Πώς να χρησιμοποιήσετε το Dashlane Password Manager στο Linux με το Google Chrome

Το Dashlane έχει επιτέλους υποστήριξη Linux (κάπως). Πρόσφατα, η υπηρεσία αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης διευκόλυνε τους χρήστες Linux να χρησιμοποιούν το λογισμικό τους, μέσω μιας επέκτασης προγράμματος περιήγησης. Τα μόνα προγράμματα περιήγησης που υποστηρίζονται επίσημα είναι το Google Chrome και ο Firefox. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς να αποκτήσετε τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης Dashlane στο Linux. Εστιάζουμε στο Google Chrome, αλλά αν χρησιμοποιείτε Firefox, μπορείτε πάρτε την επέκταση Firefoxκαι ακολουθήστε ούτως ή άλλως!

Εγκαταστήστε το Google Chrome σε Linux

Το πρόγραμμα περιήγησης της Google είναι πολύ δημοφιλές, ακόμη και σε Linux. Ως αποτέλεσμα, υποστηρίζουν τις περισσότερες mainstream διανομές Linux με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το πρόβλημα είναι ότι οι χρήστες δεν μπορούν να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα περιήγησης απευθείας από τα αποθετήρια λογισμικού τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το λογισμικό της Google περιέχει ορισμένα μη δωρεάν εργαλεία. Εργαλεία όπως ένας αποκλειστικός κωδικοποιητής βίντεο, ένα πακέτο Adobe flash plugin, καθώς και ορισμένα άλλα μη δωρεάν εργαλεία.

Αντίθετα, οι χρήστες πρέπει να μεταβούν απευθείας στον ιστότοπο της Google για να αρπάξουν το Chrome.

Ubuntu και Debian

Το Ubuntu, το Debian και άλλες διανομές Linux που βασίζονται σε αυτά τα δύο λειτουργικά συστήματα απολαμβάνουν εξαιρετικής ποιότητας υποστήριξη για το διαβόητο πρόγραμμα περιήγησης. Για εγκατάσταση, κάντε πρώτα κλικ στο κουμπί λήψης στη σελίδα του Chrome. Επιλέξτε την επιλογή για “64 bit .deb (Για Debian/Ubuntu)” και ξεκινήστε τη λήψη.

Μετά τη λήψη του πακέτου, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού. Μέσα στο τερματικό, χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταφέρετε την κονσόλα στον κατάλογο Λήψεις στον υπολογιστή σας.

cd ~/Downloads

Μέσα στο φάκελο “Λήψεις”, χρησιμοποιήστε το εργαλείο DPKG για να εγκαταστήσετε το πακέτο στο σύστημά σας.

sudo dpkg -i google-chrome-stable_current_amd64.deb

Η εγκατάσταση του πακέτου δεν αρκεί, καθώς αναπόφευκτα το πακέτο του Google Chrome μπορεί να πει ότι δεν μπορεί να εγκατασταθεί, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν ορισμένες ανεκπλήρωτες εξαρτήσεις που χρειάζονται εγκατάσταση.

  Πώς να παίξετε βίντεο από το τερματικό στο Linux με το Mplayer

Ubuntu και Debian 9+

sudo apt install -f

Παλαιότερες εκδόσεις του Debian

sudo apt-get install -f

Arch Linux

Το Arch Linux δεν υποστηρίζεται επίσημα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Για να λειτουργήσει το Chrome, πρώτα μεταβείτε σε αυτή τη σελίδα και κάντε κλικ στο «Λήψη στιγμιότυπου». Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταβείτε στο φάκελο “Λήψεις” στον υπολογιστή σας.

cd ~/Downloads

Εξαγάγετε το αρχείο στιγμιότυπου AUR χρησιμοποιώντας untar:

tar xvzf google-chrome.tar.gz

Εισαγάγετε τον φάκελο του Google Chrome που εξήχθη πρόσφατα.

cd google-chrome

Μέσα στον φάκελο προέλευσης, δημιουργήστε ένα νέο πακέτο Arch Linux. Λάβετε υπόψη ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγο, καθώς το makepkg θα χρειαστεί πρώτα να απο-μεταγλωττίσει το πακέτο Debian, προτού το μετατρέψει σε ένα πακέτο Arch Linux με δυνατότητα εγκατάστασης.

makepkg

Αφού ολοκληρωθεί το πακέτο, χρησιμοποιήστε το εργαλείο pacman για να εγκαταστήσετε το Chrome.

sudo pacman -U google-chrome-*.pkg.tar.xz

Μαλακό καπέλλο

Το Fedora, όπως το Debian και το Ubuntu, απολαμβάνει επίσημη υποστήριξη από την Google. Για να ξεκινήσετε, μεταβείτε στη σελίδα λήψης του Google Chrome και επιλέξτε το κουμπί “64 bit .rpm (Για Fedora/openSUSE)”. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το CD για να μεταβείτε στο φάκελο “Λήψεις” στον υπολογιστή σας.

cd ~/Downloads

Χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων Fedora, εγκαταστήστε το Google Chrome.

sudo dnf install google-chrome-stable_current_x86_64.rpm -y

OpenSUSE

Η Suse συχνά συγκεντρώνεται με το Fedora καθώς χρησιμοποιούν την ίδια μορφή βασικού πακέτου. Ως αποτέλεσμα, πολύ λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να εγκατασταθεί στο OpenSUSE. Για να αποκτήσετε το Chrome, μεταβείτε στη σελίδα λήψης του Chrome στον ιστότοπο της Google, κάντε κλικ στο κουμπί λήψης και επιλέξτε “64 bit .rpm (Για Fedora/openSUSE)”.

  Πώς να κάνετε το Gnome Shell φιλικό προς το χρήστη σε Linux

Όταν γίνει λήψη του Chrome RPM, ανοίξτε ένα τερματικό. Στη συνέχεια, μεταβείτε στο φάκελο Λήψεις.

cd ~/Downloads

Εγκαταστήστε τη συσκευασία χρησιμοποιώντας φερμουάρ

sudo zypper in google-chrome-stable_current_x86_64.rpm

Άλλα Linux

Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα Linux που δεν έχουν άμεση υποστήριξη Chrome μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Chromium. Το πρόγραμμα περιήγησης Chromium είναι η έκδοση ανοιχτού κώδικα του Chrome. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες επεκτάσεις, τεχνολογίες και εργαλεία που μπορεί το πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Η μόνη πραγματική διαφορά είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καθόλου κομμάτια μη ελεύθερου λογισμικού μέσα σε αυτό.

Αναζητήστε στον διαχειριστή πακέτων του υπολογιστή σας Linux για «chromium», «chromium browser» κ.λπ. Εγκαταστήστε το και ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό.

Εγκαταστήστε το Dashlane

Το Dashlane έχει τώρα υποστήριξη Linux, αλλά η υποστήριξη Linux είναι αυτή μιας επέκτασης προγράμματος περιήγησης. Για να λειτουργήσει το εργαλείο επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα και κάντε κλικ στο κουμπί “προσθήκη στο Chrome”.

Όταν προστεθεί η επέκταση στο Chrome, θα δείτε το εικονίδιο με τα ελάφια Dashlane. Κάντε κλικ σε αυτό για να εκκινήσετε το εργαλείο.

Στη σελίδα επέκτασης, εγγραφείτε για την υπηρεσία κωδικού πρόσβασης (αν δεν το έχετε κάνει ήδη). Καθώς καταχωρείτε τον λογαριασμό σας, το Dashlane θα σας ζητήσει να δημιουργήσετε έναν κύριο κωδικό πρόσβασης. Αυτός ο κωδικός πρόσβασης κλειδώνει όλους τους άλλους κωδικούς πρόσβασης σε ένα “θησαυροφυλάκιο”. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Dropbox από τη γραμμή εντολών Linux με το πρόγραμμα αποστολής Dropbox

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε. Καθώς συνδέεστε, ο υπολογιστής σας Linux θα έχει πρόσβαση και το Dashlane θα δείξει ότι είναι συνδεδεμένο.

Προσθήκη κωδικών πρόσβασης

Ο κύριος στόχος του εργαλείου Dashlane είναι να διευκολύνει την εισαγωγή κωδικών πρόσβασης σε μεμονωμένους ιστότοπους. Δυστυχώς, η έκδοση του Google Chrome της επέκτασης δεν έχει το ίδιο επίπεδο πολυπλοκότητας με τις εφαρμογές Windows και Mac. Δεν θα μπορείτε να εισαγάγετε ένα αρχείο CSV των κωδικών σας στην εφαρμογή. Αντίθετα, οι χρήστες πρέπει να προσθέτουν κωδικούς πρόσβασης μεμονωμένα.

Για να προσθέσετε έναν κωδικό πρόσβασης στην επέκταση Dashlane Chrome, κάντε πρώτα κλικ στο “+ Προσθήκη νέου”.

Στο παράθυρο προσθήκης νέου παραθύρου, υπάρχουν διάφορες επιλογές: “ιστότοπος”, “σύνδεση”, “κωδικός πρόσβασης”, “όνομα”, “σημείωση”, “κατηγορία” κ.λπ. Όλες αυτές οι πληροφορίες πρέπει να συμπληρωθούν για να θυμάται το Dashlane ( και συμπληρώστε αυτόματα) τους κωδικούς πρόσβασής σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να προσθέσετε έναν κωδικό πρόσβασης:

Βήμα 1: Εισαγάγετε την πλήρη διεύθυνση URL του ιστότοπου που θέλετε να αποθηκεύσετε τα στοιχεία σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι εάν βρίσκεστε στο “https://facebook.com/login”, προσθέτετε επίσης το /login, όχι το “facebook.com”.

Βήμα 2: κάτω από το “login” εισαγάγετε τη διεύθυνση email, το όνομα χρήστη ή το αναγνωριστικό ονόματος.

Βήμα 3: Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης για τον ιστότοπο που προστέθηκε στο βήμα 1 στο πλαίσιο “σύνδεση”. Θα ήταν επίσης καλή ιδέα να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε κάτι λίγο πιο ασφαλές πριν τον προσθέσετε επιπλέον ασφάλεια.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες στο Dashlane δεν απαιτείται να προσθέσουν κωδικό πρόσβασης. Είναι, ωστόσο, πολύ χρήσιμα. Εάν έχετε πολλούς κωδικούς πρόσβασης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε την “κατηγορία” για να διαχωρίσετε μεμονωμένες συνδέσεις σε διαφορετικές περιοχές. Επιπλέον, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη “σημείωση” για να προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση κ.λπ.