Σύγκριση μορφών HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG και Technicolor

Εάν αγοράζετε μια νέα τηλεόραση 4K εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι υποστηρίζει βίντεο υψηλής δυναμικής εμβέλειας (HDR). Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ των ανταγωνιστικών μορφών HDR; Θα πρέπει να το συνυπολογίσετε στην αγορά σας;

Τι είναι το βίντεο HDR;

Το HDR σημαίνει υψηλό δυναμικό εύρος. Αναφέρεται στην οπτική παρουσίαση ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών, βιντεοπαιχνιδιών ή εικόνων. Στην ουσία, το HDR παρέχει καλύτερη, φωτεινότερη εικόνα με περισσότερες λεπτομέρειες από ένα βίντεο ή εικόνα τυπικής ευκρίνειας.

Δυναμικό εύρος είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ποσότητα της ορατής λεπτομέρειας μεταξύ των πιο φωτεινών λευκών και των πιο σκούρων μαύρων. Όσο υψηλότερο είναι το δυναμικό εύρος, τόσο περισσότερη λεπτομέρεια διατηρείται στη σκιά και τα τονισμένα σημεία. Το βίντεο HDR απαιτεί τη χρήση μιας οθόνης με δυνατότητα HDR που μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλότερη μέγιστη φωτεινότητα από μια τυπική τηλεόραση SDR.

Το δυναμικό εύρος μετράται σε στοπ, ένας φωτογραφικός όρος που συνήθως συνδέεται με την τιμή φωτός. Ενώ οι οθόνες SDR έχουν δυνατότητα εμφάνισης μεταξύ 6 και 10 στάσεων, οι οθόνες HDR μπορούν να εμφανίσουν τουλάχιστον 13 στάσεις με πολλές να ξεπερνούν τις 20. Αυτό σημαίνει περισσότερες λεπτομέρειες στην οθόνη και περισσότερη λεπτομέρεια που διατηρείται στα τονισμένα σημεία και τις σκιές, όχι μόνο στους μεσαίους τόνους.

Έχει συγκρίνει κανείς @ITU Εγγρ.2020 έως Εγγρ.709; Είναι τρελό! Ανυπομονώ να δείτε μια οθόνη που μπορεί να χτυπήσει αυτά τα χρώματα. pic.twitter.com/dSCJEfKYmW

— Οθόνες πορτραίτου (@PortraitDisplay) 4 Απριλίου 2014

Το βίντεο HDR χρησιμοποιεί επίσης χρώμα 10 bit ως βάση (με ορισμένα πρότυπα που υποστηρίζουν χρωματικό χώρο 12 bit). Ως αποτέλεσμα, το βίντεο HDR χρησιμοποιεί το διευρυμένο Rec. Χρωματική γκάμα 2020 που καλύπτει περίπου το 75% του ορατού φάσματος χρωμάτων. Συγκριτικά, το Rec. Το πρότυπο 709 που χρησιμοποιείται σε περιεχόμενο SDR καλύπτει περίπου το 36% του ορατού φάσματος.

Τα περισσότερα χρώματα στην οθόνη και η πολύ υψηλότερη μέγιστη φωτεινότητα συντελούν σε μια πιο ρεαλιστική και καθηλωτική εμπειρία θέασης. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε σκηνή θα είναι πολύ πιο φωτεινή ή πιο κορεσμένη από το βίντεο SDR. Μεμονωμένα στοιχεία όπως ο ήλιος ή η λάμψη μιας έκρηξης θα επωφεληθούν από την πρόσθετη κορυφαία φωτεινότητα, ενώ περισσότερες παραλλαγές στο χρώμα δημιουργούν μια πιο ζωντανή εικόνα.

  Πώς να προσθέσετε μια κρεμαστή εσοχή στο Microsoft Word

Για να καταλάβετε πραγματικά πόσο καλύτερο είναι το βίντεο HDR έναντι του SDR, θα πρέπει να το δείτε μόνοι σας.

HDR10: Η «Τυπική» Υλοποίηση

Το HDR10 είναι το βασικό πρότυπο στις περισσότερες τηλεοράσεις συμβατές με HDR. Εάν αγοράσετε ένα 4K Ultra-HD Blu-ray με αυτοκόλλητο “HDR”, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστεί σε HDR10. Αυτό οδήγησε στο να γίνει το HDR10 κάπως μια «λειτουργία συμβατότητας» στην οποία οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις μπορούν να επιστρέψουν.

Το περιεχόμενο που παράγεται για το HDR10 αποκτά έως και 1.000 nits μέγιστης φωτεινότητας. Χρησιμοποιεί στατικά μεταδεδομένα για να καθορίσει τα μέσα επίπεδα φωτός καρέ και τη μέγιστη φωτεινότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μέσες και μέγιστες τιμές φωτός δεν διαφέρουν από σκηνή σε σκηνή. Αν και το HDR10 είναι μια από τις πιο βασικές μορφές HDR, μπορεί να φαίνεται πολύ καλύτερο από το περιεχόμενο SDR.

Δεδομένου ότι το HDR10 είναι μια ανοιχτή μορφή, έχει επίσης ένα ευρύ φάσμα υποστήριξης τόσο από τους κατασκευαστές τηλεοράσεων και οθονών όσο και από παραγωγούς περιεχομένου. Ως αποτέλεσμα, θα βρείτε περιεχόμενο HDR10 παντού, συμπεριλαμβανομένων πολλών δωρεάν βίντεο στο YouTube. Αν και τα πρότυπα για τα παιχνίδια HDR εξακολουθούν να εμφανίζονται, οι κονσόλες και τα Windows χρησιμοποιούν το HDR10 για να προσφέρουν παιχνίδια σε υψηλό δυναμικό εύρος, επίσης.

HDR10+: Βελτιωμένο HDR με Dynamic Metadata

Το HDR10+ είναι ένα άλλο ανοιχτό πρότυπο, αλλά παράγεται από τη Samsung και το Amazon Video. Βελτιώνεται στο HDR10 χρησιμοποιώντας δυναμικά μεταδεδομένα που μπορούν να προσαρμόσουν τη φωτεινότητα ανά σκηνή ή καρέ προς καρέ. Το περιεχόμενο που παράγεται σε HDR10+ έχει επί του παρόντος έλεγχο με μέγιστη φωτεινότητα έως και 4.000 nits. Τα δυναμικά μεταδεδομένα βοηθούν στη διατήρηση της λεπτομέρειας στα τονισμένα σημεία και τις σκιές.

Δυστυχώς, το HDR10+ δεν λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της συσκευής στην οποία εμφανίζεται (όπως ακριβώς το κανονικό HDR10). Αυτός ο περιορισμός έχει αντιμετωπιστεί σε άλλα πρότυπα, ιδίως στο Dolby Vision. Όταν ορισμένες σκηνές υπερβαίνουν τις δυνατότητες της οθόνης, εναπόκειται στην ίδια την οθόνη να αποφασίσει πώς να χαρτογραφήσει τον τόνο της εικόνας. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την οθόνη.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το HDR10+ είναι η έλλειψη διαθεσιμότητας. Προς το παρόν, η Samsung είναι ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής που κάνει all-in, αν και υπάρχει περιορισμένη υποστήριξη από την Panasonic, τη Vizio και την Oppo. Το περιεχόμενο είναι επίσης αραιό—σε αυτό το γράψιμο, μόνο το Amazon Video προσφέρει περιεχόμενο ροής σε HDR10+.

Dolby Vision: Μια ιδιόκτητη μορφή με δυναμικά μεταδεδομένα

  Πώς να ανοίξετε εφαρμογές, ιστότοπους και συντομεύσεις από την Αναζήτηση σε iPhone και iPad

Το Dolby Vision είναι άμεσος ανταγωνιστής του HDR10+ και μοιράζεται πολλές ομοιότητες από τεχνική άποψη. Το τρέχον περιεχόμενο Dolby Vision κατακτάται σε φωτεινότητα έως και 4.000 nits, με υποστήριξη έως και 10.000 nits, ανάλυση 8K και χρώμα 12 bit στο μέλλον. Χρησιμοποιεί επίσης δυναμικά μεταδεδομένα για προσαρμογές σκηνής για να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της εικόνας.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με το HDR10+ είναι ότι το Dolby Vision λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της οθόνης κατά την παρουσίαση περιεχομένου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια εμπειρία θέασης που είναι πιο κοντά στην πρόθεση του δημιουργού, ανεξάρτητα από το πόσο φωτεινή ή σκοτεινή μπορεί να γίνει η οθόνη.

Επειδή το Dolby Vision είναι μια ιδιόκτητη μορφή, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων πρέπει να πληρώσουν για να την εφαρμόσουν. Βρίσκεται κυρίως σε τηλεοράσεις υψηλής τεχνολογίας, αλλά έχει υιοθετηθεί ευρέως από την LG, τη Sony, την TCL, την Hisense, την Panasonic και την Philips. Η Samsung είναι ο μόνος αξιοσημείωτος κατασκευαστής που έχει αποφύγει πλήρως το Dolby Vision υπέρ του HDR10+.

Αν ψάχνετε πραγματικά, υπάρχουν τηλεοράσεις εκεί έξω που υποστηρίζουν όλες τις μορφές. Ωστόσο, το HDR10+ είναι αισθητά πιο δύσκολο να βρεθεί από το Dolby Vision. Υπάρχει επίσης πολύ περισσότερο περιεχόμενο διαθέσιμο στο Dolby Vision. Πολλές εκπομπές Netflix και Disney+ παράγονται στο Dolby Vision, με υποστήριξη για ορισμένες εκπομπές σε υπηρεσίες όπως το Amazon Prime Video και το VUDU.

Υπάρχει επίσης υποστήριξη για το Dolby Vision στα Xbox Series X και Series S, τα οποία υπόσχονται να προσφέρουν τις πρώτες εμπειρίες παιχνιδιού Dolby Vision το 2021. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό, αλλά είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου αν Θα αγοράσω ένα Xbox επόμενης γενιάς σύντομα.

Hybrid Log-Gamma: The Broadcast Standard

Τα πρότυπα εκπομπής εξελίσσονται διαφορετικά από τα πρότυπα παραγωγής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τηρούμε για πάντα το SDR. Το Hybrid Log-Gamma (HLG) είναι μια μορφή ανοιχτής μετάδοσης που αναπτύχθηκε από το BBC στο Ηνωμένο Βασίλειο και το κοινό του NHK στην Ιαπωνία. Είναι μια μορφή συμβατή προς τα πίσω που υλοποιεί βίντεο HDR σε μετάδοση. Η HLG στοχεύει συγκεκριμένα σε μέγιστη φωτεινότητα 1.000 nits, όπως το HDR10.

Επειδή οι εκπομπές πρέπει να αντιστοιχούν σε ένα τόσο ευρύ φάσμα συσκευών με διαφορετικές ικανότητες, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι σύγχρονες εκπομπές HDR εμφανίζονται σωστά σε παλαιότερες οθόνες SDR. Η HLG το επιτυγχάνει παρέχοντας ένα σήμα που επιτρέπει στις σύγχρονες οθόνες HDR να επιτυγχάνουν μεγαλύτερο δυναμικό εύρος χωρίς να κλείνουν την πόρτα σε παλαιότερη τεχνολογία.

  Τι είναι το «Fake HDR» και πρέπει να αγοράσετε HDR Blu-ray;

Αν και αυτή η μορφή δημιουργήθηκε για εκπομπές, υποστηρίζεται επίσης από υπηρεσίες ροής, συμπεριλαμβανομένου του YouTube και του BBC iPlayer. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς που χρησιμοποιούν ήδη HLG περιλαμβάνουν το Eutelsat, το DirecTV και το Sky UK

Advanced HDR από την Technicolor: Dead on Arrival

Μια μορφή HDR που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προσελκύσει κοινό είναι το Advanced HDR από την Technicolor. Πρωτοποριακή από την LG και την Technicolor, η μορφή εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 2016. Έκανε τον δρόμο της στις τηλεοράσεις LG μέχρι το 2019, όταν η εταιρεία αφαίρεσε απότομα την υποστήριξη για τη μορφή από τη σειρά της για το 2020. Αυτό έχει ουσιαστικά σκοτώσει την τεχνολογία (προς το παρόν).

Το πρωταρχικό ζήτημα με την προσπάθεια του Technicolor ήταν η έλλειψη περιεχομένου. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, δεν μπορούσαμε να βρούμε ούτε μια ταινία προς πώληση με mastering στο Advanced HDR ή κάποια υπηρεσία ροής που να το υποστηρίζει.

Σε ποια μορφή πρέπει να επενδύσετε;

Εάν αγοράζετε τηλεόραση HDR το 2020 (ή μετά), θα υποστηρίζει HDR10, το οποίο είναι ένα τεράστιο άλμα σε δυναμικό εύρος και φωτεινότητα σε σχέση με περιεχόμενο τυπικής ευκρίνειας. Αν δεν έχετε ακόμη γνωρίσει περιεχόμενο HDR10, είστε έτοιμοι! Για να επωφεληθείτε από αυτό, θα χρειαστείτε μια τηλεόραση που έχει κάπου κοντά στα 1.000 nits φωτεινότητας και περιεχόμενο που έχει κατακτηθεί για να το εκμεταλλευτείτε.

Πέρα από το HDR10, το Dolby Vision έχει την ευρύτερη υποστήριξη τόσο μεταξύ των παραγωγών περιεχομένου όσο και των κατασκευαστών τηλεοράσεων. Περισσότερες υπηρεσίες Blu-ray και ροής είναι διαθέσιμες στο Dolby Vision. Η μορφή είναι επίσης αρκετά ανθεκτική στο μέλλον, επειδή δεν θα δούμε ότι καλύτερο έχει να προσφέρει μέχρι να ωριμάσει περαιτέρω η τεχνολογία οθόνης. Ωστόσο, τόσο η Roku όσο και η Google θα κυκλοφορήσουν κουτιά ροής που υποστηρίζουν Dolby Vision φέτος.

Έχετε επίσης πολλές τηλεοράσεις για να διαλέξετε από αυτές που υποστηρίζουν Dolby Vision, ενώ η υποστήριξη HDR10+ περιορίζεται κυρίως στη Samsung. Η Vizio και η Hisense παράγουν τηλεοράσεις που υποστηρίζουν και τα δύο, αλλά όχι όλα τα μοντέλα. Επίσης, πολύ λίγες ταινίες είναι mastered σε HDR10+ και μόνο η Amazon παράγει περιεχόμενο ροής για αυτό.

Επειδή το HLG είναι ένα πρότυπο μετάδοσης, οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις θα το υποστηρίξουν για να προχωρήσουμε. Ωστόσο, η οθόνη σας δεν χρειάζεται να υποστηρίζει HLG για να λαμβάνετε εκπομπές. Εάν δεν παρακολουθείτε πολύ τηλεόραση δικτύου ή καλωδιακή τηλεόραση, μπορείτε να βάλετε το HLG χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τηλεόραση που θα επιλέξετε θα υπαγορεύσει τα πρότυπα που μπορείτε να απολαύσετε. Δεδομένου αυτού, θα θέλετε επίσης να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ των τεχνολογιών οθόνης, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή.