Τα Windows 95 γίνονται 25: Όταν τα Windows έγιναν Mainstream

Στις 24 Αυγούστου 1995, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 95. Αυτό το καινοτόμο και εξαιρετικά επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα υπολογιστή απογαλακτίστηκε άτομα που χρησιμοποιούσαν υπολογιστές εκτός γραμμής εντολών. Έκανε επίσης τη Microsoft ένα γνωστό όνομα. Να γιατί τα Windows 95 ήταν τόσο ξεχωριστά.

Όλα τα Windows, όλη την ώρα

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των Windows 95 ήταν ότι προσπάθησε να απομακρύνει τους χρήστες εντελώς από μια γραμμή εντολών για πρώτη φορά. Σε αντίθεση με τα Windows 3.11, τα Windows 95 εκκινούνταν απευθείας σε μια γραφική διεπαφή, παρά το γεγονός ότι είχαν βελτιωμένος πυρήνας MS-DOS τρέχει κάτω από την κουκούλα.

Πριν από τα Windows 95, οι κάτοχοι υπολογιστών έπρεπε να αγοράσουν MS-DOS και Windows ξεχωριστά και στη συνέχεια να εγκαταστήσουν το ένα πάνω στο άλλο. Από προεπιλογή, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούσαν να εκκινούν στο MS-DOS και στη συνέχεια να τρέχουν τα Windows όποτε το χρειάζονταν.

Τα Windows 95, ωστόσο, τύλιξαν τόσο το κέλυφος των Windows όσο και το MS-DOS σε ένα προϊόν και το ονόμασαν πλήρες λειτουργικό σύστημα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μιας σειράς MS-DOS ήταν ότι τα Windows 95 ήταν ευρέως συμβατά με χιλιάδες προγράμματα γραμμένα για MS-DOS και Windows 3.x out of the box. Αυτό το έκανε μια αρκετά ανώδυνη αναβάθμιση για τους περισσότερους ανθρώπους.

Στα αρνητικά, η βάση του στο MS-DOS έκανε τα Windows 95 επιρρεπή σε απογοητευτικά σφάλματα (κυρίως λόγω διενέξεων διαχείρισης μνήμης), ειδικά όταν συγκρίνονται με κάτι σαν αυτό της Microsoft Windows NT.

Η γραμμή των Windows NT άρχισε να γεφυρώνει το χάσμα επαγγελματιών/καταναλωτών με τα Windows 2000 μόλις πέντε χρόνια αργότερα. Δεν αντικατέστησε πλήρως τη σειρά Windows 9x που βασίζεται σε DOS μέχρι την κυκλοφορία των Windows XP το 2001.

  Κάθε χαλαρή συντόμευση πληκτρολογίου για Windows, Mac και τον Ιστό

The Birth of the Start Menu and Taskbar

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει τα Windows τα τελευταία 25 χρόνια, είστε εξοικειωμένοι με το εικονικό μενού Έναρξη και τη γραμμή εργασιών, τα οποία προέρχονται από τα Windows 95. Το μενού Έναρξη χρησίμευσε ως συνοπτική και λογική αντικατάσταση της Διαχείρισης προγραμμάτων στα Windows 3. x για οργάνωση και εκκίνηση εγκατεστημένων εφαρμογών.

Η Microsoft παρουσίαζε το κουμπί Έναρξη εμφανώς σε μεγάλο μέρος των διαφημίσεών της και το διαφημίζει ως έναν απλό τρόπο για να «ξεκινήσει» οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή Windows.

Εξερεύνηση του μενού Έναρξη των Windows 95.

Το μενού Έναρξη προκάλεσε επίσης κάποια κωμική σύγχυση, όπως φαίνεται στο αυτή η κριτική των New York Times του Αυγούστου 1995, η οποία θρηνούσε, «Πού είναι η επιλογή Shut Down; Στο κουμπί Έναρξη, φυσικά!».

Η γραμμή εργασιών των Windows 95 εκτείνεται στο κάτω μέρος της οθόνης (όπως συμβαίνει τώρα) παρέχοντας έναν συμπαγή, αλλά εξελιγμένο τρόπο διαχείρισης εργασιών σε πολλά παράθυρα εφαρμογών. Τα Windows 3.x δεν είχαν τέτοια λειτουργικότητα, ούτε και ο Macintosh εκείνη την εποχή.

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν το κουμπί Έναρξη και η γραμμή εργασιών που επέτρεψαν στα Windows 95 να ξεπεράσουν το Mac OS σε λειτουργικότητα για πρώτη φορά. Αυτό ήταν μια μεγάλη υπόθεση το 1995, καθώς οι οπαδοί της Apple είχαν από καιρό χλευάσει τη Microsoft ότι έπαιζε να ανταποκρίνεται στο Macintosh. Το Mac OS δεν έλαβε ενεργοποιημένο από προεπιλογή εκκίνηση ή διαχείριση εργασιών μέχρι το OS X Beta το 2000.

Η προέλευση του Windows Explorer (και άλλα)

Τα Windows 95 σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση της Εξερεύνησης των Windows (τώρα ονομάζεται “Εξερεύνηση αρχείων”), ενός διαχειριστή αρχείων και ενός κελύφους λειτουργικού συστήματος. Σε αντίθεση με τα Windows 3.x, τα οποία χωρίζουν τη διαχείριση αρχείων και εφαρμογών σε δύο διαφορετικά προγράμματα, ο Explorer τα ένωσε (παρόμοια με Ευρίσκων πριν από αυτό). Δεν χειριζόταν μόνο παράθυρα γεμάτα εικονίδια που αντιπροσωπεύουν αρχεία και εφαρμογές, αλλά και το μενού Έναρξη και τη γραμμή εργασιών.

  Πώς να ορίσετε το προεπιλεγμένο μέγεθος παραθύρου για τη γραμμή εντολών στα Windows 10

Άλλες καινοτομίες λογισμικού των Windows 95 περιελάμβαναν:

Ένα μενού περιβάλλοντος με δεξί κλικ για άμεσες λειτουργίες αρχείων.
Μια επιφάνεια εργασίας που θα μπορούσε να αποθηκεύσει αρχεία σαν φάκελο.
Συντομεύσεις αρχείων.
Ο Κάδος Ανακύκλωσης.
Διαχειριστή της συσκευής
“Ο Υπολογιστής μου” στην επιφάνεια εργασίας.
Ένα βοηθητικό πρόγραμμα “Εύρεση” σε όλο το σύστημα.
Εγγενής υποστήριξη εφαρμογών 32-bit (μέσω του Win32 API).
Υποστήριξη για το νέο DirectX API, το οποίο επέτρεπε το παιχνίδι με Windows σε πλήρη οθόνη.

Τα Windows 95 ήταν μια τεράστια έκδοση που σχεδιάστηκε για να απογαλακτίσει τους ανθρώπους να μην βασίζονται στο MS-DOS για να ολοκληρώσουν τα πράγματα. Όλες αυτές οι νέες δυνατότητες το κατέστησαν δυνατό για πρώτη φορά (τουλάχιστον σε ένα προϊόν της Microsoft).

FreeCell

Μια Microsoft

Το FreeCell πρωτοεμφανίστηκε ως πρόγραμμα επίδειξης για το Win32 API (για μηχανήματα Windows 3.x). Ωστόσο, αυτό αποστέλλεται με Windows 95 και σύντομα έγινε αίσθηση στο ίδιο επίπεδο με το Windows Solitaire και το Minesweeper πριν από αυτό (και τα δύο περιλαμβάνονταν επίσης στα Windows 95).

Το βάθος και η πολυπλοκότητά του κράτησε τους παίκτες κολλημένους για πάνω από μια δεκαετία όπως αυτοί προσπάθησε να λύσει και τα 32.000 πιθανά παιχνίδια του.

Το Διαδίκτυο στην επιφάνεια εργασίας

Στην πρώτη του έκδοση λιανικής, τα Windows 95 δεν περιλάμβαναν πρόγραμμα περιήγησης Ιστού. Αντίθετα, οι άνθρωποι είδαν ένα εικονίδιο για μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία που ονομάζεται The Microsoft Network (MSN) στην επιφάνεια εργασίας. Η Microsoft συνέλαβε το MSN ως ανταγωνιστή του CompuServe και Prodigy.

Ωστόσο, ακόμη και πριν από την κυκλοφορία του MSN, ο Bill Gates αναγνώρισε το αναπόφευκτο της κυριαρχίας του Παγκόσμιου Ιστού. Ως αποτέλεσμα, το MSN σύντομα μετατοπίστηκε για να γίνει περισσότερο ένα Προμηθευτής υπηρεσίας διαδικτύου (ISP).

Το πρόγραμμα περιήγησης ιστού της Microsoft, ο Internet Explorer, ξεκίνησε ως προαιρετικό πρόσθετο για τα Windows 95. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995, ωστόσο, οι νέες εκδόσεις των Windows 95 (αρχίζοντας με Έκδοση υπηρεσίας OEM 1) περιλαμβάνεται ο Internet Explorer από προεπιλογή.

  Πώς να επαναφέρετε τις προτιμήσεις του Windows Spotlight στα Windows 10

Οι χρήστες είχαν πρόσβαση στο πρόγραμμα περιήγησης μέσω ενός εικονιδίου επιφάνειας εργασίας που ονομάζεται “Το Διαδίκτυο”. Ανταγωνιστές προγραμματιστές προγραμμάτων περιήγησης ιστού, όπως το Netscape, διαπίστωσαν ότι αυτό ήταν μια μονοπωλιακή υπέρβαση από τη Microsoft. Η συμπερίληψη του Internet Explorer στα Windows 95 οδήγησε σε η μεγάλη υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ΗΠΑ εναντίον Microsoft το 1998.

Μετά από μια αρχική απόφαση που ζητούσε τη διάλυση της Microsoft, η Microsoft επικράτησε σε μια έφεση και αποχώρησε με ένα χτύπημα στον καρπό. Και ο Internet Explorer συνέχισε να περιλαμβάνεται στις μελλοντικές εκδόσεις των Windows.

Νέα ύψη στο μάρκετινγκ

Για την κυκλοφορία των Windows 95, η Microsoft κυκλοφόρησε μια διαφημιστική καμπάνια 300 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ήταν που αναφέρθηκε εκείνη την εποχή ως, ίσως, το πιο ακριβό στην αμερικανική ιστορία. Ήταν μια άνευ προηγουμένου καμπάνια υψηλού προφίλ για ένα προϊόν λογισμικού. Συμπληρώθηκε επίσης από φιλικά έργα τέχνης με μπλε ουρανό και ένα πιασάρικο όνομα που φαινόταν να ξεχωρίζει τα Windows 95 από άλλες, πιο αποστειρωμένες εκδόσεις λογισμικού.

Το παλαιότερο box art της Microsoft (αριστερά) και το πιο φιλικό προς τον καταναλωτή κουτί λιανικής των Windows 95 (δεξιά).

Η εταιρεία διαφήμιζε παντού: εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση και διαφημιστικές πινακίδες. Επίσης με άδεια «Start Me Up» από τους Rolling Stones για 3 εκατομμύρια δολάρια για χρήση σε μια σειρά τηλεοπτικών διαφημίσεων υψηλού προφίλ.

Στις 24 Αυγούστου 1995, η Microsoft πραγματοποίησε μια τεράστια εκδήλωση παρουσίασης τύπου στην πανεπιστημιούπολη του στο Redmond της Ουάσιγκτον, με οικοδεσπότη τον Jay Leno. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω δορυφόρου σε μικρότερες εκδηλώσεις της Microsoft σε όλο τον κόσμο.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Τα Windows 95 τράβηξαν μεγάλη προσοχή και έφεραν τη Microsoft στο πολιτιστικό ρεύμα ως σύμβολο επιχειρηματικής επιτυχίας. Η εταιρία πούλησε 1 εκατομμύριο αντίτυπα των Windows 95 κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του στην αγορά και 40 εκατομμύρια τον πρώτο χρόνο. Τα Windows 95 ήταν μια καλή επιτυχία.

Χρόνια πολλά, Windows 95!