Πώς να χρησιμοποιήσετε το Steam In-home Streaming για να παίξετε παιχνίδια Windows σε Linux

Το Steam in-home streaming είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες να παίζουν παιχνίδια μέσω τοπικού δικτύου από τον έναν υπολογιστή στον άλλο, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα. Οι χρήστες Linux μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την τεχνολογία για να παίξουν τα πιο πρόσφατα παιχνίδια των Windows στο Linux.

Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τη ροή στο σπίτι, και οι δύο υπολογιστές πρέπει να εκτελούν το πρόγραμμα-πελάτη Steam. Για να παίξετε παιχνίδια Windows σε Linux, κατεβάστε το Steam στον υπολογιστή σας με Windows και εγκαταστήστε το πρόγραμμα-πελάτη Steam. Συνδεθείτε σε αυτό και προχωρήστε στη διαδικασία λήψης οποιωνδήποτε παιχνιδιών θέλετε να παραδώσετε (μέσω δικτύου) στους υπολογιστές σας Linux.

Είναι πολύ σημαντικό ο κεντρικός υπολογιστής να χρησιμοποιεί καλώδιο ethernet ή A/C WiFi. Οι συνδέσεις N-WiFi δεν είναι αρκετά ισχυρές (ή αρκετά γρήγορες).

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Οδηγίες Ubuntu/Debian

Το Ubuntu μεταφέρει τον πελάτη Seam στο κύριο αποθετήριο λογισμικού του Ubuntu. Τούτου λεχθέντος, η εγκατάσταση του πακέτου απευθείας από τη Valve έχει πλεονεκτήματα. Σε γενικές γραμμές, το πακέτο DEB ενημερώνεται πιο γρήγορα από το λογισμικό που παρέχει το λειτουργικό σύστημα.

  Πώς να επαναφέρετε ένα πρόγραμμα οδήγησης στα Windows

Για να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος-πελάτη Steam της Valve, μεταβείτε πρώτα στον ιστότοπο και κάντε κλικ στο κουμπί που λέει «Εγκατάσταση Steam τώρα». Αυτό θα ξεκινήσει τη λήψη ενός πακέτου DEB. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη αυτού του αρχείου, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινηθείτε στον κατάλογο ~/Downloads.

Σημείωση: Οι χρήστες του Debian μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσουν το apt με το apt-get

cd ~/Downloads

Από εδώ, χρησιμοποιήστε το εργαλείο dpkg για να εγκαταστήσετε το πακέτο:

sudo dpkg -i steam.deb

Τέλος, διορθώστε τις εξαρτήσεις για το steam.deb. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς μερικές φορές κατά την εγκατάσταση ενός πακέτου Debian, προκύπτουν προβλήματα όπου οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία δεν ικανοποιούνται σωστά.

sudo apt install -f

Εναλλακτικά, εάν δεν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε το πακέτο, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Steam στο Ubuntu με:

sudo apt install steam

Οδηγίες Fedora

sudo dnf config-manager --add-repo=https://negativo17.org/repos/fedora-steam.repo

sudo dnf -y install steam

sudo dnf install libtxc_dxtn.x86_64

Οδηγίες OpenSUSE

Αποκτήστε την πιο πρόσφατη έκδοση του Steam για OpenSUSE απευθείας από το OBS. Κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης δίπλα στην έκδοση του SUSE που χρησιμοποιείτε για να το ξεκινήσετε!

Οδηγίες Arch Linux

sudo pacman -S steam

Οδηγίες Flatpak (Άλλα Linux)

flatpak install --from https://flathub.org/repo/appstream/com.valvesoftware.Steam.flatpakref

Απαιτήσεις και βέλτιστες πρακτικές

Το Steam in-home streaming είναι μια εξαιρετική τεχνολογία που επιτρέπει στον χρήστη να παίζει βιντεοπαιχνίδια μέσω του δικτύου από το ένα μηχάνημα στο άλλο. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι ότι ο χρήστης συνδέεται στο πρόγραμμα-πελάτη Steam και στις δύο Μηχανές, εντοπίζονται και οι δύο υπολογιστές και τα παιχνίδια μπορούν να μεταδίδονται σε ροή εμπρός και πίσω.

  Επεξεργασία στοιχείων μενού Έναρξη στα Windows 10 [Guide]

Οι περισσότεροι υπολογιστές μπορούν να μεταδώσουν ένα παιχνίδι μέσω Steam. Οι μόνες απαιτήσεις είναι ότι ο υπολογιστής μπορεί να τρέξει το ίδιο το παιχνίδι δύο φορές. Εάν ο υπολογιστής με τον οποίο προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε για ροή μετά βίας μπορεί να τρέξει το βιντεοπαιχνίδι, αρχικά, η χρήση ροής εντός σπιτιού είναι κακή ιδέα.

Απαιτήσεις για Steam In-Home Streaming

Στην ιδανική περίπτωση, ο υπολογιστής που μεταδίδει το βιντεοπαιχνίδι χρειάζεται μια ισχυρή, σταθερή σύνδεση Ethernet στο δίκτυο. Αυτό διασφαλίζει ότι ανεξάρτητα από το τι, το παιχνίδι θα έχει συνεχή πρόσβαση στο δίκτυο. Το να το κάνετε αυτό μέσω ασύρματης σύνδεσης είναι δυνατό, αλλά όχι εξαιρετικό, καθώς το WiFi είναι αναξιόπιστο, ανώμαλο και παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Εάν δεν μπορείτε να μεταδώσετε παιχνίδια μέσω Steam με καλώδιο Ethernet, βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον μια ασύρματη κάρτα με δυνατότητα 5 GHz. Αν και τα ασύρματα δίκτυα είναι αργά, τα 5 GHz είναι η ταχύτερη επανάληψη των διαθέσιμων συνδέσεων ασύρματου δικτύου και θα είναι πιο αξιόπιστη από τη χρήση συνδέσεων 2 GHz (που δεν επιτρέπουν ταχύτητες μεγαλύτερες από 150-300 Mbps).

Τέλος, εάν σκοπεύετε να παίξετε παιχνίδια από απόσταση, βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα πελάτη (ο υπολογιστής που λαμβάνει τη ροή) μπορεί εύκολα να αποκωδικοποιήσει την αναπαραγωγή βίντεο HD. Το Steam θα προσφέρει παιχνίδια σε HD σε υψηλή ποιότητα, επομένως είναι πολύ σημαντικό ο υπολογιστής σας να μπορεί τουλάχιστον να αναπαράγει βίντεο 1080p χωρίς προβλήματα. Εάν δεν μπορεί, το περιεχόμενο ροής στο σπίτι του Steam θα υποφέρει.

  Πώς να απενεργοποιήσετε την επανεκκίνηση συστήματος στα Windows 10

Steam in-home streaming

Δεν υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις για αυτήν τη δυνατότητα στο steam. Για να συνεχίσετε τη ροή, συνδεθείτε στο Steam με τον λογαριασμό σας και διατηρήστε τον συνδεδεμένο. Στη συνέχεια, μεταβείτε στον υπολογιστή με τον οποίο θέλετε να κάνετε ροή βιντεοπαιχνιδιών και συνδεθείτε στο Steam με τον ίδιο λογαριασμό.

Επιστρέψτε στον υπολογιστή που θα κάνει τη ροή (σε αυτήν την περίπτωση) και δείτε τη “Βιβλιοθήκη”. Θα παρατηρήσετε ότι ο πελάτης εμφανίζει πλέον τοπικά παιχνίδια Linux καθώς και απομακρυσμένα παιχνίδια Windows.

Σημείωση: για να μπορέσετε να κάνετε ροή παιχνιδιών μέσω του δικτύου μέσω των Windows, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης. Για να αποκτήσετε αυτό το πρόγραμμα οδήγησης, κάντε κλικ στη ροή στον κεντρικό υπολογιστή (Linux PC). Αυτό θα ανοίξει ένα αναδυόμενο παράθυρο. Αυτό το αναδυόμενο παράθυρο θα ενημερώσει τον χρήστη ότι τα Windows απαιτούν ένα πρόγραμμα οδήγησης για να συνεχίσει. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη στα Windows για να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα οδήγησης.

Παίζοντας παιχνίδια Windows σε Linux

Όταν τα Windows έχουν ρυθμιστεί σωστά, μεταβείτε στη βιβλιοθήκη παιχνιδιών Steam στο Linux. Εφόσον ο υπολογιστής με Windows είναι στο δίκτυο και έχει πρόσβαση στον ίδιο λογαριασμό Steam, όλα τα παιχνίδια του θα είναι προσβάσιμα. Κάντε κλικ στο κουμπί «ροή» για να παίξετε οποιοδήποτε παιχνίδι των Windows στο Linux!