Πώς να χρησιμοποιήσετε το βίντεο εικόνας σε εικόνα (PiP) σε ένα iPad

Το Picture in Picture είναι μια λειτουργία πολλαπλών εργασιών iPad που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε ένα βίντεο (σε μια υποστηριζόμενη εφαρμογή) ή να πραγματοποιείτε μια κλήση FaceTime σε ένα μικρό παράθυρο ενώ χρησιμοποιείτε μια άλλη εφαρμογή. Αν και είναι ισχυρό, χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να καταλάβετε πώς λειτουργεί. Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Τι είναι η εικόνα στην εικόνα;

Το Picture in Picture (PiP) μειώνει μια κλήση βίντεο ή FaceTime σε ένα μικρό κινητό παράθυρο που παραμένει στη γωνία της οθόνης σας ενώ χρησιμοποιείτε άλλες εφαρμογές. Είναι ιδιαίτερα βολικό όταν μπορεί να χρειαστεί να αναφέρετε ένα βίντεο ενώ εργάζεστε ή σε περιπτώσεις όπου θέλετε να συνεχίσετε μια βιντεοκλήση ενώ χρησιμοποιείτε το iPad σας για άλλες εργασίες.

Η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά το Picture in Picture μαζί με άλλες λειτουργίες πολλαπλών εργασιών του iPad iOS 9, που κυκλοφόρησε το 2015. Είναι διαθέσιμο σε iPad Pro ή μεταγενέστερο, iPad (5ης γενιάς) ή μεταγενέστερο, iPad Air 2 ή μεταγενέστερο και iPad mini 4 ή νεότερο. Όλα τα μοντέλα iPad που πωλούνται αυτήν τη στιγμή από την Apple υποστηρίζουν Picture in Picture.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το iPhone σας ενώ βρίσκεστε σε τηλεφωνική κλήση

Δεν υποστηρίζουν όλες οι εφαρμογές βίντεο Picture in Picture, αλλά οι επίσημες εφαρμογές της Apple όπως το Facetime και το Apple TV υποστηρίζουν. Πολλές σημαντικές εφαρμογές βίντεο ροής (όπως το Netflix και το Prime Video) το υποστηρίζουν επίσης. Μπορείτε επίσης να αναπαράγετε ορισμένα βίντεο από το Safari στη λειτουργία Εικόνα σε εικόνα.

Οι προγραμματιστές τρίτων πρέπει να επιλέξουν συγκεκριμένα να υποστηρίξουν τη λειτουργία για να λειτουργεί σωστά. Δεν υπάρχει κύρια λίστα εφαρμογών που υποστηρίζονται από το Picture in Picture, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε δοκιμή και σφάλμα για να δείτε εάν οι αγαπημένες σας εφαρμογές βίντεο λειτουργούν με αυτήν.

Πώς να εκκινήσετε το Picture in Picture σε ένα iPad

Για να χρησιμοποιήσετε το Picture in Picture, ανοίξτε πρώτα μια εφαρμογή που το υποστηρίζει. Σε ορισμένες εφαρμογές (όπως το Apple TV), μπορείτε εύκολα να εκκινήσετε το Picture in Picture πατώντας το εικονίδιό του, το οποίο μοιάζει με δύο αλληλοκαλυπτόμενα ορθογώνια με ένα διαγώνιο βέλος που δείχνει προς τα κάτω και προς τα δεξιά μέσα σε ένα από αυτά.

Σε άλλες εφαρμογές, μπορείτε να εκκινήσετε μόνο το Picture in Picture επιστρέφοντας στην Αρχική οθόνη.

Για να επιστρέψετε στην αρχική οθόνη, μπορείτε είτε να πατήσετε το κουμπί Αρχική σελίδα (σε iPad με κουμπί Αρχικής οθόνης) είτε χρησιμοποιώντας μια κίνηση της αρχικής οθόνης σε iPad χωρίς κουμπί αρχικής οθόνης. Υπάρχουν δύο χειρονομίες που επιστρέφουν στην Αρχική οθόνη: κάντε ένα τσίμπημα με πέντε δάχτυλα σε μια εφαρμογή ή σύρετε προς τα πάνω από το κάτω μέρος της οθόνης μέχρι να εμφανιστεί η Αρχική οθόνη.

  Πώς να οργανώσετε το Google Drive σας

Μόλις εκκινήσετε σωστά το Picture in Picture, το βίντεο που παρακολουθείτε (ή η βιντεοκλήση στην οποία συμμετέχετε) θα μετατραπεί σε παράθυρο Picture in Picture στη γωνία της οθόνης σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να εκκινήσετε μια άλλη εφαρμογή και το παράθυρο Picture in Picture θα παραμείνει ως επικάλυψη στην οθόνη.

Για να επανατοποθετήσετε το παράθυρο Εικόνα σε Εικόνα, μπορείτε να το αγγίξετε και να το σύρετε σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις γωνίες της οθόνης.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το μέγεθος του παραθύρου Picture in Picture εκτελώντας το χειρονομία ζουμ τσίμπημα/επέκταση χρησιμοποιώντας δύο δάχτυλα. Τοποθετήστε δύο δάχτυλα στο παράθυρο βίντεο και ανοίξτε τα ή ενώστε τα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία ελέγχου αναπαραγωγής βίντεο εικόνας σε εικόνα

Εάν παίζετε ένα βίντεο χρησιμοποιώντας Εικόνα σε Εικόνα (και δεν πραγματοποιείτε κλήση FaceTime), πατήστε το παράθυρο Εικόνα σε Εικόνα μία φορά για να εμφανιστούν τρία κουμπιά ελέγχου.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά, πατώντας στο πρώτο κουμπί, το βίντεο Picture in Picture καταλαμβάνει την πλήρη οθόνη του iPad σας (τελειώνει τη λειτουργία Picture in Picture). Το δεύτερο κουμπί διακόπτει ή αναπαράγει το βίντεο εικόνας σε εικόνα. Το τρίτο κουμπί (το «Χ» σε κύκλο) κλείνει εντελώς το παράθυρο Εικόνα σε Εικόνα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εικόνα FaceTime στα στοιχεία ελέγχου εικόνας

Εάν χρησιμοποιείτε το FaceTime στη λειτουργία Εικόνα σε εικόνα, μπορείτε να πατήσετε το παράθυρο Εικόνα σε εικόνα για να αποκαλύψετε ή να αποκρύψετε τρία κουμπιά ελέγχου.

Από αριστερά προς τα δεξιά, πατώντας στο πρώτο κουμπί, η κλήση FaceTime καταλαμβάνει την πλήρη οθόνη του iPad σας. Το δεύτερο κουμπί τερματίζει την κλήση FaceTime. Το τρίτο κουμπί «παύει» τη ροή βίντεο, κλείνοντας το παράθυρο Εικόνα σε Εικόνα αλλά κρατώντας την κλήση ανοιχτή στο παρασκήνιο μόνο ως ήχος. Μπορείτε να συνεχίσετε τη ροή βίντεο πατώντας στο μικρό πράσινο λογότυπο κλήσης στη γραμμή κατάστασης στο επάνω μέρος της οθόνης.

  Πώς να διορθώσετε το βρόχο εκκίνησης του iPhone από το σφάλμα χαρακτήρων των Τελούγκου

Πώς να κρύψετε το παράθυρο εικόνας σε εικόνα στο iPad

Για να αποκρύψετε ή να ελαχιστοποιήσετε προσωρινά το παράθυρο Picture in Picture, σύρετέ το γρήγορα προς την αριστερή ή τη δεξιά άκρη της οθόνης (όποια άκρη είναι πιο κοντά). Θα μετατραπεί σε μια μικρή καρτέλα με ένα βέλος σε στυλ καρατίων στην άκρη της οθόνης.

Για να δείτε ξανά το παράθυρο Εικόνα σε Εικόνα, πατήστε στην καρτέλα και θα εμφανιστεί ξανά κοντά.

Πώς να κλείσετε την εικόνα σε εικόνα στο iPad

Μόλις τελειώσετε με τη λειτουργία Εικόνα σε εικόνα, μπορείτε να απαλλαγείτε από το παράθυρο πατώντας το μία φορά για να δείτε τα στοιχεία ελέγχου στην οθόνη. Στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί κλεισίματος (που μοιάζει με “Χ” σε κύκλο) και το παράθυρο θα εξαφανιστεί.

Εάν θέλετε να κλείσετε το παράθυρο του FaceTime Picture in Picture, πατήστε στο παράθυρο για να εμφανιστούν τα κουμπιά ελέγχου. Μπορείτε είτε να επιστρέψετε σε πλήρη οθόνη πατώντας το εικονίδιο Picture in Picture (στην άκρη αριστερά) είτε να πατήσετε το εικονίδιο τερματισμού (μοιάζει με ένα ακουστικό τηλεφώνου σε κύκλο) και το παράθυρο θα εξαφανιστεί.

Μάθετε περισσότερα για το iPad Multitasking—ή απενεργοποιήστε το εντελώς

Οι λειτουργίες πολλαπλών εργασιών στο iPad μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες αν τις καταλάβετε. Λόγω των αποχρώσεων των χειρονομιών που εμπλέκονται, χρειάζονται υπομονή και εξάσκηση για να γίνουν σωστά.

Ωστόσο, εάν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το iPad ως συσκευή μίας εργασίας ή αν συνεχίζετε να εμφανίζετε επιπλέον παράθυρα εφαρμογών ή Εικόνα σε Εικόνα κατά λάθος, μπορείτε εύκολα να απενεργοποιήσετε τις λειτουργίες πολλαπλών εργασιών στις Ρυθμίσεις.