Πώς να χρησιμοποιήσετε το Keybase για την κρυπτογράφηση αρχείων στο Linux

Το Keybase είναι ένα εργαλείο κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο για ανταλλαγή μηνυμάτων και κοινή χρήση αρχείων. Είναι ένα εξαιρετικό, εύχρηστο εργαλείο για όσους θέλουν να κρυπτογραφούν γρήγορα και να μοιράζονται αρχεία με φίλους. Δείτε πώς να το κάνετε στο Linux.

Εγκατάσταση του Keybase σε Linux

Η εφαρμογή Keybase πρέπει να εγκατασταθεί στη διανομή Linux πριν επιχειρήσετε να τη χρησιμοποιήσετε για την κρυπτογράφηση αρχείων και φακέλων. Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του Keybase στο Linux, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού.

Για να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας Linux, πατήστε Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο. Εναλλακτικά, ανοίξτε την εφαρμογή τερματικού στο σύστημα Linux, αναζητώντας το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής.

Μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού και είναι έτοιμο για χρήση, η εγκατάσταση μπορεί να ξεκινήσει. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες εγκατάστασης του Keybase που αντιστοιχούν στο λειτουργικό σύστημα Linux που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή.

Ubuntu

Για να ενεργοποιήσετε το Keybase στο Ubuntu, θα πρέπει να κάνετε λήψη του πακέτου Keybase DEB στον υπολογιστή σας και να το εγκαταστήσετε. Για λήψη, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή wget παρακάτω.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.deb

Αφού κάνετε λήψη του πακέτου Keybase DEB στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή apt install για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Keybase στο σύστημά σας.

sudo apt install ./keybase_amd64.deb

Debian

Στο Debian, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Keybase, θα πρέπει να κάνετε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης του πακέτου DEB στον υπολογιστή σας. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή wget παρακάτω σε ένα παράθυρο τερματικού.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.deb

Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη του πακέτου DEB του Keybase στο σύστημα Debian Linux, η εγκατάσταση μπορεί να ξεκινήσει. Χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή dpkg -i, ρυθμίστε το πακέτο στο σύστημά σας.

sudo dpkg -i keybase_amd64.deb

Arch Linux

Το Keybase λειτουργεί στο Arch Linux μέσω του Arch Linux AUR. Για να λειτουργήσει, θα χρειαστεί πρώτα να εγκαταστήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα Trizen AUR. Αυτό το εργαλείο θα κάνει την εγκατάσταση του Keybase πολύ πιο εύκολη.

  Πώς να αλλάξετε τις πληροφορίες χρήστη στο Linux

Για να εγκαταστήσετε το Trizen, ξεκινήστε ρυθμίζοντας τα πακέτα “git” και “base-devel” στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας την εντολή pacman.

sudo pacman -S git base-devel

Στη συνέχεια, κλωνοποιήστε το πακέτο Trizen AUR χρησιμοποιώντας την εντολή git clone και εγκαταστήστε το πακέτο χρησιμοποιώντας την εντολή makepkg.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Τέλος, εγκαταστήστε την εφαρμογή Keybase στο σύστημα Arch Linux με την παρακάτω εντολή trizen -S.

trizen -S keybase-bin

Μαλακό καπέλλο

Το Keybase λειτουργεί σε Fedora Linux με τη βοήθεια του επίσημου πακέτου RPM. Για να λειτουργήσει στο σύστημά σας, πραγματοποιήστε λήψη του αρχείου πακέτου Keybase RPM στον υπολογιστή σας.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.rpm

Εγκαταστήστε το πακέτο Keybase RPM στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας την εντολή εγκατάστασης dnf.

sudo dnf install keybase_amd64.rpm

OpenSUSE

Θέλετε να βάλετε το Keybase να λειτουργεί στο σύστημα OpenSUSE Linux που διαθέτετε; Θα πρέπει να κατεβάσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Keybase για RPM χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή wget.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.rpm

Με το πακέτο RPM που έχετε κατεβάσει στον υπολογιστή σας, η εγκατάσταση του Keybase μπορεί να γίνει με την ακόλουθη εντολή εγκατάστασης zypper.

sudo zypper install keybase_amd64.rpm

Κρυπτογράφηση με Keybase

Για να κρυπτογραφήσετε με το Keybase, θα χρειαστεί πρώτα να ανοίξετε την εφαρμογή. Το Keybase μπορεί να ξεκινήσει από το μενού της εφαρμογής. Μόλις ανοίξει το Keybase, κάντε κλικ στο κουμπί για να δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό.

  Πώς να προσθέσετε έναν κατάλογο στο $PATH σας στο Linux

Αφού επιλέξετε το κουμπί δημιουργίας λογαριασμού, το Keybase θα ζητήσει ένα όνομα χρήστη. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιό σας, γράψτε το όνομα χρήστη που επιθυμείτε. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί «Συνέχεια».

Μόλις δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό, θα πρέπει να ονομάσετε τον υπολογιστή σας. Γράψτε στο όνομα του υπολογιστή σας Linux και κάντε κλικ στο κουμπί “Συνέχεια”. Μετά από αυτό, εισαγάγετε τον αριθμό τηλεφώνου σας και κάντε κλικ στο κουμπί “Συνέχεια” για να μεταβείτε στην επόμενη σελίδα.

Με το Keybase διαμορφωμένο, είναι καιρός να ξεκινήσετε την κρυπτογράφηση. Στην εφαρμογή Keybase, εντοπίστε την ενότητα “Αρχεία”. Μέσα στην ενότητα “Αρχεία”, υπάρχουν 3 ξεχωριστοί φάκελοι. Αυτοί οι φάκελοι είναι “ιδιωτικοί”, “δημόσιοι” και “ομαδικοί”.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Calligra Office Suite σε Linux

Για να κρυπτογραφήσετε αρχεία ή φακέλους, ξεκινήστε επιλέγοντας έναν από τους φακέλους. Σε αυτό το παράδειγμα, θα πάμε με τον “ιδιωτικό” φάκελο. Αφού επιλέξετε τον ιδιωτικό σας φάκελο, θα δείτε έναν υποφάκελο με το όνομα χρήστη σας. Επιλέξτε και αυτό.

Μέσα στον υποφάκελο του ονόματος χρήστη σας, βρείτε το μπλε κουμπί “Μεταφόρτωση” και κάντε κλικ σε αυτό με το ποντίκι. Στη συνέχεια, επιλέξτε “Μεταφόρτωση καταλόγου” ή “Μεταφόρτωση αρχείου”.

Χρησιμοποιώντας το GUI, επιλέξτε τα αρχεία που θέλετε να ανεβάσετε. Όταν επιλέγετε το κουμπί αποστολής, το Keybase θα κρυπτογραφήσει αυτόματα τα αρχεία σας.

Λήψη αρχείων

Για να κατεβάσετε οποιοδήποτε από τα κρυπτογραφημένα αρχεία σας από το Keybase, κάντε κλικ στο αρχείο με το ποντίκι. Αφού επιλέξετε το αρχείο που θέλετε να κατεβάσετε, κάντε κλικ στο λευκό κουμπί «Λήψη» για να πάρετε το αρχείο.

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για κάθε αρχείο που θέλετε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από το Keybase.