Πώς το Διαδίκτυο σκότωσε την Πρωταπριλιά (και γιατί πρέπει να σταματήσει)

Η Πρωταπριλιά ήταν διασκεδαστική, αλλά όχι πια. Είναι μια μέρα με ανέκδοτα αστεία, ψεύτικα δελτία τύπου και κακές φάρσες που σπάνε υπηρεσίες όπως το Gmail. Όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το γενναίο παράδειγμα της Microsoft και να το σταματήσουν.

Πώς η Πρωταπριλιά έγινε χειρότερη

Η Πρωταπριλιά φαίνεται να χειροτερεύει κάθε χρόνο. Και όχι, δεν πιστεύουμε ότι γερνάμε μόνο εμείς. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Διαδίκτυο —και ο τρόπος με τον οποίο όλοι, από εταιρείες τεχνολογίας έως ειδησεογραφικούς ιστότοπους, προσεγγίζουν την Πρωταπριλιά — είναι θεμελιωδώς διαφορετικός.

Η περίφημη φάρσα του BBC το 1957 έδειξε ότι μακαρόνια συγκομίζονται από δέντρα. Σίγουρα, ίσως αυτό ξεγέλασε κάποιους, αλλά ήταν αστείο. Με λίγη γνώση ή έρευνα, θα μπορούσατε να ανακαλύψετε ότι αυτό απλώς δεν ήταν φυσικά δυνατό.

Το κομμάτι σπαγγέτι προβλήθηκε στο BBC την Πρωταπριλιά και δεν έγινε τμήμα που προβλήθηκε ξανά και ξανά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους – σε αντίθεση με το διαδίκτυο, όπου μπορείτε να σκοντάψετε σε ψεύτικα άρθρα μήνες αργότερα και να παραπλανηθείτε πριν συνειδητοποιήσετε ότι δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο Πρωταπριλιά.

  Πώς να εμποδίσετε τους ανθρώπους να κλέβουν τα πακέτα σας

Το Διαδίκτυο είναι διαφορετικό τώρα. Οι εταιρείες τεχνολογίας συχνά «ανακοινώνουν» προϊόντα που θα μπορούσαν πραγματικά να είναι αληθινά — αλλά δεν είναι, γιατί είναι Πρωταπριλιά!

Φυσικά, για να γίνουν τα πράγματα επιπλέον μπερδεμένα, οι τρελές ανακοινώσεις για την Πρωταπριλιά μπορεί να είναι αληθινές. Το Gmail ανακοινώθηκε περίφημα την Πρωταπριλιά του 2004 και οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήταν ψεύτικο επειδή δεν υπήρχε περίπτωση η Google να προσφέρει 1 GB αποθηκευτικού χώρου email. Εξάλλου, το Hotmail πρόσφερε μόνο 2 MB (0,2% του αποθηκευτικού χώρου του Gmail) εκείνη τη στιγμή. Είναι λοιπόν έκπληξη όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Google μπορεί να ανακοινώσει πραγματικά ένα καλικάντζαρο γκαζόν με το Google Assistant, ή ένα κατάστημα εφαρμογών για κατοικίδια, ή ακόμη και αυτοοδηγούμενα ποδήλατα? Οι άνθρωποι περιμένουν από τις εταιρείες να μην τους εξαπατήσουν με ψεύτικα δελτία τύπου και είναι εύκολο να παραβλέψουμε την ημερομηνία—ειδικά όταν ανακαλύπτετε αυτήν την ιστορία μέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Δεν πρόκειται μόνο για παραπλανητικές ιστορίες. Κάποιες φάρσες εμποδίζουν και δημιουργούν προβλήματα. Το 2016 της Google Φάρσα με “πτώση μικροφώνου” στο Gmail πρόσθεσε ένα κουμπί στο Gmail που αρχειοθέτησε το τρέχον νήμα email, το έβαλε σε σίγαση και έστειλε ένα κινούμενο GIF ενός Minion. Πολλοί άνθρωποι έκαναν κατά λάθος κλικ σε αυτό το κουμπί—και το Gmail μερικές φορές ενεργοποιούσε κατά λάθος τη λειτουργία, ακόμα κι αν δεν κάνατε κλικ! Ξαφνικά το Gmail έθεσε σε σίγαση ένα από τα νήματα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, ώστε να μην βλέπετε καμία απάντηση—τι αστεία φάρσα, σωστά;

  Πώς να ακούτε Podcast στο Mac σας

Η Πρωταπριλιά ήταν όλες διασκεδαστικές, αλλά, όταν οι εταιρείες τεχνολογίας παραβιάζουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε όλοι και προκαλούν προβλήματα, είναι καιρός να τραβήξουμε τη γραμμή — ή, όπως θα μπορούσε να το θέσει η Google, να αφήσει το μικρόφωνο.

Και ας είμαστε ειλικρινείς: Ακόμη και όταν τα πρωταπριλιάτικα αστεία είναι προφανώς ψεύτικα και δεν εμποδίζουν, είναι συχνά απίστευτα άξια ανατριχιασμού και απλώς δεν είναι αστεία. Μας αρέσει το Roku, αλλά είναι “Roku SnackSuggest», ένα κανάλι Roku που προτείνει σνακ μαζί με τηλεοπτικές εκπομπές, πραγματικά ένα αστείο αστείο; Δεν νομίζουμε.

Η Microsoft βάζει τα πόδια της κάτω

Ευτυχώς, τουλάχιστον μία εταιρεία έλαβε το μήνυμα. Η Microsoft έγινε πρωτοσέλιδο όταν ο επικεφαλής μάρκετινγκ Chris Capossela απαγορευμένο Πρωταπριλιάτικες φάρσες φέτος, προειδοποιώντας όλους τους υπαλλήλους της Microsoft να ακυρώσουν τυχόν πρωταπριλιάτικα αστεία που εμφανίζονται στο κοινό. «Εκτιμώ ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αφιερώσει χρόνο και πόρους σε αυτές τις δραστηριότητες, αλλά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα να χάσουμε παρά να κερδίσουμε προσπαθώντας να γίνουμε αστείοι αυτή τη μέρα», έγραψε.

  Αποκτήστε την εφαρμογή Σημειωματάριο των Windows σε Android

Στο παρελθόν, η Microsoft είχε χρησιμοποιήσει πρωταπριλιάτικα αστεία για να προσβάλει την Google στο Bing.com, αναφερόμενος στην καθαρή αρχική σελίδα της Google ως «περισσότερη ευαισθησία του 1997, dial-up» που δείχνει «πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν είχαμε εξελιχθεί». Καθώς ο Matt McGee στο Γη μηχανών αναζήτησης έγραψε το 2013: «Τόσο για το ελαφρύ και χιουμοριστικό πνεύμα της Πρωταπριλιάς. Ουάου, Μπινγκ.”

Ευτυχώς, η Microsoft ηγείται σήμερα—και εγκατέλειψε την κακοπροαίρετη καμπάνια Scroogled πριν από χρόνια.

Φυσικά, δεν έχουν αγκαλιάσει όλες οι εταιρείες τα απίθανα πρωταπριλιάτικα αστεία. Ως John Gruber σημειώσεις, η Apple δεν έκανε ποτέ πρωταπριλιάτικο αστείο.

Προσέχετε ποιον κάνετε φάρσα

Έχουμε μια λίστα με εξωφρενικές φάρσες στον υπολογιστή που μπορείτε να παίξετε με ανθρώπους, αλλά να χρησιμοποιήσετε την καλύτερη κρίση σας. Κάνετε φάρσα με τον αδερφό σας ή έναν φίλο με τον οποίο έχετε έναν συνεχιζόμενο πόλεμο φάρσας; Σίγουρα, αυτό θα μπορούσε να είναι αστείο. Μπλέκεις με τον υπολογιστή ενός συναδέλφου με λιγότερο γνώστες της τεχνολογίας όταν δεν έχεις τέτοιου είδους σχέσεις; Μην το κάνεις.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει οι εταιρείες τεχνολογίας. Είναι πολύ διασκεδαστικό να τα βάζεις με ανθρώπους που κάνουν φάρσες—αλλά κάνουν φάρσες σε ολόκληρο το Διαδίκτυο και αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργεί το Gmail για όλους; Αυτό δεν είναι ωραίο.