Τα προγράμματα περιήγησης Ιστού σιγούν τα ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα ειδοποιήσεων

“Αυτός ο ιστότοπος θέλει να εμφανίζει ειδοποιήσεις!” Είναι ένα ενοχλητικό μέρος του διαδικτυακού τοπίου εδώ και χρόνια. Μια καλοπροαίρετη λειτουργία έγινε κατάχρηση από πολλούς ιστότοπους για την ταλαιπωρία των χρηστών και τώρα προγράμματα περιήγησης όπως το Mozilla Firefox και το Google Chrome καταστρέφονται.

Γιατί το πρόγραμμα περιήγησης τα έκανε τόσο ενοχλητικά;

Οι δυνατότητες ειδοποιήσεων ήταν απλώς μέρος για να γίνει ο ιστός καλύτερη πλατφόρμα εφαρμογών. Οι εφαρμογές Ιστού θα πρέπει να μπορούν να σας στέλνουν ειδοποιήσεις σχετικά με νέα μηνύματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου—αν τα θέλετε. Και αυτές οι ειδοποιήσεις θα πρέπει να φτάνουν ακόμα κι αν έχετε κλείσει την ιστοσελίδα. Τι συμβαίνει με τις επιλογές;

Λοιπόν, τα προγράμματα περιήγησης ιστού παρουσίασαν αυτά τα αιτήματα ειδοποίησης με έναν αρκετά ενοχλητικό τρόπο. Όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο—ακόμα κι αν είναι μόνο μία φορά για να διαβάσετε ένα άρθρο—θα μπορούσε να εμφανιστεί ένα μήνυμα που είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Όλο και περισσότεροι ιστότοποι άρχισαν να προσθέτουν αιτήματα ειδοποιήσεων. Για παράδειγμα, ένας ιστότοπος ειδήσεων θα μπορούσε να προωθήσει νέα άρθρα στους συνδρομητές του μέσω ειδοποιήσεων προγράμματος περιήγησης ιστού.

  Διορθώστε το ROG Gaming Center που δεν λειτουργεί

Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η επιλογή ειδοποίησης. Είναι πόσο πιεστικό είναι το αίτημα ειδοποίησης. Τα προγράμματα περιήγησης Ιστού θα έπρεπε να είχαν καταργήσει αυτά τα αναδυόμενα παράθυρα πριν από χρόνια.

Ο Mozilla Firefox κατέρρευσε πρώτα

Το Mozilla ήταν ο πρώτος προγραμματιστής του προγράμματος περιήγησης που κατέστειλε αυτές τις ενοχλητικές ειδοποιήσεις. Η αλλαγή ήρθε στο Firefox 72, που κυκλοφόρησε στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Τώρα, αντί για ένα μεγάλο μήνυμα αιτήματος που εμφανίζεται αμέσως μόλις επισκεφτείτε έναν ιστότοπο, θα δείτε ένα μικρό συννεφάκι ομιλίας στη γραμμή διευθύνσεων στα αριστερά της διεύθυνσης της ιστοσελίδας. Θα κουνηθεί λίγο καθώς φορτώνει η ιστοσελίδα.

Μπορείτε ακόμα να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για έναν ιστότοπο κάνοντας κλικ στο συννεφάκι και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στην επιλογή “Να επιτρέπονται οι ειδοποιήσεις”. Εάν δεν θέλετε να δείτε το κούνημα του φούσκα, μπορείτε να κάνετε κλικ στο «Να μην επιτρέπεται» αντ’ αυτού—ή να μεταβείτε στις επιλογές του Firefox και να απενεργοποιήσετε εντελώς τα αιτήματα ειδοποιήσεων.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν θα βλέπετε αναδυόμενα παράθυρα μόλις ανοίξετε μια ιστοσελίδα. λέει η Mozilla «ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των δοκιμών ότι περίπου το 99% των προτροπών ειδοποιήσεων δεν γίνονται αποδεκτές, με το 48% να απορρίπτεται ενεργά από τον χρήστη».

  Πώς να επεξεργαστείτε αρχεία και εικόνες χρησιμοποιώντας το Quick Look σε Mac

Το Google Chrome 80 αποσιωπά και ενοχλητικά μηνύματα

Η Google ακολουθεί το παράδειγμα στο Google Chrome 80, το οποίο κυκλοφόρησε στις 4 Φεβρουαρίου 2020. Αυτή η αλλαγή δεν θα ενεργοποιηθεί αμέσως για όλους, αλλά η Google λέει ότι σχεδιάζει να την ενεργοποιήσει αυτόματα για άτομα που αρνούνται τις ειδοποιήσεις ξανά και ξανά και σε ιστότοπους όπου πολύ λίγοι άνθρωποι δέχονται ειδοποιήσεις.

Για να το ενεργοποιήσετε με μη αυτόματο τρόπο, μπορείτε να αλλάξετε τη σημαία “Χρήση πιο αθόρυβης ανταλλαγής μηνυμάτων”. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό, συνδέστε το chrome://flags/#quiet-notification-prompts στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome και πατήστε Enter.

Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε να μεταβείτε στις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων του Chrome—κάντε κλικ στο μενού > Ρυθμίσεις > Προηγμένες > Ρυθμίσεις ιστότοπου > Ειδοποιήσεις και ενεργοποιήστε τη “Χρήση πιο αθόρυβης ανταλλαγής μηνυμάτων (αποκλείει τα μηνύματα προτροπής ειδοποιήσεων να μην σας διακόπτουν).

Όταν αυτή η δυνατότητα είναι ενεργοποιημένη στο Chrome, θα δείτε ένα εικονίδιο ειδοποίησης σε σχήμα καμπάνας στη δεξιά πλευρά του κύριου πλαισίου του Chrome, γνωστό και ως γραμμή διευθύνσεων. Περάστε το ποντίκι πάνω του και θα δείτε το μήνυμα «Συνήθως αποκλείετε τις ειδοποιήσεις. Για να επιτρέψετε σε αυτόν τον ιστότοπο να σας ειδοποιήσει, κάντε κλικ εδώ.”

Όπως και στον Firefox, μπορείτε ακόμα να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις αν θέλετε. Οι ιστότοποι δεν μπορούν να σας ενοχλούν επανειλημμένα με αναδυόμενα παράθυρα ειδοποιήσεων που διακόπτουν την περιήγησή σας στον ιστό.

  Πώς να αλλάξετε τον κάτοχο ενός αρχείου στο Google Drive

Τι γίνεται με το Apple Safari και το Microsoft Edge;

Η νέα έκδοση του Microsoft Edge βασίζεται πλέον στον κώδικα Chromium που τροφοδοτεί το Google Chrome. Με άλλα λόγια, περιμένετε από τον Microsoft Edge να περιορίσει τις ειδοποιήσεις ιστού με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το Google Chrome.

Η Apple δεν έχει ακόμη ανακοινώσει σχέδια για να αποσιωπήσει αυτά τα ενοχλητικά αιτήματα ειδοποιήσεων στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού Safari. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να απενεργοποιήσετε τις προτροπές ειδοποιήσεων στις ρυθμίσεις του Safari. Δεν θα εκπλαγούμε αν η Apple ακολουθούσε το παράδειγμά της και έκανε και αυτά τα αιτήματα ειδοποιήσεων λιγότερο ενοχλητικά.

Ενημέρωση: Η Apple έκανε μια αλλαγή στις προτροπές ειδοποιήσεων του Safari το 2019, αν και δεν τις έκανε «πιο ήσυχες» με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι Firefox και Chrome. Οι ιστότοποι δεν μπορούν να εμφανίζουν αιτήματα ειδοποίησης push κατά τη φόρτωση μιας ιστοσελίδας. Πρέπει να ζητήσουν δικαιώματα ειδοποίησης ως απάντηση σε μια αλληλεπίδραση χρήστη στη σελίδα.

Σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, το Safari ήταν το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα περιήγησης που απέκλεισε τα αιτήματα ειδοποιήσεων push όταν δεν εντοπίστηκε αλληλεπίδραση χρήστη. Αυτό βοηθά στη μείωση των ανεπιθύμητων ειδοποιήσεων κατά πολύ.@Google Chrome και @firefox πειραματίζονται επίσης με παρόμοια χαρακτηριστικά pic.twitter.com/IttYdgejRj

— Ο Luc s ??? (@Lucas_Does_Tech) 9 Οκτωβρίου 2019