Πώς το SASE ενισχύει την ασφάλεια δεδομένων; Γιατί πρέπει να το υιοθετήσουν οι οργανισμοί;

Θα σας εκπλήσσει αν μάθετε ότι το SASE γίνεται η τελευταία λέξη της λέξης και τάση της αγοράς; Εάν ναι, γιατί;

Η υιοθέτηση του Secure Access Service Edge (SASE) φέρνει ένα επεκτάσιμο, προσαρμοστικό, ευέλικτο και ασφαλές μοντέλο δικτύου για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που σχετίζονται με τα παραδοσιακά δίκτυα.

Ο λόγος είναι ότι πολλοί οργανισμοί επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως, οι οποίοι ενδέχεται να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους συσκευών και μη ασφαλή δίκτυα. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουν προβλήματα δικτύωσης και ασφάλειας.

Έχει αυξήσει την ανάγκη για ανθεκτικότητα και αξιοπιστία δικτύου. Επιπλέον, υπάρχει τεράστιος όγκος κίνησης δικτύου, επομένως απαιτούνται σύγχρονες λύσεις για να διασφαλιστεί ότι η εργασία από το σπίτι είναι απρόσκοπτη και ασφαλής. Τα παραδοσιακά δίκτυα με περίπλοκες διαμορφώσεις συσκευών και αργές αναπτύξεις απομακρυσμένων τοποθεσιών δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Επομένως, η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου εικονικού δικτύου – SASE – μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τις βασικές αρχές του SASE και τα οφέλη από την εφαρμογή αυτού του μοντέλου στον οργανισμό σας.

Αλλά πριν από αυτό, ας μάθουμε λίγο ιστορικό SASE.

Ιστορία του SASE

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το υπόβαθρο του SASE επειδή τα δίκτυα και οι τεχνολογίες εξελίσσονται και οι υπάρχουσες προσεγγίσεις και τεχνολογίες καθίστανται αναποτελεσματικές για την παροχή του επιπέδου ασφάλειας και ελέγχου πρόσβασης που χρειάζονται οι ψηφιακοί οργανισμοί.

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι χρήστες τους, οι οργανισμοί απαιτούν άμεση και αδιάλειπτη πρόσβαση. Καθώς οι απομακρυσμένοι χρήστες και οι εφαρμογές SaaS αυξάνονται, τα δεδομένα μετακινούνται από κέντρα δεδομένων σε υπηρεσίες cloud και περισσότερη επισκεψιμότητα κατευθύνεται σε υπηρεσίες cloud από ό,τι στα κέντρα δεδομένων, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια νέα προσέγγιση για την ασφάλεια του δικτύου.

Οι περισσότερες κορυφαίες εταιρείες εστίασαν στην αναδυόμενη ιδέα της κυβερνοασφάλειας επόμενης γενιάς, όταν το SASE έγινε το τελευταίο τσιτάτο τον τελευταίο καιρό. Αυτή η έννοια περιγράφηκε για πρώτη φορά στο Έκθεση Gartner Αυγούστου 2019. Έκτοτε, το SASE έχει δημιουργήσει κολοσσιαία διαφημιστική εκστρατεία που δεν έχει δει ο κλάδος από την πρώτη εμφάνιση του SD-WAN το 2014. Εν ολίγοις, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα μακροχρόνια οφέλη της μεταφοράς εφαρμογών και φόρτου εργασίας στο cloud χωρίς να θυσιάζουν την ασφάλεια.

  Γιατί η Uber δεν δέχεται την χρεωστική μου κάρτα;

Τι είναι το SASE;

Το Secure Access Service Edge (SASE) αναφέρεται σε μια υπηρεσία ή τεχνολογία που παρέχει ελέγχους ασφαλείας και Wide Area Network (WAN) ως υπηρεσία cloud στην πηγή σύνδεσης απευθείας, όπως μια συσκευή, χρήστης, συσκευές άκρων, συσκευές IoT κ.λπ. ενός κέντρου δεδομένων.

Στο SASE, η ασφάλεια εξαρτάται από το πλαίσιο σε πραγματικό χρόνο, τη συνεχή αξιολόγηση κινδύνου κατά τη διάρκεια των περιόδων σύνδεσης, τις πολιτικές ασφάλειας ή συμμόρφωσης της επιχείρησης και την ψηφιακή ταυτότητα (χρήστη, συσκευή, εφαρμογή, υπηρεσία cloud, σύστημα IoT ή συσκευή αιχμής κ.λπ.) .

Το SASE συνδυάζει τις ακόλουθες λειτουργίες δικτύου και ασφάλειας:

  • Λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS)
  • Τείχος προστασίας ως υπηρεσία (FaaS)
  • Προστασία από κακόβουλο λογισμικό
  • Πρόληψη απώλειας δεδομένων
  • Ανίχνευση εισβολών και πρόληψη εισβολών
  • Ασφαλείς πύλες Ιστού
  • Μεσίτες ασφαλείας πρόσβασης στο cloud (CASB) και
  • Πρόσβαση στο δίκτυο μηδενικής εμπιστοσύνης.

Γιατί πρέπει οι οργανισμοί να υιοθετήσουν το SASE;

Το SASE μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες από οπουδήποτε, από παραδοσιακά γραφεία έως απομακρυσμένα. Προσφέρει επίσης εύκολες αναπτύξεις WAN, βελτιωμένη ασφάλεια και μεγαλύτερη απόδοση.

Το SASE μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σας πολλά οφέλη:

Ασφάλεια: Οι τελικοί χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πωλητών και των πελατών, μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα χωρίς τον κίνδυνο ασφάλειας των παραδοσιακών τεχνολογιών όπως τα VPN, αποφεύγοντας έτσι τις κυβερνοεπιθέσεις. Για τις επιχειρήσεις, το SASE συνδυάζει χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως SWG, CASB, FWaaS και ZTNA με το SDWAN για να προσφέρει ασφαλείς ανάγκες πρόσβασης. Το 40% των οργανισμών θα έχει σαφείς στρατηγικές για την υιοθέτηση του SASE έως το 2024.

Απόρρητο: Η συμπερίληψη των οδηγιών προστασίας δεδομένων σε ένα πλαίσιο SASE παρέχει εμπιστευτική προστασία δεδομένων έναντι μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

Zero Trust: Το Zero Trust είναι μια εξελιγμένη στρατηγική ασφάλειας. δεν είναι προϊόν ή υπηρεσία αλλά πλαίσιο. Η προσέγγισή του στο cloud εξαλείφει τις υποθέσεις εμπιστοσύνης όταν οι χρήστες, οι συσκευές και οι εφαρμογές συνδέονται με το δίκτυό σας.

  Δημιουργήστε Heap Dump, Java Core & System Dump στο WebSphere

Ευελιξία: Η πλατφόρμα SASE είναι πολύ ευέλικτη. Η υποδομή του που βασίζεται σε σύννεφο σάς επιτρέπει να εφαρμόζετε υπηρεσίες ασφαλείας όπως η πρόληψη απειλών, το φιλτράρισμα ιστού, το sandbox, η ασφάλεια DNS, οι πολιτικές τείχους προστασίας επόμενης γενιάς και η προστασία από κλοπή δεδομένων πρόσβασης και απώλεια δεδομένων.

Επεκτασιμότητα: Λόγω της αρχιτεκτονικής που επικεντρώνεται στο σύννεφο, το SASE μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω, καθιστώντας το ελκυστικό δεδομένων των ραγδαίων αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Βελτιώνει την υποδομή πληροφορικής: Η ενοποίηση μιας στοίβας ασφαλείας σε μια υπηρεσία ασφάλειας δικτύου που βασίζεται σε σύννεφο σάς βοηθά να βελτιστοποιήσετε την υποδομή πληροφορικής. Μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των υπηρεσιών/προϊόντων ασφαλείας που χρειάζεται να συντηρήσει, να διαχειριστεί και να ενημερώσει η ομάδα IT σας.

Ανεξάρτητη τοποθεσίας: Η υποδομή cloud σάς επιτρέπει να συνδεθείτε με πόρους ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα, ιστό και εφαρμογές ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε με πλήρη προστασία συνεδρίας.

Εξοικονομεί πόρους: Η χρήση μιας ενιαίας πλατφόρμας αντί για πολλά μεμονωμένα προϊόντα σάς βοηθά να μειώσετε τον αριθμό των πόρων πληροφορικής και τον χρόνο που απαιτείται για τη συντήρηση αυτών των προϊόντων.

Διαφάνεια: Οι λύσεις SASE με πλήρη έλεγχο περιεχομένου σας προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια και διαφάνεια στο δίκτυό σας.

Μειώνει το κόστος: Το SASE ως μια ενιαία υπηρεσία που συνδυάζει SD-WAN και άλλες υποδομές δικτύου σε μια ενιαία πλατφόρμα που βασίζεται σε σύννεφο μειώνει τον αριθμό των παρόχων και τη σχετική πολυπλοκότητα και κόστος.

Πώς εξελίχθηκε το SASE από το SD-WAN;

Τα βιβλία παιχνιδιού των προμηθευτών ασφαλείας φαίνεται να περιλαμβάνουν μηνύματα SASE και μάρκετινγκ αυτές τις μέρες. Ωστόσο, συχνά βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Οι πωλητές και τα μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για το SASE.

Ορισμένοι το θεωρούν ως αντικατάσταση του SD-WAN, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο πρωταρχικός σκοπός του είναι η ασφάλεια. είναι μόνο ένα μικρό μπόνους με τις δυνατότητες SD-WAN.

Ως εκ τούτου, εάν προσπαθήσετε να κατανοήσετε το SASE, μπορεί να μπερδευτείτε από αυτή τη διαφοροποίηση των μηνυμάτων και της τοποθέτησης.

  Πώς να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης Apple ID στο iPhone

Η Gartner ορίζει το SASE ως συνδυασμό SD-WAN και υπηρεσίας ασφαλείας που παρέχεται από το cloud. Το SD-WAN και η ασφάλεια που βασίζεται σε σύννεφο είναι βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής SASE για την επίτευξη του οράματος μιας υπηρεσίας ασφαλούς πρόσβασης.

Παρόλο που το SASE και το SD-WAN είναι παρόμοια, οι στόχοι τους είναι διαφορετικοί.

  • Το SASE στοχεύει στην εξασφάλιση συσκευών και τελικών σημείων τελικού χρήστη. Από την άλλη πλευρά, το SD-WAN χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των υποκαταστημάτων με ένα κέντρο δεδομένων.
  • Το SASE είναι μια πλατφόρμα που βασίζεται σε σύννεφο με PoP, ενώ το SD-WAN είναι ένα δίκτυο επικάλυψης υποκαταστημάτων.
  • Η εργασία στο σπίτι ευνοεί το μοντέλο SASE σε σχέση με την εργασία στα υποκαταστήματα, που τείνουν περισσότερο στο SD-WAN. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οικιακά δίκτυα τείνουν να είναι πιο κινητά και έχουν λιγότερο τυποποιημένα σχέδια, επομένως συνδυάζονται καλά με τις πιο ευέλικτες επιλογές ανάπτυξης του SASE.

Ωστόσο, το SD-WAN έχει κρίσιμο ρόλο στο μοντέλο SASE καθώς λειτουργεί ως κεντρικό σημείο για περιβάλλοντα υποκαταστημάτων και πανεπιστημιουπόλεων. Παρέχει επίσης λογική δρομολόγησης για τοποθεσίες με περιττά WAN ή συνδέσεις παλαιού τύπου όπως MPLS.

Πώς βοήθησε η πανδημία στη γρήγορη υιοθέτηση του SASE;

Η κρίση του COVID-19 έχει πιέσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις δικτύου και ασφάλειας, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πραγματοποιούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες χρησιμοποιώντας υπηρεσίες cloud. Ως αποτέλεσμα, οι πωλητές και οι επιχειρήσεις SD-WAN ενστερνίζονται τις λειτουργίες ασφαλείας SASE πιο γρήγορα.

Τέλος, δεδομένου ότι το SASE είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πλαίσιο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν το κλείδωμα των πωλητών προκειμένου να αποκτήσουν την ελευθερία να υιοθετούν νέες καινοτομίες ασφάλειας καθώς αυτές γίνονται διαθέσιμες.

Η έκθεση Gartner προβλέπει ότι το 20 τοις εκατό των επιχειρήσεων θα αναπτύξει πολλά εργαλεία από έναν μόνο προμηθευτή (συμπεριλαμβανομένων των SWG, CASB, ZTNA και υποκαταστήματος FWaaS) έως το 2023. Ως εκ τούτου, είναι πιο έξυπνο να αναπτύξετε μια λεπτή πλατφόρμα αιχμής WAN που ενσωματώνεται σε βάθος με πολλούς προμηθευτές.

συμπέρασμα

Καθώς οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι κίνδυνοι απορρήτου δεδομένων αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, οι επιχειρήσεις και τα άτομα πρέπει να υιοθετήσουν προηγμένες λύσεις ασφάλειας όπως το Secure Access Service Edge (SASE). Επομένως, εφαρμόστε το SASE στον οργανισμό σας για να δείτε καλύτερη ασφάλεια, προστασία δεδομένων, ευελιξία και άλλα οφέλη.