Πώς οι συσκευές IoT μεταμορφώνουν τη βιομηχανία αυτοματισμού κτιρίων;

Η χρήση έξυπνων τεχνολογιών όπως το IoT συμβάλλει στο να γίνουν τα κτίρια πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Τα κτίρια που λειτουργούν με IoT καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, επιτρέποντας στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις.

Είναι αλήθεια ότι η Deloitte έκανε μια έρευνα και λέει ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού πρόκειται να επενδύσει σε έργα έξυπνων κτιρίων. Λέει ότι με το World Green Building Trendsμέχρι το τέλος του 2021, το 60% των έργων τους θα είναι πράσινο.

Είναι επειδή περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται στις πόλεις και χτίζονται περισσότεροι πράσινοι και βιώσιμοι χώροι. Στο μέλλον, ο αριθμός των ανθρώπων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Γιατί όχι?

Ολόκληρη η υποδομή έχει αλλάξει από τότε που δημιουργήθηκε η τεχνολογία και ο αυτοματισμός που βασίζονται στο IoT. Το IoT είναι μια από τις καλύτερες τεχνολογίες γιατί κάνει τη σύνδεση κτιρίων με χαμηλό κόστος.

Ορισμένες επιχειρήσεις εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι σπατάλη χρημάτων να πληρώνουν για πράγματα όπως αυτό, επειδή δεν ξέρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν για να έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν.

Λοιπόν, ας το δούμε αυτό περισσότερο:

Τι είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT);

Το Internet of Things είναι μια ομάδα αισθητήρων, ανιχνευτών, συσκευών και άλλων εργαλείων που στέλνουν και λαμβάνουν δεδομένα.

Με άλλα λόγια, το IoT είναι ένα δίκτυο υπολογιστών, μηχανικών και ψηφιακών μηχανών και άλλων συσκευών που είναι όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Μπορεί να μοιράζεται τα δεδομένα χωρίς να το αγγίζουν άνθρωποι.

Το IoT έχει τη δύναμη να εξελίξει πολλές βιομηχανίες. Χρησιμοποιείται σε σύγχρονες διαδικασίες κατασκευής για να εξοικονομήσει χρήματα, να είναι πιο ευέλικτο και να διευκολύνει τη συντήρηση. Έχει πλέον θετική επίδραση στον αυτοματισμό και την ισχύ των έξυπνων κτιρίων.

Το IoT έχει πολλά πλεονεκτήματα για την αυτοματοποίηση κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότερης χρήσης ενέργειας, της καλύτερης λειτουργικής απόδοσης και των προγνωστικών πόρων.

Επηρεάζει επίσης τις εξελίξεις του επιχειρηματικού σχεδιασμού, την καινοτομία των δεδομένων παραγωγής κτιρίων.

Γιατί το παραδοσιακό BMS δεν είναι στιβαρό;

Δεν έχει σημασία πόσο ζωτικής σημασίας είναι το παραδοσιακό σύστημα διαχείρισης κτιρίων (BMS). Οι σημερινές ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές το καθιστούν λιγότερο πολύτιμο.

Τα ενσύρματα δίκτυα αυτοματισμού κτιρίων εξαντλούνται από χώρο και χρόνο για να παρέχουν επαρκή και έγκαιρα δεδομένα κτιρίου στην ψηφιακή εποχή.

Εκτός από λίγους θερμοστάτες, ελεγκτές και εξοπλισμό κλιματισμού και εξαερισμού (HVAC), τα περισσότερα παραδοσιακά BMS δεν μπορούν να αναπτυχθούν με την ανάγκη για κοκκώδεις αισθητήρες ανάδρασης και νέα χαρακτηριστικά.

Ως αποτέλεσμα, οι αλλαγές και οι διακυμάνσεις στο κλίμα των εσωτερικών χώρων σε διαφορετικά μέρη του κτιρίου συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη ρύθμιση της θέρμανσης και του κλιματισμού.

Σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, αυτό οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη ενέργειας. Επίσης, πολλά υπάρχοντα BMS δεν εμφανίζουν δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας για περισσότερα από ολόκληρη την ιδιοκτησία.

Έτσι, ακόμα κι αν μπορούσατε να καταλάβετε ανωμαλίες χρήσης σε επίπεδο κτιρίου, θα ήταν δύσκολο να προσδιορίσετε τι τις προκάλεσε.

Πέρα από τον έλεγχο HVAC και τον αυτοματισμό φωτισμού, τα συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας γίνονται πιο κοινά στα κτίρια για να τα κάνουν πιο λειτουργικά.

Υπάρχουν ακόμη πολλές μέθοδοι που δεν μιλούν μεταξύ τους ή με το κεντρικό BMS. Ακόμη και με ανοιχτά πρωτόκολλα, η αλλαγή ή η επέκταση της υποδομής καλωδίωσης είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, καθιστώντας δύσκολα τα έργα ενοποίησης BMS.

  Πώς να γίνετε προγραμματιστής Front End: Δεξιότητες και πόροι [2022]

Η αλλαγή ή η ανάπτυξη της υποδομής καλωδίωσης είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, ακόμη και με ανοιχτά πρωτόκολλα.

Το έξυπνο κτίριο είναι το μέλλον!

Το IoT έχει γίνει πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια επειδή η έρευνα αγοράς λέει ότι 7 δισεκατομμύρια συσκευές IoT χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή.

Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι το IoT και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν τη λειτουργική απόδοση, επομένως θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία στα κτίριά τους.

Σύμφωνα με την Memoori Research, μέχρι το τέλος του 2017, η παγκόσμια αγορά για το IoT στα κτίρια θα έχει αξία 34,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2022, θα αξίζει 84,2 $ δισεκατομμύριο. Πολλές επιχειρήσεις έχουν περικόψει τη χρήση ενέργειας κατά 30% έως 50%.

Οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων μπορούν να αντιδράσουν σε αλλαγές στο περιβάλλον και να προβλέψουν πιθανές αποκλίσεις. Με αυτόν τον τρόπο, κάνει πιο έξυπνα τα συστήματα διαχείρισης κτιρίων. Ένα συνδεδεμένο κτίριο είναι αυτό που θα δούμε σε λίγα χρόνια.

Πώς βοηθά το IoT στην έξυπνη κατασκευή;

Ένα παραδοσιακό κτίριο μπορεί να έχει ένα απλό σύνολο περιβαλλοντικών ρυθμίσεων συνδεδεμένο με ένα δίκτυο μέσα. Ελέγχεται από αισθητήρες, όπως βαλβίδες θέρμανσης ή ψύξης και όργανα που λένε στο δίκτυο πώς να λειτουργεί.

Συνδέονται με την υποδομή πληροφορικής του κτιρίου για να μοιράζονται πληροφορίες ή να τις προστατεύουν από κυβερνοεπιθέσεις. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι ενσωματώσεις βρίσκονται στην κορυφή ή στο μπροστινό μέρος των ελεγκτών συστήματος και του δικτύου.

Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο αυτοματισμού κτιρίων βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή το επίπεδο πληροφορικής δεν διασφαλίζει την ασφάλεια. Έτσι, πολλές συσκευές δεν είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο IT ή δεν είναι εκτεθειμένες.

Εδώ οι συσκευές IoT εμφανίζονται στην εικόνα.

Συσκευές IoT

Τα πράγματα ονομάζονται “IoT-enabled” όταν λειτουργούν με ένα πρωτόκολλο IoT. Τα API MQ και REST πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να συνδεθούν μαζί του.

Το πρωτόκολλο διασφαλίζει ότι το σύστημα IoT και η συσκευή που συλλέγει πληροφορίες μιλούν την ίδια γλώσσα.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συσκευή να αλληλεπιδρά με κόμβους πληροφοριών στο cloud. Η σύνδεση αυτών των εφαρμογών στον κόμβο IoT θα κάνει την κοινή χρήση δεδομένων πιο γρήγορα.

Μπορεί επίσης να μοιράζεται τα δεδομένα με πολλές διαφορετικές επιχειρηματικές διαδικασίες.

Ένας αισθητήρας πληρότητας που σχετίζεται με το IoT εξετάζει τη χρήση γραφείου σε μια ομάδα κτιρίων.

Επίδραση του IoT στο σύστημα αυτοματισμού κτιρίων

Στον τομέα του επιχειρηματικού αυτοματισμού, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το IoT έχει αντίκτυπο σε αυτό. Ας το δούμε τώρα.

Τέλεια κατανόηση κτιρίου

Δεν είναι πάντα εύκολο για τα Συστήματα Αυτοματισμού Κτιρίων (BAS) να συμβαδίζουν με τις τάσεις και να κάνουν την καλύτερη χρήση των δεδομένων αισθητήρων. Ο κύριος σχεδιασμός cloud-computing του IoT προσθέτει ένα επίπεδο ευφυΐας στο BAS, καθιστώντας το εξαιρετικό.

Ένα σύστημα IoT μπορεί να λάβει δεδομένα από ένα υπάρχον BAS, αισθητήρες IoT και μη συνδεδεμένες συσκευές και να τα βάλει μαζί στο cloud.

Οι πίνακες εργαλείων που εμφανίζουν σχέδια υψηλού επιπέδου, ενημερώσεις και πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη αυτοματοποιημένων και ουσιαστικών αποφάσεων ονομάζονται πίνακες εργαλείων σε πραγματικό χρόνο. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) ενσωματώνει εργαλεία ERP, έλεγχο περιουσιακών στοιχείων και προγνωστικά αναλυτικά εργαλεία.

Ενεργειακής απόδοσης

Οι άνθρωποι που ζουν σε κτίρια χαμηλής απόδοσης μπορεί να κάνουν υπερβολική χρήση ή να σπαταλούν ενεργειακούς πόρους, κοστίζοντας περισσότερα χρήματα για τη λειτουργία τους. Από την άλλη πλευρά, τα πράσινα κτίρια προσπαθούν να περιορίσουν τα απόβλητα στο ελάχιστο και να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας.

  Πώς να αποκωδικοποιήσετε τα δεδομένα του iPhone Analytics

Επειδή η τεχνολογία IoT είναι τόσο έξυπνη, απενεργοποιεί αυτόματα τα περιττά συστήματα σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό εξοικονομεί πολλή ενέργεια.

Πως?

Οι αισθητήρες IoT σε πραγματικό χρόνο που είναι εγκατεστημένοι σε συγκεκριμένα σημεία μπορούν να δουν πού βρίσκονται. Βοηθά τους διαχειριστές εγκαταστάσεων να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Ευκολία και διατήρηση ενοικιαστή

Η χρήση του IoT στα κτίρια τους δίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια ενοικίασης και στεγαστικών δανείων και καλύτερες κριτικές από τους κατοίκους και τους ενοικιαστές που μένουν εκεί.

Το IoT μπορεί να επιτρέψει στα κτίρια να χρησιμοποιούν ενέργεια με βάση τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι ενοίκους τους, εξοικονομώντας ενέργεια.

Η θέρμανση και ο φωτισμός μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με το τι θέλουν και νιώθουν οι άνθρωποι. Στο μέλλον, το IoT θα παρακάμψει τα τυπικά συστήματα BAS. Αυτό θα κάνει τους ενοίκους πιο χαρούμενους και θα τους κρατήσει στο κτίριο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ισχυρή παρακολούθηση και υποστήριξη

Τα κτίρια πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι βασικές δομές και άλλες εγκαταστάσεις τους λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα εξυπηρέτησης πελατών.

Το IoT δίνει στα συστήματα του κτιρίου τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λειτουργήσουν καλά.

Υπάρχει πιθανότητα το Διαδίκτυο των Πραγμάτων να εμφανίσει δεδομένα αισθητήρων από πολλές διαφορετικές πηγές μαζί. Υπάρχει ένας τρόπος να παρακολουθείτε όλες τις άλλες εγκαταστάσεις από ένα μόνο μέρος.

Στιβαρή συνδεσιμότητα

Τα κτίρια αρχίζουν να συνδέονται στο Internet of Things (IoT). Γίνεται πιο συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται μαζί ανάλυση και πρόβλεψη σε επίπεδο συστήματος.

Χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις που προσφέρουν εργαλεία ανίχνευσης και διάγνωσης βλαβών για εταιρείες παροχής ενέργειας και άλλες επιχειρήσεις. Όταν οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης έχουν πρόσβαση σε δεδομένα κτιρίων, μπορούν να επιλύσουν πιο σύνθετες δομές σε πιο κρίσιμα θεσμικά κτίρια.

Οι ανθρώπινοι χειριστές δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει με ένα κτίριο χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για να αναζητήσουν δεδομένα κτιρίου από εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, το IoT παρέχει χρήσιμες απεικονίσεις για τις λειτουργίες των εγκαταστάσεων και το προσωπικό υποστήριξης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Γίνεται εξετάζοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων και χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής εκμάθησης για τον εντοπισμό προτύπων, την πρόβλεψη προβλημάτων και τον προγραμματισμό τους.

Αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων

Θα είναι ευκολότερο να διαχειριστείτε τα απόβλητα σε ένα κτίριο εάν τα έξυπνα δοχεία απορριμμάτων διαθέτουν αισθητήρες για να προσδιορίσετε πόσα απόβλητα υπάρχουν σε κάθε ένα. Χρησιμοποιώντας το IoT, οι κάδοι σκουπιδιών θα στείλουν αυτές τις πληροφορίες στο Internet of Things, κατευθύνοντας αμέσως τα φορτηγά αποκομιδής απορριμμάτων στον κάδο απορριμμάτων.

Το Βασικό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων θα μετατραπεί σε ολοκληρωμένο σύστημα που θα βασίζεται σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα οδηγήσει σε μια πολύ καλύτερη συνολική διαδικασία.

Καλύτερη ασφάλεια

Η τοποθέτηση αυτοματισμού στα συστήματα του κτιρίου μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια. Υπάρχει ένα καλό πράγμα: ο αυτοματισμός κτιρίων IoT εξελίσσεται αρκετά για να βελτιώσει τα συστήματα ασφαλείας του κτιρίου. Κάθε αισθητήρας και συσκευή συνδέονται μεταξύ τους για να παρακολουθούν τα πράγματα όλη μέρα και όλη τη νύχτα. Εάν υπάρχει διαφορά, θα πουν στη διοίκηση να ενεργήσει γρήγορα.

Συνολική διαχείριση εγκαταστάσεων

Η χρήση ενός IoT για έξυπνο αυτοματισμό κτιρίων υπερβαίνει πολύ απλά πράγματα όπως ο έλεγχος της θέρμανσης και του φωτισμού σας.

Τα οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ αυτά.

Οι ασύρματοι αισθητήρες δίνουν στους ιδιοκτήτες κτιρίων ένα νέο επίπεδο γνώσης για το πώς λειτουργούν οι ιδιοκτησίες τους. Δείχνει πώς λειτουργούν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ασφάλεια και την πυρασφάλεια.

  Εγγράψτε εκπομπές οθόνης και αποθηκεύστε τις ως GIF υψηλής ποιότητας

Για παράδειγμα, οι ανιχνευτές διαρροής νερού μπορούν να σας ειδοποιήσουν για αστοχίες σωλήνων σε αρχικό στάδιο. Σας επιτρέπει να κλείσετε γρήγορα μια βαλβίδα, ώστε να μην χρειάζεται να αντιμετωπίσετε πολλές ζημιές από το νερό.

Τα δεδομένα θερμοκρασίας και δόνησης από κρίσιμα στοιχεία μπορούν επίσης να δείξουν εάν τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν αμέσως. Εάν το κτίριό σας είναι πάνω από μερικές δεκαετίες, οι αισθητήρες μετρούν την κλίση, τους κραδασμούς, το σχηματισμό ρωγμών.

Η έκθεση στην υγρασία και οι προηγμένοι αλγόριθμοι ανάλυσης μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε και να παρακολουθείτε τη δομική του ακεραιότητα.

Διαχείριση ποιότητας αέρα

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο κτίριο πρέπει να διασφαλίζουν καλή ποιότητα αέρα, επειδή επηρεάζει την υγεία και την ασφάλειά τους στην εργασία. Υπάρχουν αισθητήρες IoT που ελέγχουν τα επίπεδα CO2 και άλλες μετρήσεις ποιότητας του αέρα. Συνδέουν το κτίριο που παρακολουθεί τα επίπεδα αέρα σε κάθε γωνία του κτιρίου.

Το IoT βελτιώνει επίσης το BMS, αποθηκεύοντας πληροφορίες σχετικά με κατανεμημένα περιουσιακά στοιχεία και διαφορετικές λειτουργίες κτιρίου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ροές εργασίας μπορούν να γίνουν αυτόματα και η λειτουργική αποτελεσματικότητα μπορεί να φτάσει στο υψηλότερο σημείο.

Μειώστε το κόστος

Τα κτίρια με δυνατότητα IoT θα παρακολουθούν πόση ενέργεια καταναλώνουν. Θα μπορούν να αλλάξουν τις λειτουργίες τους για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Το IoT είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία λειτουργικών διαδικασιών, καθώς συνδέεται και συνεργάζεται με όλες τις διαφορετικές συσκευές του κτιρίου. Κάθε κίνηση και κάθε πληροφορία παρακολουθεί τους σωστούς συλλέκτες δεδομένων και διασφαλίζει ότι είναι ακριβής και σχετική.

Ένα προϊόν IoT μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση προβλημάτων συντήρησης, εξοικονομώντας χρήματα. Ο τηλεχειρισμός σημαίνει ότι οι πελάτες λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υπηρεσία τους. Αυτό βελτιώνει την εμπειρία εξυπηρέτησης πελατών.

Ένας νέος τρόπος δημιουργίας εσόδων

Η κατοχή πολλών δεδομένων IoT μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να βρουν νέους τρόπους με βάση τα δεδομένα για να κερδίσουν χρήματα.

Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τους ενοικιαστές, τόσο καλύτερα μπορείτε να πάρετε έξυπνες αποφάσεις.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούν τα βοηθητικά προγράμματα και τον χώρο γραφείου τους. Αυτό τους επιτρέπει να βρίσκουν προβλήματα, να βελτιώνουν το επόμενο σχέδιο μίσθωσης και να αλλάζουν τη διάταξη των γραφείων για να εκπληρώσουν τα μεταβαλλόμενα πρότυπα εργασίας.

Τα δεδομένα σχετικά με το πόσα άτομα βρίσκονται στο πάτωμα ταυτόχρονα μπορούν να βοηθήσουν τους ενοικιαστές καταστημάτων να βελτιώσουν τις προσφορές τους σε περιόδους πολυάσχολης κίνησης. Όσοι έχουν σπίτια μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα IoT για να επιστρέψουν πολλές νέες ιδέες υπηρεσιών.

Η κατώτατη γραμμή

Η ακρίβεια στο σχεδιασμό των κτιρίων βοηθά στην επιτάχυνση των διαδικασιών, στη βελτίωση της διαχείρισης κτιρίων και στη διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων. Ο αυτοματισμός έξυπνων κτιρίων ξεκινά με ένα καλά μελετημένο σχέδιο εγκατάστασης και ρύθμισης της τεχνολογίας.

Μην περιμένετε σημαντικές αλλαγές αμέσως. Ξεκινήστε με ένα εξάρτημα ή μονάδα σε έναν όροφο και ανεβείτε. Για να ξεκινήσετε, επιλέξτε περιοχές όπου θα έχετε γρήγορη απόδοση της επένδυσής σας και, στη συνέχεια, αρχίστε να χρησιμοποιείτε περισσότερα.

Στην αρχή, θα μπορούσε να είναι ένας απομακρυσμένος αισθητήρας που συνδέεται με έναν υπάρχοντα μετρητή και στέλνει δεδομένα. Το προσωπικό της εγκατάστασης μπορεί να συνηθίσει και να κατανοήσει τα δεδομένα ευκολότερα, αν ξεκινήσει με λίγες συσκευές.

Αξιολογήστε το επόμενο βήμα με βάση τις πληροφορίες σας και το είδος των πληροφοριών που θέλετε να λάβετε. Το Step IoT δεν είναι σε κάτι κτίρια, και το υλικό δικτύου. Η λύση είναι να χτίσετε επίπεδα γνώσης και να κάνετε πολλαπλές ανακαλύψεις.

Μπορείτε να δείτε τα δεδομένα στο επίπεδο των αισθητήρων στο κτίριο. Υπάρχει ένας τρόπος για την Τεχνητή Νοημοσύνη να λαμβάνει πληροφορίες από πολλά διαφορετικά κτίρια ταυτόχρονα.

Χάρη στο Internet of Things, οι λειτουργίες BAS βελτιώνονται, πράγμα που σημαίνει περισσότερη ενεργειακή απόδοση, καλύτερες αλληλεπιδράσεις με τους ενοικιαστές και νέες ιδέες.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς να αποτρέψετε προβλήματα IoT και πώς να παραμείνετε ασφαλείς στην εποχή του IoT.