Πώς το iOS 14 πρόκειται να μεταμορφώσει την αρχική οθόνη του iPhone σας

Η αρχική οθόνη του iPhone δεν έχει αλλάξει από τότε που ο Steve Jobs την παρουσίασε για πρώτη φορά το 2007. Το φθινόπωρο του 2020, το iOS 14 θα ταρακουνήσει δραστικά τα πράγματα με μερικές λειτουργίες που θα είναι γνωστές σε όποιον χρησιμοποίησε μια συσκευή Android τα τελευταία χρόνια.

Αυτό δεν είναι κακό. Οι νέες λειτουργίες της αρχικής οθόνης του iOS 14 θα είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για τους περισσότερους χρήστες. Οι ίδιες αλλαγές έρχονται και στο iPad με το iPadOS 14.

Το iOS λαμβάνει ενσωματωμένα γραφικά στοιχεία

Στο iOS 14, τα γραφικά στοιχεία μπορούν πλέον να εμφανίζονται στην Αρχική οθόνη μαζί με τα εικονίδια και τους φακέλους των εφαρμογών σας. Αυτά τα γραφικά στοιχεία διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και χρησιμοποιούν την τρέχουσα διάταξη πλέγματος της αρχικής οθόνης ως οδηγό. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα widget, τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν να εμφανιστούν.

Πατώντας παρατεταμένα ένα εικονίδιο εφαρμογής, επιλέγοντας «Επεξεργασία αρχικής οθόνης» και, στη συνέχεια, επιλέγοντας ένα κουμπί «+» στο επάνω μέρος της διεπαφής αποκαλύπτεται το πρόγραμμα περιήγησης γραφικών στοιχείων. Τα διαθέσιμα γραφικά στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν, με τα προτεινόμενα γραφικά στοιχεία να εμφανίζονται στην κορυφή της λίστας. Ακολουθεί μια λίστα κατηγοριών, η οποία παρέχει κάποια ιδέα για το σε τι αναμένει η Apple να χρησιμοποιηθούν τα widgets.

Υπάρχουν γραφικά στοιχεία για τις μπαταρίες σας, γραφικά στοιχεία γυμναστικής που εμφανίζουν πληροφορίες από το Apple Watch σας και προγραμματιστές “Επόμενο” με βάση το ημερολόγιό σας. Μπορείτε να προσθέσετε ένα γραφικό στοιχείο “Παίζει τώρα” για να ελέγχετε την αναπαραγωγή πολυμέσων, να λαμβάνετε τους τίτλους των Ειδήσεων με μια ματιά ή να λαμβάνετε πληροφορίες από τους Χάρτες για την τοπική περιοχή.

  Αυτό το tweak σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο αποθήκευσης των στιγμιότυπων οθόνης στο iOS [Jailbreak]

Αυτά τα γραφικά στοιχεία μπορούν να τακτοποιηθούν και να μετακινηθούν στην αρχική σας οθόνη με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα εικονίδια εφαρμογών στο iOS 13. Αν θέλετε, μπορείτε να έχετε μια ολόκληρη αρχική οθόνη γεμάτη γραφικά στοιχεία, αλλά η νέα δυνατότητα θα λειτουργήσει πιθανώς καλύτερα όταν επιτύχετε μια ισορροπία μεταξύ χρήσιμων πληροφοριών και εφαρμογών με συχνή πρόσβαση.

Για να εξοικονομήσετε χώρο, μπορείτε να στοιβάζετε πολλά γραφικά στοιχεία το ένα πάνω στο άλλο και να κάνετε κύλιση μεταξύ τους με μια δυνατότητα που η Apple αποκαλεί στοίβες γραφικών στοιχείων. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε περισσότερα από ένα ίδια γραφικά στοιχεία σε μια αρχική οθόνη, κάτι που ακούγεται χρήσιμο για την ταυτόχρονη εμφάνιση διαφορετικών ημερολογίων ή εισερχομένων.

Υπάρχει επίσης ένα ειδικό γραφικό στοιχείο Smart Stack που λειτουργεί λίγο σαν τις προτάσεις Siri στο iOS 13. Αυτό το γραφικό στοιχείο θα αλλάξει ανάλογα με τη χρήση και την ώρα της ημέρας.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το iPhone λίγο πολύ ψηλό για να φτάνουν άνετα στην επάνω σειρά εικονιδίων με το ένα χέρι. Στο iOS 14, μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά γραφικά στοιχεία 2×2 ή ένα μεμονωμένο γραφικό στοιχείο 4×2 σε αυτόν τον απρόσιτο χώρο. Αυτό μειώνει τα υπόλοιπα εικονίδια της εφαρμογής σας κατά δύο σειρές χωρίς να σπαταλάτε εντελώς την ακίνητη περιουσία της οθόνης.

Τα γραφικά στοιχεία, οι στοίβες γραφικών στοιχείων και οι έξυπνες στοίβες έχουν ήδη ενσωματωθεί στην πρώτη προεπισκόπηση προγραμματιστή της ιδιωτικής beta του iOS 14. Απλώς έχετε κατά νου ότι η Apple είναι γνωστό ότι κάνει αλλαγές από τώρα έως την τελική έκδοση σε προηγούμενες εκδόσεις iOS, επομένως ορισμένες από αυτές τις λεπτομέρειες ενδέχεται να αλλάξουν.

Η εύρεση λογισμικού είναι πιο εύκολη με τη βιβλιοθήκη εφαρμογών

Δεν μισείτε απλώς να οργανώνετε τις εφαρμογές σας για iPhone; Στο iOS 14, δεν χρειάζεται. Η νέα Βιβλιοθήκη εφαρμογών ομαδοποιεί την εφαρμογή με διάφορα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων Siri, των εφαρμογών που έχετε προσθέσει πρόσφατα και των κατηγοριών όπως τα Social, Entertainment και Apple Arcade.

  Το CloudyTabs ανοίγει τις καρτέλες iCloud που συγχρονίζονται από οποιαδήποτε συσκευή Mac ή iOS

Αυτή η βιβλιοθήκη εφαρμογών εμφανίζεται στο τέλος της λίστας των Αρχικών οθονών σας, στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση κάνοντας σάρωση από δεξιά προς τα αριστερά. Οι φάκελοι εμφανίζονται ως τετράγωνα 2×2, με ένα πεδίο αναζήτησης στο επάνω μέρος για την ακόμα πιο γρήγορη εκκίνηση εφαρμογών.

Στο iOS 14, δεν χρειάζεται πλέον να εμφανίζετε όλες τις εφαρμογές στην Αρχική οθόνη σας. Μπορείτε να αποκρύψετε όλες τις εφαρμογές και να χρησιμοποιήσετε τη Βιβλιοθήκη εφαρμογών αποκλειστικά αν θέλετε. Πατώντας παρατεταμένα μια εφαρμογή θα εμφανιστεί τώρα η επιλογή “Κατάργηση εφαρμογής” αντί να τη διαγράψετε εντελώς, όπως συμβαίνει στο iOS 13.

Υπάρχει ακόμη και μια επιλογή να αποτρέψετε καθόλου την εμφάνιση νέων εγκατεστημένων εφαρμογών στην Αρχική οθόνη, αντί να αναβάλλετε όλες τις νέες αφίξεις στη Βιβλιοθήκη εφαρμογών. Αυτά είναι υπέροχα νέα αν είστε ερωτευμένοι με τα νέα γραφικά στοιχεία ή απλά θέλετε μια μινιμαλιστική αρχική οθόνη iOS.

Η Βιβλιοθήκη εφαρμογών θα διατηρήσει επίσης μια λίστα με μια άλλη νέα δυνατότητα iOS 14 που ονομάζεται App Clips, στην κατηγορία Πρόσφατα Προστέθηκαν.

Τα κλιπ εφαρμογών λειτουργούν όπως οι Άμεσες εφαρμογές στο Android. Τα κλιπ παραδίδονται μέσω κωδικών QR, ετικετών NFC, άλλων εφαρμογών και κωδικών κλιπ εφαρμογών. Αυτές οι μικροεφαρμογές είναι συμβατές με το Apple Pay και το Είσοδος με την Apple. Σας επιτρέπουν να κάνετε πράγματα όπως να πληρώσετε για μια υπηρεσία ή να κάνετε κράτηση χωρίς να κάνετε αναζήτηση στο App Store, να κάνετε λήψη μιας εφαρμογής και να εγγραφείτε για να τη χρησιμοποιήσετε.

Κάντε περισσότερα χωρίς να βγείτε από την αρχική οθόνη

Ένα από τα μεγάλα θέματα του iOS 14 είναι η καλύτερη χρήση του διαθέσιμου χώρου. Εκτός από μια πιο χρήσιμη Αρχική οθόνη, η Apple έχει δεσμευτεί να κάνει άλλα στοιχεία διεπαφής χρήστη λιγότερο παρεμβατικά όπου είναι δυνατόν.

  Πώς να αλλάξετε την εφαρμογή χάρτη στην Αναζήτηση Google στο iOS

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο το iOS 14 χειρίζεται τις κλήσεις. Ενώ το iOS 13 ανακοινώνει μια κλήση καταλαμβάνοντας ολόκληρη την οθόνη, το iOS 14 απλώς ρίχνει ένα πλαίσιο ειδοποιήσεων στο επάνω μέρος της οθόνης, όπως κάθε άλλη ειδοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δεχτείτε ή να αγνοήσετε μια κλήση χωρίς να διακόψετε ό,τι κι αν κάνετε αυτήν τη στιγμή. Είναι λιγότερο πιθανό να απαντήσετε στην κλήση κατά λάθος, επειδή θα χρειαστεί να φτάσετε στο επάνω μέρος της οθόνης για να την αποδεχτείτε ή να την απορρίψετε.

Μια νέα λειτουργία εικόνας σε εικόνα σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε βίντεο ή να πραγματοποιείτε κλήσεις FaceTime χωρίς να αφιερώνετε ολόκληρη την οθόνη σε ό,τι παρακολουθείτε. Μπορείτε να σύρετε, να συρρικνώσετε ή να μεγεθύνετε το παράθυρο γύρω από την Αρχική οθόνη σας (ή το πρόγραμμα περιήγησής σας ή οτιδήποτε άλλο κάνετε).

Το Siri είναι επίσης λιγότερο παρεμβατικό τώρα. Το συνηθισμένο κινούμενο σχέδιο του Siri εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, με οποιαδήποτε σχετική πληροφορία να εμφανίζεται σε ένα παράθυρο στο επάνω μέρος. Ό,τι κι αν κάνατε πριν επικαλεστείτε το Siri παραμένει στην οθόνη, κάτι που πιθανότατα θα έπρεπε να ήταν έτσι.

Αν και αυτές οι νέες λειτουργίες δεν σχετίζονται συγκεκριμένα με την Αρχική οθόνη, σας επιτρέπουν να λαμβάνετε κλήσεις, να παρακολουθείτε βίντεο και να μιλάτε με τον εικονικό βοηθό της Apple χωρίς να φεύγετε από την αρχική οθόνη.

Το iOS 14 έρχεται το φθινόπωρο του 2020

Η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple για κινητά (μαζί με μια έκδοση προσαρμοσμένη σε tablet που ονομάζεται iPadOS) θα φτάσει το φθινόπωρο, συνήθως αμέσως μετά την ανακοίνωση της τελευταίας παρτίδας iPhone.

Στο μεταξύ, μπορείτε να εγγραφείτε στο iOS 14 δημόσια beta που θα πρέπει να φτάσει τον Ιούλιο.