Συγκριτικός οδηγός αλγορίθμων συναίνεσης Blockchain: PoW εναντίον PoS

Το αποκεντρωμένο κατανεμημένο δίκτυο της τεχνολογίας Blockchain δημιουργεί ένα σύστημα απαλλαγμένο από διαφθορά και προσφέρει υψηλότερη ασφάλεια, διαφάνεια και αμετάβλητο: το γνωρίζετε ήδη! Αλλά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς διοικείται ένα σύστημα χωρίς κεντρική αρχή ή πώς επαληθεύονται οι αποφάσεις για τις συναλλαγές;

Μία από τις πιο σημαντικές υποσχέσεις της τεχνολογίας blockchain είναι ένα αξιόπιστο σύστημα peer-to-peer όπου μια κοινότητα βοηθά να επαληθεύσει εάν οι συναλλαγές είναι αυθεντικές. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, διαφορετικά blockchain χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους που ονομάζονται αλγόριθμοι συναίνεσης blockchain.

Γνωστοί και ως πρωτόκολλα συναίνεσης, αυτοί οι αλγόριθμοι είναι σύνολα κανόνων μέσω των οποίων λειτουργούν τα δίκτυα. Αν σας φαίνεται ενδιαφέρον, διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό μας για να ανακαλύψετε τι είναι οι αλγόριθμοι συναίνεσης blockchain, οι στόχοι τους, πώς λειτουργούν και η διαφορά μεταξύ των δύο πιο δημοφιλών που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Πώς λειτουργούν τα Blockchains

Το blockchain είναι ένα σύστημα καταγραφής πληροφοριών που δεν μπορούν να τροποποιηθούν ή να παραβιαστούν. Ονομάζεται επίσης τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής (DLT), το blockchain χρησιμοποιεί κρυπτογραφικό κατακερματισμό αποκέντρωσης για να δημιουργήσει ένα ασφαλές και διαφανές ιστορικό ψηφιακών στοιχείων.

Ενώ το blockchain τρέχει σε ένα πιο περίπλοκο σύστημα, η αναλογία εξηγεί κατά κάποιο τρόπο πώς λειτουργεί – η πιο εύκολη απεικόνιση του τρόπου λειτουργίας του blockchain είναι το Google Doc. Μπορείτε να μοιραστείτε και να διανείμετε τυχόν έγγραφα που δημιουργήθηκαν μέσω των Εγγράφων Google σε μια ομάδα αντί να τα αντιγράψετε και να τα μεταφέρετε.

Τα Έγγραφα Google χρησιμοποιούν μια αποκεντρωμένη αλυσίδα διανομής που επιτρέπει σε όλα τα μέλη της ομάδας να έχουν πρόσβαση στο έγγραφο ταυτόχρονα. Όλες οι αλλαγές που γίνονται στο έγγραφο καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και είναι διαφανείς, καθώς κανένα μέλος δεν κλειδώνεται.

Κάθε μπλοκ στην αλυσίδα των μπλοκ φέρει πολλές συναλλαγές. Κάθε φορά που ένας χρήστης προσθέτει μια νέα συναλλαγή στο blockchain, το αρχείο συναλλαγής προστίθεται σε όλα τα λογιστικά βιβλία των συμμετεχόντων.

Ομοίως, κάθε φορά που ένας χρήστης αλλάζει ένα μπλοκ στην αλυσίδα, γίνεται εμφανές σε όλους τους συμμετέχοντες υπολογιστές ότι έχει γίνει μια αλλαγή. Οποιοσδήποτε Hacker έχει πρόθεση να καταστρέψει το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει όλα τα μπλοκ στην αλυσίδα σε κάθε διανεμημένη έκδοση της αλυσίδας.

Τι είναι ο Συναινετικός Μηχανισμός Blockchain;

Ο μηχανισμός συναίνεσης είναι μια φόρμουλα με την οποία οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων χωρίς ανώτερη κεντρική αρχή λαμβάνει αποφάσεις και διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις συμφωνίες. Ένας αλγόριθμος συναίνεσης blockchain αναφέρεται στη διαδικασία μέσω της οποίας οι χρήστες ή οι ομότιμοι σε ένα δίκτυο blockchain επιτυγχάνουν μια κοινή συμφωνία ή συναίνεση σχετικά με την κατάσταση του blockchain σε πραγματικό χρόνο.

Το πρωτόκολλο συναίνεσης επιτρέπει στο δίκτυο blockchain να επιτύχει αξιοπιστία και να δημιουργήσει εμπιστοσύνη μεταξύ διαφορετικών σημειώσεων, εκτός από την εγγύηση της ασφάλειας εντός του κατανεμημένου καθολικού. Ένας αλγόριθμος συναίνεσης γίνεται αναπόσπαστο μέρος κάθε εφαρμογής blockchain ή έργου DApps εντός του blockchain.

Οι μηχανισμοί συναίνεσης του Blockchain είναι γενικά υπεύθυνοι για τα ακόλουθα τρία πράγματα:

  • Διασφαλίζουν ότι το επόμενο μπλοκ στην αλυσίδα είναι η μόνη σωστή εκδοχή της αλήθειας.
  • Αποτρέπουν τους κακόβουλους εισβολείς από το να αποκτήσουν 51% ισχύ κατακερματισμού και να σφετεριστούν το σύστημα και να διαχωρίσουν με επιτυχία την αλυσίδα.
  • Εγγυούνται την αξιοπιστία ενός δικτύου, συμπεριλαμβανομένων πολλών κόμβων, η οποία είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές καθώς επιβεβαιώνει την ακεραιότητα του δικτύου. Το πιο κρίσιμο στοιχείο των μηχανισμών συναίνεσης είναι η διασφάλιση ότι οι χρήστες δεν ξοδεύουν το ίδιο κρυπτονόμισμα δύο φορές (Διπλή δαπάνη).
  Πώς να διορθώσετε τον κωδικό σφάλματος Netflix U7121-1331-P7

Άλλοι πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως οι εταιρείες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, δεν λειτουργούν μηχανισμούς συναίνεσης, καθώς, σε αντίθεση με τις εταιρείες blockchain, οι εταιρείες ελέγχουν τα δίκτυά τους. Το σύστημα στέλνει τις πληροφορίες σε μια κεντρική βάση δεδομένων όποτε χρησιμοποιείτε τις πιστωτικές τους κάρτες. Οι χρήστες πιστωτικών καρτών πιστεύουν ότι οι εταιρείες μπορούν να προστατεύουν τόσο τα δεδομένα τους όσο και τη διαδικασία των αντίστοιχων παραγγελιών τους κατά τις συναλλαγές τους.

Δεδομένου ότι μόνο η εταιρεία πιστωτικών καρτών ελέγχει ολόκληρο το δίκτυό της, διατηρεί το δικαίωμα να αναιρέσει ή να λογοκρίνει οποιαδήποτε συναλλαγή. Εκτός από το δικαίωμα στη λογοκρισία και την αδυναμία επίλυσης διαφορών, οι περισσότερες κεντρικές βάσεις δεδομένων είναι πολύ ευαίσθητες στον κίνδυνο πειρατείας και διαφθοράς.

Μπείτε στο blockchain και στην εποχή των κρυπτονομισμάτων. κατέστη δυνατή η διεξαγωγή συναλλαγών peer-to-peer που είναι αξιόπιστες, αμετάβλητες και ανιχνεύσιμες σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κεντρική ή ανώτερη αρχή σε τέτοια δίκτυα για την επιβολή της τήρησης των καθιερωμένων κανόνων, τα διαφορετικά είδη αλγορίθμων συναίνεσης blockchain διασφαλίζουν ότι κάθε συμμετέχων στο δίκτυο συμφωνεί και παίζει σύμφωνα με τους κανόνες.

Στόχοι Συναινετικών Μηχανισμών Blockchain

Τα παρακάτω είναι μεταξύ των πρωταρχικών στόχων των μηχανισμών συναίνεσης blockchain.

#1. Ενιαία Συμφωνία

Η επίτευξη μιας ενοποιημένης συμφωνίας είναι ένας από τους κύριους στόχους του μηχανισμού συναίνεσης. Τα πρωτόκολλα που είναι ενσωματωμένα στο κατανεμημένο δίκτυο του blockchain διασφαλίζουν ότι όλα τα δεδομένα που εισάγονται κατά τη διαδικασία είναι αληθή και ακριβή και ότι η κατάσταση του καθολικού παραμένει ενημερωμένη. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες μπορούν να συναλλάσσονται χωρίς απαραίτητα να χτίζουν εμπιστοσύνη με τους συνομηλίκους τους.

#2. Δημιουργήστε ένα κοινό οικονομικό κίνητρο

Δεδομένου ότι το blockchain είναι ένα σύστημα χωρίς εμπιστοσύνη που αυτορυθμίζεται, τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων πρέπει να ευθυγραμμιστούν. Σε μια τέτοια κατάσταση, ένας αλγόριθμος συναίνεσης blockchain ανταμείβει αυτούς που ακολουθούν τη γραμμή και τιμωρεί τους κακούς παράγοντες ενώ ρυθμίζει τα οικονομικά κίνητρα.

#3. Δικαιοσύνη και Δικαιοσύνη

Τα πρωτόκολλα συναίνεσης διασφαλίζουν ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν στο δίκτυο χρησιμοποιώντας τα ίδια βασικά. Ως αποτέλεσμα, δικαιολογεί τις πτυχές της αποκέντρωσης και του ανοιχτού κώδικα του συστήματος blockchain.

#4. Εξάλειψη βλαβών

Η μέθοδος του μηχανισμού συναίνεσης διασφαλίζει επίσης ότι το blockchain είναι συνεπές, αξιόπιστο και απαλλαγμένο από σφάλματα, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των αποτυχιών και των απειλών.

Τύποι αλγορίθμων συναίνεσης του Blockchain: Απόδειξη εργασίας έναντι απόδειξης συμμετοχής

Υπάρχουν πολυάριθμοι αλγόριθμοι συναίνεσης στο οικοσύστημα της αλυσίδας μπλοκ και πολλοί άλλοι εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Επομένως, κάθε χρήστης ή επιχειρηματίας πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών μηχανισμών συναίνεσης και να γνωρίζει πώς να εντοπίζει τους φτωχούς. Αφού μάθετε τα βασικά των αλγορίθμων συναίνεσης του blockchain, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των δύο πιο δημοφιλών μεθόδων συναίνεσης.

Το Proof of Work (PoW) και το Proof of Stake (PoS) είναι οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μέθοδοι συναίνεσης blockchain. Και οι δύο ρυθμίζουν τη διαδικασία μέσω της οποίας οι συναλλαγές peer-to-peer επαληθεύονται και προστίθενται στο δημόσιο κατανεμημένο καθολικό ενός blockchain χωρίς κεντρική αρχή. Η γνώση των διαφορών μεταξύ PoW και PoS μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εύκολα τα κρυπτονομίσματα στο χαρτοφυλάκιό σας.

Τι είναι το Proof of Work (PoW);

Η συναινετική μέθοδος Proof of Work έκανε το ντεμπούτο της στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν ότι ένας υπολογιστής έπρεπε να εκτελέσει μια μικρή ποσότητα εργασίας πριν μπορέσει να στείλει ένα email. Ενώ το έργο προοριζόταν να είναι ασήμαντο για οποιονδήποτε στέλνει ένα νόμιμο email ή δύο, απαιτούσε τεράστιες ποσότητες πόρων και υπολογιστική ισχύ για όποιον σκοπεύει να στείλει μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, ήταν το πρώτο άτομο που εφάρμοσε την τεχνολογία ψηφιακού χρήματος στη λευκή βίβλο του Bitcoin.

  Πώς να ρυθμίσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε ένα Raspberry Pi

ένα. Παραγγελία Blockchain

Γνωρίζετε ήδη ότι ένα blockchain αποτελείται από μια σειρά μπλοκ που αντιπροσωπεύουν ομάδες συναλλαγών που ευθυγραμμίζονται χρονολογικά. Το πρώτο μπλοκ στην απόδειξη της αλυσίδας μπλοκ που βασίζεται στην εργασία κωδικοποιείται σκληρά στο λογισμικό και ονομάζεται μπλοκ 0 ή μπλοκ Genesis. Ενώ το πρώτο μπλοκ δεν αναφέρεται σε κανένα προηγούμενο μπλοκ, όλα τα άλλα μπλοκ που εισέρχονται στην αλυσίδα μπλοκ πρέπει να αναφέρονται σε προηγούμενα μπλοκ. Κάθε ένα φέρει ένα αντίγραφο του ενημερωμένου καθολικού.

σι. Χρήση Ενέργειας

Ο αλγόριθμος proof of Work χρησιμοποιεί έναν ανταγωνιστικό αγώνα για να καθορίσει ποιος από τους συμμετέχοντες (εξορύκτες κρυπτονομισμάτων) μπορεί να προσαρμόσει το καθολικό. Οι εξορύκτες πρέπει να χρησιμοποιούν υπολογιστική ενέργεια για να πληρούν τις προϋποθέσεις να προτείνουν έγκυρα μπλοκ σύμφωνα με τους κανόνες του δικτύου.

Οι υπολογιστές που εκτελούν το λογισμικό Bitcoin, γνωστοί ως κόμβοι, επικυρώνουν τις συναλλαγές, αποτρέπουν τη διπλή δαπάνη και καθορίζουν εάν οποιοδήποτε προτεινόμενο μπλοκ πρέπει να ενταχθεί στην αλυσίδα. Οι εξορύκτες Bitcoin ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα νέο μπλοκ λύνοντας πολύπλοκα μαθηματικά ποσά μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κατακερματισμός. Τα μαθηματικά προβλήματα είναι δύσκολο να λυθούν, αλλά το δίκτυο μπορεί εύκολα να επαληθεύσει τη σωστή λύση.

ντο. Συμμετοχή

Η μέθοδος συναίνεσης PoW συνδυάζει την υπολογιστική ισχύ με την κρυπτογραφία για την οικοδόμηση συναίνεσης και την επικύρωση συναλλαγών που καταγράφονται στο blockchain. Οι εξορύκτες που συμμετέχουν στη διαδικασία κατακερματισμού πρέπει να δημιουργήσουν τη σωστή απάντηση στο μαθηματικό πρόβλημα για να πληρούν τις προϋποθέσεις για να προσθέσουν ένα νέο μπλοκ στην αλυσίδα.

Οι συμμετέχοντες εξορύκτες θα μαντέψουν μια σειρά ψευδοτυχαίων αριθμών, οι οποίοι, όταν συνδυαστούν με τις πληροφορίες στο μπλοκ και περάσουν από έναν υπολογιστή συνάρτησης κατακερματισμού, πρέπει να παραδώσουν μια λύση που να ταιριάζει με τις συνθήκες που ορίζονται εκ των προτέρων από τον αλγόριθμο.

Μόλις ληφθεί μια απάντηση, το σύστημα μεταδίδει το νικητήριο κατακερματισμό στο δίκτυο, ώστε άλλοι εξορύκτες να μπορούν να επαληθεύσουν την εγκυρότητά του. Εάν οι άλλοι εξορύκτες επαληθεύσουν τον κατακερματισμό, το μπλοκ θα προστεθεί στο blockchain και ο επιτυχημένος εξορύκτης λαμβάνει αποζημίωση μέσω της ανταμοιβής μπλοκ.

ρε. Διανομή ανταμοιβής

Το άτομο που εξορύσσει ένα μπλοκ που είναι αποδεκτό ως έγκυρο εντός του δικτύου λαμβάνει μια ανταμοιβή μπλοκ, συνήθως ένα νέο κρυπτονόμισμα. Για κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το blockchain μειώνει συστηματικά το ποσό ανταμοιβής μπλοκ αφού έχει δημιουργηθεί ένας δεδομένος αριθμός μπλοκ για να διατηρεί το συνολικό ποσό των κεφαλαίων πεπερασμένο και αποπληθωριστικό.

Τι είναι το Proof of Stake (PoS);

Η μέθοδος συναίνεσης Proof of Stake (PoS) είναι μια τροποποίηση του PoW που έκανε το ντεμπούτο του το 2012. Αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε υπολογιστές που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τη δημιουργία του σωστού κατακερματισμού, ο στόχος ενός πρωτοκόλλου συναίνεσης PoS είναι να επιτρέψει τη συμμετοχή μέσω της ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος. Ο στόχος ήταν να ασχοληθεί πρωτίστως με την υψηλή κατανάλωση ενέργειας του PoW για τον προσδιορισμό της παραγγελίας blockchain.

Ο αλγόριθμος PoS χρησιμοποιεί ένα προκαθορισμένο σύνολο παραγόντων για να επιλέξει ψευδοτυχαία έναν κόμβο από τους κατόχους νομισμάτων για να προτείνει το επόμενο μπλοκ στην αλυσίδα μπλοκ. Ο ρόλος του επιλεγμένου κόμβου είναι να επαληθεύει την εγκυρότητα των συναλλαγών μέσα σε ένα μπλοκ εκτός από την υπογραφή και την πρόταση του μπλοκ στην αλυσίδα μπλοκ για επικύρωση.

ένα. Παραγγελία Blockchain

Όπως και ο μηχανισμός PoW, η συναινετική μέθοδος PoS αποτελείται από μια σειρά από μπλοκ ευθυγραμμισμένα χρονολογικά. Το πρώτο μπλοκ μέσα σε μια αλυσίδα μπλοκ που βασίζεται σε PoS κωδικοποιείται επίσης στο λογισμικό μπλοκ γένεσης. Όλα τα επόμενα μπλοκ που προστίθενται στο blockchain πρέπει να αναφέρονται στο προηγούμενο μπλοκ και να φέρουν ολόκληρο αντίγραφο του ενημερωμένου καθολικού. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη μέθοδο PoS, οι συμμετέχοντες κόμβοι δεν ανταγωνίζονται για να επιλεγούν για την προσθήκη μπλοκ. Ως αποτέλεσμα, τα νέα μπλοκ συνήθως σφυρηλατούνται ή κόβονται αντί να εξορύσσονται.

  Πώς να φτιάξετε ένα κολάζ σε iPhone και iPad

σι. Χρήση Ενέργειας

Οι αλυσίδες μπλοκ που βασίζονται σε PoS είναι διάσημες για τη χρήση ενός ενεργειακά αποδοτικού συστήματος για τον προσδιορισμό του ποιος μπορεί να προτείνει νέα μπλοκ και δεν εξαρτώνται από την υψηλή κατανάλωση ενέργειας και την υπολογιστική ισχύ. Οι υποστηρικτές του μηχανισμού συναίνεσης PoS τον θεωρούν ως έναν φιλικό προς το περιβάλλον μηχανισμό στον οποίο ανατίθεται σε έναν μεμονωμένο κόμβο η επιχείρηση να δημιουργεί νέα μπλοκ αντί να ανταγωνίζεται το ένα το άλλο.

Επειδή η εξόρυξη PoW και η κοπή PoS απαιτούν κατανάλωση ενέργειας, οι κόμβοι εξόρυξης και κοπής έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν τη φθηνότερη δυνατή μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προέρχεται συνήθως από ανανεώσιμες πηγές όπως υδροηλεκτρική ενέργεια, αιολική ενέργεια ή ηλιακή ενέργεια και όχι από πηγές εκπομπής θερμοκηπίου όπως ο άνθρακας.

Ενώ οι εξορύκτες PoS απαιτούν μόνο μια ενεργή πηγή Διαδικτύου που απαιτεί μικρή ποσότητα ενέργειας, οι εξορύκτες PoW, από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποκτήσουν εξειδικευμένο υλικό (GPU), εξοπλισμό εξόρυξης και άλλες ακριβές συσκευές για να έχουν την ευκαιρία να παράγουν ένα μπλοκ.

ντο. Συμμετοχή

Για να συμμετάσχει στη συναινετική μέθοδο PoS και να έχει την ευκαιρία να επιλεγεί για να προσθέσει μπλοκ στην αλυσίδα, ο χρήστης πρέπει να ποντάρει ή να κλειδώσει ένα συγκεκριμένο ποσό των διακριτικών του blockchain σε ένα συγκεκριμένο έξυπνο συμβόλαιο. Η πιθανότητα να επιλεγείτε για συμμετοχή καθορίζεται από το ποσό του κρυπτονομίσματος που ποντάρετε.

Οι χρήστες που ενεργούν κακόβουλα ή παραβιάζουν τους καθορισμένους κανόνες ενδέχεται να καταλήξουν να χάσουν το μερίδιο τους ως τιμωρία. Ο αλγόριθμος PoS χρησιμοποιεί αρκετούς άλλους καθοριστικούς παράγοντες για να αποφύγει την εύνοια μόνο των πλουσιότερων κόμβων, μερικοί από τους οποίους περιλαμβάνουν την καθαρή τυχαιοποίηση ή τον αριθμό των φορών που ένας κόμβος έχει ποντάρει νομίσματα.

ρε. Διανομή ανταμοιβής

Όπως ο μηχανισμός συναίνεσης PoW, οι χρήστες που προτείνουν με επιτυχία ένα έγκυρο μπλοκ ανταμείβονται με μια ανταμοιβή μπλοκ, αναφερόμενη στο κρυπτονόμισμα της αλυσίδας μπλοκ. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ιδιοκτησία νομισμάτων καθορίζει την επιλογή, ορισμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν υπηρεσίες στοιχημάτων τοποθετώντας στοιχήματα για λογαριασμό των χρηστών σε αντάλλαγμα για τακτικές πληρωμές.

PoW εναντίον PoS: Πού ανήκει το μέλλον;

Η ετυμηγορία μας για τους αλγόριθμους συναίνεσης blockchain της απόδειξης εργασίας έναντι της απόδειξης στοιχήματος είναι ότι και οι δύο λειτουργούν διαφορετικά για την επίτευξη του ίδιου σκοπού. Ωστόσο, δεδομένου ότι η απόδειξη συμμετοχής είναι ακόμα σχετικά νέα στην αγορά, μπορεί να είναι άδικο να κρίνουμε ποιος από αυτούς είναι ο απόλυτος νικητής.

Το PoW ήταν ο παραδοσιακός μηχανισμός συναίνεσης στα περισσότερα πρωτότυπα blockchain όπως το Bitcoin και το Ethereum. Ωστόσο, το Ethereum βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης ενός νέου πρωτοκόλλου PoS σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις δυνατότητες της αναδυόμενης μεθόδου συναίνεσης.

Ο μηχανισμός συναίνεσης PoW έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και έχει αποδειχθεί ως ένας τρόπος διασφάλισης ενός blockchain. Ωστόσο, επηρέασε αρνητικά την επεκτασιμότητα του δικτύου, η οποία επηρεάζει αρνητικά τις συναλλαγές. Αυτές τις μέρες, τα άτομα σπάνια έχουν την ευκαιρία να εξορύξουν, καθώς μεγάλοι κεντρικοί οργανισμοί εξόρυξης με τεράστια υπολογιστική ισχύ το έχουν αναλάβει, καθιστώντας το σχετικό κόστος μη βιώσιμο.

Ο αλγόριθμος PoS, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ενεργειακά αποδοτικός και τα δίκτυα κάτω από αυτόν απολαμβάνουν υψηλότερη επεκτασιμότητα και πιο αποτελεσματικές συναλλαγές. Ωστόσο, ο μηχανισμός παρέχει λιγότερη ασφάλεια για τα κρυπτονομίσματα που ποντάρουν οι συμμετέχοντες.

συμπέρασμα

Το PoS ήρθε για να αντιμετωπίσει ελαττώματα που είναι εγγενή στον μηχανισμό PoW και, φυσικά, να ευδοκιμήσει από την πλευρά της ενεργειακής απόδοσης. Ωστόσο, και οι δύο αλγόριθμοι συναίνεσης blockchain ενδέχεται να υπάρχουν στο άμεσο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Bitcoin έχει κολλήσει με το PoW ενώ το Ethereum έλκει προς το PoS.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε για τους κόμβους blockchain.