Τα CD που γράψατε πάνε άσχημα: Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Εάν χρησιμοποιήσατε υπολογιστή μεταξύ 1997 και 2005, πιθανότατα έχετε κάψει πολύτιμα δεδομένα σε τουλάχιστον έναν εγγράψιμο CD (CD-R) ή DVD-R. Δυστυχώς, αυτά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και πολλά έχουν ήδη γίνει δυσανάγνωστα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των εγγράψιμων δίσκων σας πριν να είναι πολύ αργά—δείτε πώς να το κάνετε.

Το πρόβλημα: Σαπίσματα δεδομένων οπτικού δίσκου

Τα CD-R και τα DVD-R αποθηκεύουν δεδομένα σε ένα στρώμα βαφής που λιώνει από το λέιζερ κατά την εγγραφή των δεδομένων. Αυτό το στρώμα βαφής δεν είναι εντελώς σταθερό και μπορεί να διασπαστεί χημικά με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας απώλεια δεδομένων. Επίσης, το ανακλαστικό στρώμα στο επάνω μέρος του δίσκου μπορεί να οξειδωθεί, καθιστώντας τα δεδομένα δύσκολο να διαβαστούν.

Ως αποτέλεσμα, πολλά CD-R και DVD-R που εγγράφηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του ’00 δεν είναι πλέον αναγνώσιμα στις σύγχρονες μονάδες οπτικού δίσκου. Και για όσους απομένουν, το ρολόι χτυπάει.

Οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια ζωής των CD- και DVD-R ποικίλλουν πολύ, μεταξύ τους δύο και 100 χρόνια. Το 2004, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ χρηματοδότησε μια μελέτη που υπολόγισε τη διάρκεια ζωής των εγγράψιμων δίσκων διαθέσιμο εκείνη την εποχή. Προσομοίωσε τη γήρανση των CD και DVD-R που είναι αποθηκευμένα σε τέλειες περιβαλλοντικές συνθήκες (δηλαδή, σε θερμοκρασία δωματίου 50 τοις εκατό υγρασίας χωρίς ηλιακό φως και χωρίς σκληρό χειρισμό).

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι εγγράψιμοι δίσκοι που ήταν αποθηκευμένοι σε ιδανικές συνθήκες θα διαρκούσαν τουλάχιστον 30 χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα διέφεραν πολύ ανάλογα με τη μάρκα. Ωστόσο, δήλωσε επίσης ότι «οι δίσκοι που εκτίθενται σε πιο σοβαρές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας αναμένεται να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής».

  Πώς να ελέγξετε εάν το iPhone σας είναι νέο ή ανακαινισμένο

Έτσι, εάν αποθηκεύετε τα CD ή DVD-R σας σε μια ζεστή σοφίτα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα μεγαλύτερο μέρος τους έχει χαλάσει. Από την ανέκδοτη εμπειρία μας, αν διαθέτετε μια παρτίδα 30 vintage CD-R καταναλωτικής ποιότητας, ίσως περιμένετε μερικά από αυτά να μην είναι αναγνώσιμα. Ωστόσο, εξαρτάται από την ποιότητα του δίσκου, τον τύπο της βαφής που χρησιμοποιείται, την ταχύτητα με την οποία εγγράφηκαν και τον τρόπο αποθήκευσής τους.

Το 2010, το Canadian Conservation Institute δημοσίευσε α λεπτομερής ανάλυση της μακροζωίας CD-R και DVD-R που κατέρρευσε την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής με βάση τη σύνθεση της βαφής και του ανακλαστικού στρώματος. Όπως και η έκθεση της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, οι εκτιμήσεις διέφεραν πολύ, από πέντε έως 100 χρόνια, ανάλογα με τη σύνθεση του δίσκου. Δυστυχώς, η εκτίμηση της ελάχιστης διάρκειας ζωής των 100 ετών ισχύει μόνο για ακριβά CD-R υψηλής ποιότητας με χρυσό που χρησιμοποιούσαν ελάχιστοι άνθρωποι.

Ακόμη και υπό ιδανικές συνθήκες, υπάρχει λόγος συναγερμού. Ακόμα κι αν ένας εγγράψιμος δίσκος ποιότητας καταναλωτή έχει αποθηκευτεί στο τέλειο μέρος, μπορεί να διαρκέσει (κατά μέσο όρο) περίπου 30 χρόνια. Πολλοί εγγράψιμοι δίσκοι είναι ήδη 15-25 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας τώρα.

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας CD-R και DVD-R

Για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των παλιών σας CD-R ή DVD-R, θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή και μια συμβατή μονάδα οπτικού δίσκου CD ή DVD για την ανάγνωση των δίσκων. Μερικοί άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη επιτυχία χρησιμοποιώντας παλαιότερες μονάδες δίσκου, υποστηρίζοντας ότι τείνουν να διαβάζουν παλαιότερους δίσκους καλύτερα από τους σύγχρονους. Αυτό είναι ανέκδοτο στοιχείο, όμως.

Επιπλέον, οι παλαιότερες μονάδες δίσκου μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτηθούν, εκτός και αν εσείς βρείτε ένα στο eBay. Εάν αποφασίσετε να αναζητήσετε ένα παλαιότερο μοντέλο, επικεντρωθείτε στις επώνυμες μάρκες. Η Sony, για παράδειγμα, ήταν γνωστή για την κατασκευή δίσκων υψηλής ποιότητας. Φυσικά, το αν μια vintage μονάδα δίσκου θα λειτουργήσει με έναν σύγχρονο υπολογιστή είναι ένα άλλο θέμα, εντελώς.

  Πώς να σταματήσετε τους ανθρώπους να σας στέλνουν απευθείας μηνύματα στο Twitter

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε μια νεότερη μονάδα δίσκου για την ανάγνωση των δίσκων σας, μπορείτε εύκολα να αγοράσετε μια ηλεκτρονική. Οι περισσότερες νέες μονάδες οπτικού δίσκου θα πρέπει να λειτουργούν μια χαρά, εφόσον ένα CD- ή DVD-R δεν έχει αρχίσει να υποβαθμίζεται.

Συνιστούμε τις ακόλουθες μονάδες δίσκου:

Για υπολογιστές με Windows: Μια επώνυμη μονάδα οπτικού δίσκου USB, όπως αυτό το καλοκριτικό από την Dell θα ήταν ένα καλό στοίχημα.
Για Mac: Ένα καλό στοίχημα θα ήταν το Apple USB SuperDrive.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιγράψετε τα δεδομένα από τα CD και DVD-R σας.

Επιλογή 1: Αντιγράψτε τα δεδομένα απευθείας

Εάν ο υπολογιστής ή ο Mac σας αναγνωρίζει τα δεδομένα στα CD και DVD-R σας, ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας είναι απλώς να αντιγράψετε με μη αυτόματο τρόπο τα αρχεία στον σκληρό σας δίσκο ή στο SSD. Για να το κάνετε αυτό, απλώς τοποθετήστε το CD- ή το DVD-R στη μονάδα οπτικού μέσου και, στη συνέχεια, ανοίξτε το στον υπολογιστή σας.

Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό με κάποιο είδος οργανωτικής δομής εάν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας πολλών δίσκων. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ξεχωριστό φάκελο για τα περιεχόμενα κάθε δίσκου. Ονομάστε το φάκελο με κάτι που θα προσδιορίζει τα περιεχόμενά του, όπως “CD-R – Φωτογραφίες από τον γάμο του Tom 2002”.

Επιλογή 2: Δημιουργία εικόνων δίσκου

Μερικές φορές, ένα CD-R ή ένα DVD-R μπορεί να προέρχεται από μια πλατφόρμα που δεν χρησιμοποιείτε πια και μπορεί να μην μπορείτε να το διαβάσετε σωστά. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε εγγράψει ένα CD-R για ένα κιτ ανάπτυξης κονσόλας παιχνιδιών, αλλά τα Windows δεν μπορούν να το διαβάσουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σκεφτείτε να δημιουργήσετε μια εικόνα δίσκου του δίσκου.

Μια εικόνα δίσκου καταγράφει ολόκληρη τη δομή ενός οπτικού δίσκου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δεδομένων αρχείων και του συστήματος αρχείων (αν υπάρχει), με τρόπο που μπορεί να αναπαραχθεί αργότερα σε άλλο δίσκο, εάν είναι απαραίτητο. Τα καλά βοηθητικά προγράμματα για τη δημιουργία εικόνων δίσκου περιλαμβάνουν WinImage για Windows και την ενσωματωμένη εφαρμογή Disk Utility του macOS.

  Πώς να βρείτε και να ανοίξετε αρχεία χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των αντιγράφων ασφαλείας του οπτικού σας δίσκου

Όλα τα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης καταναλωτικής ποιότητας έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής. Είναι μόνο θέμα χρόνου να διασπαστούν χημικά τα πλαστικά, να οξειδωθούν τα μέταλλα ή να εξασθενήσουν τα μαγνητικά σήματα. Αυτό σημαίνει ότι η ψηφιακή συντήρηση απαιτεί ενεργή συντήρηση.

Έτσι, αφού ολοκληρώσετε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των CD- ή DVD-R σας, βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα που μόλις αντιγράψατε θα δημιουργούνται συνεχώς αντίγραφα ασφαλείας στο μέλλον. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσω ενός αντιγράφου ασφαλείας cloud, ενός εξωτερικού δίσκου ή μονάδας NAS και πολλά άλλα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας στο σπίτι είναι να διατηρήσετε τα αρχεία σας σε περιττή αποθήκευση (όπως μια συστοιχία RAID). Στη συνέχεια, απλώς συνεχίστε τη μετεγκατάσταση των δεδομένων σε νέο υλικό, όπως απαιτείται (όλες οι μονάδες δίσκου φθείρονται τελικά) και σε νέες πλατφόρμες καθώς εμφανίζονται.

Τι γίνεται αν βρω έναν κακό δίσκο;

Εάν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας CD-R ή DVD-R και βρείτε έναν δίσκο που δεν μπορεί να διαβαστεί ή έχει σφάλματα, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να αντιγράψετε όσα περισσότερα δεδομένα μπορείτε και, στη συνέχεια, να δοκιμάσετε το δίσκο σε διαφορετικό μονάδα οπτικού δίσκου. Εάν η δεύτερη μονάδα δίσκου αποτύχει, δοκιμάστε μια τρίτη.

Μερικές φορές, τα CD και DVD-R εγγράφονταν σε υψηλές ταχύτητες με υψηλά ποσοστά σφαλμάτων που κανονικά διορθώνονταν εν κινήσει με κωδικό διόρθωσης σφαλμάτων. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ανάγνωση των σύγχρονων μονάδων οπτικού δίσκου, επομένως δοκιμάστε τα σε παλαιότερη μονάδα δίσκου, αν είναι δυνατόν.

Υπάρχει επίσης κάποιο λογισμικό που ισχυρίζεται ότι βοηθά στην ανάκτηση δεδομένων από οπτικά μέσα, όπως π.χ IsoBuster (για Windows.) Εάν αυτό δεν λειτουργεί, ωστόσο, ίσως χρειαστεί να το αποκαλέσετε απώλεια και ελπίζετε να αποθηκεύσατε τα δεδομένα αλλού.

Εάν τα δεδομένα είναι απίστευτα σημαντικά και αναντικατάστατα, μπορείτε να προσλάβετε μια ιατροδικαστική υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων για να εξαγάγει ό,τι έχει απομείνει για εσάς. Δυστυχώς, η εύρεση μιας αξιόπιστης υπηρεσίας ανάκτησης δεδομένων δεν είναι εύκολη, επομένως θα πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα. Καλό σκάψιμο!