Πώς να χρησιμοποιήσετε το Μεγεθυντικό φακό στα Windows 10

Τα Windows 1809 κυκλοφόρησαν επιτέλους. Η Microsoft φαίνεται να έχει διορθώσει τα αρχικά προβλήματα με αυτό, αν και προς το παρόν, λέει στους χρήστες να περιμένουν μέχρι να εμφανιστεί η ενημέρωση στην εφαρμογή Ρυθμίσεις. Ένα χαρακτηριστικό που έρχεται σε αυτήν την ενημέρωση είναι η δυνατότητα αύξησης μόνο του μεγέθους κειμένου σε όλη τη διεπαφή χρήστη των Windows 10. Δυστυχώς, αυτή η δυνατότητα δεν εκτελείται σωστά. Όσο ενθουσιασμένος κι αν ήμουν με αυτό, είναι εξίσου απογοητευτικό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κολλήσει με τον Μεγεθυντικό φακό στα Windows 10.

Ο Μεγεθυντικός φακός δεν είναι κακή εφαρμογή. Είναι μέρος των Windows πριν από τα Windows 7 και λειτουργεί καλά αν και δεν είναι τόσο βολικό στη χρήση.

Μεγεθυντικός φακός στα Windows 10

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Μεγεθυντικό φακό στα Windows 10 μόνο με συντομεύσεις πληκτρολογίου. Μπορεί να ενεργοποιηθεί από την ομάδα ρυθμίσεων Ease of Access, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά βολικό, γι’ αυτό βοηθάει να γνωρίζετε ποιες συντομεύσεις πληκτρολογίου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το ελέγξετε.

  Δημιουργήστε συντομεύσεις λειτουργίας διαχειριστή χωρίς προτροπές UAC στα Windows 10

Άνοιγμα μεγεθυντικού φακού: Win + + ή Win + –

Το κουμπί συν θα μεγεθύνει και το κουμπί μείον θα μικρύνει.

Κλείσιμο μεγεθυντικού φακού: Win + Esc

Ο μεγεθυντικός φακός έχει τρεις διαφορετικές προβολές και θα πρέπει να τις δοκιμάσετε όλες για να δείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα. Ο μεγεθυντικός φακός ανοίγει ένα παράθυρο από το οποίο μπορείτε να τον διαμορφώσετε. Έχει ένα αναπτυσσόμενο μενού Προβολή από το οποίο επιλέγετε τις προβολές. Οι τρεις απόψεις είναι?

Πλήρης οθόνη: Ctrl + Alt + F
Φακός: Ctrl+Alt+L
Dock: Ctrl+Alt+D

Όλες οι προβολές μπορούν να επιλεγούν μέσω μιας συντόμευσης πληκτρολογίου. Η προβολή πλήρους οθόνης είναι αναμφισβήτητα πιο δύσκολο να εργαστείτε, καθώς μεγεθύνει τα πάντα στην οθόνη σας και πραγματοποιεί αυτόματα κύλιση/μετακίνηση στο σημείο όπου μετακινείτε τον κέρσορα. Με αυτήν την προβολή, δεν μπορείτε να προβάλετε ολόκληρη την οθόνη σας.

  Αλλάξτε το χρώμα της γραμμής εργασιών, του μενού "Έναρξη" και των περιθωρίων των Windows στα Windows 10

Η προβολή φακού σάς δίνει ένα μικρό αιωρούμενο παράθυρο που θα μεγεθύνει ένα τμήμα της οθόνης σας. Ακολουθεί τον κέρσορα σας και μεγεθύνει μόνο ό,τι βρίσκεται κάτω και γύρω από τον κέρσορα σας. Η υπόλοιπη οθόνη σας εξακολουθεί να είναι ορατή, κάνοντας την πλοήγηση πολύ πιο εύκολη.

Η προβολή Dock είναι ίσως η καλύτερη προβολή για εργασία. Προσθέτει μια γραμμή στο επάνω μέρος της οθόνης σας που θα μεγεθύνει οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από τον δρομέα σας. Δεν υπάρχουν κινούμενα παράθυρα. Όλα είναι στατικά και γι’ αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να δουλέψεις.

  Γιατί τα Windows 10 απενεργοποιούνται ξαφνικά;

Από προεπιλογή, ο μεγεθυντικός φακός μεγεθύνει κατά 100%, και κάθε αυξητικό ζουμ είναι κατά 100%. Αυτό μπορεί να είναι υπερβολικό, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε τα επίπεδα ζουμ. Για να αλλάξετε τα επίπεδα ζουμ, κάντε κλικ στο κουμπί του οδοντωτού τροχού στο παράθυρο του Μεγεθυντικού φακού. Αυτό θα ανοίξει την εφαρμογή Ρυθμίσεις στη σελίδα του Μεγεθυντικού φακού.

Υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο μενού Αλλαγή αυξήσεων ζουμ. Ανοίξτε το και επιλέξτε το επίπεδο ζουμ.

Εάν κάνετε κύλιση λίγο πιο κάτω, θα βρείτε επίσης στοιχεία ελέγχου για τη διαχείριση του μεγέθους του φακού για την Προβολή φακού.

Αξίζει να εκτιμηθεί ότι η Microsoft, κάποια στιγμή, είχε μια εξαιρετική ομάδα που δεν έβγαζε μισοψημένα προϊόντα. Αυτή η εφαρμογή εξακολουθεί να λειτουργεί εξαιρετικά μέχρι σήμερα.