Τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου SNMP που θέτουμε σε δοκιμή το 2020

Σε έναν ιδανικό κόσμο, το εύρος ζώνης του δικτύου θα ήταν άπειρο και τα δίκτυα δεν θα γίνονταν ποτέ συμφόρηση. Δυστυχώς, δεν ζούμε σε τέτοιο κόσμο. Τα δίκτυα έχουν συμφόρηση και αντιμετωπίζουν κάθε είδους προβλήματα λόγω ανεπαρκούς εύρους ζώνης. Επιπλέον, καθώς οι εφαρμογές χειρίζονται όλο και περισσότερα δεδομένα, πρέπει να μετακινούν περισσότερα δεδομένα μέσω του δικτύου και αυτό απαιτεί συνεχείς αναβαθμίσεις στις ταχύτητες δικτύου. Για να βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε στενά το δίκτυό σας και την εξέλιξη της χρήσης του, πρέπει να το παρακολουθείτε. Το SNMP, το οποίο είναι ενσωματωμένο σχεδόν σε κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο, είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος παρακολούθησης δικτύων. Διαβάστε παρακάτω καθώς εξετάζουμε τα πέντε καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου SNMP.

Πριν αποκαλύψουμε τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου SNMP, θα συζητήσουμε πρώτα την παρακολούθηση εύρους ζώνης γενικά, γιατί τη χρειάζεστε και πώς μπορεί να γίνει και πώς μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή κάθε είδους ζητημάτων. Στη συνέχεια, καθώς αυτό το άρθρο αφορά τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου SNMP, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε εν συντομία τι είναι το SNMP και πώς λειτουργεί. Θα προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλό και μη τεχνικό, ενώ θα σας παρέχουμε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κατανοήσετε και να εφαρμόσετε την παρακολούθηση SNMP. Και τέλος, θα αποκαλύψουμε τα πέντε καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου SNMP και θα εξετάσουμε εν συντομία το καθένα.

Η ανάγκη για παρακολούθηση εύρους ζώνης

Όταν είστε διαχειριστής δικτύου, η συμφόρηση είναι ο νούμερο ένα εχθρός σας. Εάν συγκρίνετε ένα δίκτυο με έναν αυτοκινητόδρομο όπου η κίνηση είναι τα δεδομένα του δικτύου, η συμφόρηση δικτύου είναι παρόμοια με την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ωστόσο, σε αντίθεση με την κυκλοφορία αυτοκινήτων –όπου η συμφόρηση μπορεί εύκολα να εντοπιστεί κοιτάζοντας απλά τον δρόμο– η κυκλοφορία του δικτύου συμβαίνει μέσα σε καλώδια, διακόπτες και δρομολογητές όπου είναι αόρατο. Επιπλέον, όλα συμβαίνουν με την ταχύτητα του φωτός. Ακόμα κι αν μπορούσατε να το δείτε, θα γινόταν πολύ γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου είναι τόσο σημαντικά. Παρέχουν στους διαχειριστές δικτύου την ορατότητα που χρειάζονται για να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά. Μόλις εντοπίσετε συμφόρηση ή άλλα ζητήματα, μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να το διορθώσετε.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την παρακολούθηση των δικτύων είναι ο σχεδιασμός χωρητικότητας. Δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το γεγονός ότι η χρήση του δικτύου αυξάνεται πάντα με την πάροδο του χρόνου. Το τρέχον εύρος ζώνης του δικτύου σας μπορεί να είναι επαρκές τώρα, αλλά τελικά θα χρειαστεί να αυξηθεί. Και παρακολουθώντας τη χρήση του εύρους ζώνης, θα μπορείτε να σχεδιάζετε την ενημέρωση δικτύου προτού η υπερχρησιμοποίηση γίνει πρόβλημα.

Τρεις τρόποι μπορεί να γίνει

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να παρακολουθηθεί η χρήση του δικτύου. Ένας τρόπος είναι να συλλάβετε πακέτα σε ένα δεδομένο σημείο του δικτύου. Θα σας δώσει μια λεπτομερή ορατότητα για το τι συμβαίνει σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο αλλά πουθενά αλλού. Εάν ο εξοπλισμός δικτύου σας το υποστηρίζει, μπορείτε να τον ζητήσετε να στείλει δεδομένα ροής σε έναν αναλυτή ροής που θα αναφέρει ποιοι χρήστες, συσκευές ή εφαρμογές χρησιμοποιούν το δίκτυο. Και τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το SNMP – το οποίο, όπως είπαμε, είναι ενσωματωμένο σε κάθε συσκευή δικτύωσης – για να κάνετε περιοδική δημοσκόπηση συσκευών για μετρητές διεπαφής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον υπολογισμό και τη γραφική παράσταση της χρήσης εύρους ζώνης. Ας εξετάσουμε εν συντομία πώς λειτουργεί το καθένα.

1. Καταγραφή πακέτων

Η λήψη πακέτων χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων δικτύου αφού τα γνωρίζετε, αλλά σπάνια χρησιμοποιείται για παρακολούθηση χρήσης. Με τη σύλληψη πακέτων, κάθε πακέτο δεδομένων μέσα και/ή έξω από τη διεπαφή μιας συγκεκριμένης συσκευής συλλαμβάνεται και αποκωδικοποιείται. Έτσι, ενώ είναι σαφές ότι τα εργαλεία καταγραφής πακέτων είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τους διαχειριστές δικτύων, δεν είναι το καλύτερο για να παρακολουθείτε απλώς τα πράγματα για να διασφαλίσετε ότι όλα λειτουργούν ομαλά.

2. Ανάλυση ροής

Το NetFlow είναι και οι πολλαπλές παραλλαγές και οι εξελίξεις του, όπως το J-flow, το IPFIX ή το sFlow, για παράδειγμα, είναι ένα σύστημα ανάλυσης ροής δικτύου. Οι συσκευές που υποστηρίζουν την ανάλυση ροής συλλέγουν πληροφορίες για κάθε ροή δεδομένων –εξ ου και το όνομα– τις οποίες στη συνέχεια στέλνουν σε έναν συλλέκτη και αναλυτή ροής. Μπορεί να σας δώσει λεπτομερείς ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του δικτύου σας, αλλά, εάν το μόνο που θέλετε είναι να παρακολουθείτε το εύρος ζώνης, μπορεί να είναι περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε. Και αν λάβετε υπόψη τις προσπάθειες που απαιτούνται για να το εφαρμόσετε, θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι μπορεί να μην είναι το καλύτερο εργαλείο για εσάς. Τουλάχιστον, όχι ακόμη.

  Δωρεάν υπηρεσίες ελέγχου ιστορικού: Πρέπει να τις χρησιμοποιείτε;

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάλυση ροής και τους καλύτερους συλλέκτες και αναλυτές NetFlow, διαβάστε το πρόσφατο άρθρο μας: Καλύτεροι συλλέκτες και αναλυτές NetFlow για Windows: Αξιολογήθηκε το 2018.

3. SNMP

Το SNMP – το οποίο σημαίνει Simple Network Management Protocol – είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομακρυσμένη παρακολούθηση, διαμόρφωση και έλεγχο πολλών διαφορετικών τύπων εξοπλισμού δικτύωσης. Δυστυχώς, το μόνο απλό πράγμα σε αυτό είναι το όνομά του. Και η εφαρμογή του μπορεί να είναι μια περίπλοκη εργασία.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τα πάντα για το SNMP για να το χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε τη χρήση του εύρους ζώνης του δικτύου σας. Προς το παρόν, ας πούμε απλώς ότι το SNMP χρησιμοποιείται από εργαλεία παρακολούθησης για την ανάγνωση των μετρητών διεπαφής της συσκευής και τη χρήση αυτών των δεδομένων για τον υπολογισμό και τη γραφική παράσταση της χρήσης εύρους ζώνης με την πάροδο του χρόνου. Στην επόμενη ενότητα, θα αναφερθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ορισμένες από τις εσωτερικές λειτουργίες του πρωτοκόλλου SNMP. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε αρκετές πληροφορίες για να διαμορφώσετε και να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εργαλείο παρακολούθησης δικτύου SNMP.

SNMP Επεξήγηση

Ενώ τα περισσότερα κείμενα για το SNMP θα σας πουν για τα MIB και τα OID, δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τα πάντα για το SNMP για να το χρησιμοποιήσετε. Είναι κάπως σαν αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τα πάντα για το πώς λειτουργεί ο κινητήρας για να χρησιμοποιήσετε έναν. Στόχος μας σήμερα είναι να σας δώσουμε αρκετές πληροφορίες, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε, να χρησιμοποιήσετε και να διαμορφώσετε τα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου SNMP, όχι για να σας κάνουμε ειδικό στο SNMP. Αυτό θα έρθει με την εμπειρία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για το SNMP είναι πώς να συνδεθεί σε μια συσκευή με δυνατότητα SNMP. Σε κάθε συσκευή SNMP, μπορούν να διαμορφωθούν δύο παράμετροι που ονομάζονται συμβολοσειρές κοινότητας. Μπορείτε να τα σκεφτείτε ως τον κωδικό πρόσβασης SNMP. Οι δύο χορδές κοινότητας ονομάζονται δημόσιες και ιδιωτικές. Η δημόσια συμβολοσειρά χρησιμοποιείται για πρόσβαση μόνο για ανάγνωση, ενώ η ιδιωτική συμβολοσειρά θα επιτρέψει σε κάποιον να τροποποιήσει ορισμένες παραμέτρους.

Λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι το σύστημα παρακολούθησης δικτύου SNMP συνδέεται σε μία από τις συσκευές δικτύου σας χρησιμοποιώντας τη συμβολοσειρά ιδιωτικής κοινότητας. Στη συνέχεια θα ανακτήσει μια λίστα με όλες τις χρήσιμες παραμέτρους που μπορούν να διαβαστούν από αυτήν τη συσκευή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την παρακολούθηση εύρους ζώνης είναι μερικές παράμετροι που ονομάζονται μετρητές διεπαφής. Συνήθως υπάρχει ένα σύνολο από αυτά για κάθε διεπαφή δικτύου μιας συσκευής με δυνατότητα SNMP.

Τα περισσότερα συστήματα παρακολούθησης δικτύου SNMP θα ενδιαφέρονται κυρίως για δύο παραμέτρους: bytes in και bytes out. Διαβάζοντας αυτές τις τιμές περιοδικά σε γνωστά διαστήματα, το εργαλείο παρακολούθησης μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των bit ανά μονάδα χρόνου –συνήθως ανά δευτερόλεπτο– που είναι ακριβώς αυτό που είναι το εύρος ζώνης.

Συγκεκριμένα, ορίστε πώς γίνεται: Το εργαλείο παρακολούθησης θα μετρήσει μια συσκευή και θα διαβάσει τους μετρητές της. Στη συνέχεια, πέντε λεπτά αργότερα, θα διαβάσει ξανά τους ίδιους μετρητές. Αφαιρώντας την προηγούμενη τιμή των μετρητών από την τρέχουσα, προκύπτει ο συνολικός αριθμός των byte που μεταφέρθηκαν μέσα και έξω τα τελευταία πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, είναι απλό να πολλαπλασιάσετε αυτούς τους αριθμούς με 8 –τον αριθμό των bit σε ένα byte– και στη συνέχεια να διαιρέσετε τα αποτελέσματα με 300 –τον αριθμό των δευτερολέπτων σε πέντε λεπτά– για να λάβετε τα στοιχεία χρήσης εύρους ζώνης bit ανά δευτερόλεπτο. Αυτά τα στοιχεία συνήθως αποθηκεύονται σε κάποιο είδος βάσης δεδομένων και χρησιμοποιούνται για τη σχεδίαση γραφημάτων χρήσης με την πάροδο του χρόνου.

Μερικές άλλες τιμές SNMP μπορεί να ενδιαφέρουν την παρακολούθηση δικτύου. Για παράδειγμα, υπάρχουν μετρητές σφαλμάτων εισόδου και εξόδου διεπαφής. Παρόμοια με αυτό που γίνεται με τα byte μέσα και έξω, αυτές οι τιμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του αριθμού των σφαλμάτων ανά δευτερόλεπτο, ένας αριθμός που σας λέει πολλά για τη γενική υγεία μιας σύνδεσης δικτύου.

Παγίδες SNMP — Ένα άλλο χαρακτηριστικό του SNMP

Αν και δεν σχετίζονται άμεσα με την παρακολούθηση δικτύου SNMP, οι παγίδες SNMP είναι τόσο σπουδαία δυνατότητα που πιστεύαμε ότι αξίζει να τα αναφέρουμε, έστω και μόνο για την προσωπική σας διαφώτιση. Με λίγα λόγια, οι παγίδες SNMP είναι μηνύματα προειδοποίησης που αποστέλλονται από συσκευές με δυνατότητα SNMP σε «δέκτες παγίδευσης», μια διαδικασία που εκτελείται σε έναν υπολογιστή που λαμβάνει τις παγίδες και εκτελεί διάφορες ενέργειες, όπως αποσύνδεσή τους, εμφάνιση ειδοποιήσεων στην οθόνη, αποστολή μηνύματα ειδοποίησης email ή SMS κ.λπ.

Οι διαχειριστές συνήθως πρέπει να διαμορφώσουν σε κάθε συσκευή ποιες παγίδες αποστέλλονται και πού αποστέλλονται. Αυτό το καθιστά ένα πολύ ευέλικτο, αν και βαρύ σύστημα ειδοποίησης.

Τα καλύτερα δωρεάν εργαλεία παρακολούθησης SNMP

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά σχετικά με την παρακολούθηση δικτύου SNMP και πώς λειτουργεί, ας ρίξουμε μια ματιά σε πέντε από τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου SNMP που μπορείτε να βρείτε. Μερικά είναι δωρεάν εργαλεία που μπορεί να είναι περιορισμένα στη χωρητικότητά τους, ενώ άλλα είναι πλήρως λειτουργικά εργαλεία, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Μπορεί να απαιτούν αρκετή διαμόρφωση για να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, αλλά μερικά διαθέτουν μηχανισμούς ανακάλυψης που θα βρίσκουν συσκευές και μερικές φορές προσφέρουν κάποιο βαθμό αυτόματης διαμόρφωσης.

  Πώς να προσθέσετε το Ημερολόγιο Google στο Outlook

1. Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds — (ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ)

Η SolarWinds είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον τομέα των εργαλείων διαχείρισης δικτύου. Η εταιρεία υπάρχει εδώ και περίπου 20 χρόνια και μας έχει φέρει μερικά από τα καλύτερα εργαλεία. Έχει επίσης μια σταθερή φήμη για την κατασκευή εξαιρετικών δωρεάν εργαλείων που, παρόλο που μερικές φορές έχουν περιορισμένες δυνατότητες, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά εργαλεία. Το τρέχον κορυφαίο προϊόν της SolarWind ονομάζεται Network Performance Monitor ή NPM. Στην πραγματικότητα είναι μια σουίτα πολλών εργαλείων που περιλαμβάνουν ένα από τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου SNMP.

Το SolarWinds Network Performance Monitor είναι μια εφαρμογή Windows η οποία, όπως θα περίμενε κανείς, χρησιμοποιεί SNMP για τη δημοσκόπηση πολλών συσκευών δικτύου και λαμβάνει στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας από τις διεπαφές τους. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται οπτικά σε γραφήματα που απεικονίζουν τα στατιστικά χρήσης κάθε διεπαφής. Μπορείτε να προσθέσετε μια συσκευή στο εργαλείο προσδιορίζοντας απλώς τη διεύθυνση IP και τη συμβολοσειρά κοινότητας SNMP. Στη συνέχεια, το εργαλείο θα υποβάλει ερώτημα στη συσκευή και θα απαριθμήσει όλες τις παραμέτρους που είναι διαθέσιμες και θα σας αφήσει να αποφασίσετε ποιες θέλετε να συμπεριλάβετε στα γραφήματα σας. Για παράδειγμα, ένας διακόπτης δικτύου θα εκθέσει κάθε κίνηση διεπαφής και μετρητές σφαλμάτων.

Υπάρχουν πολλές περισσότερες δυνατότητες στο Network Performance Monitor. Ένα από τα κύρια είναι η επεκτασιμότητα του. Το εργαλείο θα λειτουργεί με μικρά δίκτυα, αλλά θα κλιμακωθεί εύκολα σε μεγάλα δίκτυα που αποτελούνται από δεκάδες χιλιάδες κεντρικούς υπολογιστές που είναι απλωμένοι σε πολλαπλές τοποθεσίες. Το NPM μπορεί επίσης να δημιουργήσει χάρτες δικτύου και να εμφανίσει μια οπτική αναπαράσταση της κρίσιμης διαδρομής μεταξύ δύο συσκευών ή υπηρεσιών. Για περισσότερες λεπτομέρειες, θα πρέπει να επισκεφτείτε τη σελίδα του προϊόντος στον ιστότοπο της SolarWinds.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟΣ σύνδεσμος λήψης: https://www.solarwinds.com/network-performance-monitor

2. Λογισμικό παρακολούθησης εύρους ζώνης ManageEngine SNMP

Το ManageEngine διαθέτει ολοκληρωμένες και εύκολες λύσεις ακόμα και για τα πιο δύσκολα προβλήματα διαχείρισης πληροφορικής. Αυτή η τολμηρή δήλωση είναι ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία αυτοχαρακτηρίζεται, με λογική. Το ManageEngine είναι γνωστό για το λογισμικό υψηλής ποιότητας του, συμπεριλαμβανομένων πολλών εργαλείων παρακολούθησης δικτύου.

Το ManageEngine διαθέτει επίσης ορισμένα δωρεάν εργαλεία. Ένα που μας αρέσει ιδιαίτερα είναι το Λογισμικό παρακολούθησης εύρους ζώνης SNMP. Αποτελεί μέρος του δωρεάν πακέτου OpUtils του ManageEngine, το οποίο περιλαμβάνει μια επιλογή από περίπου 16 βοηθητικά προγράμματα διαχείρισης δικτύου. Το λογισμικό τρέχει τόσο σε Windows όσο και σε Linux. Μπορείτε να αποκτήσετε μια δωρεάν έκδοση που επιτρέπει την παρακολούθηση έως και 10 συσκευών και τις διεπαφές τους. Το ManageEngine διαθέτει επίσης μια πληρωμένη έκδοση χωρίς περιορισμό συσκευής. Και το ManageEngine προσφέρει μια δωρεάν έκδοση αξιολόγησης 30 ημερών του πλήρους λογισμικού OpsUtil. Στην πραγματικότητα, η δωρεάν έκδοση εγκαθίσταται για πρώτη φορά ως δοκιμαστική περίοδος 30 ημερών, η οποία επανέρχεται σε περιορισμένες δυνατότητες την τριακοστή πρώτη ημέρα.

Όσον αφορά τη ρύθμιση παραμέτρων του εργαλείου, μπορείτε απλώς να καθορίσετε ένα υποδίκτυο για σάρωση καθώς και τη συμβολοσειρά κοινότητας SNMP που θα χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια, το εργαλείο θα ανακαλύψει αυτόματα συσκευές στο καθορισμένο υποδίκτυο που ανταποκρίνονται στην καθορισμένη συμβολοσειρά. Μόλις εντοπιστούν οι συσκευές, η καρτέλα αποθέματος θα σας επιτρέψει να δείτε την κατάσταση των διεπαφών κάθε συσκευής. Και φυσικά, μπορείτε επίσης να εμφανίσετε γραφήματα χρήσης εύρους ζώνης δικτύου ανά μονάδα χρόνου.

Οι αναφορές είναι μια άλλη από τις δυνατές εφαρμογές του εργαλείου. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δημιουργήσετε αναφορές σχετικά με τη χρήση του εύρους ζώνης τις τελευταίες 12 ώρες έως έναν μήνα. Και τέλος, οι λειτουργίες ειδοποίησης του εργαλείου δεν αφήνουν τίποτα το επιθυμητό. Έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε κατώτατα όρια και να ειδοποιηθείτε μέσω email ή γραπτών μηνυμάτων SMS όταν τα υπερβείτε.

3. MRTG

ο Grapher κυκλοφορίας πολλαπλών δρομολογητών, ή MRTG, μπορεί να θεωρηθεί ο παππούς των εργαλείων παρακολούθησης SNMP. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως, υπάρχει από το 1995. Υπάρχει ένας λόγος για αυτή τη μακροζωία: κάνει το jon. Είναι ένα εντελώς δωρεάν και ανοιχτού κώδικα σύστημα. Το MRTG μπορεί να μην είναι το πιο φανταχτερό και το πιο όμορφο, αλλά είναι ίσως το πιο ευέλικτο. Το MRTG μπορεί να παρακολουθεί πολλές παραμέτρους εκτός από το εύρος ζώνης. Στην πραγματικότητα, μπορεί να παρακολουθεί, να καταγράφει και να γραφεί οποιαδήποτε παράμετρο SNMP.

Τα δύο βασικά στοιχεία του MRTG είναι ένα σενάριο Perl που διαβάζει δεδομένα SNMP από συσκευές προορισμού και ένα πρόγραμμα C που λαμβάνει τα δεδομένα, τα αποθηκεύει σε μια κυκλική βάση δεδομένων και δημιουργεί ιστοσελίδες με γραφήματα χρήσης εύρους ζώνης. Το γεγονός ότι είναι κυρίως γραμμένο σε Perl επιτρέπει σε οποιονδήποτε να προσαρμόσει το λογισμικό στις συγκεκριμένες ανάγκες του. Το MRTG είναι διαθέσιμο για Windows ή Linux. Η αρχική ρύθμιση και διαμόρφωση μπορεί να είναι κάπως πιο περίπλοκη από ό,τι θα αντιμετωπίζατε με άλλα συστήματα παρακολούθησης, αλλά η τεκμηρίωση είναι άμεσα διαθέσιμη.

Η εγκατάσταση του MRTG απαιτεί πρώτα να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του Perl. Δεν θα τρέξει χωρίς αυτό. Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να εκτελέσετε το MRTG ως υπηρεσία Windows αντί για εφαρμογή, αλλά απαιτεί ορισμένους περαιτέρω χειρισμούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τροποποιήσεων μητρώου. Μόλις εγκατασταθεί, το MRTG διαμορφώνεται με την επεξεργασία του αρχείου διαμόρφωσής του με έναν αληθινό παλιό τρόπο Linux. Οι διαχειριστές που χρησιμοποιούνται στη διαμόρφωση GUI θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια απότομη καμπύλη εκμάθησης.

  Επεξήγηση των πρωτοκόλλων δικτύου υπολογιστών, οι βασικοί τύποι

Το MRTG είναι καλύτερο να το κατεβάσετε απευθείας από αυτό ιστοσελίδα του προγραμματιστή. Είναι διαθέσιμο ως αρχείο .zip για Windows ή tarball για Linux. Από τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, η τελευταία σταθερή έκδοση είναι η 2.17.4.

Το MRTG μπορεί να μην είναι το πιο φιλικό προς τον χρήστη σύστημα παρακολούθησης, το γνωρίζουμε. Ωστόσο, είναι ίσως το πιο ευέλικτο. Και το γεγονός ότι είναι το πρώτο σύστημα παρακολούθησης και ότι υπάρχει ακόμα είναι απόδειξη της αξίας του.

4. Κάκτοι

Κάκτοι μπορεί να θεωρηθεί ως MRTG στα στεροειδή. Αν κοιτάξετε κάποιο από τα γραφήματα της Cati, θα διαπιστώσετε ότι η ομοιότητα με αυτά του MRTG είναι εντυπωσιακή. Το Cacti βασίζεται στο RRDTools που προέρχεται από τον ίδιο προγραμματιστή και είναι άμεσος απόγονος του MRTG.

Τα Cacti είναι πιο γυαλισμένα από το MRTG με μια διεπαφή διαμόρφωσης που βασίζεται στο web που καθιστά τη διαμόρφωσή του πολύ πιο εύκολη και πιο διαισθητική. Είναι ένα πλήρες πακέτο παρακολούθησης και δημιουργίας γραφημάτων δικτύου. Το εργαλείο διαθέτει γρήγορο poler, προηγμένα πρότυπα συσκευών και γραφημάτων, πολλές μεθόδους απόκτησης και δυνατότητες διαχείρισης χρηστών. Είναι εξαιρετικό για μικρότερες εγκαταστάσεις LAN, αλλά εξίσου καλό για πολύπλοκα δίκτυα με χιλιάδες συσκευές σε πολλαπλές τοποθεσίες.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τους Κάκτους, πρέπει να μάθετε περισσότερα για το RRDtool. Σύμφωνα με τον προγραμματιστή του «Το RRDtool είναι το βιομηχανικό πρότυπο OpenSource, το σύστημα καταγραφής δεδομένων υψηλής απόδοσης και γραφικής παράστασης για δεδομένα χρονοσειρών. Το RRDtool μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε σενάρια κελύφους, εφαρμογές Perl, Python, Ruby, Lua ή Tcl.” Το RRDtool είναι άμεσος απόγονος του MRTG. Αν θυμάστε πώς είπαμε ότι το MRTG χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα C για αποθήκευση δεδομένων και γραφήματα, το RRDTool είναι η εξέλιξη αυτού του προγράμματος C.

Με λίγα λόγια, οι Cacti είναι ένα frontend για το RRDTool. Αποθηκεύει τα απαραίτητα δεδομένα για τη δημιουργία γραφημάτων και τη συμπλήρωσή τους με δεδομένα σε μια βάση δεδομένων MySQL. Είναι εξ ολοκλήρου γραμμένο σε PHP. Το λογισμικό διατηρεί τα γραφήματα, τις πηγές δεδομένων και τα κυκλικά αρχεία του σε μια βάση δεδομένων και επίσης χειρίζεται τη συλλογή δεδομένων, αφήνοντας τα γραφήματα στο RRDTool. Οι κάκτοι είναι ένα βήμα παραπάνω από το MRTG. Στην πραγματικότητα, πολλοί χρήστες Cacti –συμπεριλαμβανομένου του δικού σας πραγματικά– είναι πρώην χρήστες του MRTG. Μπήκα στο Cacti όταν χρειάστηκε να αντικαταστήσω το MRTG με κάτι που ήταν πιο εύκολο στη διαμόρφωση και χρήση, καθώς το δίκτυο που διαχειριζόμουν συνέχιζε να αναπτύσσεται. Μπορείτε να κατεβάσετε τους κάκτους απευθείας από τη δική του ιστοσελίδα

5. PRTG

Τέλος, ας μιλήσουμε για το Paessler Router Traffic Grapher ή PRTG. Η Paessler –μια γερμανική εταιρεία– προσφέρει αυτή την εξαιρετική λύση παρακολούθησης που μοιάζει πολύ με κάκτους ή ακόμα και με MRTG. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που το ακρωνύμιο του προϊόντος μοιάζει τόσο πολύ με το MRTG. Έχει, ωστόσο, μια πιο γυαλιστερή και επαγγελματική αίσθηση.

Σύμφωνα με τον Paessler, μπορείτε να ρυθμίσετε το PRTG σε λίγα λεπτά. Αυτό μπορεί να είναι υπερβολή και η εμπειρία μας αποκαλύπτει ότι θα σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να το διαμορφώσετε πλήρως. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ρύθμιση του προϊόντος ήταν μια εξαιρετικά εύκολη εμπειρία.

Και όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, είναι εντυπωσιακά. Πρώτον, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πολλών διαφορετικών διεπαφών χρήστη. Υπάρχει μια εγγενής εταιρική κονσόλα των Windows, μια διεπαφή ιστού που βασίζεται στο Ajax καθώς και εφαρμογές για κινητά για Android και iOS. Ένα χαρακτηριστικό των εφαρμογών για κινητά που αγαπήσαμε ιδιαίτερα είναι η δυνατότητα σάρωσης μιας ετικέτας κωδικού QR που μπορείτε να εκτυπώσετε από το λογισμικό και να επικολλήσετε στις συσκευές σας για να μεταφερθείτε αμέσως στα γραφήματα της συσκευής.

Και όταν μιλάμε για γραφήματα, αυτός είναι ένας άλλος τομέας όπου το PRTG λάμπει. Το PRTG δεν μπορεί μόνο να παρακολουθεί και να γραφεί τη χρήση του εύρους ζώνης. Μπορεί να καταγράψει πολλές περισσότερες παραμέτρους χρησιμοποιώντας SNMP, WMI, NetFlow και Sflow. Το εργαλείο έχει μερικές εκπληκτικές αναφορές που μπορούν να εκτελεστούν κατ’ απαίτηση ή να προγραμματιστούν και στη συνέχεια να προβληθούν ως HTML ή PDF. Μπορείτε ακόμη και να τα εξαγάγετε σε CSV ή XML για εξωτερική επεξεργασία.

ο Ιστοσελίδα Paessler ας επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εκδόσεις του PRTG. Υπάρχει η δωρεάν έκδοση ή η δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών. Το πρώτο θα περιορίσει την ικανότητα παρακολούθησης σε 100 αισθητήρες. Το Paessler μετράει κάθε παράμετρο που θέλετε να παρακολουθήσετε ως ένας αισθητήρας. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση του εύρους ζώνης σε κάθε θύρα ενός μεταγωγέα 48 θυρών θα απαιτήσει 48 αισθητήρες. Και αν θέλετε επίσης να παρακολουθείτε τα φορτία της CPU και της μνήμης του διακόπτη, θα χρειαστείτε δύο ακόμη αισθητήρες.

Τυλίγοντας

Και τα πέντε καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου SNMP που μόλις παρουσιάσαμε είναι εξαιρετικά προϊόντα. Αυτό που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί κυρίως από τον βαθμό ευελιξίας που χρειάζεστε. Απλά να έχετε κατά νου ότι η ευελιξία συχνά συνδυάζεται με την πολυπλοκότητα. Αλλά επειδή όλες οι προτάσεις μας είναι είτε δωρεάν είτε έχουν διαθέσιμη δωρεάν δοκιμή, τι σας εμποδίζει να τις δοκιμάσετε όλες και δείτε μόνοι σας ποια ταιριάζει καλύτερα στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.