Πώς να χρησιμοποιήσετε το Liferea RSS Reader στο Linux

Αναζητάτε μια καλή εφαρμογή ανάγνωσης RSS για τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας Linux; Εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε το πρόγραμμα ανάγνωσης RSS Liferea. Είναι μια απίστευτα γρήγορη, εύκολη στη χρήση εφαρμογή ανάγνωσης RSS με ένα απλό περιβάλλον χρήστη.

Σε αυτό το σεμινάριο, θα δούμε πώς να κατεβάσετε το πρόγραμμα μέσω του διαχειριστή πακέτων σας, να το εγκαταστήσετε και να το βάλετε σε λειτουργία σε Linux. Επιπλέον, θα εξετάσουμε πώς να εγγραφείτε σε ροές RSS και να τις ενημερώσουμε επίσης.

Εγκαταστήστε το Liferea RSS Reader

Το Liferea είναι μια δημοφιλής εφαρμογή ανάγνωσης RSS, έτσι πολλές διανομές Linux το μεταφέρουν στα αποθετήρια λογισμικού τους. Για να το εγκαταστήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και ακολουθήστε τις οδηγίες που σχετίζονται με το λειτουργικό σας σύστημα.

Ubuntu

sudo apt install liferea

Debian

sudo apt-get install liferea

Arch Linux

Οι χρήστες του Arch Linux μπορούν να εγκαταστήσουν το Liferea απευθείας από τα αποθετήρια λογισμικού. Ωστόσο, το πρόγραμμα βρίσκεται στο αποθετήριο λογισμικού “Extra”, οπότε φροντίστε να το ενεργοποιήσετε στο αρχείο διαμόρφωσης του Pacman. Για να το ενεργοποιήσετε, ανοίξτε το pacman.conf στο Nano.

sudo nano /etc/pacman.conf

Κάντε κύλιση στο αρχείο ρυθμίσεων και αναζητήστε το “Extra”. Διαγράψτε το σύμβολο # μπροστά από τη γραμμή “Extra” και όλες τις γραμμές ακριβώς από κάτω. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το αρχείο διαμόρφωσης με Ctrl + O και βγείτε από το Nano με Ctrl + X.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Docker Images στο Linux

Ενημερώστε το Pacman για να ενεργοποιήσετε το Extra repo:

sudo pacman -Syyuu

Τέλος, εγκαταστήστε το Liferea με την ακόλουθη εντολή.

sudo pacman -S liferea

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install liferea

OpenSUSE

sudo zypper install liferea

Γενικές οδηγίες πηγής Linux

Οι χρήστες Linux που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή ανάγνωσης RSS Liferea σε μια λιγότερο γνωστή διανομή δεν θα μπορούν να τη ρυθμίσουν παραδοσιακά, κατεβάζοντας ένα πακέτο Debian ή RPM. Επίσης, δεν υπάρχει πακέτο Flatpak ή Snap για να μιλήσουμε. Αντίθετα, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εξαιρετική εφαρμογή στον υπολογιστή σας, η λήψη της καθολικής δυαδικής έκδοσης είναι ο μόνος τρόπος.

Ευτυχώς, η έκδοση Linux της εφαρμογής Liferea RSS απαιτεί ελάχιστη συλλογή κώδικα. Για να αποκτήσετε την έκδοση Linux, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εφαρμογή wget για να το κατεβάσετε.

wget https://github.com/lwindolf/liferea/releases/download/v1.12.5/liferea-1.12.5a.tar.bz2

Χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων Linux, αναζητήστε και εγκαταστήστε όλες τις απαιτούμενες εξαρτήσεις Liferea στην παρακάτω λίστα.

gtk3
libxml2
libxslt
sqlite3
libwebkit4
libjson-glib
libgirepository1.0
λίμπιζα
gsettings-desktop-schemas
python3

Έχοντας φροντίσει όλες τις εξαρτήσεις, εκτελέστε την εντολή tar και εξαγάγετε την έκδοση από το αρχείο αρχειοθέτησης TarBZ2.

tar xvf liferea-1.12.5a.tar.bz2

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινήσετε την περίοδο λειτουργίας του τερματικού σας από τον αρχικό κατάλογο στον φάκελο έκδοσης που εξήχθη πρόσφατα.

cd ~/liferea-1.12.5a/

Εκτελέστε το σενάριο διαμόρφωσης και χρησιμοποιήστε το για να δημιουργήσετε τα απαραίτητα αρχεία μεταγλώττισης. Η χρήση αυτής της δέσμης ενεργειών θα σας επιτρέψει επίσης να προσδιορίσετε εάν όλες οι εξαρτήσεις έχουν ρυθμιστεί και εγκατασταθεί σωστά.

./configure

Εάν υπάρχουν σφάλματα που εμφανίζονται στην έξοδο της δέσμης ενεργειών ρύθμισης παραμέτρων, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ξανά τις εξαρτήσεις και να αντιμετωπίσετε το γιατί η δέσμη ενεργειών ρύθμισης παραμέτρων δεν εκτελείται σωστά. Ωστόσο, εάν το σενάριο εκτελεστεί με επιτυχία, όλα είναι έτοιμα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το rclone για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο Google Drive στο Linux

Ο πηγαίος κώδικας του Liferea μπορεί να μεταγλωττιστεί εκτελώντας την εντολή make.

make

Η μεταγλώττιση ενός προγράμματος διαρκεί πολύ, οπότε αφήστε την εντολή make να τρέξει. Όταν ολοκληρωθεί η δημιουργία κώδικα, εγκαταστήστε την εφαρμογή στον υπολογιστή σας Linux εκτελώντας την εντολή make install.

sudo make install

Χρήση Liferea

Το Liferea είναι μια πολύ απλή εφαρμογή και ο πρωταρχικός της στόχος είναι να παρέχει περιεχόμενο που υποστηρίζεται από RSS στον υπολογιστή σας Linux. Εκτός συσκευασίας, συνοδεύεται από ορισμένες υπάρχουσες συνδρομές RSS Αυτές οι συνδρομές βρίσκονται στο φάκελο “Παράδειγμα” και μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με τη διανομή στην οποία εγκαθιστάτε το λογισμικό. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις συνδρομές, κάντε κλικ στον τίτλο της ροής. Με αυτόν τον τρόπο θα φορτωθούν αμέσως μη αναγνωσμένα στοιχεία στα οποία μπορείτε να κάνετε κλικ και να διαβάσετε.

  Πώς να εγκαταστήσετε το θέμα εικονιδίων Papirus σε Linux

Εάν δεν σας ενδιαφέρουν αυτά τα παραδείγματα ροών, κάντε δεξί κλικ στο “Παράδειγμα ροών” και κάντε κλικ στο “Διαγραφή” στο μενού περιβάλλοντος που εμφανίζεται.

Εναλλακτικά, για να διαγράψετε μεμονωμένες συνδρομές στο φάκελο “Παράδειγμα ροών”, επισημάνετε οποιονδήποτε υποφάκελο, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Διαγραφή” στο μενού.

Ενημέρωση ροών

Το άνοιγμα της εφαρμογής Liferea θα πρέπει να ανανεώσει αυτόματα όλες τις συνδρομές σας RSS. Τούτου λεχθέντος, εάν η εφαρμογή είναι ήδη ανοιχτή, ίσως χρειαστεί να ενημερώσετε χειροκίνητα. Για να ενημερώσετε όλες τις υπάρχουσες ροές RSS, κοιτάξτε στην κορυφή του παραθύρου και επιλέξτε το κουμπί “Ενημέρωση όλων”.

Θέλετε να ενημερώσετε μια μεμονωμένη συνδρομή RSS αντί για ολόκληρη τη βιβλιοθήκη των συνδρομών σας; Βρείτε μια συνδρομή RSS στην πλαϊνή γραμμή, κάντε δεξί κλικ σε μια ροή και ανοίξτε το μενού με το δεξί κλικ. Επιλέξτε το κουμπί “Ενημέρωση” και οι ροές σας θα ενημερωθούν.

Εγγραφή στις ροές δεδομένων

Για να εγγραφείτε σε μια νέα ροή RSS στην εφαρμογή Liferea, αντιγράψτε τη διεύθυνση URL στο πρόχειρό σας. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί «Νέα συνδρομή».

Επιλέγοντας το κουμπί «Νέα Συνδρομή» στο Liferea θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο. Σε αυτό το παράθυρο, πατήστε Ctrl + V για να επικολλήσετε τη ροή RSS και κάντε κλικ στο “OK”.

Αφού προσθέσετε τη νέα σας συνδρομή RSS, επιστρέψτε στο Liferea και κοιτάξτε στην πλαϊνή γραμμή για τη νέα σας συνδρομή. Κάντε δεξί κλικ στη νέα σας συνδρομή RSS και επιλέξτε «Ενημέρωση». Μόλις ενημερωθεί η ροή ειδήσεων, θα μπορείτε να διαβάσετε ενημερώσεις από τη συνδρομή σας.