Τα Windows 3.0 είναι 30 ετών: Δείτε τι το έκανε ξεχωριστό

Πριν από τριάντα χρόνια αυτόν τον μήνα, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 3.0, ένα γραφικό περιβάλλον που αντιπροσώπευε ένα δραματικό άλμα σε σχέση με τους προκατόχους της όσον αφορά τις δυνατότητες και τη δημοτικότητα. Δείτε τι έκανε τα Windows 3.0 ξεχωριστά.

Η πρώτη επιτυχημένη έκδοση των Windows

Στις πρώτες μέρες σε μηχανές συμβατές με IBM PC, οι περισσότεροι υπολογιστές έτρεχαν το Microsoft MS-DOS, ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στη γραμμή εντολών που συνήθως μπορούσε να εκτελεί μόνο ένα πρόγραμμα τη φορά. Καθώς οι υπολογιστές αυξάνονταν σε ισχύ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το “multitasking” έγινε ένα τεράστιο τσιτάτο στη βιομηχανία. Τα editorial περιοδικών μίλησαν για την αύξηση της παραγωγικότητας που θα προέκυπτε από τη δυνατότητα εκτέλεσης δύο εφαρμογών ταυτόχρονα.

Εκείνη την εποχή, ιδέες σχετικά με γραφικές διασυνδέσεις υπολογιστών και διασυνδέσεις υπολογιστών που βασίζονται σε ποντίκι που είχαν πρωτοπορευτεί στο Xerox Alto είχε αρχίσει να φιλτράρεται στη βιομηχανία των προσωπικών υπολογιστών. Αφού είδε πολλές πρώτες προσεγγίσεις λειτουργικού συστήματος που βασίζονταν σε GUI, η Microsoft κυκλοφόρησε τη δική της διεπαφή βασισμένη σε γραφικό ποντίκι, τα Windows 1.0, το 1985. Έτρεχε πάνω από το MS-DOS και παρείχε μια απεικόνιση bitmap με μη επικαλυπτόμενα παράθυρα εφαρμογών.

Ούτε τα Windows 1.0 ούτε τα Windows 2.0 αποδείχθηκαν επιτυχημένα στην αγορά. Στη συνέχεια ήρθε τα Windows 3.0 το 1990, ένα άλλο κέλυφος GUI που έτρεχε πάνω από το MS-DOS. Επιτρέπει την πολλαπλή εκτέλεση τόσο των προγραμμάτων MS-DOS όσο και των ειδικά γραμμένων εφαρμογών των Windows. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, αποδείχθηκε επιτυχία, πουλώντας πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Ακολούθησε υποστήριξη εφαρμογών τρίτων και η Microsoft εδραίωσε την κυριαρχία του λειτουργικού συστήματος στην αγορά υπολογιστών.

  Πώς να προστατέψετε τα κρυπτογραφημένα με BitLocker αρχεία σας από επιτιθέμενους

Εδώ είναι μερικά από τα στοιχεία που συνδυάστηκαν για να κάνουν τα Windows 3.0 μοναδικά και επιτυχημένα.

Ο Νέος Διευθυντής Προγράμματος

Στα σημερινά Windows, το μενού Έναρξη παρέχει έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο οργάνωσης και εκκίνησης εγκατεστημένων εφαρμογών. Στα Windows 3.0 αυτή τη δουλειά κατείχε ο Program Manager, ο οποίος ήταν επίσης η κύρια διεπαφή (κέλυφος) για τα Windows.

Ως κέλυφος, τα Windows 2.0 είχαν χρησιμοποιήσει το MS-DOS Executive, το οποίο ήταν βασικά μια δοξασμένη λίστα αρχείων χωρίς υποστήριξη για εικονίδια εφαρμογών. Σε σύγκριση με αυτό, τα «μεγάλα» εικονίδια 16 χρωμάτων στα Windows 3.0 ήταν σαν αποκάλυψη, φέρνοντας λεπτομέρειες εικονιδίων που ταιριάζουν με ακριβούς έγχρωμους υπολογιστές Macintosh σε σχετικά φθηνούς υπολογιστές.

Επίσης, ο Διαχειριστής Προγράμματος ήταν εύκολος στη χρήση. Σε σύγκριση με το MS-DOS από μόνο του ή με το εκτελεστικό κέλυφος MS-DOS των Windows 2.0, το Program Manager παρείχε μια πολύ μη εκφοβιστική διεπαφή. Οι χρήστες μπορούσαν εύκολα να βρίσκουν και να εκκινούν εφαρμογές, ενώ ως επί το πλείστον προστατεύονται από τυχαία αναστάτωση των υποστηρικτών του που βασίζονται σε αρχεία.

Εάν θέλετε να διαχειριστείτε αρχεία στα Windows 3.0, θα έπρεπε να εκκινήσετε μια ξεχωριστή εφαρμογή που ονομάζεται Διαχείριση αρχείων. Σήμερα, η Εξερεύνηση αρχείων χρησιμεύει τόσο ως η κύρια διεπαφή όσο και ως διαχειριστής αρχείων των Windows 10.

Το ντεμπούτο του Microsoft Solitaire

Μέχρι στιγμής, το Solitaire έχει συνδεθεί τόσο πολύ με τα Windows που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα δύο χωρίζουν. Η διάσημη συνεργασία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1990, όταν η Microsoft έστειλε την πρώτη της έκδοση του Πασιέντζα με Windows 3.0. Με τις λεπτομερείς κάρτες του (και τις διασκεδαστικές πλάτες καρτών), το Solitaire αποδείχθηκε ένα ικανό παράδειγμα των δυνατοτήτων γραφικών των Windows. Και φυσικά, ήταν επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να χάσετε χρόνο μεταξύ των εργασιών στο γραφείο.

Πασιέντζα χαρακτήρισε πρόσωπα καρτών σχεδιασμένα από Σούζαν Κάρε, ο οποίος είχε σχεδιάσει στο παρελθόν πολλά γραφικά στοιχεία και γραμματοσειρές για το Macintosh. Επίσης, σχεδίασε πολλά εικονίδια για τα Windows 3.0. Η Microsoft χρησιμοποίησε τα γραφικά της κάρτας Kare μέχρι τα Windows XP, αντικαθιστώντας τα τελικά στα Vista.

  Απόκρυψη/Αποκάλυψη της Αναζήτησης Spotlight από τη γραμμή μενού στο OS X

Τα Windows 3.0 περιλάμβαναν επίσης το παιχνίδι Reversi με κάθε αντίγραφο. Ενώ η Microsoft εγκατέλειψε το Reversi στα Windows 3.1 (υπέρ του Minesweeper), το Πασιέντζα κυκλοφόρησε με τα Windows μέχρι τα Windows 7. (Τώρα είναι μια περίεργη παρωδία πληρωμής για παιχνίδι, αλλά αυτό είναι εντελώς άλλο θέμα.)

Καλύτερη διαχείριση μνήμης και αληθινή πολλαπλή εργασία

Τα Windows 3.0 περιλάμβαναν προηγμένη διαχείριση μνήμης που του επέτρεπε να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες RAM, επιτρέποντας τόσο μεγαλύτερα προγράμματα όσο και αληθινά συνεργασία πολλαπλών εργασιών για πρώτη φορά. Όσον αφορά τα προγράμματα πολλαπλών εργασιών MS-DOS (τα οποία πολλοί άνθρωποι εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν συχνά), τα Windows 1.0 και 2.0 εξυπηρετούσαν βασικά προγράμματα εκκίνησης εφαρμογών γραφικών. Στα Windows 3.0, οι χρήστες μπορούσαν να εκτελούν πολλές εφαρμογές MS-DOS ταυτόχρονα, κάτι που ήταν μαγικό εκείνη τη στιγμή.

Τι είδους εφαρμογές MS-DOS εκτελούσαν οι άνθρωποι το 1990; Χάρη στη συμβατότητα προς τα πίσω, τα πάντα και τα πάντα, από Lotus 1-2-3 προς το Captain Comic. Τα Windows αποδείχθηκαν ευεργετικά BBS πολλαπλών κόμβων εκείνη τη στιγμή επίσης, επιτρέποντας πολλαπλές παρουσίες λογισμικού BBS που βασίζεται σε DOS να εκτελούνται εύκολα σε ένα μηχάνημα.

Μια νέα “3D” εμφάνιση

Φαίνεται καταπληκτικό σήμερα, αλλά τα κουμπιά των Windows 3.0 αντιπροσώπευαν σοβαρά μάτια για μια γραφική διεπαφή υπολογιστή εκείνη την εποχή. Περιλάμβαναν προσομοιωμένα τονισμένα στιγμιότυπα και σκιές που έδιναν την ψευδαίσθηση του βάθους, και ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονταν στα κουμπιά ως “3D”.

Συνολικά, η καθαρά εκτελεσμένη διεπαφή των Windows 3.0 ήταν καθαρή και επαγγελματική, με λεπτομερή εικονίδια, καλά μελετημένες διατάξεις παραθύρων και ωραίες γραμματοσειρές. Για πρώτη φορά, τα Windows ταίριαξαν (και αναμφισβήτητα ξεπέρασαν) την οπτική πιστότητα του Mac OS, το οποίο οι περισσότεροι θεωρούσαν το γραφικό περιβάλλον αναφοράς της εποχής. Αυτό το οπτικό ταλέντο βοήθησε να γίνουν τα Windows 3.0 τόσο μαζικά δημοφιλή.

  Πώς να κάνετε τα Windows 10 να μοιάζουν με τα Windows XP

Σημείο καμπής για υπολογιστές στη μάχη κατά των Mac

Τα Windows 3.0 αντιπροσώπευαν ένα σημείο καμπής στην εξέλιξη των συμβατών υπολογιστών, όταν τα μηχανήματα με καλή γραφική διεπαφή (και όλα τα περιφερειακά που εμπλέκονται) είχαν γίνει αρκετά χαμηλού κόστους για τους βασικούς χρήστες. Το 1990, θα μπορούσατε να αγοράσετε έναν υπολογιστή χαμηλού επιπέδου με δυνατότητα εκτέλεσης Windows 3.0 για λιγότερο από $1000, ενώ το φθηνότερο έγχρωμο Macintosh ήταν περίπου $2400 εκείνη την εποχή. Με έναν υπολογιστή, ένα ποντίκι και ένα αντίγραφο των Windows 149 $, θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα μηχάνημα που μοιάζει με Mac με φθηνά.

Όταν περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν μια πλατφόρμα, περισσότερες εταιρείες θέλουν να αναπτυχθούν για αυτήν, και αυτό ακριβώς συνέβη με τα Windows 3.0. Ενώ η υποστήριξη τρίτων ήταν ελάχιστη στις εποχές των Windows 1.0 και 2.0, πολλοί προμηθευτές λογισμικού επιχείρησαν να υποστηρίξουν τα Windows 3.0, συμπεριλαμβανομένου του Aldus με το δημοφιλές λογισμικό εκδόσεων για επιτραπέζιους υπολογιστές Aldus PageMaker. Για την παραγωγικότητα του γραφείου, η ίδια η Microsoft κυκλοφόρησε εξαιρετικές εκδόσεις PowerPoint, Word και Excel για Windows 3.0, μεταξύ άλλων. Θα μπορούσατε να κάνετε πραγματική δουλειά στα Windows 3.0.

Και τέλος, CHESS.BMP

Καθώς κλείνουμε την αναδρομή μας στα Windows 3.0, ποιος μπορεί να ξεχάσει την ένδοξη ταπετσαρία υψηλής ανάλυσης 16 χρωμάτων (640×480!) που περιλαμβάνεται σε κάθε αντίγραφο της Microsoft;

Σε μια εποχή όπου οι κάρτες VGA έγιναν τελικά mainstream, πολλοί χρήστες άρχισαν να τρέχουν το περιβάλλον σε υψηλότερες αναλύσεις, όπως 640×480. Κατάλληλα, η Microsoft συμπεριέλαβε το CHESS.BMP, μια γραφική βιτρίνα που απεικονίζει μια χούφτα πιόνια σκακιού να πετούν στον αέρα πάνω από ένα φαινομενικά ατελείωτο σκακιέρα. Οι χρήστες των Windows δεν έλαβαν υποστήριξη ενσωματωμένης προφύλαξης οθόνης μέχρι τα Windows 3.1 το 1992, οπότε απολαύσαμε τις μικρές απολαύσεις που μπορούσαμε να πάρουμε. Το CHESS.BMP ταιριάζει απόλυτα.

Χρόνια πολλά, Windows 3.0!

Για μια έκρηξη από το παρελθόν, θα σας δείξουμε πώς να εγκαταστήσετε τα Windows 3.1 στο DOSBox και να τα εκτελέσετε σε έναν σύγχρονο υπολογιστή. Τα Windows 3.1 κυκλοφόρησαν λίγα χρόνια μετά τα Windows 3.0 και διέθεταν παρόμοια διεπαφή.