Σύγκριση χαρακτηριστικών και απόδοσης το 2022

Τόσο η Python όσο και η PHP είναι γλώσσες προγραμματισμού πολλαπλών χρήσεων. Ωστόσο, η Python έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα λόγω της πλούσιας βιβλιοθήκης της για εργασίες επιστήμης δεδομένων και μηχανικής μάθησης.

Από την άλλη πλευρά, η PHP είναι μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες γλώσσες για την ανάπτυξη ιστού. Αυτό το άρθρο διερευνά τις διάφορες δυνατότητες, εφαρμογές και πλεονεκτήματα και των δύο γλωσσών και στη συνέχεια συγκρίνει και τις δύο.

Τι είναι η Python;

Η Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου με ευανάγνωστη, αγγλική σύνταξη. Η Python μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη ιστού χρησιμοποιώντας δημοφιλή πλαίσια όπως το Django, το Flask και το Web2Py. Χρησιμοποιείται επίσης εκτενώς από αναλυτές και επιστήμονες δεδομένων για την εκτέλεση εργασιών στατιστικών και μηχανικής μάθησης. Ας γράψουμε έναν απλό κώδικα για να βρούμε κάποια στατιστικά στοιχεία σε ένα δείγμα δεδομένων 10 σημείων:

import numpy as np

mydata = [1,2,3,4,5,6,7,8,9,10]

print(np.mean(mydata))

Χαρακτηριστικά της Python

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Python είναι ότι έχει πολύ εύκολα αναγνώσιμη σύνταξη. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά της Python είναι:

  • Δυναμικά πληκτρολογημένη γλώσσα, επομένως δεν χρειάζεται να δηλώσετε τον τύπο δεδομένων μιας μεταβλητής
  • Μια ερμηνευμένη γλώσσα με ένα διαδραστικό περιβάλλον ανάπτυξης
  • Ακολουθεί την προσέγγιση OOP
  • Δυναμική υποστήριξη κοινότητας και προγραμματιστών
  • Ανοιχτού κώδικα και δωρεάν
  • Εκτεταμένη υποστήριξη βιβλιοθήκης για κοινές λειτουργίες
  • Υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών
  • Ο κώδικας Python μπορεί να ενσωματωθεί σε άλλες γλώσσες και αντίστροφα (επεκτάσιμος)

Πλεονεκτήματα της Python

Η Python απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα λόγω της εκτεταμένης υποστήριξής της για εργασίες επιστήμης δεδομένων και μηχανικής μάθησης. Το κύριο πλεονέκτημα που προσφέρει η Python είναι η πλούσια υποστήριξη βιβλιοθηκών για διάφορους τύπους εργασιών επιστήμης δεδομένων και ανάλυσης. Βιβλιοθήκες όπως numpy, pandas, matplotlib, sci-kit-learn διευκολύνουν την εκτέλεση υπολογισμών, την αποθήκευση και την ανάκτηση δεδομένων για επεξεργασία, τη σχεδίαση δεδομένων χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους γραφημάτων και την εγγραφή αλγορίθμων μηχανικής εκμάθησης, αντίστοιχα.

  Πώς να κλειδώσετε τις σημειώσεις της Apple στο iPhone, το iPad και το Mac σας

Όχι μόνο αυτό, η Python μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εφαρμογών ιστού, με πλαίσια όπως το Django, το Flask, την ανάπτυξη παιχνιδιών με χρήση pygame, την ανάπτυξη γραφικών περιβάλλοντος εργασίας για επιτραπέζιους υπολογιστές με χρήση Tkinter και το σενάριο ιστού.

Εφαρμογές Python

Οι εφαρμογές της Python κυμαίνονται από την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, την ανάπτυξη παιχνιδιών, την ανάλυση δεδομένων, τη μηχανική μάθηση έως την έρευνα, την επιστημονική πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη. Μερικές πραγματικές εφαρμογές της Python είναι:

Ανάπτυξη διαδικτύου

Η Python υποστηρίζει πολλά πλαίσια που παρέχουν ασφάλεια, επεκτασιμότητα και επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία και διευκολύνει την ανάπτυξη ιστού.

Ανάπτυξη παιχνιδιών

Η Python έχει πλούσια υποστήριξη βιβλιοθηκών όπως PyGame, PySoy για τη δημιουργία διαδραστικών τρισδιάστατων παιχνιδιών.

Επιστημονικά δεδομένα

Οι εργασίες ανάλυσης δεδομένων, απόξεσης ιστού, οπτικοποίησης, μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ πιο απλοποιημένες τώρα, χάρη στην υποστήριξη που παρέχει η Python με πλούσιες βιβλιοθήκες όπως numpy, pandas, scipy, scikit-learn, seaborn και πολλά άλλα.

GUI επιφάνειας εργασίας

Χρησιμοποιώντας τη βιβλιοθήκη Tkinter και άλλα γραφικά στοιχεία όπως το PYQT και το Kivy, μπορούμε να δημιουργήσουμε εφαρμογές επιφάνειας εργασίας python.

Ενσωματωμένες εφαρμογές

Οι ενσωματωμένες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιούν Python λόγω της ευελιξίας της για υπολογισμούς. Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα αυτού είναι το Raspberry Pi.

Τι είναι η PHP;

Η PHP (Hypertext Preprocessor) είναι μια γλώσσα δέσμης ενεργειών από την πλευρά του διακομιστή. Η PHP μπορεί να ενσωματωθεί οπουδήποτε σε ένα έγγραφο HTML χρησιμοποιώντας τις ετικέτες . Μερικά δημοφιλή πλαίσια PHP είναι τα Laravel, Symfony και Phalcon. Εδώ είναι ένας απλός κώδικας HTML που περιέχει ένα μικρό σενάριο PHP:

<!DOCTYPE html>

<html>

<body>

<h1>Find mean of given numbers</h1>

<?php

$numbers = array(1,2,3,4,5,6,7,8,9,10);

$mean = array_sum($numbers) / count($numbers);

?>

<h2>The mean is <?php echo $mean; ?></h2>

</body>

</html>

Σημειώστε ότι δεν υπάρχει άμεση μέθοδος εύρεσης του μέσου όρου, αλλά θα μπορούσαμε να εκτυπώσουμε το αποτέλεσμα στη σελίδα μας απλά προσθέτοντας το σενάριο.

  Πώς μπορείτε να φύγετε από μια συνομιλία GroupMe

Χαρακτηριστικά της PHP

Η PHP είναι απλή στην εγγραφή και μπορεί να ενσωματωθεί αβίαστα σε κώδικα HTML. Μερικά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι:

  • Απλό, γρήγορο, ευέλικτο και αποτελεσματικό
  • Ερμηνεύεται, επομένως δεν χρειάζεται πρόσθετο βήμα μεταγλώττισης
  • Υποστήριξη ανοιχτού κώδικα και δωρεάν, ζωντανή κοινότητα
  • Τρέχει σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες όπως Windows, Linux, Unix, Mac
  • Δυναμικά πληκτρολογημένο – επομένως δεν χρειάζεται να δηλώσετε μεταβλητούς τύπους δεδομένων
  • Αναφορά σφαλμάτων και παρακολούθηση πρόσβασης σε πραγματικό χρόνο
  • Εκτελεί χειρισμό φόρμας και επικύρωση δεδομένων
  • Μια στενή καμπύλη εκμάθησης, απλή σύνταξη

Πλεονεκτήματα της PHP

Από όλες τις γλώσσες δέσμης ενεργειών από την πλευρά του διακομιστή, η PHP είναι η πιο δημοφιλής λόγω των ακόλουθων πλεονεκτημάτων:

  • Κάνει την προσαρμοσμένη ανάπτυξη και συντήρηση ιστού γρήγορη και απλή χρησιμοποιώντας διάφορα πλαίσια
  • Ταχύτερη ταχύτητα επεξεργασίας, καθώς η PHP χρησιμοποιεί τη δική της μνήμη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερο φόρτο στον διακομιστή
  • Υποστηρίζει όλους τους σημαντικούς διακομιστές όπως Microsoft IIS, Apache και πολλούς άλλους
  • Παρέχει περισσότερο έλεγχο στους προγραμματιστές ιστού
  • Κώδικας υψηλής απόδοσης

Εφαρμογές PHP

Εκτός από τη δημιουργία ιστοσελίδων και επεκτάσιμων εφαρμογών ιστού, η PHP είναι πολύ κατάλληλη για τις ακόλουθες εφαρμογές:

  • Συστήματα διαχείρισης περιεχομένου Ιστού: Η PHP υποστηρίζει πολλές βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των SQL και NoSQL, και είναι πολύ κατάλληλη για τη δημιουργία CMS όπως το WordPress
  • Αναπαράσταση και οπτικοποίηση δεδομένων χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Image_Graph
  • Δημιουργία τιμολογίων βάσει HTML σε μορφή PDF χρησιμοποιώντας το εργαλείο PDFLib
  • Εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου όπως Ubercart, OpenCart, zen cart κ.λπ.
  • Εφαρμογές γραφικού περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας που χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το ZZEE PHP GUI ή το DevelStudio

Σύγκριση κατά πρόσωπο

Έχουμε δει ότι τόσο η PHP όσο και η Python είναι γλώσσες προγραμματισμού πολλαπλών χρήσεων, παρέχοντας εξαιρετικές δυνατότητες, εξαντλητική τεκμηρίωση και ζωντανή υποστήριξη της κοινότητας.

Και οι δύο γλώσσες έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από τις γλώσσες ανάλογα με τις ανάγκες του έργου σας.

  Πώς να αφαιρέσετε φωνητικά από οποιοδήποτε τραγούδι χρησιμοποιώντας το LALAL.AI;

Ακολουθεί μια αντικειμενική σύγκριση για να κάνετε την επιλογή σας πιο εύκολη:

χαρακτηριστικό
PHP
Πύθων
Ευκολία μάθησης
Εύκολο στην εκμάθηση. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε HTML για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κώδικα PHP
Εάν είστε νέος στην ανάπτυξη λογισμικού, η Python θα μπορούσε επίσης να είναι η πρώτη γλώσσα που μαθαίνετε
Σύνταξη
Εύκολη σύνταξη, όπως και τα απλά αγγλικά
Ακολουθεί λίγες συμβάσεις ονομασίας, χρειάζεται κάποια εμπειρία ανάπτυξης για να κατανοήσετε τη σύνταξη
Ταχύτητα στην αγορά
Έρχεται με πλαίσια όπως το Laravel που επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης, δημιουργώντας έτσι γρήγορα έτοιμες για παραγωγή εφαρμογές.
Πλαίσια όπως το Django συνοδεύονται από επαναχρησιμοποιήσιμες βιβλιοθήκες και πακέτα, δημιουργώντας έτσι γρήγορα εφαρμογές Ιστού.
Ταχύτητα/Απόδοση
Η PHP 7.0 κερδίζει την Python λόγω του ισχυρού της Zend Engine 3.0
Γρήγορο και δυνατό
Ασφάλεια
Αν και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι πολύ καλύτερα στην PHP τώρα, εξακολουθεί να παρουσιάζει πολλά τρωτά σημεία και χρειάζεται βελτίωση.
Χρησιμοποιείται τόσο από κυβερνητικούς φορείς όσο και από επιχειρήσεις λόγω των ισχυρών χαρακτηριστικών ασφαλείας. Για παράδειγμα, το Django έχει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που αποτρέπουν νωρίς τις ευπάθειες.
Κοινότητα
Μια μεγάλη και ποικιλόμορφη κοινότητα
Όπως και η PHP έχει μια τεράστια και αναπτυσσόμενη κοινότητα
Ευστροφία
Περιορισμένες βιβλιοθήκες και πακέτα καλύπτουν μόνο μερικούς τομείς
Μεγάλη κάλυψη και εκτεταμένες βιβλιοθήκες για πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας εικόνας, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων
Επεκτασιμότητα
Η PHP είναι επεκτάσιμη αλλά εξακολουθεί να είναι λιγότερο ανοιχτή στις αυξανόμενες τάσεις και απαιτήσεις
Προσφέρει υψηλή επεκτασιμότητα και προσαρμόζεται εύκολα στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό χρηστών και στις μεταβαλλόμενες τάσεις

συμπέρασμα

Συγκρίναμε τις δύο πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού, την PHP με την Python. Είδαμε ένα μικρό απόσπασμα κώδικα για να αποδείξουμε ότι η Python έχει έτοιμες προς χρήση λειτουργίες ακόμα και για τις πιο μικρές εργασίες. Ομοίως, η PHP μπορεί να ενσωματωθεί γρήγορα σε ένα έγγραφο HTML.

Η Python είναι πιο βολική όταν πρόκειται για μάθηση και βιβλιοθήκες. Αντίθετα, η PHP είναι πιο δομημένη, έχει πιο οργανωμένη σύνταξη και είναι κατάλληλη για ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών. Οι προγραμματιστές μπορούν να αποφασίσουν ποιο να επιλέξουν για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης τους.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει το Unit Testing with Python unittest Module.