Τι ήταν το BeOS και γιατί το αγάπησαν οι άνθρωποι;

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Be Inc. είχε το θράσος να δημιουργήσει ένα ολοκαίνουργιο λειτουργικό σύστημα προσωπικού υπολογιστή από την αρχή. Κέρδισε την αποδοχή των κριτικών για τα προηγούμενα χαρακτηριστικά του, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Εξακολουθεί να είναι ένα λατρεμένο αγαπημένο 25 χρόνια μετά, και να γιατί.

Το μυστικό του BeOS; Μια νέα αρχή και μοναδική αίσθηση

Το BeOS είναι ένα πλέον ανενεργό λειτουργικό σύστημα πολυμέσων που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1995 για τον υπολογιστή BeBox της Be Inc. Οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από το Be ήταν Jean-Louis Gassée, πρώην αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων της Apple, και Στηβ Σάκομαν, δημιουργός του Apple Newton. Με αυτά τα τεχνολογικά διαπιστευτήρια, η Be είχε από την αρχή το αυτί του κλάδου.

Μια πρώιμη έκδοση του BeOS που εκτελείται σε BeBox.

Το BeOS ήταν μοναδικό μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων υπολογιστών της δεκαετίας του ’90 λόγω της έλλειψης κώδικα παλαιού τύπου. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τα Windows, το Mac OS, το OS/2, το Solaris, το Linux, ακόμη και το NeXTSTEP, ήταν εξελικτικά λειτουργικά συστήματα με τουλάχιστον μια δεκαετία ιστορίας. Με το BeOS, όμως, τολμήστε να δημιουργήσετε ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα από την αρχή για να καλύψει τις ανάγκες της εποχής: υποστήριξη πολυμέσων και Διαδικτύου.

Αναπτύξτε το BeOS σε συνδυασμό με μια προσαρμοσμένη πλατφόρμα υλικού διπλού επεξεργαστή που βασίζεται σε PowerPC ονομάζεται BeBox. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 3 Οκτωβρίου 1995, και ήταν εξοπλισμένο για να χειρίζεται ψηφιακό ήχο και βίντεο πιο επιδέξια από τους σύγχρονους Mac και υπολογιστές.

  Ένα μινιμαλιστικό εργαλείο χωρίς περισπασμούς για γραφή στο διαδίκτυο

Το αρχικό BeBox, περίπου το 1995.

Το BeBox ήταν μια περίεργη, αλλά επιθυμητή, μηχανή. Αρχικά πωλούνταν για περίπου 1.600 $ (2.700 $ σε σημερινά χρήματα) και προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί περισσότερο ως πλατφόρμα ανάπτυξης παρά ως συσκευή γενικού καταναλωτή.

Χρησιμοποίησε επίσης ως σημαντική απόδειξη ότι το όραμα του Be με επίκεντρο τα πολυμέσα για επιτραπέζιους υπολογιστές θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Τι έκανε το BeOS ξεχωριστό;

Λίγο μετά την κυκλοφορία του BeOS, ο Τύπος ήταν δύσπιστος για το έργο, αλλά, γενικά, επαίνεσε την καθαρή και ακατάστατη διεπαφή του. Η χρήση κουμπιών του BeOS είναι ελάχιστη και συνετή. Αντί για γραμμές στην κορυφή κάθε παραθύρου, το BeOS είχε καρτέλες παραθύρων. Τα εικονίδια του ήταν επίσης χαριτωμένα και ακομπλεξάριστα.

Το σύστημα μενού Deskbar του BeOS (σχεδόν ισοδύναμο με το μενού Έναρξη των Windows και το Dock του macOS) επέτρεψε μια συμπαγή, αλλά στιβαρή, διεπαφή για τη διαχείριση εφαρμογών και προτιμήσεων. Με την έκδοση Beos 5 (R5), θα μπορούσε επίσης να τεντωθεί στο κάτω μέρος της οθόνης σαν ένα μενού Έναρξης.

Ο διαχειριστής εργασιών Deskbar του BeOS 5 σε δράση.

Σε αντίθεση με άλλα λειτουργικά συστήματα της εποχής, το BeOS υποστήριζε εφαρμογές πολλαπλών νημάτων και περιλάμβανε υποστήριξη για μηχανές πολλαπλών επεξεργαστών από την αρχή. Μετά από μια αναβάθμιση, περιελάμβανε επίσης ένα σύστημα αρχείων ημερολογίου πολλαπλών νημάτων, 64-bit που ονομάζεται BFS. Αυτό είχε μια ενσωματωμένη βάση δεδομένων σχεδιασμένη για να υποστηρίζει την εγγραφή και την αναπαραγωγή ψηφιακών πολυμέσων, η οποία ήταν νέα στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Ο στόχος ήταν να κάνει το λειτουργικό σύστημα να αισθάνεται ελαφρύ και γρήγορο (σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε η εκκίνηση στο BeBox μόλις 10 δευτερόλεπτα), ενώ εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρό για την αναπαραγωγή πολλών ψηφιακών αρχείων βίντεο ταυτόχρονα. Αυτό ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα για το 1995.

Το BeOS κυκλοφόρησε επίσης με ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού και είχε στοιχεία παρόμοια με το UNIX, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για μια διεπαφή γραμμής εντολών Bash, παρά το γεγονός ότι δεν βασιζόταν σε Unix. Υποστήριζε επίσης εικονικούς επιτραπέζιους υπολογιστές για παραγωγικότητα, μια δυνατότητα που εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται σε επίπεδα BeOS στα περισσότερα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και να ασφαλίσετε τον λογαριασμό σας στο Ring

Γιατί απέτυχε το BeOS;

Με την εξαιρετικά επαινεμένη τεχνολογία του και τις επιτυχείς εκδόσεις του, το BeOS είναι σχεδόν μια βιβλιογραφική περίπτωση επώδυνων σεναρίων τεχνολογίας what-if. Το πιο διάσημο, το 1996, η Apple έκανε μια προσφορά για την αγορά της Be και της πνευματικής της ιδιοκτησίας με σκοπό να καταστήσει το BeOS τον πυρήνα ενός νέου λειτουργικού συστήματος Macintosh. Τα στελέχη της Be απαγόρευσαν την προσφερόμενη τιμή (σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια) και οι διαπραγματεύσεις σύντομα σταμάτησαν.

Όταν ο Steve Jobs έμαθε την πιθανή συμφωνία BeOS, πρότεινε το NeXT και το λειτουργικό του σύστημα, το οποίο τελικά κέρδισε. Έτσι, γεννήθηκε το Mac OS X της Apple, αλλά η ώθησή του θα μπορούσε εξίσου εύκολα να ήταν το BeOS αν είχε γίνει αποδεκτή η αρχική προσφορά της Apple.

Χωρίς την πώληση στην Apple, η Be έμεινε να τα πάει μόνη της. Αφού πούλησε μόνο περίπου 1.800 μονάδες BeBox σε διάστημα δύο ετών (και χωρίς να υπάρξει εξαγορά), η Be αποφάσισε να αναπτύξει εκδόσεις του BeOS που θα τρέχουν σε Mac και σε βασικό υλικό Windows PC. Υπήρχε ακόμη και ένα Personal Edition που θα μπορούσε να εκτελεστεί μέσα στα Windows.

Ένα αντίγραφο σε κουτί του BeOS που πωλήθηκε από την Gobe Software στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Δυστυχώς για τον Be, ο χώρος του λειτουργικού συστήματος προσωπικών υπολογιστών ήταν έντονα ανταγωνιστικός εκείνη την εποχή. Η Apple, η Microsoft, η IBM, το NeXT και το desktop Linux συναγωνίζονταν για κυριαρχία. Όπως το OS/2, το BeOS δεν είχε άφθονη υποστήριξη εφαρμογών από τρίτους, επειδή οι προγραμματιστές στόχευαν πρώτα πλατφόρμες λειτουργικού συστήματος με μεγαλύτερες βάσεις εγκατάστασης.

  Πώς να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα αυτοκόλλητα στο Snapchat

Παρόλα αυτά, κάντε μερικές πολλά υποσχόμενες συμφωνίες. Διαπραγματεύτηκε με πολλούς κατασκευαστές υπολογιστών για να συμπεριλάβει το BeOS σε μια διαμόρφωση διπλής εκκίνησης με τα Windows. Στο τέλος, το μόνο υλικό υπολογιστή (εκτός από το BeBox) που κυκλοφόρησε με το BeOS ήταν το Hitachi FLORA Prius 330J γραμμή στην Ιαπωνία.

Δυστυχώς, λόγω μονοπωλιακή πίεση από τη Microsoft, η εγκατάστασή του στο BeOS παρέμεινε κρυφή εκτός και αν ήταν ξεκλειδώνεται μέσω μιας επίπονης διαδικασίας. Είναι μήνυσε τη Microsoft για αυτήν την πρακτική το 2002, και η αγωγή διευθετήθηκε αργότερα εξωδικαστικά.

Μια vintage φωτογραφία του Hitachi FLORA Prius 330J, που αποστέλλεται με το BeOS.

Τελικά, αποφασίστε να αλλάξετε ταχύτητες και να υποστηρίξετε συσκευές διαδικτύου. Η Palm, Inc. αγόρασε την Be για 11 εκατομμύρια δολάρια το 2001 και διέκοψε την υποστήριξη για την έκδοση του BeOS για υπολογιστές. Μέχρι περίπου το 2006, το BeOS ζούσε μόνο ως ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα σε ορισμένα προϊόντα εγγραφής και επεξεργασίας βίντεο από τις Roland και Tascam.

Το BeOS ζει στο Haiku OS

Σήμερα, μπορείτε να κάνετε λήψη και να χρησιμοποιήσετε έναν λειτουργικό σύγχρονο απόγονο του BeOS για επιτραπέζιους υπολογιστές που ονομάζεται Χαϊκού. Αυτό το δωρεάν έργο ανοιχτού κώδικα είναι ακόμα σε έκδοση beta, αλλά είναι συμβατό με παλαιού τύπου (και νέες) εφαρμογές BeOS. Είναι χαρά να πειραματίζεσαι, είτε σε εικονική μηχανή είτε ως άμεση εγκατάσταση σε υλικό συμβατό με Windows.

Το Haiku OS σε δράση.

Η ελαφριά και αποτελεσματική διεπαφή του Haiku είναι σαν μια ανάσα φρέσκου αέρα σε σύγκριση με τα Windows. Περιλαμβάνει επίσης ένα σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησης ιστού που βασίζεται στο WebKit, ώστε να μπορείτε ακόμα να κάνετε πολλά με αυτό, παρόλο που γενικά λείπει η υποστήριξη εφαρμογών BeOS και Haiku. Δείτε το για να πάρετε μια γεύση από το μέλλον που θα μπορούσε να ήταν.

Χρόνια πολλά, BeOS!