Πώς να χρησιμοποιήσετε το FFMpeg με ένα γραφικό περιβάλλον στο Linux χρησιμοποιώντας το QWinFF

Το FFMpeg είναι ένα ισχυρό εργαλείο κωδικοποίησης γραμμής εντολών σε πολλές πλατφόρμες. Έχει πολλές επιλογές και με αυτό, οι χρήστες μπορούν να μεταμορφώσουν, να μετατρέψουν και ακόμη και να κάνουν ροή βίντεο σε Linux. Το πρόβλημα είναι, καθώς όσο μεγάλο είναι το εργαλείο FFMpeg, πολλοί χρήστες το χάνουν λόγω της πολυπλοκότητας των εντολών του τερματικού.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εκεί μπαίνει το QWinFF. Είναι μια εκπληκτική εφαρμογή Linux ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί το εργαλείο γραμμής εντολών FFMpeg που το περιτυλίγει σε μια εύχρηστη διεπαφή GUI. Κάνοντας σύνθετες λειτουργίες κωδικοποίησης παρελθόν.

Εγκαταστήστε το QWinFF

Η λειτουργία της εφαρμογής QWinFF σε Linux είναι γρήγορη, καθώς ο προγραμματιστής έχει υποστήριξη για τις περισσότερες από τις μεγάλες διανομές Linux. Όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το QWinFF θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένες εξαρτήσεις όπως το FFMpeg και το FFProbe, διαφορετικά η εφαρμογή δεν θα λειτουργήσει.

Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή QWinFF, ανοίξτε ένα τερματικό και εισαγάγετε τις εντολές που αντιστοιχούν στη διανομή σας.

Ubuntu

Το QWinFF έχει υποστήριξη Ubuntu μέσω PPA. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να διανέμουν ενημερώσεις στον χρήστη, χωρίς καμία προσπάθεια. Ωστόσο, ο PPA φαίνεται να μην λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις (για οποιονδήποτε λόγο), επομένως αποφύγετε το προς το παρόν. Αντίθετα, για να λειτουργήσει η εφαρμογή στο Ubuntu 18.04 LTS, πρέπει να κατεβάσουμε ένα πακέτο από το PPA.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα αρχείο Swap στο Linux

Σε ένα τερματικό, εκτελέστε το εργαλείο λήψης wget και πάρτε την πιο πρόσφατη έκδοση του QWinFF.

Σημείωση: το νεότερο πακέτο QWinFF που είναι διαθέσιμο για λήψη δημιουργήθηκε για το Ubuntu 15.04, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε με προσοχή.

wget https://launchpad.net/~lzh9102/+archive/ubuntu/qwinff/+files/qwinff_0.2.0-1~wily2_amd64.deb

ή για 32-bit:

wget https://launchpad.net/~lzh9102/+archive/ubuntu/qwinff/+files/qwinff_0.2.0-1~wily2_i386.deb

Με το πακέτο QWinFF Debian στον υπολογιστή σας Ubuntu, χρησιμοποιήστε το εργαλείο dpkg για να το φορτώσετε στο σύστημα.

sudo dpkg -i qwinff_0.2.0-1~wily2_*.deb

Η εγκατάσταση αυτού του πακέτου στο Ubuntu, ανεξάρτητα από την έκδοση θα εμφανιστεί σφάλμα. Διορθώστε το εκτελώντας την ακόλουθη εντολή σε ένα τερματικό.

sudo apt install -f

Η εντολή apt install θα πρέπει να διορθώσει τυχόν περίεργα προβλήματα εξάρτησης που εμφανίζονται. Όταν τελειώσετε, το QWinFF είναι έτοιμο!

Debian

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το QWinFF που να σχετίζονται με το Debian στον επίσημο ιστότοπο. Προς το παρόν, ο προγραμματιστής υπογραμμίζει μόνο ότι υποστηρίζει Ubuntu/Mint και άλλες διανομές. Μην ανησυχείς! Το Ubuntu και το Debian είναι σχεδόν το ίδιο, μείον μικρές αλλαγές εδώ και εκεί. Λόγω των ομοιοτήτων, το Debian δεν θα έχει πρόβλημα με την εγκατάσταση του πακέτου Ubuntu QWinFF.

  Πώς να εγκαταστήσετε την ενημέρωση Linux 5.0 στο Ubuntu 18.04 LTS

Ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το εργαλείο wget για λήψη του QWinFF και, στη συνέχεια, εγκαταστήστε το με το dpkg.

wget https://launchpad.net/~lzh9102/+archive/ubuntu/qwinff/+files/qwinff_0.2.0-1~wily2_amd64.deb

ή για 32-bit:

wget https://launchpad.net/~lzh9102/+archive/ubuntu/qwinff/+files/qwinff_0.2.0-1~wily2_i386.deb
sudo dpkg -i qwinff_0.2.0-1~wily2_*.deb

sudo apt-get install -f

Arch Linux

Το Arch Linux διαθέτει μια έκδοση του QWinFF στο AUR. Για να το εγκαταστήσετε, ανοίξτε ένα τερματικό και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Σημείωση: η εγκατάσταση προγραμμάτων από το AUR σημαίνει ότι μερικές φορές διακόπτονται οι εξαρτήσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τη σελίδα AUR του πακέτου για εξαρτήσεις, σε περίπτωση που χρειαστεί να τις φορτώσετε.

sudo pacman -S base-devel git

git clone https://aur.archlinux.org/qwinff.git

cd qwinff

makepkg -si

Μαλακό καπέλλο

Δυστυχώς, τα αποθετήρια λογισμικού που έχουν δημιουργηθεί για το QWinFF είναι λίγο ξεπερασμένα. Αντίθετα, ακολουθήστε τις οδηγίες του πηγαίου κώδικα, εάν θέλετε να λειτουργήσει η εφαρμογή.

Σημείωση: φροντίστε να ενεργοποιήσετε το RPM Fusion για να εγκαταστήσετε το FFMpeg στο Fedora.

OpenSUSE

Το OpenSUSE έχει ρυθμίσει ένα repo για το QWinFF, αλλά είναι για μια παλιά έκδοση. Ακολουθήστε τις οδηγίες του πηγαίου κώδικα για να λάβετε το QWinFF.

Γενικό Linux

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε το QWinFF για πολλές διανομές Linux είναι απλώς να πάρετε τον πηγαίο κώδικα. Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του πηγαίου κώδικα, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε τη διαχείριση πακέτων για να εγκαταστήσετε όλες τις απαραίτητες εξαρτήσεις.

  Πώς να μετατρέψετε προγράμματα Debian σε Redhat στο Linux

FFMpeg
ffprobe
Git
ffplayer ή mplayer
κάλτσες
QtSDK 4.4.3 ή νεότερη έκδοση
libnotify

Όταν φορτωθούν όλες οι εξαρτήσεις, πάρτε τον πηγαίο κώδικα, μεταγλωττίστε τον και εγκαταστήστε τον στον υπολογιστή σας Linux.

git clone 'git://github.com/qwinff/qwinff.git

cd qwinff

make
sudo make install

Μετατροπή βίντεο με QWinFF

Η χρήση του QWinFF για τη μετατροπή ενός αρχείου πολυμέσων είναι εξαιρετικά εύκολη. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία, βρείτε το πράσινο σύμβολο «+» και επιλέξτε το. Κάνοντας κλικ σε αυτό το κουμπί θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου “ανοιχτό αρχείο”. Χρησιμοποιήστε αυτό το παράθυρο για να αναζητήσετε ένα αρχείο βίντεο ή ήχου.

Η εισαγωγή ενός αρχείου πολυμέσων ανοίγει ένα παράθυρο “Προσθήκη εργασιών”. Σε αυτό το παράθυρο, πρέπει να περάσετε και να επιλέξετε τι να κάνετε με το αρχείο πολυμέσων.

Βρείτε το “Μετατροπή σε” και κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού δίπλα του. Στο μενού, επιλέξτε τον κωδικοποιητή στον οποίο θα διακωδικοποιήσετε το αρχείο. Όταν όλα φαίνονται καλά, κάντε κλικ στο κουμπί “Τέλος”.

Ξεκινήστε τη διαδικασία μετατροπής QWinFF κάνοντας κλικ στο κουμπί “>>”. Όταν το QWinFF ολοκληρώσει τη διακωδικοποίηση, θα δείτε μια ειδοποίηση ολοκλήρωσης στην επιφάνεια εργασίας.