Τι είναι ένας δρομολογητής δικτύου και πλέγματος

Όταν ρυθμίζετε τον δρομολογητή WiFi, προσπαθείτε να τον κεντράρετε έτσι ώστε κάθε δωμάτιο στο γραφείο ή το σπίτι σας να μπορεί να λάβει ένα αρκετά καλό σήμα. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρχουν ακίνητα αντικείμενα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την τοποθέτηση του δρομολογητή σας. Θα εξακολουθήσετε να έχετε περιοχές που δεν λαμβάνουν σήμα ή πολύ αδύναμο σήμα. Μια προέκταση WiFi μπορεί να σας βοηθήσει να το διορθώσετε, αλλά είναι μια άστοχη εγκατάσταση και σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να έχετε ένα ομοιόμορφο σήμα WiFi σε όλο το σπίτι σας. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που αναπτύχθηκαν τα δίκτυα πλέγματος. Ένα δίκτυο πλέγματος διορθώνει τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσετε με τις ελπίδες να διορθώσετε με έναν συνηθισμένο δρομολογητή WiFi.

Ένα δίκτυο πλέγματος δημιουργείται χρησιμοποιώντας έναν δρομολογητή πλέγματος. Ένας δρομολογητής πλέγματος διαφέρει από έναν κανονικό δρομολογητή που εκπέμπει μόνο ένα σήμα. Με ένα δίκτυο πλέγματος, διαφορετικοί δρομολογητές συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα ενιαίο δίκτυο που καλύπτει το σπίτι ή το γραφείο σας έτσι ώστε να μην υπάρχουν νεκρά σημεία.

Ένα δίκτυο πλέγματος διαφέρει από ένα κανονικό δίκτυο WiFi που χρησιμοποιεί σημεία πρόσβασης στον τρόπο λειτουργίας του. Με έναν κανονικό δρομολογητή WiFi, τα σημεία πρόσβασης συνδέονται όλα με το δρομολογητή και ενισχύουν το σήμα του και επεκτείνουν έτσι την εμβέλειά του. Με ένα δίκτυο πλέγματος, οι δρομολογητές και τα σημεία πρόσβασης μπορούν όλα να συνδεθούν μεταξύ τους. Δεν χρειάζεται να συνδεθούν όλοι σε έναν μόνο δρομολογητή και μετά να ενισχύσουν το σήμα. Επειδή όλα τα σημεία πρόσβασης μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, μπορούν να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ή μια κουβέρτα που καλύπτει περισσότερο χώρο και παρέχει ισχυρότερο σήμα.

  Το ήξερες? Η Amazon έχει μια τεράστια αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων

Σκεφτείτε το έτσι. Ας πούμε ότι βρίσκεστε στο δωμάτιο με δέκα άτομα και έναν εκπαιδευτή. Μαθαίνεις να χτίζεις ένα σπίτι για πουλιά, αλλά αν κολλήσεις, μπορείς μόνο να ζητήσεις βοήθεια από τον εκπαιδευτή σου. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για όλους τους άλλους στο δωμάτιο. Όλοι έχετε πρόσβαση μόνο στον εκπαιδευτή. Έτσι λειτουργεί ένα κανονικό δίκτυο WiFi. Ωστόσο, με τα δίκτυα πλέγματος, μπορείτε να μιλήσετε με όλους και οποιονδήποτε στο δωμάτιο και να ζητήσετε βοήθεια.

Αυτή η τεχνολογία δεν είναι νέα. Τα δίκτυα πλέγματος χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό, αλλά μόλις πρόσφατα έγιναν διαθέσιμα για οικιακούς χρήστες. Ένας δρομολογητής πλέγματος είναι πλέον η καλύτερη αναβάθμιση που μπορείτε να δώσετε στο σπίτι σας εάν θέλετε να αγοράσετε ένα νέο δρομολογητή.

Πλεονεκτήματα

Ένα δίκτυο πλέγματος έχει το ακόλουθο πλεονέκτημα σε σχέση με ένα κανονικό ασύρματο δίκτυο.

Χωρίς σκοτεινά σημεία στο δίκτυο και ομοιόμορφο σήμα σε όλο το κτίριο.
Είναι φθηνότερο από ένα κανονικό δίκτυο με πολύ μικρότερο κόστος καλωδίωσης και υποδομής που συνεπάγεται η εγκατάστασή του. Ένα δίκτυο πλέγματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει ισχυρή πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε μια ολόκληρη πόλη με πολύ λιγότερο κόστος από αυτό που θα κόστιζε ένα κανονικό ασύρματο δίκτυο. Η Ισπανία το κάνει ήδη.
Τα δίκτυα πλέγματος είναι εξαιρετικά όταν αντιμετωπίζετε εμπόδια και ακίνητα αντικείμενα που είναι πιθανό να παρεμβαίνουν και να εξασθενούν ένα σήμα.
Η ρύθμιση είναι πολύ πιο εύκολη όσον αφορά την προσθήκη επιπλέον σημείων πρόσβασης, π.χ. κόμβων. Οι κόμβοι μπορούν να επικοινωνούν με όλους τους άλλους κόμβους και δεν χρειάζεται να τους διαμορφώσετε για να συνδέονται με δρομολογητή.
Εάν ένας κόμβος πέσει είτε λόγω βλάβης, απώλειας ισχύος ή άλλης τεχνικής βλάβης, άλλοι κόμβοι συνεχίζουν να λειτουργούν. Η αποτυχία ενός κόμβου δεν δημιουργεί τρύπα στο δίκτυο και αντ’ αυτού οι άλλοι κόμβοι μπορούν κανονικά να αντισταθμίσουν την απώλεια ενός ή δύο άλλων κόμβων.
Μπορείτε να αναπτύξετε ένα δίκτυο πολύ εύκολα και να το συρρικνώσετε όταν χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι εάν αποφασίσετε ξαφνικά να επεκτείνετε το γραφείο σας από έναν όροφο σε δύο ορόφους, η κάλυψη των αναγκών του δικτύου σας για ένα μεγαλύτερο γραφείο είναι ευκολότερη. Ομοίως, εάν πρέπει να μειώσετε το μέγεθος και να μετακινηθείτε σε μικρότερες εγκαταστάσεις, θα μπορείτε να το συρρικνώσετε σε μέγεθος το ίδιο εύκολα.

  Πώς να προσθέσετε χρήματα στο Apple ID σας

Περιορισμοί Υλικού

Οι δρομολογητές πλέγματος είναι πλέον διαθέσιμοι σε λογικές τιμές. Η τιμή τους είναι αρκετά χαμηλή ώστε να ανταγωνιστεί τους κανονικούς δρομολογητές, ωστόσο υπάρχει ένας περιορισμός υλικού που τους συνοδεύει. Για να δημιουργήσετε ένα δίκτυο πλέγματος στο σπίτι ή στην εργασία, πρέπει να χρησιμοποιείτε υλικό από τον ίδιο κατασκευαστή. Προς το παρόν, δεν μπορείτε να συνδυάσετε και να ταιριάξετε το υλικό δικτύου πλέγματος, αλλά αναπτύσσεται ένα πρότυπο που το επιτρέπει. Αυτό το πρότυπο, προς το παρόν, ονομάζεται EasyMesh.

EasyMesh

Το EasyMesh είναι ένα πρότυπο που αναπτύσσεται από τη Wi-Fi Alliance (ναι, αυτό είναι ένα πράγμα) για να βοηθήσει τους δρομολογητές που έχουν αναπτυχθεί από διαφορετικούς κατασκευαστές να συνομιλούν μεταξύ τους. Αυτό το πρότυπο θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε δρομολογητές και σημεία πρόσβασης κατασκευασμένα από διαφορετικούς κατασκευαστές για να δημιουργήσετε ένα δίκτυο πλέγματος.

  Πώς να ορίσετε περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης και να τους θυμάστε: Ice Cream Password Manager

Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικό για τους καταναλωτές, αλλά όχι τόσο καλό για τους κατασκευαστές που προτιμούν ο χρήστης να χρησιμοποιεί μόνο το προϊόν του αντί να το αναμειγνύει με άλλα.

Επιλογές υλικού

Οι δρομολογητές πλέγματος για σπίτια και γραφεία είναι μια νέα ιδέα, αλλά κορυφαίοι κατασκευαστές δρομολογητών, συμπεριλαμβανομένων των Linksys και Netgear, τους κατασκευάζουν. Η Google έχει μια αρκετά προσιτή επιλογή τριών συσκευών που κοστίζουν λίγο λιγότερο από 300 $. Το θέμα είναι, αν προτιμάτε έναν συγκεκριμένο δημοφιλή κατασκευαστή δρομολογητή, μπορείτε να προμηθευτείτε έναν δρομολογητή πλέγματος από αυτόν. Ομοίως, αν ψάχνετε για μια οικονομική επιλογή, είναι εκεί.