Τεχνολογία Blockchain: Ένας οδηγός για αρχάριους

Η τεχνολογία Blockchain εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Κάποιοι το βρίσκουν συναρπαστικό, και κάποιοι το βρίσκουν τρομακτικό, ενώ άλλοι δεν έχουν ιδέα για αυτό 😊

Και το καταλαβαίνω γιατί είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης και υπάρχουν τόσα πολλά να μάθουμε και να εφαρμόσουμε.

Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σας παρουσιάσει τα βασικά της τεχνολογίας blockchain, τον τρόπο λειτουργίας και την εφαρμογή της.

Για αρχή, φανταστείτε πόσο εύκολη μπορεί να γίνει η ζωή αν μπορούσατε να στείλετε χρήματα στην οικογένειά σας, μένοντας χιλιάδες μίλια μακριά, μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να πληρώσετε βαριές τραπεζικές προμήθειες.

Τώρα, σκεφτείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων σας χωρίς να απαιτείται άδεια από την τράπεζά σας για να τα δείτε ή να τα μεταφέρετε. Και θα μπορούσατε να αποθηκεύσετε τα χρήματά σας ψηφιακά σε ένα πορτοφόλι χωρίς να το κυβερνά τράπεζα.

Όλα αυτά δεν είναι όνειρα. είναι δυνατά με blockchain που προσφέρει πολλές δυνατότητες και πλεονεκτήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν το blockchain και να το αγκαλιάσουν. Εκτιμάται επίσης ότι η εταιρική επένδυση σε blockchain είναι πιθανό να φτάσει 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2022.

Τι είναι όμως ακριβώς το blockchain;

Ας ανακαλύψουμε!

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι η τεχνολογία Blockchain;

Το Blockchain είναι ένα αμετάβλητο (αμετάβλητο) και κοινόχρηστο ψηφιακό βιβλίο που αποθηκεύει εγγραφές ή συναλλαγές σε πολλά σημεία σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Εδώ, κάθε επαληθευμένη συναλλαγή προστίθεται σε ένα χώρο που ονομάζεται μπλοκ που συνδέεται με άλλα επόμενα μπλοκ με τη βοήθεια κρυπτογραφίας, σχηματίζοντας μια αλυσίδα.

Εάν αυτός ο ορισμός σας έκανε να ξύσετε το κεφάλι σας, ας κατανοήσουμε την τεχνολογία blockchain με απλούστερους όρους.

Το Blockchain είναι ένα είδος βάσης δεδομένων που αποθηκεύει δεδομένα (εγγραφές) σε έναν υπολογιστή ηλεκτρονικά.

Block = Ένας χώρος που περιέχει εγγραφές

Chain = Ένας σύνδεσμος που συνδέει τις εγγραφές

Έτσι, μια αλυσίδα συνδεδεμένων μπλοκ που περιέχει εγγραφές ονομάζεται blockchain.

Όλα τα blockchains είναι βάσεις δεδομένων, αλλά δεν είναι όλες οι βάσεις δεδομένων blockchains. Η διαφορά μεταξύ μιας βάσης δεδομένων και του blockchain είναι ο τρόπος αποθήκευσης δεδομένων.

Blockchain εναντίον βάσης δεδομένων

Μια βάση δεδομένων συλλέγει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και τις τακτοποιεί σε μορφή πίνακα για να επιτρέπει στους χρήστες να τροποποιούν τα δεδομένα εύκολα και ταυτόχρονα. Επίσης, πιο εκτεταμένες βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούν διακομιστές με ισχυρούς υπολογιστές για να φιλοξενήσουν τεράστια δεδομένα και να εκτελέσουν υπολογισμούς. Μια εταιρεία ή ένα άτομο έχει γενικά μια βάση δεδομένων. Ως εκ τούτου, ελέγχουν και διαχειρίζονται την πρόσβασή του.

Από την άλλη πλευρά, το blockchain συλλέγει δεδομένα σε ομάδες ή μπλοκ με συγκεκριμένη χωρητικότητα αποθήκευσης. Όταν γεμίσει η χωρητικότητα ενός μπλοκ, συνδέεται σε ένα άλλο μπλοκ, σχηματίζοντας μια αλυσίδα. Όλες οι νέες εγγραφές που ακολουθούν το επόμενο μπλοκ που προστέθηκε πρόσφατα συγκεντρώνονται στο νέο μπλοκ.

Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή βάση δεδομένων, ένα blockchain δεν έχει έναν μόνο ιδιοκτήτη. Αντίθετα, είναι προσβάσιμο σε όλους με άδεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ονομάζεται επίσης αποκεντρωμένο σύστημα, καθώς δεν υπάρχει κεντρικός κόμβος για τον έλεγχο του blockchain. Ομοίως, η τεχνολογία blockchain ονομάζεται Τεχνολογία Κατανεμημένης Λογιστικής (DLT). Είναι ένα κατανεμημένο βιβλίο αρχείων και επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται δεδομένα ή να πραγματοποιούν συναλλαγές peer-to-peer χωρίς κεντρική αρχή.

Η τεχνολογία Blockchain εφευρέθηκε από μια άγνωστη οντότητα – τον ​​Satoshi Nakamoto (ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων το 2008) ως δημόσιο βιβλίο συναλλαγών bitcoin. Στοχεύει στη χρονική σήμανση ενός ψηφιακού εγγράφου και να διασφαλίσει ότι κανείς δεν μπορεί να το παραβιάσει. Βοηθά στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με διπλές εγγραφές και στην πραγματοποίηση ασφαλών συναλλαγών περιουσιακών στοιχείων χωρίς τη συμμετοχή τρίτου μεσάζοντα, όπως η κυβέρνηση ή η τράπεζα.

Αυτή η τεχνολογία λειτουργεί στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει διάφορα μέρη όπως βάσεις δεδομένων, συνδεδεμένους υπολογιστές ή κόμβους, εφαρμογές λογισμικού και άλλα.

Παράδειγμα: Μια εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία blockchain στην τήρηση βιβλίων για την καταγραφή όλων των συναλλαγών. Η τήρηση βιβλίων περιλαμβάνει διπλή λογιστική για συναλλαγές που μπορεί να προκαλούν σύγχυση και να είναι δύσκολο να επαληθευτούν τα αρχεία από άλλα μέρη. Αυτές οι εγγραφές είναι επίσης εύκολο να παραβιαστούν, όπως επεξεργασία, διαγραφή ή προσθήκη νέας εγγραφής. ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι ακριβείς.

Αυτό είναι όπου το blockchain μπορεί να τους βοηθήσει με την εξασφάλιση συναλλαγών με τη βοήθεια της κρυπτογραφίας. Προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο αποθήκευσης συναλλαγών σε μπλοκ.

Ποια είναι τα στοιχεία του Blockchain;

Η αρχιτεκτονική blockchain περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα, όπως υποδομή ή υλικό, δεδομένα, δικτύωση όπως κόμβοι, επαλήθευση, διανομή πληροφοριών και εφαρμογές. Ας κατανοήσουμε μερικά από τα συστατικά του.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, το blockchain αναφέρεται σε μια αλυσίδα διαφορετικών μπλοκ που περιέχουν δεδομένα ή εγγραφές. Και τα δεδομένα σε κάθε μπλοκ βασίζονται στο είδος της αλυσίδας μπλοκ. Για παράδειγμα, ένα τραπεζικό blockchain θα έχει μπλοκ που περιέχουν πληροφορίες όπως αριθμός λογαριασμού, όνομα κατόχου λογαριασμού, όνομα υποκαταστήματος κ.λπ.

Το πρώτο μπλοκ σε μια αλυσίδα μπλοκ είναι γνωστό ως μπλοκ Genesis και όλα τα μπλοκ περιέχουν έγκυρες εγγραφές κωδικοποιημένες και κατακερματισμένες. Κάθε μπλοκ έχει ένα κρυπτογραφικό κατακερματισμό το δικό του και αυτό του προηγούμενου μπλοκ στην ίδια αλυσίδα μπλοκ, που τα συνδέει και σχηματίζει μια αλυσίδα. Αυτή η επαναληπτική διαδικασία επικυρώνει την ακεραιότητα των προηγούμενων μπλοκ με ψηφιακές υπογραφές.

Κατακερματισμός

Ένας κατακερματισμός είναι σαν ένα δακτυλικό αποτύπωμα μοναδικό για κάθε μπλοκ. Είναι ένας κώδικας που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια μαθηματική συνάρτηση που μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα σε μια μεγάλη σειρά γραμμάτων και αριθμών. Αυτός ο δεκαεξαδικός αριθμός 64 ψηφίων προσδιορίζει κάθε μπλοκ και το περιεχόμενό του και μόλις δημιουργηθεί, τυχόν τροποποιήσεις στο μπλοκ θα αλλάξουν τον κατακερματισμό. Η τεχνολογία Blockchain χρησιμοποιεί κατακερματισμό Secure Hash Algorithm (SHA) 256 και είναι πολύ χρήσιμη για τον εντοπισμό οποιασδήποτε αλλαγής που γίνεται στις συναλλαγές. Το καθιστά επίσης ασφαλές καθώς όλα τα μπλοκ περιέχουν τους κατακερματισμούς του προηγούμενου μπλοκ.

  Πώς να καθαρίσετε οποιοδήποτε Smartwatch, Wearable ή Fitness Band

Έτσι, εάν ένας εισβολέας αλλάξει δεδομένα σε ένα μπλοκ, ο κατακερματισμός του αλλάζει ενώ το επόμενο μπλοκ εξακολουθεί να έχει τον παλιό κατακερματισμό του παραβιασμένου μπλοκ. Ως εκ τούτου, όλα τα επόμενα μπλοκ καθίστανται άκυρα και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν.

Περιουσιακά στοιχεία

Τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι υλικά ή άυλα. Τα υλικά περιουσιακά στοιχεία είναι φυσικά αντικείμενα όπως γη, σπίτι, εξοπλισμός κ.λπ., ενώ τα άυλα περιουσιακά στοιχεία είναι μη φυσικά στοιχεία όπως συμβόλαια πνευματικής ιδιοκτησίας, πνευματικά δικαιώματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας κ.λπ. Είναι ενδιαφέρον ότι τα χρήματα μπορεί να είναι και υλικά και άυλα.

Κατανεμημένο δίκτυο Peer-to-Peer (P2P).

Κάθε συναλλαγή σε μια αλυσίδα μπλοκ λειτουργεί σε ένα κατανεμημένο δίκτυο Peer-to-Peer (P2P) που δεν έχει κεντρική εξουσία για τον έλεγχο των δεδομένων. Επιτρέπει σε όλους (έχοντας πρόσβαση) να ενταχθούν στο blockchain και κάθε υπολογιστής που προστίθεται στο δίκτυο είναι ένας κόμβος.

Έτσι, όταν ένας χρήστης δημιουργεί ένα νέο μπλοκ, πηγαίνει σε κάθε χρήστη του δικτύου και κάθε κόμβος πρέπει να επαληθεύσει αυτό το νέο μπλοκ για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν το έχει τροποποιήσει. Όταν ολοκληρωθεί η επαλήθευση, κάθε κόμβος αρχίζει να προσθέτει το νέο μπλοκ απευθείας στο blockchain του.

Όλοι οι κόμβοι που υπάρχουν στο δίκτυο κάνουν συναίνεση, επιβεβαιώνοντας την εγκυρότητα των μπλοκ και απορρίπτοντας τα παραποιημένα.

Τύποι Blockchains

Το blockchain είναι διαφορετικών τύπων και οι χρήστες αξιοποιούν αυτήν την τεχνολογία για πολλές περιπτώσεις χρήσης ανάλογα με τον τύπο της. Έτσι, διάφοροι τύποι blockchains είναι:

Δημόσια Blockchains

Οι αλυσίδες μπλοκ διευκολύνουν ένα αποκεντρωμένο, ανοιχτό δίκτυο πολλαπλών υπολογιστών στο οποίο ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση για να ζητήσει ή να επαληθεύσει μια συναλλαγή για ακρίβεια. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν νέα μπλοκ, να έχουν πρόσβαση σε όλα τα μπλοκ στην αλυσίδα μπλοκ και να επικυρώνουν τα δεδομένα.

Καθώς είναι ανοιχτά και χρειάζονται εξαιρετική ασφάλεια, χρησιμοποιούν έννοιες όπως απόδειξη συμμετοχής ή απόδειξη εργασίας. Οι εξορύκτες μπλοκ που επικυρώνουν τις συναλλαγές ανταμείβονται οικονομικά. Τα δημόσια blockchain χρησιμοποιούνται κυρίως για εξόρυξη και ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων.

Παραδείγματα: Blockchains Bitcoin, Litecoin και Ethereum.

Ιδιωτικά Blockchains

Οι ιδιωτικές αλυσίδες μπλοκ συγκεντρώνονται και διέπονται από ένα άτομο ή οργανισμό που αποφασίζει ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο blockchain, να προστεθεί ως κόμβος και να επαληθεύει τις εγγραφές. Σε αντίθεση με τα δημόσια blockchain, τα ιδιωτικά blockchain δεν είναι ανοιχτά και προσφέρουν περιορισμούς πρόσβασης. Εάν κάποιος θέλει να εγγραφεί σε ένα ιδιωτικό blockchain, πρέπει να λάβει άδεια από τον διαχειριστή.

Παράδειγμα: Ανταλλαγές εικονικών νομισμάτων B2B όπως το Hyperledger.

Κοινοπραξία Blockchains

Μια ομάδα εταιρειών ή οργανισμών διοικεί αυτές τις επιτρεπόμενες αλυσίδες μπλοκ αντί για ένα άτομο. Είναι πιο αποκεντρωμένο από ένα ιδιωτικό blockchain για να απολαμβάνουν περισσότερη ασφάλεια. Επιτρέπει περιορισμένη πρόσβαση και οι παρόντες κόμβοι καθορίζουν τη συναινετική διαδικασία.

Επιπλέον, αποτελεί έναν κόμβο επικύρωσης για την εκκίνηση, λήψη και επαλήθευση συναλλαγών, ενώ οι κόμβοι μέλη έχουν άδεια να ξεκινούν ή να αποδέχονται συναλλαγές. Εδώ, οι χρήστες μπορούν να μεταφέρουν ψηφιακά στοιχεία από το ένα blockchain στο άλλο με βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και επεκτασιμότητα.

Παράδειγμα: Οι μπλοκ αλυσίδες κοινοπραξίας χρησιμοποιούνται σε πληρωμές και τραπεζικές συναλλαγές, όπως το Quorum και το Corda.

Υβριδικό Blockchain

Τα υβριδικά blockchains συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των ιδιωτικών και δημόσιων blockchain. Μπορούν να είναι κεντρικά ή αποκεντρωμένα και να επιτρέπουν στους οργανισμούς να δημιουργήσουν μια ιδιωτική αλυσίδα μπλοκ που βασίζεται σε άδεια μαζί με μια δημόσια αλυσίδα μπλοκ. Έτσι, οι οργανισμοί μπορούν να ελέγχουν την πρόσβαση στα δεδομένα στο blockchain και σε ποια δεδομένα θα έχουν δημόσια πρόσβαση.

Παράδειγμα: Χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες ακινήτων και λιανικής, όπως η IBM Food Trust.

Πώς λειτουργεί μια συναλλαγή Blockchain;

Έτσι συμβαίνει μια τυπική συναλλαγή σε μια αλυσίδα μπλοκ:

Βήμα 1: Αίτημα συναλλαγής

Πρώτον, ένα άτομο ζητά μια συναλλαγή που αφορά ακίνητα, τραπεζικές εργασίες, κρυπτονομίσματα, αρχεία, συμβόλαια κ.λπ.

Βήμα 2: Διανομή

Η συναλλαγή που ζητήθηκε μεταδίδεται στο δίκτυο peer-to-peer μέσω κόμβων που βρίσκονται σε όλη την υδρόγειο.

Βήμα 3: Επικύρωση

Οι κόμβοι στο δίκτυο επικυρώνουν τη συναλλαγή χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και λύνοντας σύνθετες εξισώσεις. Εάν θεωρούν νόμιμη τη συναλλαγή, οι εγγραφές εισάγονται σε μπλοκ.

Βήμα 4: Προσθήκη μπλοκ στο blockchain

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το μπλοκ που δημιουργήθηκε πρόσφατα συνδέεται με το προηγούμενο μπλοκ με κρυπτογράφηση και κρυπτογράφηση. Έχει έναν κωδικό κατακερματισμού και περιέχει τον κωδικό κατακερματισμού του προηγούμενου μπλοκ. Μόλις αυτό το μπλοκ γεμίσει τον εκχωρημένο χώρο του, το επόμενο μπλοκ αρχίζει να γεμίζει και να προσαρτάται στο προηγούμενο μπλοκ. έτσι σχηματίζεται μια μακρά αλυσίδα συναλλαγών. Αυτό είναι αμετάβλητο και διαφανές για όλους στο blockchain.

Πώς διασφαλίζει το Blockchain την ασφάλεια των συναλλαγών;

Το Blockchain έχει διάφορες τεχνικές για τη διασφάλιση της ασφάλειας μιας συναλλαγής, όπως κρυπτογραφία, κατακερματισμός, απόδειξη εργασίας κ.λπ. Μερικές από τις τεχνικές ασφαλείας είναι οι εξής:

Αμετάβλητο

Το αμετάβλητο στο blockchain σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να χειριστεί τα δεδομένα που εισάγονται στο blockchain. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε μπλοκ έχει έναν μοναδικό κωδικό κατακερματισμού και έναν άλλο που αναφέρεται στο προηγούμενο μπλοκ. Οι κρυπτογραφικοί κωδικοί κατακερματισμού δεν έχουν δημιουργηθεί αντίστροφα. Σε περίπτωση που ένα στοιχείο συναλλαγής έχει σφάλμα, μπορείτε να εισάγετε μια νέα εγγραφή για διόρθωση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα εμφανίσει και τις δύο εγγραφές. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πιθανότητα σφαλμάτων ή διπλής εισαγωγής.

Χρονολογική Δομή

Κάθε μπλοκ σε μια αλυσίδα μπλοκ αποθηκεύεται με χρονολογική και γραμμική σειρά, που σημαίνει ότι συνδέονται πάντα στο τέλος μιας αλυσίδας μπλοκ. Και κάθε μπλοκ έχει έναν κατακερματισμό και τον κατακερματισμό του προηγούμενου. Αυτή η μόδα ακολουθείται σε όλο το blockchain που μπορεί να περιέχει χιλιάδες μπλοκ. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να υποχωρήσετε μέχρι το τέλος για να αλλάξετε τα αρχεία.

Ακόμα κι αν κάποιος καταφέρει να αλλάξει ένα μπλοκ, θα πρέπει να το κάνει για όλα τα άλλα μπλοκ, κάτι που απαιτεί σημαντική προσπάθεια, πόρους, υπολογιστική ισχύ και χρόνο. Αυτό δίνει στους χρήστες χρόνο να επαληθεύσουν το μπλοκ και να βρουν εάν έχει παραβιαστεί. Το κόστος μιας τέτοιας εισβολής θα μπορούσε να είναι απαγορευτικό και τις περισσότερες φορές άκαρπο.

  Πώς να ανακτήσετε τα χαμένα αρχεία από οποιαδήποτε συσκευή: Wondershare Data Recovery [Review]

Απόδειξη εργασίας (PoW)

Αν και ο κατακερματισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μετριαστεί η παραβίαση, οι εισβολείς μπορούν ακόμα να χακάρουν ένα blockchain χρησιμοποιώντας ισχυρούς υπολογιστές για να αλλάξουν ένα μπλοκ και να υπολογίσουν εκ νέου τα επόμενα μπλοκ και να κάνουν έγκυρο ολόκληρο το blockchain.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το blockchain χρησιμοποιεί το Proof of Work, έναν μηχανισμό για την επιβράδυνση της δημιουργίας νέων μπλοκ. Είναι ένα κομμάτι σύνθετου υπολογισμού που απαιτεί κάποια προσπάθεια για να λυθεί. Και χρειάζεται επίσης περισσότερος χρόνος για την επίλυση του προβλήματος από την επαλήθευση των αποτελεσμάτων. Ως εκ τούτου, ο υπολογισμός της απόδειξης εργασίας και η προσθήκη ενός νέου μπλοκ γίνεται πολύ πιο δύσκολος από την αλλαγή του μπλοκ και των υπολοίπων μπλοκ μετά από αυτό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η απόδειξη εργασίας καθιστά ασφαλείς τις αλυσίδες μπλοκ.

Πολλές φορές, οι άνθρωποι μπερδεύουν το PoW και το PoS, οπότε το καταλαβαίνουν γρήγορα.

Απόδειξη Πονταρίσματος (PoS)

Το Proof of Stake χρησιμοποιεί κρυπτογραφικούς αλγόριθμους για την επικύρωση των συναλλαγών. Για παράδειγμα, στο mining, η επικύρωση πραγματοποιείται από έναν επιλεγμένο επικυρωτή ανάλογα με τον αριθμό των νομισμάτων που καταλαμβάνουν, το οποίο ονομάζεται ποντάρισμά τους.

Οι χρήστες δεν εξορύσσουν τεχνικά ούτε ανταμείβονται, αλλά δημιουργούν μπλοκ. Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία κερδίζουν νομίσματα και όσοι έχουν μεγαλύτερο μερίδιο έχουν μεγαλύτερη δύναμη εξόρυξης. Αυξάνει τις πιθανότητές τους να επιλεγούν ως επικυρωτές.

Πλεονεκτήματα και περιορισμοί του Blockchain

Πλεονεκτήματα 👍

Τα οφέλη του blockchain είναι:

Ακρίβεια

Όλες οι συναλλαγές επικυρώνονται από χιλιάδες κόμβους σε ένα δίκτυο blockchain. Είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εξαλείφει τα σφάλματα και να παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια δεδομένων. Ακόμα κι αν γίνει κάποιο λάθος, άλλοι υπολογιστές μπορούν να το εντοπίσουν γρήγορα. Και αν πρόκειται να επικρατήσει αυτό το σφάλμα, τουλάχιστον το 51% των συνολικών υπολογιστών στο δίκτυο θα πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο, ειδικά όταν εμπλέκεται ένα τεράστιο blockchain όπως το Bitcoin.

Αποκέντρωση

Κανένας κεντρικός κόμβος δεν ελέγχει ή διαχειρίζεται μια αλυσίδα μπλοκ. Αντίθετα, είναι αποκεντρωμένη. Σημαίνει ότι ένα δίκτυο χιλιάδων υπολογιστών μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό χωρίς κανένα άτομο ή οργανισμό να το κυβερνά. Οποιαδήποτε αλλαγή στο blockchain αντανακλά αμέσως σε κάθε κόμβο με άδεια στο δίκτυο.

Κόστος-αποτελεσματικότητα

Το Blockchain δεν εμπλέκει κανένα τρίτο μέρος για να εγκρίνει μια συναλλαγή μαζί με το κόστος διεκπεραίωσής του. Για παράδειγμα, οι τράπεζες ή οι υπεύθυνοι επεξεργασίας πληρωμών χρεώνουν ένα μικρό ποσό για την επεξεργασία μιας συναλλαγής. Έτσι, οι επιχειρήσεις που εκτελούν συναλλαγές πληρωμής χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain όπως το Bitcoin μπορούν να εξοικονομήσουν πολλά έξοδα.

Ταχύτητα

Τα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα χρειάζονται πολύ χρόνο για την επεξεργασία της πληρωμής, από την έναρξή της έως τη στιγμή που το ποσό εμφανίζεται στον λογαριασμό σας. Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι λειτουργικά μόνο κατά τις καθορισμένες εργάσιμες ώρες και ημέρες. Επομένως, μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να αντικατοπτριστεί τελικά το ποσό στην τράπεζά σας. Από την άλλη πλευρά, το blockchain είναι ασταμάτητο. Είναι ενεργό 24/7/365 και οι συναλλαγές μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά για να ολοκληρωθούν. Είναι επίσης πολύ ωφέλιμο για διεθνείς πληρωμές.

Αμετάβλητο

Όλες οι εγγραφές είναι αμετάβλητες ή αμετάβλητες σε ένα blockchain λόγω του αξιόπιστου μηχανισμού κρυπτογράφησης, του κρυπτογραφικού κατακερματισμού και της χρονολογικής αλυσίδας των μπλοκ. Επομένως, δεν είναι δυνατή η τροποποίηση ή η διαγραφή δεδομένων.

Ασφάλεια

Μόλις προστεθεί μια συναλλαγή σε μια αλυσίδα μπλοκ, χιλιάδες ισχυροί υπολογιστές επαληθεύουν την αυθεντικότητα της εγγραφής πριν την προσθέσουν σε ένα μπλοκ. Η τεχνολογία Blockchain χρησιμοποιεί πολύπλοκους υπολογισμούς και αλγόριθμους για επικύρωση και εκχωρεί ένα μοναδικό κατακερματισμό σε κάθε μπλοκ για αναγνώριση.

Και ακόμα κι αν ένας εισβολέας αλλάξει κάτι, αυτό γίνεται αμέσως ορατό σε όλους τους κόμβους, οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν το σφάλμα και να καταστήσουν άκυρο το μπλοκ και τα μπλοκ που το ακολουθούν. Ως εκ τούτου, προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

Διαφάνεια

Χωρίς κεντρική αρχή, τα περισσότερα blockchain, όπως και τα δημόσια blockchain, είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Επιτρέπει σε όλους να έχουν πρόσβαση στον κώδικα και στους ελεγκτές να ελέγχουν για ασφάλεια. Οποιοσδήποτε στο δίκτυο μπορεί να προτείνει αναβαθμίσεις ή αλλαγές και, εάν συμφωνεί η πλειοψηφία των χρηστών, μπορεί να γίνει αποδεκτή. Με αυτόν τον τρόπο, το blockchain προσφέρει υψηλότερη διαφάνεια από τα παραδοσιακά συστήματα. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να παραμείνετε ανώνυμοι για να προστατεύσετε το απόρρητό σας.

Περιορισμοί 👎

Παράνομες δραστηριότητες

Το Blockchain προσελκύει πολλές παράνομες δραστηριότητες και συναλλαγές παρά το γεγονός ότι προσφέρει ασφάλεια και ιδιωτικότητα στους χρήστες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κλοπών και παραβιάσεων που σχετίζονται με νομίσματα και υπηρεσίες που βασίζονται σε blockchain.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Τα δίκτυα blockchain όπως το Bitcoin καταναλώνουν τεράστια ηλεκτρική ενέργεια για την εξόρυξη και την επικύρωση των συναλλαγών, γεγονός που επηρεάζει το περιβάλλον.

Ζητήματα επεκτασιμότητας

Αν και τα blockchain είναι ταχύτερα από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η επεκτασιμότητα εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα. Είναι δύσκολο να κλιμακωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο και μπορεί να προκαλέσουν αναποτελεσματικότητα. Ωστόσο, νέες εξελίξεις εμφανίζονται αυτές τις μέρες για τη βελτίωση της επεκτασιμότητας, όπως το Καινοτόμο Επίπεδο 2 (L2) του Ethereum.

Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα πλεονεκτήματα του blockchain επισκιάζουν τα μειονεκτήματα, και ως εκ τούτου, το blockchain βλέπει αυξημένη υιοθέτηση παγκοσμίως σε διάφορες εφαρμογές και βιομηχανίες.

Blockchain εναντίον Bitcoin

Υπάρχει πολλή σύγχυση και παρανοήσεις σχετικά με το blockchain. Πολλοί μπερδεύουν το blockchain με το bitcoin, νομίζοντας ότι είναι το ίδιο.

Λοιπόν, σίγουρα δεν είναι το ίδιο!

Το Blockchain είναι μια τεχνολογία, ενώ το bitcoin είναι μια εφαρμογή του blockchain. Το Blockchain επιτρέπει την καταγραφή και τη διανομή δεδομένων, αλλά δεν επιτρέπει την επεξεργασία, καθιστώντας το ασφαλές για το Bitcoin και άλλες υπηρεσίες FinTech.

Μιλώντας για το Bitcoin, είναι ένα ψηφιακό νόμισμα (cryptocurrency) που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Είναι ένα σύστημα peer-to-peer χωρίς τρίτο μέρος ή διοικητικό όργανο και χρησιμοποιεί blockchain για την αποθήκευση ενός καθολικού συναλλαγών (ή πληρωμών). Προς το παρόν, η εξόρυξη Bitcoins και η διαχείριση συναλλαγών γίνονται στο δίκτυο συλλογικά.

  GPU της σειράς RTX 3000 της NVIDIA: Δείτε τι νέο υπάρχει

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, το Bitcoin (BTC), έχει δημόσιο και ανοιχτού κώδικα καθολικό. Σας επιτρέπει να στέλνετε και να λαμβάνετε πληρωμές Bitcoin χωρίς καμία τράπεζα να εμπλέκεται ή να πληρώνει προμήθειες σε αυτές.

Χρήσεις του Blockchain

Το blockchain εξαπλώνεται πλέον σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας για να τους προσφέρει τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας, της διαφάνειας, της ιδιωτικής ζωής και πολλά άλλα. Οι κορυφαίες εταιρείες που έχουν ήδη υιοθετήσει το blockchain είναι η IBM, η Siemens, η Walmart και άλλες.

Ας δούμε μερικές από τις χρήσεις του blockchain.

Κρυπτονόμισμα

Το Bitcoin δεν είναι το μόνο κρυπτονόμισμα εκεί έξω. Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούν ισχυρή κρυπτογραφία για την αποθήκευση αρχείων συναλλαγών με ασφάλεια σε ένα καθολικό (blockchain). Μια κεντρική αρχή δεν το εκδίδει και ο έλεγχός της είναι αποκεντρωμένος.

Υπάρχουν πολλά άλλα κρυπτονομίσματα εκτός από το Bitcoin, όπως το Ethereum (ETH), το Litecoin (LTC), το Namecoin (NME), το Dogecoin (DOGE), το Ripple (XRP), το TRON (TRX) και άλλα.

Έξυπνα Συμβόλαια

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι ψηφιακά προτεινόμενα συμβόλαια που βασίζονται σε blockchain. Μπορούν να επιβληθούν ή να εκτελεστούν χωρίς να συνεπάγονται ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Καταργεί την ανάγκη για μεσάζοντα μεταξύ δύο συμβαλλόμενων μερών. το blockchain το φροντίζει. Ως αποτέλεσμα, προσφέρει αυτοματοποίηση συναλλαγών και μειώνει τις τριβές μεταξύ των μερών.

Τραπεζικά και οικονομικά

Ορισμένες τράπεζες όπως η UBS ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν το blockchain λόγω της ταχύτερης ταχύτητας συναλλαγών και του μειωμένου κόστους. Επιπρόσθετα, λαμβάνει χώρα η δημιουργία διακριτικών διαφόρων μετοχών και εμφανίζονται επίσης νέες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όπως οι Αρχικές Προσφορές Νομισμάτων (ICO) και οι Προσφορές Token Ασφαλείας (STO). Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να βοηθήσουν στην αξιοποίηση των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ακίνητα.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Το blockchain εφαρμόζεται σε τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως η προμήθεια τροφίμων, τα έπιπλα, η ανάπτυξη λογισμικού και η εξόρυξη πολύτιμων αγαθών όπως τα διαμάντια.

Φροντίδα υγείας

Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, η Ernst & Young χρησιμοποιούσε blockchain για να βοηθήσει κυβερνήσεις, αεροπορικές εταιρείες, εργοδότες και άλλους στην παρακολούθηση των ατόμων που έχουν ανοσία στον κοροναϊό και εκείνων που έχουν υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων. Η Κίνα χρησιμοποίησε επίσης το blockchain για να επιταχύνει τις συναλλαγές ασφάλισης υγείας.

Άλλες χρήσεις: Το Blockchain χρησιμοποιείται επίσης σε βιντεοπαιχνίδια όπως το CryptoKitties, το εμπόριο ενέργειας P2P, τα ονόματα τομέα και την επαλήθευση εγγράφων, αποστολών και προϊόντων.

Ιστορία του Blockchain

Το Blockchain είναι μια νέα τεχνολογία, αλλά ορισμένα στοιχεία αυτής της ιδέας υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Ορισμένα αξιοσημείωτα γεγονότα οδήγησαν στην ίδρυση της τεχνολογίας blockchain. Ας δούμε ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα τέτοιων σημαντικών γεγονότων.

2008

  • Το Bitcoin, το οποίο είναι ένα peer-to-peer ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών, δημοσιεύτηκε από τον Satoshi Nakamoto.

2009

  • Υπήρξε μια πρώτη επιτυχημένη συναλλαγή Bitcoin (BTC) μεταξύ του Satoshi Nakamoto και του επιστήμονα υπολογιστών Hal Finney.

2010

  • Ο Laszlo Hanycez, προγραμματιστής με έδρα τη Φλόριντα, ολοκλήρωσε την πρώτη επίσημη αγορά μέσω της χρήσης Bitcoin. Αγόρασε δύο πίτσες Papa John’s μεταφέροντας 10.000 BTC αξίας 60 $ εκείνη τη στιγμή. Επί του παρόντος, η αξία τους είναι 438 εκατομμύρια δολάρια.
  • Επί του παρόντος, το επίσημη κεφαλαιοποίηση του Bitcoin είναι 830 δισεκατομμύρια δολάρια.

2011

  • Αρκετοί οργανισμοί όπως το Wikileaks, το Electronic Frontier Foundation και πολλοί άλλοι άρχισαν να δέχονται Bitcoin ως δωρεές.

2012

  • Ο προγραμματιστής του Bitcoin Vitalik Buterin κυκλοφόρησε το περιοδικό Bitcoin.
  • Στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή «The Good Wife», αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Έτσι, αυτή ήταν η πρώτη εισαγωγή του blockchain στην ποπ κουλτούρα.

2013

  • Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
  • Για πρώτη φορά, η τιμή του BTC έφτασε τα 100 $.
  • Ο Vitalik Buterin δημοσίευσε μια εργασία με το όνομα “Ethereum Project” για να προτείνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές blockchain εκτός από το Bitcoin.

2014

  • Εταιρείες όπως το Overstock.com, το The D Las Vegas Hotel και η διάσημη εταιρεία Gaming Zynga άρχισαν να δέχονται πληρωμές μέσω Bitcoin.
  • Η PayPal ανακοίνωσε την ενοποίηση των συστημάτων της με το Bitcoin.
  • Μια ομάδα περισσότερων από 200 εταιρειών blockchain συγκεντρώθηκε ως ομάδα με το όνομα R3 για να βρει νέους τρόπους για την εφαρμογή του blockchain σε διαφορετικούς τομείς.
  • Το Ethereum Project of Buterin κέρδισε επιτυχώς crowdfunding μέσω της αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICO) για να συγκεντρώσει περισσότερα από 18 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία του blockchain, καθώς άνοιξε νέους δρόμους για την τεχνολογία blockchain.

2015

  • Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 έμποροι που δέχονται πληρωμές μέσω BTC.
  • NASDAQ και εταιρείες blockchain του San-Fransico συναντιούνται για να δοκιμάσουν την τεχνολογία για την ανταλλαγή μετοχών σε ιδιωτικές εταιρείες.

2016

  • Η IBM, ως ο τεχνολογικός γίγαντας, ανακοινώνει μια στρατηγική blockchain για καλύτερες επιχειρηματικές λύσεις που βασίζονται στο cloud.
  • Το blockchain και τα κρυπτονομίσματα νομιμοποιούνται στην Ιαπωνία.

2017

  • Η τιμή του BTC φτάνει τα 1000 $ για πρώτη φορά.
  • Το ανώτατο όριο αγοράς των κρυπτονομισμάτων ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Η κυβέρνηση του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι θα τροφοδοτούνται με blockchain έως το 2020.
  • Οι τιμές BTC φτάνουν στο ιστορικό υψηλό τους στα 19.783,21 $.
  • Ο Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan, δήλωσε ότι πιστεύει σε ένα μέλλον με την τεχνολογία blockchain. Αυτό έδωσε στο σύστημα blockchain ψήφο εμπιστοσύνης από ολόκληρη τη Wall Street.

2018

  • Γιγαντιαίες τράπεζες όπως η Barclays και η Citi εγγράφηκαν για την τραπεζική πλατφόρμα που βασίζεται σε blockchain που αναπτύχθηκε από την IBM.
  • Το Facebook δεσμεύτηκε να ξεκινήσει μια ομάδα blockchain και υπαινίσσεται ότι υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί το δικό του κρυπτονόμισμα του Facebook οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.

2019

  • Η δημιουργία της Bakkt – μιας εταιρείας ψηφιακού πορτοφολιού για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).
  • Ο πρόεδρος της Κίνας, Ji Xinping, αγκάλιασε δημόσια την τεχνολογία blockchain, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για τη δημιουργία του δικού της κρυπτονομίσματος.
  • Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Twitter & Square, Jack Dorsey, ανακοίνωσε ότι θα προσλάβουν μηχανικούς blockchain στην Square για να εργαστούν σε ορισμένα μελλοντικά σχέδια στη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

2020

  • Η αγορά, η πώληση και η κατοχή κρυπτονομισμάτων κατέστη δυνατή στο PayPal.
  • Το “Sand Dollar” έγινε το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας στον κόσμο που κυκλοφόρησαν οι Μπαχάμες.
  • Μέχρι το τέλος του 2020, το Bitcoin ήταν σε θέση να ανέλθει στο επίπεδο των 30.000 $.
  • Κατά τη διάρκεια του σεναρίου COVID-19, η τεχνολογία blockchain έγινε η πιο σημαντική για την αποθήκευση πληροφοριών ασθενών και ερευνητικών δεδομένων.

Το Blockchain δεν αφορά μόνο το Bitcoin. Παρόλο που το Bitcoin ήταν ο λόγος πίσω από την τεράστια δημοτικότητα του blockchain τα προηγούμενα χρόνια, τώρα, υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτό. Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλές εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain σε διάφορους τομείς.

Συμπέρασμα 👩‍🏫

Το Blockchain είναι μια προηγμένη τεχνολογία με υψηλό επίπεδο ασφάλειας και διαφάνειας. Με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με το blockchain, όλο και περισσότεροι οργανισμοί το υιοθετούν σε όλους τους κλάδους. Ως εκ τούτου, αυτή η τεχνολογία είναι πιθανό να παραμείνει και θα βρει πολλές περισσότερες χρήσεις στο μέλλον.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε: Εξόρυξη κρυπτονομισμάτων για αρχάριους.