Τα 7 καλύτερα εργαλεία διαχείρισης εργασιών για Linux

Έχετε ένα πρόγραμμα που δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρέχετε στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας Linux; Θέλετε να μάθετε τι χρησιμοποιεί όλη τη CPU ή τη RAM σας; Θα χρειαστείτε έναν καλό διαχειριστή εργασιών. Ευτυχώς, υπάρχουν δεκάδες εξαιρετικά εργαλεία διαχείρισης εργασιών για Linux για όλους τους τύπους περιπτώσεων χρήσης.

Σε μια προσπάθεια να ταξινομήσουμε τον τεράστιο αριθμό προγραμμάτων διαχείρισης εργασιών για να διαλέξετε, θα εξετάσουμε μερικά από τα καλύτερα εργαλεία διαχείρισης εργασιών που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση προβληματικών προγραμμάτων, την προβολή της χρήσης πόρων του συστήματος και πολλά άλλα.

1. Htop

Htop είναι ένα εργαλείο διαχείρισης εργασιών που βασίζεται σε κείμενο για το Unix, εμπνευσμένο από το Top Task Manager. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι διαχειριστές συστήματος βασίζονται στο Htop, καθώς προσφέρει δεκάδες επιλογές για διακοπή, επανεκκίνηση και έλεγχο προγραμμάτων, καθώς και παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη χρήση του συστήματος.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Παρά το γεγονός ότι βασίζεται σε κείμενο, το Htop είναι εύκολο στη χρήση, μοντέρνο και πολύ πιο αποκριτικό από το “Top” στο οποίο βασίζεται.
Η ισχυρή δυνατότητα αναζήτησης κάνει τις διαδικασίες εύρεσης απλές.
Πολλαπλές επιλογές τέλους προγράμματος σημαίνουν ότι καμία διαδικασία δεν θα αρνηθεί να σταματήσει.
Λόγω της φύσης του κειμένου, μπορεί να εκτελεστεί οπουδήποτε, ακόμη και μέσω Διαδικτύου σε διακομιστή μέσω SSH.
Εμφανίζει τη χρήση της CPU και της μνήμης με μια ματιά, αντί να κρύβεται σε ένα μενού.
Οι διαδικασίες μπορούν να φιλτραριστούν και να ταξινομηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του προφίλ σας στο Geary Mail στο Linux

2. Stacer

Για όσους θέλουν κάτι περισσότερο από έναν διαχειριστή εργασιών, ρίξτε μια ματιά Stacer. Είναι πρόγραμμα βελτιστοποίησης συστήματος, διαχείριση πακέτων, καθαριστικό υπολογιστή, πρόγραμμα προβολής πόρων υπολογιστή και διαχείριση εργασιών προγράμματος όλα σε ένα. Αυτή η εφαρμογή είναι η καλύτερη για χρήστες που είναι νέοι στο Linux ή απλώς λατρεύουν να έχουν πολλά εργαλεία στο ίδιο μέρος.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

3. Ksysguard

Ksysguard είναι η προεπιλεγμένη διαχείριση εργασιών για το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας KDE Plasma. Είναι ένα μη ανόητο εργαλείο που κάνει εύκολη τη θανάτωση προβληματικών προγραμμάτων. Η ενσωματωμένη λειτουργία αναζήτησης είναι από τις καλύτερες!

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Ο σχεδιασμός «Πελάτης/Διακομιστής» επιτρέπει την παρακολούθηση τόσο των τοπικών όσο και των απομακρυσμένων συστημάτων.
Η δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης είναι πολύ γρήγορη και διευκολύνει την εύρεση και τον τερματισμό προγραμμάτων.
Η λεπτομερής καρτέλα φόρτωσης συστήματος καθιστά εύκολη την παρακολούθηση του υπολογιστή σας Linux.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τερματική λειτουργία, εκτός από τη γραφική διεπαφή.

  Πώς να αποκτήσετε σύνθεση παραθύρων σε ελαφρούς επιτραπέζιους υπολογιστές Linux με το Compton

4. Οθόνη συστήματος Gnome

Παρακολούθηση συστήματος Gnome είναι ένας μινιμαλιστικός, αλλά ισχυρός διαχειριστής εργασιών για το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Gnome Shell. Προσφέρει ευανάγνωστες μετρήσεις σχετικά με την απόδοση του υπολογιστή, τη χρήση μνήμης και πολλά άλλα.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Η μινιμαλιστική διεπαφή κάνει τη διαχείριση των διαδικασιών γρήγορη και αποτελεσματική.
Οι χρήσιμες λειτουργίες “Συστήματα αρχείων” επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν το χώρο του σκληρού δίσκου σε ένα προσεγμένο, κατανοητό μενού.
Η καρτέλα “Πόροι” εμφανίζει ένα χρονοδιάγραμμα χρήσης υλικού υπολογιστή, δραστηριότητας δικτύου, χρήσης RAM/SWAP, όλα σε ένα μέρος.
Ας προσαρμόσουν οι χρήστες την καρτέλα “Πόροι” και ας προσθέσουν πράγματα όπως Χρόνος CPU, Κοινόχρηστη μνήμη, Κατάσταση κ.λπ.

5. LXTask

LXTask είναι ένα ελαφρύ γραφικό εργαλείο διαχείρισης εργασιών για τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας LXDE/LXQt. Το φως στα πόδια του διασφαλίζει ότι δεν καταναλώνει πολύτιμους πόρους ενώ σας βοηθά να διαγνώσετε επίμονα προγράμματα.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Το εκπληκτικά ελαφρύ σημαίνει ότι θα τρέχει στον παλαιότερο υπολογιστή Linux χωρίς πρόβλημα.
Η λειτουργία “Περισσότερες λεπτομέρειες” επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε διαδικασία εκτελείται.
Σε αντίθεση με πολλούς άλλους βασικούς διαχειριστές εργασιών, το LXTask επιτρέπει στον χρήστη να εμφανίζει (ή να αποκρύπτει) εργασίες Root.

6. Ματιές

Βλέμματα δεν είναι διαχειριστής εργασιών. Αντίθετα, είναι ένα εργαλείο που βασίζεται σε τερματικά που σας επιτρέπει να ρίξετε μια γρήγορη «ματιά» στα προγράμματα που εκτελούνται, τη χρήση της CPU, τη χρήση RAM κ.λπ. Πολύ χρήσιμο εάν ελέγχετε συχνά την απόδοση και τα στατιστικά του υπολογιστή σας.

  Πώς να αλλάξετε δεδομένα χρήστη με το chfn και το usermod στο Linux

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Προσφέρει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να γνωρίζετε πάντα τι κάνει ο υπολογιστής σας.
Εμφανίζει τη χρήση του αποθηκευτικού χώρου (σκληροί δίσκοι και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούνται από το σύστημα, όπως αποθήκευση USB, κάρτες μνήμης, κ.λπ.).
Παρόλο που δεν μπορεί πραγματικά να διαχειριστεί διεργασίες, το Glances εμφανίζει αριθμούς αναγνωριστικού διεργασίας σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να πάρει το αναγνωριστικό διεργασίας και να εκδώσει μια εντολή kill σε ένα τερματικό.
Δείχνει ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής δίσκου.
Εμφανίζει τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν πολλούς πόρους με κόκκινο χρώμα.
Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της CPU, τη μνήμη RAM, το SWAP και άλλα.

7. Ψ

Είναι ένα εργαλείο γραμμής εντολών barebones για να δείτε ποια προγράμματα εκτελούνται. Δεν είμαι απαραίτητα διαχειριστής εργασιών, αλλά χρήσιμος.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Το Ps είναι scriptable και λειτουργεί καλά με άλλες εντολές στο τερματικό, καθιστώντας το πιο χρήσιμο.
Παρά τη βασική του φύση, το Ps έχει δεκάδες χρήσιμα ορίσματα εντολών, όπως διεργασίες ταξινόμησης, εμφάνιση αναγνωριστικών διεργασιών, εμφάνιση μεμονωμένων νημάτων μιας δεδομένης διεργασίας και πολλά άλλα.
Διατίθεται σχεδόν σε κάθε υπάρχουσα διανομή Linux, που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουν τίποτα για να το χρησιμοποιήσουν.