Πώς το IoT μεταμορφώνει τη βιομηχανία λιανικής

Μάθετε τον ρόλο του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) στη διατήρηση, την ανανέωση και την ανάπτυξη της βιομηχανίας λιανικής σε προϊόντα, γεωγραφικές περιοχές και ομάδες πελατών.

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υπάρχουσες και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Μπορούμε ήδη να δούμε ότι ο κλάδος έχει αλλάξει πολύ, από τοπικά φαρμακεία και μεγάλα παντοπωλεία έως διαδικτυακές αγορές.

Τώρα μπορείτε να παραγγείλετε καθημερινά είδη παντοπωλείου, είδη διατροφής και καταναλωτικά αγαθά online και να τα αποκτήσετε στο σπίτι. Επιπλέον, οι έμποροι λιανικής ηλεκτρονικού εμπορίου πειραματίζονται με αυτόνομα οχήματα και drones για παράδοση παραγγελιών.

Αυτή είναι μόνο η οπτική γωνία του πελάτη. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες βοηθούν επίσης τη βιομηχανία λιανικής να διαχειριστεί την αλυσίδα εφοδιασμού, τις αποθήκες, τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, τις ασφαλείς πύλες πληρωμών και πολλά άλλα. Το IoT είναι μια άλλη αναδυόμενη τεχνολογία που θα ανεβάσει τη λιανική επιχείρηση στο επόμενο επίπεδο.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς το IoT συμβάλλει στο ταξίδι μετασχηματισμού της βιομηχανίας λιανικής.

Τι είναι το IoT;

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) είναι το δίκτυο έξυπνων συσκευών, αισθητήρων περιβάλλοντος και λογισμικού που προσφέρουν άνεση στη ζωή στο σπίτι ή στο γραφείο.

Το IoT περιλαμβάνει έξυπνα gadget όπως Google Home, Amazon Echo, έξυπνα φώτα, έξυπνους θερμοστάτες, έξυπνες οικιακές συσκευές κ.λπ. Συνδέονται στο οικιακό Wi-Fi και συνομιλούν μεταξύ τους για να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας και τη μη αυτόματη ανθρώπινη προσπάθεια σε κοσμικές εργασίες.

Και, ναι, το IoT έρχεται σε ποιότητα και ποσότητα για βιομηχανικές εφαρμογές όπως η κατασκευή, η διαχείριση αποθήκης και η βιομηχανία λιανικής. Αυτό είναι γνωστό ως Industrial Internet of Things (IIoT).

Το IoT στο λιανικό εμπόριο περιλαμβάνει τόσο το IoT (βασισμένο στο σπίτι) όσο και το IIoT. Προσθέτει αξία στην αλυσίδα λιανικής από την παραγωγή μέχρι τα σπίτια των καταναλωτών και οτιδήποτε ενδιάμεσα.

Ο ρόλος του IoT στη λιανική βιομηχανία

Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το IoT ή το IIoT στη βιομηχανία λιανικής:

  • Οι έξυπνες συσκευές παρακολούθησης GPS, οι σαρωτές RFID, οι αισθητήρες κίνησης και το cloud computing μπορούν να βοηθήσουν τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής και τα πρακτορεία διανομής να μεταφέρουν με ασφάλεια προϊόντα από το σημείο Α στο σημείο Β.
  • Το IoT μπορεί να βοηθήσει τα καταστήματα λιανικής και τους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου να προσφέρουν εξατομικευμένες προωθητικές προσφορές στο κοινό-στόχο τους στο σπίτι ή στο κατάστημα.
  • Το IoT και το IIoT στο λιανικό εμπόριο μπορούν να συλλέξουν πολλά σημεία δεδομένων για πελάτες, υπαλλήλους, πωλητές και όλους τους ενδιαφερόμενους για να κάνουν την αλυσίδα εφοδιασμού λιανικής πιο ασφαλή.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα βασικά πεδία του IoT στις βιομηχανίες λιανικής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το IoT με δημιουργικούς τρόπους στο κατάστημά σας λιανικής ή στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ιδέα είναι να κερδίσετε ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνιστή σας προσφέροντας ένα ομαλό ταξίδι στους πελάτες από την ανακάλυψη προϊόντων έως τις πωλήσεις.

  14 καλύτερα εργαλεία δοκιμής ταχύτητας Διαδικτύου για να ελέγξετε το Wi-Fi και το εύρος ζώνης του κινητού σας

Πώς το IoT στη λιανική μεταμορφώνει τη βιομηχανία;

Το IoT στο λιανικό εμπόριο βοηθά τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν πώς οι πελάτες ψωνίζουν σε ηλεκτρονικά και offline καταστήματα. Πού πηγαίνουν οι περισσότεροι πελάτες; Πώς παραγγέλνουν οι επισκέπτες του εστιατορίου; Ποιες είναι οι προτιμήσεις για το check-in στο ξενοδοχείο για τους επισκέπτες; Αυτές οι σημαντικές ερωτήσεις μάρκετινγκ μπορούν εύκολα να απαντηθούν χρησιμοποιώντας δεδομένα ανάλυσης IoT.

Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης λιανικής, δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεστε σε εταιρείες τρίτων για αναφορές τάσεων της αγοράς, οι οποίες ενδέχεται να μην ισχύουν για την επιχείρησή σας. Εκτός από την εμπειρία πελατών και το μάρκετινγκ, το IoT μπορεί επίσης να μεταμορφώσει ολόκληρο το backend του λιανικού εμπορίου, όπως διαχείριση προσωπικού, προμήθειες, παραγγελίες, σχέσεις προμηθευτών, απόθεμα και επιχειρηματική ασφάλεια.

Βρείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα που εξηγούν πώς το IoT αναδιαμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικής στην ψηφιακή εποχή:

#1. IoT Wearables

Οι αλυσίδες λιανικής, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.λπ., μπορούν να προσφέρουν έξυπνα wearables στους πιστούς και premium πελάτες τους. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από τέτοιες φορητές συσκευές, οι επιχειρήσεις λιανικής μπορούν να προετοιμαστούν εκ των προτέρων για την άφιξη VIP και πελατών premium. Στη συνέχεια, τα wearables μπορούν να καθοδηγήσουν τους πελάτες στα σωστά ράφια προϊόντων, ώστε να μπορούν να συλλέξουν ό,τι χρειάζονται, να ελέγξουν ψηφιακά και να εξοικονομήσουν χρόνο κατά τις αγορές τους.

Οι φορητές συσκευές μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους λιανοπωλητές να προσφέρουν εξατομικευμένους πόντους επιβράβευσης και εκπτώσεις σε πιστούς πελάτες και πελάτες που επιστρέφουν. Έτσι, δεν χρειάζεται πλέον να εμφανίζουν σύνθετες προωθητικές προσφορές εντός του καταστήματος.

#2. Ειδοποιήσεις χρόνου αναμονής στο κατάστημα

Διάφορες έξυπνες συσκευές του καταστήματος, όπως έξυπνες κάμερες, αισθητήρες κίνησης και σαρωτές RFID θα συλλέγουν συνεχώς δεδομένα καταστημάτων σχετικά με την επισκεψιμότητα του καταστήματος και τον μέσο χρόνο check-out των πελατών.

Αντίστοιχα, το σύστημα είτε θα εμφανίζει έναν εκτιμώμενο χρόνο αναμονής έξω από το κατάστημα σε μια απομακρυσμένη οθόνη είτε θα στέλνει εξατομικευμένες ειδοποιήσεις απευθείας στους εγγεγραμμένους καταναλωτές.

#3. Καθοδήγηση και προωθήσεις ψηφιακών προϊόντων

Οι επιχειρήσεις λιανικής μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ένα προφίλ για κάθε πελάτη και να τον καθοδηγήσουν στις τακτικές τους λίστες αγορών. Οι πελάτες δεν χρειάζεται πλέον να περιφέρονται σε ολόκληρο το παντοπωλείο για να βρουν αυτό που χρειάζονται.

Για να συμβεί αυτό, τα καταστήματα λιανικής μπορούν να χρησιμοποιούν συσκευές και αισθητήρες χαμηλής κατανάλωσης Bluetooth. Χρησιμοποιώντας τέτοιες έξυπνες συσκευές, οι επιχειρήσεις μπορούν να προωθήσουν καθοδήγηση στα καταστήματα, προωθητικές προσφορές κ.λπ., στα smartphone των αγοραστών.

#4. Ειδοποιήσεις παράδοσης προϊόντων σε πραγματικό χρόνο

Οι λιανοπωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου και οι φυσικές αλυσίδες λιανικής που προσφέρουν παράδοση κατ’ οίκον άρχισαν να χρησιμοποιούν διάφορες συσκευές IoT για να στέλνουν ακριβή και σε πραγματικό χρόνο μηνύματα σχετικά με τις παραδόσεις προϊόντων.

Οι έξυπνοι σαρωτές RFID στέλνουν δεδομένα προϊόντος στο λογισμικό cloud όταν το προϊόν φεύγει από την αποθήκη. Στη συνέχεια, η εφαρμογή cloud χρησιμοποιεί παρακολούθηση GPS του οχήματος παράδοσης για να δημιουργήσει έναν εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης. Επίσης, επηρεάζει την ταχύτητα αποστολής, τις συνθήκες κυκλοφορίας, τις στάσεις κ.λπ.

#5. Επιλογή Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics

Οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πρέπει να επιλέξουν έξυπνα τους προμηθευτές logistics και προσφοράς για να εξοικονομήσουν κόστος της αλυσίδας εφοδιασμού.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν συσκευές IoT όπως GPS, σαρωτές RFID, αισθητήρες κίνησης και έξυπνες κάμερες για να δοκιμάσουν τους προμηθευτές πριν εγγραφούν σε έναν πάροχο υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε προσιτή τιμή.

  Πώς να λάβετε απτική ανάδραση για τη γραμμή αφής στο MacBook Pro

#6. Καινοτόμα Ψηφιακά Καταστήματα

Ένα από τα κορυφαία παραδείγματα καινοτόμων καταστημάτων λιανικής που βασίζονται στο IoT είναι τα καταστήματα Amazon Go. Στο Amazon Go, οι πελάτες μπορούν να πάρουν ό,τι χρειάζονται και να ξεκινήσουν την κανονική τους επιχείρηση. Δεν χρειάζεται να στέκονται στην ουρά και να πληρώνουν για τα αγαθά που αγοράζουν. Η εφαρμογή Amazon χρεώνει αυτόματα τους πελάτες καθώς φεύγουν από το κατάστημα.

Για ένα τόσο βολικό και αυτοματοποιημένο ταξίδι αγοράς πελατών, το amazon χρησιμοποιεί τεχνολογίες επόμενης γενιάς όπως σύντηξη αισθητήρων, όραση υπολογιστή, συσκευές IoT, έξυπνες κάμερες, Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση (ML).

Οφέλη του IoT στο λιανικό εμπόριο

Βρείτε παρακάτω τα οφέλη που απολαμβάνετε φέρνοντας το φυσικό και διαδικτυακό σας κατάστημα λιανικής σε κοντινή απόσταση από ένα δίκτυο IoT:

#1. Ενδυναμώστε το προσωπικό στο κατάστημα

Διάφορες συσκευές και αισθητήρες IoT μπορούν να παρακολουθούν τους πελάτες μέσα στα καταστήματα όλη την ώρα. Εάν οι πελάτες δεν μπορούν να βρουν αυτό που χρειάζονται, οι έξυπνες κάμερες και τα ηχεία μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα και να το μεταδώσουν στο προσωπικό του καταστήματος.

Ο υπάλληλος του καταστήματος μπορεί να προσεγγίσει τους πελάτες και να τους καθοδηγήσει στα προϊόντα που αναζητούν.

#2. Μειώνω τα απόβλητα

Οι συσκευές IoT μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες αλυσίδων λιανικής να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου. Οι έξυπνοι θερμοστάτες, τα ψυγεία, τα συστήματα φωτισμού κ.λπ., μπορούν να μειώσουν αυτόματα την κατανάλωση ενέργειας όταν ένα συγκεκριμένο κατάστημα έχει λιγότερους πελάτες.

#3. Ασφάλεια καταστήματος

Bluetooth χαμηλής ενέργειας, παρακολούθηση GPS, σαρωτές RFID, κ.λπ., που βασίζονται σε συσκευές IoT μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να δημιουργήσουν ένα εικονικό εμπόδιο γύρω από τα καταστήματα λιανικής τους. Οι έξυπνες κάμερες ασφαλείας μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς τα προϊόντα σε ράφια. Συνδυάζοντας όλες αυτές τις έξυπνες συσκευές IoT, τα καταστήματα λιανικής μπορούν ουσιαστικά να εξαλείψουν τον κίνδυνο κλοπής από καταστήματα.

#4. Τοποθέτηση προϊόντων

Τα καταστήματα λιανικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν αισθητήρες κίνησης και έξυπνες κάμερες για να εντοπίσουν περιοχές καταστημάτων που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση ή θεωρούνται premium. Στη συνέχεια, ο διευθυντής καταστήματος μπορεί να τοποθετήσει τα προωθούμενα προϊόντα σε αυτές τις premium τοποθεσίες για να κερδίσει καλύτερη τοποθέτηση προϊόντων και προμήθεια πωλήσεων από τους κατασκευαστές.

#5. Διαχείριση και παρακολούθηση καταστημάτων λιανικής

Εάν το κατάστημά σας λιανικής έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, είναι δύσκολο να ανεβάσετε το ράφι. Επιπλέον, αν δεν ξέρετε ποιο προϊόν εξαντλείται στο απόθεμα στο ράφι, θα μπορούσε να είναι ενοχλητικό.

Μπορείτε να λάβετε βοήθεια από συσκευές IoT όπως σαρωτές RFID, έξυπνες κάμερες, λογισμικό αναγνώρισης αντικειμένων, αισθητήρες βάρους κ.λπ., για να δημιουργήσετε έξυπνα ράφια. Μόλις σημειωθεί αύξηση στις πωλήσεις για μερικά προϊόντα, το backend του καταστήματος ή η ομάδα ανανέωσης αποθεμάτων λαμβάνει ειδοποιήσεις για την ανανέωση των πωληθέντων προϊόντων.

#6. Παντοκαναλική εμπειρία

Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό δίκτυο IoT μέσα στο κατάστημα και να το ενσωματώσετε με τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου σας. Έτσι, οι πελάτες που έχουν ήδη δοκιμάσει τις ηλεκτρονικές αγορές στις ηλεκτρονικές βιτρίνες σας μπορούν να βιώσουν την ίδια ευκολία όταν ολοκληρώσουν οποιοδήποτε από τα φυσικά σας καταστήματα. Μπορείτε εύκολα να συγχρονίσετε προσφορές και εκπτώσεις στο διαδίκτυο και στο κατάστημα.

Μειονεκτήματα του IoT στις επιχειρήσεις λιανικής

Όπως και τα οφέλη του IoT στη βιομηχανία λιανικής, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις και ζητήματα που πρέπει να προετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε εάν ακολουθήσετε τη διαδρομή μετασχηματισμού του IoT για τα ηλεκτρονικά ή φυσικά καταστήματα λιανικής. Αυτές οι προκλήσεις περιγράφονται παρακάτω:

#1. Ασφάλεια

Η πιο προφανής πρόκληση για το IoT στο λιανικό εμπόριο είναι η κυβερνοασφάλεια. Εάν ολόκληρη η αρχιτεκτονική IoT της επιχείρησης λιανικής δεν είναι κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο, τότε υπάρχει τεράστιος κίνδυνος εισβολής και επιθέσεων ransomware.

  Πού να βρείτε εξαιρετικά πρότυπα προτάσεων για να κερδίσετε πελάτες;

Επίσης, οι επιχειρήσεις πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις συσκευές IoT και τα δίκτυα επικοινωνίας λογισμικού για να αποτρέπουν κενά και ψηφιακά τρωτά σημεία.

#2. Υλικό και λογισμικό IoT

Υπάρχουν μόνο λίγοι κατασκευαστές υλικού και λογισμικού IoT όπως η Intel, η Google, η Cisco, η Bosch, η Siemens και άλλοι. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μονοπώλιο στην αγορά για έξυπνους αισθητήρες, συσκευές, chipset, υλικολογισμικό και λογισμικό.

Κατά συνέπεια, αυτοί οι κατασκευαστές θα ελέγχουν την τιμολόγηση της αγοράς και εάν δεν μειώσουν την τιμή σε λογικό επίπεδο, θα είναι δύσκολο για τους μικρούς λιανοπωλητές να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα.

#3. Εκπαίδευση υπαλλήλων

Δεδομένου ότι οι συσκευές IoT και το λογισμικό ελέγχου είναι αρκετά νέες τεχνολογίες, θα χρειαζόταν οι ιδιοκτήτες αλυσίδων λιανικής να επενδύσουν χρόνο και χρήμα για να εκπαιδεύσουν το υπάρχον εργατικό δυναμικό τους. Οι επιχειρήσεις λιανικής θα πρέπει επίσης να προσλάβουν ειδικούς στην ανάλυση δεδομένων IoT για να εξάγουν πληροφορίες πελατών από το δίκτυό τους λιανικής IoT.

#4. Κίνδυνοι για την ασφάλεια της εργασίας

Το IoT είναι ένα άλλο όνομα για την αυτοματοποίηση. Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν λιγότερους ανθρώπους στα καταστήματα λιανικής τους, θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να σχεδιάσουν την αποκατάσταση του εργατικού δυναμικού.

Το μέλλον του IoT στο λιανικό εμπόριο

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων γίνεται καθημερινά φθηνότερο. Οι πελάτες αστικών περιοχών υιοθετούν έξυπνες συσκευές πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί όταν το IoT βρισκόταν στις πρώτες ημέρες ανάπτυξής του. Είναι προφανές από διάφορες τρέχουσες τάσεις και στατιστικά στοιχεία της αγοράς, όπως περιγράφονται παρακάτω:

  • Η Grand View Research εκτιμά ότι το IoT στο λιανικό εμπόριο θα γίνει βιομηχανία περίπου 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2028 από έσοδα 31,99 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.
  • Το τμήμα υλικού IoT θα κερδίσει τα μέγιστα έσοδα για το IoT στη λιανική, ένα επιβλητικό 60%, όπως αναμένεται από την παραπάνω αναφορά για την αναφορά IoT λιανικής.
  • Το τμήμα λογισμικού για το IoT στον μετασχηματισμό λιανικής θα αυξηθεί επίσης γρήγορα σε ακαθάριστα έσοδα της αγοράς 3,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2029, με βάση μια έκθεση της Maximize Market Research.
  • Οι ειδικοί προτείνουν ότι η δυνατότητα κερδοφορίας εσόδων της διαχείρισης συσκευών IoT θα αυξηθεί επίσης σε περίπου 15,66 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,88 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων και καριέρας για το IoT στο λιανικό εμπόριο στο μέλλον. Για όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη λογισμικού, την παραγωγή υλικού, τη διαχείριση συσκευών IoT και τη συντήρηση, είναι μια ασφαλής αγορά για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και κέρδη.

Το IoT στη λιανική και την επαυξημένη πραγματικότητα θα γίνει η επόμενη επανάληψη για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας λιανικής. Ανάλογα με τις δραστηριότητες των πελατών σε διαδικτυακές και εκτός σύνδεσης πλατφόρμες, οι επιχειρήσεις λιανικής μπορούν να προσφέρουν ακριβείς προτάσεις προϊόντων σε πελάτες που εκτιμούν την ποιότητα και τον χρόνο σε σχέση με την τιμή.

Σημείωση του συγγραφέα

Ακριβώς όπως οι εφαρμογές αγορών σε smartphone, οι ανέπαφες πληρωμές, οι σαρωτές RFID και η τοπική προσαρμογή GPS, το IoT στο λιανικό εμπόριο είναι μια άλλη τεχνολογία τάσης. Όλες οι παγκόσμιες εκθέσεις δείχνουν ότι ο κλάδος θα έχει τεράστιες επενδύσεις στο μέλλον.

Εάν είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης, αναζητήστε ευκαιρίες μετασχηματισμού του IoT για να κάνετε την επιχείρησή σας σχετική με το σημερινό ψηφιακό οικοσύστημα. Είσαι νέος πτυχιούχος; Αναζητήστε πόρους εκμάθησης IoT, ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε συναρπαστικές θέσεις εργασίας στον τομέα ανάπτυξης και συντήρησης IoT.

Τέλος, εάν είστε προμηθευτής IoT, ξεκινήστε να εξερευνάτε νέους πελάτες στον τομέα λιανικής για να προμηθεύετε υλικό και λογισμικό σε γίγαντες λιανικής όπως η Walmart, η Tesco, η Costco Wholesale και ούτω καθεξής.

Τώρα ξέρετε πώς το IoT στη λιανική μπορεί να αλλάξει τη βιομηχανία λιανικής από την προμήθεια πρώτων υλών, την ανακάλυψη προμηθευτών, την ασφάλεια καταστημάτων και την εμπειρία του πελάτη. Πρέπει να υιοθετήσετε το IoT τώρα για να απολαύσετε το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης και σίγουρα προτού μπουν στη σκηνή οι ανταγωνιστές σας λιανοπωλητές.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τις πλατφόρμες και τα εργαλεία ανοιχτού κώδικα Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT).