Πώς το Mac θα αλλάξει από την Intel στα δικά του τσιπ ARM ​​της Apple

Το Mac περνά από έναν άλλο τεράστιο διακόπτη CPU. Μέχρι το τέλος του 2020, η Apple θα κυκλοφορήσει Mac που περιλαμβάνουν το “Apple Silicon”, όπως ακριβώς τα iPad και τα iPhone. Δείτε τι σημαίνει το τέλος των επεξεργαστών Intel για το μέλλον του Mac.

Το νέο macOS 11.0 Big Sur, που αναμένεται το φθινόπωρο του 2020, θα είναι η πρώτη έκδοση του macOS που υποστηρίζει αυτή τη νέα αρχιτεκτονική.

Γιατί η Apple αλλάζει και τι σημαίνει για εσάς

Η Apple επιμένει ότι αυτός ο διακόπτης «θα δώσει στο Mac ένα εντελώς νέο επίπεδο απόδοσης». Το πυρίτιο της Apple, που βρίσκεται σε συσκευές όπως το iPad και το iPhone, προσφέρει πολύ καλύτερη απόδοση ανά ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται από τους επεξεργαστές Intel.

Οι επεξεργαστές Intel απαιτούν περισσότερη ισχύ και παράγουν περισσότερη θερμότητα. Σε μια συσκευή όπως ένα MacBook, αυτό σημαίνει ότι η απόδοση περιορίζεται από την ισχύ της μπαταρίας και την ανάγκη να διατηρούνται δροσερά τα εσωτερικά.

Τα δικά του SoC (συστήματα σε τσιπ) της Apple, τα οποία ονομάζει «Apple Silicon», είναι τεχνικά CPU ARM. Το ARM είναι απλώς μια αρχιτεκτονική — η Apple σχεδιάζει και κατασκευάζει τις δικές της CPU. Με την Intel, η Apple βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο έλεος μιας άλλης εταιρείας για την ανάπτυξη και την κατασκευή των CPU για τους Mac της. Με το ARM, η Apple μπορεί να σχεδιάσει και να δημιουργήσει το δικό της προσαρμοσμένο πυρίτιο. Η Apple το κάνει αυτό εδώ και χρόνια και τώρα αυτή η τεχνογνωσία έρχεται στο Mac.

  Πώς να προσθέσετε κεφαλίδες και υποσέλιδα στα Έγγραφα Google

Μην κάνετε λάθος—η Apple δεν πρόκειται να βάλει έναν επεξεργαστή iPhone ή iPad στο Mac. Η Apple κατασκευάζει τσιπ μόνο για Mac και θα πρέπει να είναι ακόμα πιο ισχυρά από το πυρίτιο μέσα στο iPad Pro. Η Apple έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της εδώ—η Microsoft κατασκευάζει φορητούς υπολογιστές ARM με Windows 10, αλλά η Microsoft δεν σχεδιάζει τις δικές της προσαρμοσμένες, ειδικά κατασκευασμένες CPU ARM για υπολογιστές με Windows.

Τελικά, η νέα αρχιτεκτονική σημαίνει βελτιωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και ότι η Apple μπορεί να ελέγχει τη μοίρα της και να σχεδιάσει τα εσωτερικά στοιχεία του Mac ώστε να είναι στενά ενσωματωμένα με το λογισμικό της. Η Apple λέει ότι η νέα αρχιτεκτονική θα της επιτρέψει να «μεγιστοποιήσει την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας καλύτερα από ποτέ.

Εφαρμογές iPhone και iPad σε Mac

Με τη μετάβαση στην ίδια αρχιτεκτονική τσιπ που τροφοδοτεί το iPhone και το iPad, η Apple αποκτά βελτιωμένη συμβατότητα με τις εφαρμογές iPhone και iPad.

Θα μπορείτε να ανοίξετε το App Store σε Mac με ARM και να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή iPhone ή iPad θέλετε. Αυτή η εφαρμογή θα εκτελεστεί σε ένα παράθυρο στην επιφάνεια εργασίας Mac σας. Ο προγραμματιστής δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο.

  Πώς να προσθέσετε και να επεξεργαστείτε μεταδεδομένα στο Photoshop

Είναι σαν το πώς τα Chromebook της Google μπορούν να εκτελούν εφαρμογές Android.

Οι προγραμματιστές μπορούν να μεταφέρουν εύκολα τις εφαρμογές Mac τους

ο

Οι υπάρχουσες εφαρμογές Mac δεν μένουν πίσω. Η Apple αντιμετωπίζει τη συμβατότητα με δύο τρόπους: διευκολύνοντας τους προγραμματιστές να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους στη νέα αρχιτεκτονική και επιτρέποντας στους χρήστες Mac να εκτελούν εφαρμογές που δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί.

Οι προγραμματιστές θα μπορούν να ανοίξουν τις υπάρχουσες εφαρμογές Intel Mac στο Xcode και να τις μεταγλωττίσουν ξανά για ARM. Η Apple είπε ότι οι περισσότεροι προγραμματιστές θα χρειαστούν μόλις λίγες ημέρες για να ξεκινήσουν οι εφαρμογές τους να εκτελούνται στο ARM.

Όλες οι εφαρμογές της Apple που περιλαμβάνονται στο macOS 11.0 Big Sur θα εκτελούνται εγγενώς με την αρχιτεκτονική της ίδιας της Apple. Άλλες εταιρείες εργάζονται επίσης για τη μεταφορά των εφαρμογών τους—η Apple παρουσίασε επίσης το Microsoft Office και το Adobe Photoshop CC που εκτελούνται εγγενώς στο ARM. Οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν καθολικά δυαδικά αρχεία που τρέχουν τόσο σε συστήματα Intel όσο και σε συστήματα ARM Mac.

Οι προγραμματιστές μπορούν να νοικιάσουν ένα “Κιτ μετάβασης προγραμματιστή” από την Apple για να ξεκινήσετε τη μεταφορά των εφαρμογών τους.

Μπορείτε να εκτελέσετε εφαρμογές Intel Mac με το Rosetta 2

Τι γίνεται όμως με τις εφαρμογές που δεν μεταφέρονται; Η Apple ανακοίνωσε τη Rosetta 2 για αυτήν την περίπτωση χρήσης. Το Rosetta 2 είναι ένα επίπεδο συμβατότητας που μεταφράζει τις υπάρχουσες εφαρμογές Intel σε ARM, επιτρέποντάς σας να εκτελείτε τις ίδιες εφαρμογές στο νέο σας ARM Mac που μπορείτε να εκτελέσετε στο παλιό σας Intel Mac.

  Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρόγραμμα περιήγησης Microsoft Edge

Η μετάφραση πραγματοποιείται κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής, εάν είναι δυνατόν. Εάν η εφαρμογή χρησιμοποιεί κώδικα ακριβώς στην ώρα, το Rosetta 2 μπορεί επίσης να μεταφράσει τον κώδικα εν κινήσει.

Η Apple παρουσίασε ένα παιχνίδι Tomb Raider που τρέχει με εξαιρετική απόδοση κάτω από το Rosetta 2. Φαίνεται πολύ πιο γρήγορο από το επίπεδο συμβατότητας της Microsoft στα Windows 10 στο ARM, το οποίο ήταν διαβόητο για κακή απόδοση.

Με άλλα λόγια, οι εφαρμογές Mac που δεν έχουν μεταφερθεί “απλώς θα λειτουργούν”. Θα εξακολουθήσετε να έχετε την καλύτερη απόδοση με εφαρμογές που εκτελούνται εγγενώς στο ARM, φυσικά.

Πλήρης υποστήριξη εικονικοποίησης υλικού

Τα Mac που βασίζονται σε ARM διαθέτουν επίσης πλήρη υποστήριξη για εικονικοποίηση υλικού. Η Apple παρουσίασε την εκτέλεση εικονικών μηχανών Parallels σε ένα νέο Mac που βασίζεται σε ARM, δίνοντας τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να τρέχουν το Linux όπως θα έκαναν σε ένα Mac που βασίζεται στην Intel.

Τι συμβαίνει με τους Intel Mac;

Μια διαφάνεια που δείχνει τις πολλές δυνατότητες υλικού που περιλαμβάνονται στο Apple Silicon.

Η Apple λέει ότι θα μπορείτε να αγοράσετε ένα Mac με CPU ARM μέχρι το τέλος του 2020.

Αλλά η απομάκρυνση από την Intel δεν γίνεται εν μία νυκτί. Η Apple λέει ότι θα είναι μια μετάβαση δύο ετών και νέοι Mac με επεξεργαστές Intel βρίσκονται ήδη στην παραγωγή της Apple.

Το υπάρχον Mac σας με επεξεργαστή Intel θα εξακολουθεί να υποστηρίζεται. Η Apple λέει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει Intel Mac με ενημερώσεις macOS για τα επόμενα χρόνια.

Σε κάποιο σημείο, η Apple πιθανότατα θα σταματήσει να υποστηρίζει Intel Mac, όπως σταμάτησε να υποστηρίζει PowerPC Mac μετά τη μετάβαση στην Intel. Αλλά αυτό το σημείο απέχει πολλά χρόνια.