Πώς συγκρίνεται το iPad Pro 2020 της Apple με το Trackpad Mac του 1994

Η Apple αποκάλυψε ένα νέο iPad Pro και Μαγικό πληκτρολόγιο με trackpad τον Μάρτιο του 2020. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Apple προώθησε ένα trackpad για iPad. Μας θύμισε τον πρώτο φορητό υπολογιστή της εταιρείας με trackpad: τη σειρά Powerbook 500, που κυκλοφόρησε πριν από 26 χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική φύση αυτής της έκδοσης, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν διασκεδαστικό να ρίξουμε μια ματιά στο PowerBook 540c. Ας το συγκρίνουμε με το νέο iPad Pro και ας δούμε πόσο μακριά έχει φτάσει η φορητή τεχνολογία της Apple.

Επανεξέταση του PowerBook 500 Series

Οι μηχανές Apple PowerBook 520 και 540 μοιράστηκαν αυτόν τον παράγοντα μορφής.

Τον Μάιο του 1994, η Apple αποκάλυψε τα πρώτα τέσσερα μοντέλα της PowerBook 500 series: τα 520, 520c, 540 και 540c. Τα μηχανήματα 520 έφεραν επεξεργαστές 25 MHz, ενώ οι CPU των μοντέλων 540 λειτουργούσαν στα 33 MHz. Τα μοντέλα 520 και 540 ήταν εξοπλισμένα με μονόχρωμες οθόνες LCD παθητικής μήτρας, ενώ τα μοντέλα «c» περιλάμβαναν LCD ενεργούς μήτρας με υποστήριξη χρώματος 16 bit.

  Πώς να ελευθερώσετε χώρο στο iPhone σας χωρίς να διαγράψετε εφαρμογές ή φωτογραφίες

Η σειρά 500 αναβάθμισε τη σειρά PowerBook με πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως ενσωματωμένα στερεοφωνικά ηχεία, Ethernet και την επιλογή για Υποδοχή PCMCIA. Κυρίως, ωστόσο, αυτοί ήταν οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές στον κόσμο που κυκλοφόρησαν με ενσωματωμένο trackpad στη σύγχρονη διαμόρφωση που γνωρίζουμε σήμερα. (Ένας παλαιότερος φορητός υπολογιστής, ο Gavilan SC, περιλάμβανε μια συσκευή κατάδειξης σαν επιφάνεια αφής σε ένα άβολο σημείο πάνω από το πληκτρολόγιο.)

Πριν από το trackpad, η Apple περιλάμβανε ένα μικρό ενσωματωμένο ιχνοσφαίρα ως συσκευή κατάδειξης στη σειρά PowerBook. Σε αντίθεση με τους υπολογιστές MS-DOS, οι φορητοί υπολογιστές Mac απαιτούσαν ενσωματωμένες συσκευές κατάδειξης λόγω της γραφικής φύσης του λειτουργικού συστήματος. Το trackpad παρείχε έναν ανθεκτικό, συμπαγή τρόπο για την ενσωμάτωση αυτής της ικανότητας σε ολοένα λεπτότερα μηχανήματα.

  Πώς να ενημερώσετε το VLC Media Player

Τα νέα Trackpads για iPad

Το νέο Apple iPad Pro με Magic Keyboard περιλαμβάνει trackpad.

Τα τελευταία 26 χρόνια, η Apple έχει στείλει φορητούς υπολογιστές Mac με trackpad. Ωστόσο, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα iPad της θα έχουν πλέον υποστήριξη για trackpad και ποντίκι, τα αυτιά μας ενθουσιάστηκαν. Από εισαγωγή του το 2010, η Apple έχει διαφημίσει σταθερά το iPad ως συσκευή πρώτης επαφής, επομένως αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί μια σαφή εξέλιξη της πλατφόρμας iPad.

Το iPad (και το iPhone πριν από αυτό) έφερε επανάσταση στα φορητά gadget σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν απαιτούσαν άλλη μέθοδο εισαγωγής εκτός από το άγγιγμα των ανθρώπινων δακτύλων. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα φορητά μηχανήματα (ακόμη και αυτά με οθόνες αφής), οι άνθρωποι δεν χρειαζόταν να ασχολούνται με γραφίδες ή μικροσκοπικά πληκτρολόγια. Λοιπόν, Apple κράτησε σκληρή γραμμή όταν ήρθε να αρνηθεί την υποστήριξη εξωτερικού δείκτη.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την κάμερα Snap με το Google Meet

Τώρα που το iPad έχει γίνει τόσο ισχυρό όσο ορισμένοι φορητοί υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας, ο ρόλος του έχει μετατοπιστεί από ένα φθηνό tablet για περιήγηση στο διαδίκτυο σε ένα προηγμένο αντικατάσταση φορητού υπολογιστή. Ορισμένοι ειδικοί του κλάδου υποπτεύονται Οι συσκευές iPadOS ενδέχεται να αντικαταστήσουν τους Mac για χρόνια (αν και αυτό δεν υπήρξε ποτέ σαφής συναίνεση).

Με την εισαγωγή του iPad trackpad, φαίνεται σχεδόν ότι η Apple έκανε έναν πλήρη κύκλο πίσω στις ρίζες της της σειράς PowerBook-500.

Η σύγκριση: PowerBook 540c έναντι iPad Pro με Magic Keyboard

Ως εκπαιδευτική αντιπαράθεση, ας συγκρίνουμε τα κορυφαία του 1994 PowerBook 540c με το σημερινό κορυφαίο Apple iPad Pro (Wi-Fi + Cellular) με το νέο Magic Keyboard. Οι τιμές ήταν προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό προς τα εμπρός και προς τα πίσω για να σας δώσουμε μια καλύτερη ιδέα για το τι κόστιζε το καθένα σε κάθε εποχή.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε τις άγριες διαφορές στις δυνατότητες αυτών των μηχανών από δύο διαφορετικές εποχές.