εξερευνήσετε μια καριέρα σε αυτήν την εξειδικευμένη τεχνολογία, οι παραπάνω πόροι εκμάθησης θα σας βοηθήσουν επίσης.

Στη συνέχεια, ελέγξτε αυτά τα εργαλεία διαχείρισης και διαχείρισης Active Directory.