Πώς το iOS 13 θα εξοικονομήσει την μπαταρία του iPhone σας (μη φορτίζοντας πλήρως)

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως αυτές στα iPhone, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής εάν δεν φορτίζετε πάνω από 80%. Αλλά, για να διαρκέσει η μέρα, μάλλον θέλετε μια πλήρη φόρτιση. Με το iOS 13, η Apple μπορεί να σας προσφέρει το καλύτερο και των δύο κόσμων.

Το iOS 13 θα φορτιστεί στο 80% και θα περιμένει

ανακοίνωσε η Apple iOS 13 στο WWDC 2019. Θαμμένος στο λίστα με επιπλέον χαρακτηριστικά ήταν μια σημείωση σχετικά με τη “βελτιστοποίηση μπαταρίας”. Η Apple λέει ότι «θα μειώσει τον χρόνο που ξοδεύει το iPhone σας πλήρως φορτισμένο». Συγκεκριμένα, η Apple θα εμποδίσει το iPhone σας να φορτίζει πάνω από 80% μέχρι να το χρειαστείτε.

Ίσως αναρωτιέστε γιατί η Apple θέλει να κρατήσει το iPhone σας στο 80% της φόρτισης. Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λειτουργεί η τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι περίπλοκες

Οι μπαταρίες, γενικά, είναι πολύπλοκη τεχνολογία. Ο θεμελιώδης στόχος είναι να στριμώξουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια σε έναν μικρό χώρο όσο το δυνατόν και στη συνέχεια να απελευθερώσουμε με ασφάλεια αυτή την ενέργεια χωρίς να προκληθεί πυρκαγιά ή έκρηξη. Είναι μια ταχυδακτυλουργική πράξη προτεραιοτήτων.

  Πώς να ορίσετε ένα τραγούδι μουσικής βιβλιοθήκης ως ήχο κλήσης [iOS]

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου κάνουν τα πράγματα πολύ περίπλοκα επειδή είναι επαναφορτιζόμενες. Η παλαιότερη επαναφορτιζόμενη τεχνολογία υπέφερε από το φαινόμενο της μνήμης—ουσιαστικά, οι μπαταρίες έχασαν το ίχνος της μέγιστης χωρητικότητάς τους εάν τις επαναφορτίζατε συνεχώς αφού τις εκφορτίζατε μόνο μερικώς. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Εάν εξακολουθείτε να αδειάζετε την μπαταρία σας πριν την επαναφορτίσετε, θα πρέπει να σταματήσετε. Βλάπτεις την υγεία της μπαταρίας σου.

Δεν πρέπει να διατηρείτε την μπαταρία σας στο 100%

Ένας κύκλος συνίσταται στην εξάντληση μιας ποσότητας που προστίθεται στο 100%.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου φορτίζονται κατά 80% πιο γρήγορα από ό,τι οι προηγούμενες τεχνολογίες μπαταριών. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το 80% είναι αρκετό για να τα βγάλουν πέρα ​​την υπόλοιπη ημέρα, οπότε σου δίνει αυτό που χρειάζεσαι νωρίτερα. Επίσης, δεν έχει το τρομερό «φαινόμενο μνήμης» που κάνει την μπαταρία να χάνει την πλήρη χωρητικότητά της.

Ωστόσο, αντί να έχει πρόβλημα μνήμης, το Li-ion έχει πρόβλημα μέγιστου κύκλου φόρτισης. Μπορείτε να επαναφορτίσετε την μπαταρία μόνο τόσες φορές και μετά αρχίζει να χάνει τη χωρητικότητά της. Δεν είναι απλώς η φόρτιση από μηδέν έως 100% που μετράει ως πλήρης φόρτιση. Εάν φορτίζετε από 80 έως 100% πέντε συνεχόμενες ημέρες, αυτές οι χρεώσεις 20% αθροίζονται σε έναν “πλήρη κύκλο φόρτισης”.

  35 καλύτερες εφαρμογές iOS της χρονιάς 2014

Όχι μόνο η εξάντληση της μπαταρίας στο μηδέν και στη συνέχεια η φόρτιση στο 100% βλάπτει την μπαταρία σας μακροπρόθεσμα, αλλά και η φόρτιση της μπαταρίας δεν είναι καλή ούτε για αυτό. Παραμένοντας κοντά στο 100%, κινδυνεύετε να υπερθερμάνετε την μπαταρία (που μπορεί να προκαλέσει ζημιά). Επιπλέον, για να αποτρέψει την «υπερφόρτιση» της μπαταρίας σας, διακόπτει τη φόρτιση για λίγο και μετά ξεκινά ξανά.

Αυτό σημαίνει ότι αν φορτίσετε τη συσκευή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού φτάσει στο 100%, πέφτει στο 98 ή 95%, στη συνέχεια φορτίζει ξανά έως και 100% και επαναλαμβάνει τον κύκλο. Χρησιμοποιείτε τους μέγιστους κύκλους φόρτισης χωρίς καν να χρησιμοποιείτε ενεργά το τηλέφωνο.

Η λύση: Ο κανόνας 40-80

Για όλους αυτούς τους λόγους και περισσότερους, οι περισσότεροι κατασκευαστές μπαταριών θα προτείνουν τον «κανόνα 40-80» για τα ιόντα λιθίου. Ο κανόνας είναι ευθύς: προσπαθήστε να μην αφήσετε το τηλέφωνό σας να εξαντληθεί πολύ (λιγότερο από 40%), κάτι που μπορεί να καταστρέψει την μπαταρία και προσπαθήστε να μην κρατάτε το τηλέφωνό σας πλήρως φορτισμένο (πάνω από 80%) όλη την ώρα.

Οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια επιδεινώνεται λόγω των καιρικών συνθηκών, οπότε αν θέλετε η μπαταρία σας να διατηρήσει την πλήρη χωρητικότητά της περισσότερο, διατηρήστε την περίπου στο 80%.

  Αυτό το tweak σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο αποθήκευσης των στιγμιότυπων οθόνης στο iOS [Jailbreak]

Το iOS 13 κάθεται στο 80% κατά τη διάρκεια της νύχτας

Οι πρόσφατες ενημερώσεις iOS περιλαμβάνουν μια λειτουργία υγείας της μπαταρίας που σας επιτρέπει να ελέγχετε τη χωρητικότητα της μπαταρίας σας και να βλέπετε ένα ιστορικό χρήσης της μπαταρίας σας. Η λειτουργία είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μάθετε αν έχετε τηρήσει τον κανόνα 40-80.

Αλλά η Apple γνωρίζει ότι δεν θέλετε να ξεκινήσετε τη μέρα γύρω στο 80%. Εάν ταξιδεύετε πολύ ή βρίσκεστε συχνά απρόσιτα από μια πρίζα, αυτό το επιπλέον 20% μπορεί εύκολα να είναι η διαφορά στο εάν το iPhone σας θα φτάσει στο τέλος της ημέρας. Η παραμονή στο 80% κινδυνεύει να χάσει ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, το τηλέφωνό σας. Γι’ αυτό η εταιρεία θέλει να σε συναντήσει στη μέση.

Στο iOS 13, ένας νέος αλγόριθμος φόρτισης θα διατηρήσει το iPhone σας στο 80% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτός ο αλγόριθμος θα καθορίσει πότε συνήθως ξυπνάτε και ξεκινάτε τη μέρα και θα επανεκκινεί τη σειρά φόρτισης για να σας προσφέρει πλήρως φορτισμένη μπαταρία όταν ξυπνάτε.

Αυτό σημαίνει ότι το iPhone σας δεν θα περάσει όλη τη νύχτα λαμβάνοντας μια φόρτιση που δεν χρειάζεται (και κινδυνεύει να υπερθερμανθεί), αλλά όταν ξεκινάτε τη μέρα σας, θα πρέπει να έχετε φόρτιση μπαταρίας 100%. Είναι το καλύτερο και των δύο κόσμων για να σας δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, τόσο για τη διατήρηση της πλήρους χωρητικότητας της μπαταρίας όσο και για την ολοκλήρωση της ημέρας.