Πώς να χρησιμοποιήσετε το usermod για να προσθέσετε χρήστες σε ομάδες στο Linux

Χρειάζεται να προσθέσετε χρήστες σε ομάδες στον υπολογιστή σας Linux ή στο διακομιστή Linux; Δεν καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί το ομαδικό σύστημα και χρειάζεστε κάποια καθοδήγηση; Μπορούμε να βοηθήσουμε! Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό καθώς σας δείχνουμε πώς να προσθέτετε χρήστες σε ομάδες με το εργαλείο «usermod» στο Linux!

προσθέστε χρήστες σε ομάδες στο Linux

Θέλετε να δείτε όλους τους χρήστες σε ένα σύστημα Linux; Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό.

Προσθήκη χρηστών σε υπάρχουσες ομάδες με usermod

Εάν πρέπει να προσθέσετε έναν χρήστη σε μια υπάρχουσα ομάδα στον υπολογιστή σας Linux, το πρώτο βήμα είναι να καταχωρίσετε τις ομάδες στο σύστημα. Μπορείτε να μάθετε εάν η ομάδα στην οποία περιμένετε να προσθέσετε τον χρήστη βρίσκεται στο σύστημα και πώς γράφεται με τη λίστα ομάδων.

Για να προβάλετε μια λίστα με υπάρχουσες ομάδες στον υπολογιστή σας Linux, εκτελέστε την εντολή αποκοπής. Αυτή η εντολή θα εκτυπώσει κάθε ομάδα που έχετε στο τερματικό και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε την ομάδα στην οποία θέλετε να προσθέσετε χρήστες με αυτήν.

cut -d: -f1 /etc/group

Εάν υπάρχουν πολλές ομάδες και θέλετε έναν ευκολότερο τρόπο να τις ταξινομήσετε, δοκιμάστε να το εκτελέσετε με την εντολή less.

cut -d: -f1 /etc/group | less

Όταν βρείτε την υπάρχουσα ομάδα, θέλετε να προσθέσετε τον χρήστη σας χρησιμοποιώντας την εντολή usermod -a -G. Αυτή η εντολή θα επιτρέψει στον καθορισμένο λογαριασμό χρήστη να δεσμευτεί σε οποιαδήποτε ομάδα θέλετε.

  Πώς να τοποθετήσετε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους σε Linux

Για παράδειγμα, για να προσθέσετε τις εθιστικές συμβουλές χρήστη στην ομάδα “tech”, θα μπορούσατε να εισαγάγετε την εντολή usermod -a -G με την ομάδα “tech” για να προσθέσετε τον χρήστη στην ομάδα.

sudo usermod -a -G tech addictivetips

Η εντολή usermod δεν περιορίζεται σε μία ομάδα. Οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν έναν χρήστη σε πολλές ομάδες ταυτόχρονα με την ίδια εντολή. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να προσθέσετε τον χρήστη “addictivetips” στις ομάδες “tech”, “video” και “sound”, μπορείτε απλώς να καταχωρίσετε όλες τις ομάδες πριν από το όνομα χρήστη. Δεν υπάρχει όριο στο πόσες ομάδες μπορούν να προστεθούν σε έναν χρήστη κάθε φορά.

sudo usermod -a -G tech video sound addictivetips

Για να προσθέσετε τις δικές σας ομάδες σε έναν χρήστη, χρησιμοποιήστε την παραπάνω εντολή usermod -a -G και αλλάξτε τα παραδείγματα ώστε να ταιριάζουν στην περίπτωση χρήσης σας. Φροντίστε να το κάνετε αυτό για κάθε χρήστη που θέλετε να προσθέσετε σε υπάρχουσες ομάδες στο Linux!

  Πώς να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Otter σε Linux

Προσθήκη χρηστών σε νέες ομάδες με usermod

Μαζί με την προσθήκη χρηστών σε υπάρχουσες ομάδες, είναι επίσης δυνατή η προσθήκη χρηστών σε νέες ομάδες χρησιμοποιώντας την εντολή usermod. Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια νέα ομάδα. Για να δημιουργήσετε μια νέα ομάδα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εντολή groupadd.

Για να δημιουργήσετε μια νέα ομάδα, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού. Για να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας Linux, πατήστε Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο. Ή, αναζητήστε το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής και χρησιμοποιήστε το με αυτόν τον τρόπο.

Με την εφαρμογή τερματικού ανοιχτή και έτοιμη για χρήση, εκτελέστε την εντολή groupadd για να δημιουργήσετε τη νέα σας ομάδα. Η ομάδα μπορεί να ονομαστεί ό,τι θέλετε. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε γιατί δημιουργείτε την ομάδα και ότι έχει μια λειτουργία. Διαφορετικά, εσύ Απρίλιος διαγράψτε κατά λάθος την ομάδα σας σε μεταγενέστερη ημερομηνία χωρίς να καταλάβετε γιατί.

sudo groupadd mynewgroup

Μόλις εισαγάγετε την εντολή groupadd, το σύστημά σας Linux πιθανότατα θα σας ζητήσει τον κωδικό πρόσβασής σας. Θα χρειαστεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού χρήστη και πατήστε το πλήκτρο Enter για να συνεχίσετε.

Μόλις δημιουργήσετε τη νέα σας ομάδα, εκτελέστε την εντολή cut για να προβάλετε τη νέα σας ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιώσετε ότι η νέα ομάδα που μόλις δημιουργήσατε υπάρχει στο σύστημα. Εάν δεν εμφανιστεί, δεν θα μπορείτε να προσθέσετε έναν χρήστη σε αυτό και η ομάδα θα πρέπει να δημιουργηθεί ξανά.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την λιγότερη εντολή στο Linux

Για να προβάλετε όλες τις ομάδες στο σύστημά σας Linux, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή περικοπής και προσθέστε την εντολή grep για να φιλτράρετε τη μεγάλη λίστα των υπαρχουσών ομάδων για αυτήν που δημιουργήσατε.

sudo cut -d: -f1 /etc/group | grep mynewgroup

Η εντολή cut θα επιστρέψει το όνομα της ομάδας σας εάν έχει κατασκευαστεί με επιτυχία. Εάν δεν έχει, δεν θα συμβεί τίποτα με την εκτέλεση της εντολής.

Αφού επιβεβαιώσετε ότι η νέα σας ομάδα βρίσκεται στο σύστημά σας Linux, μπορείτε να αναθέσετε έναν χρήστη σε αυτήν. Για παράδειγμα, προσθέστε τον χρήστη «addictivetips» στο «mynewgroup» που μόλις δημιουργήσαμε και εκτελέστε την παρακάτω εντολή usermod παρακάτω.

sudo usermod -a -G mynewgroup addictivetips

Κατάργηση χρηστών από ομάδες

Εάν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί να αφαιρέσετε έναν χρήστη Linux από μια ομάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή gpasswd. Για παράδειγμα, για να αφαιρέσετε τον χρήστη “addictivetips” από την ομάδα “mynewgroup”, θα πρέπει να εκτελέσετε την παρακάτω εντολή.

sudo gpasswd -d addictivetips mynewgroup

Εισαγάγετε την παραπάνω εντολή κάθε φορά που χρειάζεται να αφαιρέσετε έναν χρήστη Linux από μια ομάδα στο σύστημα.