Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία κρυφού αναγνώστη του Google Chrome

Το Chrome 75 διαθέτει μια κρυφή λειτουργία “Αναγνώστη” που απογυμνώνει τις ιστοσελίδες στο ελάχιστο για να διευκολύνει την ανάγνωσή τους. Αλλά δεν είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή—δείτε πώς μπορείτε να το αποκτήσετε τώρα.

Η Google πειραματίζεται με αυτήν τη δυνατότητα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης στην έκδοση για υπολογιστές του Chrome εδώ και χρόνια, αλλά είναι πλέον διαθέσιμη με μια κρυφή σημαία αντί για μια επιπλέον κρυφή επιλογή γραμμής εντολών. Αναμένουμε ότι η Google ετοιμάζεται να το κυκλοφορήσει σε σταθερή μορφή χωρίς να απαιτούνται σημαίες.

Ενημέρωση: Η Google αφαίρεσε αυτήν τη σημαία από το Chrome κάποια στιγμή κοντά στο τέλος του 2019. Συνιστούμε να εγκαταστήσετε μια επέκταση “λειτουργίας ανάγνωσης” από το Chrome Web Store ή μετάβαση σε άλλο πρόγραμμα περιήγησης που έχει ενσωματωμένη λειτουργία ανάγνωσης. Ο Mozilla Firefox, ο Microsoft Edge και το Apple Safari περιλαμβάνουν λειτουργία ανάγνωσης.

  Πώς να επιβάλετε τη σκοτεινή λειτουργία σε κάθε ιστότοπο στο Google Chrome

Πώς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία ανάγνωσης

Πρώτα πράγματα πρώτα—θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η εγκατάσταση του Chrome είναι στην έκδοση 75. Κάντε κλικ στο κουμπί μενού με τις τρεις κουκκίδες επάνω δεξιά, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το μενού «Βοήθεια» και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Σχετικά με το Chome».

Το μενού Σχετικά με το Chrome θα δείξει ποια έκδοση του Chrome χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή και θα πρέπει να ελέγχει αυτόματα για ενημερώσεις. Εάν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, θα γίνει αυτόματη λήψη και εγκατάσταση. Μόλις ολοκληρωθεί, κάντε κλικ στο κουμπί “Επανεκκίνηση” για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση.

Εάν το Chrome εξακολουθεί να είναι στην έκδοση 74 και δεν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, θα πρέπει να περιμένετε να ολοκληρωθεί η κυκλοφορία του 75 σε όλους τους χρήστες. Κυκλοφόρησε στις 4 Ιουνίου, αλλά οι σταθερές εκδόσεις κυκλοφορούν αργά σε τέσσερα στάδια. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν έχει χτυπήσει ακόμα τη συσκευή σας, οπότε αφήστε το λίγες μέρες.

  Τι είναι το Brave Browser και πώς συγκρίνεται με το Chrome;

Μόλις το Chrome είναι στο 75, όμως, είστε έτοιμοι. Ανοίξτε μια νέα καρτέλα και πληκτρολογήστε chrome://flags/#enable-reader-mode για να μεταβείτε απευθείας στη σημαία λειτουργίας ανάγνωσης.

Ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού και αλλάξτε την επιλογή σε “Ενεργοποιημένο” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί στο κάτω μέρος για να επανεκκινήσετε το πρόγραμμα περιήγησής σας. Μόλις ξεκινήσει η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, η λειτουργία ανάγνωσης είναι ενεργοποιημένη.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία ανάγνωσης του Chrome

Η λειτουργία ανάγνωσης στο Chrome είναι εξαιρετικά εύκολη στη χρήση. Όταν βρίσκεστε σε μια σελίδα που θέλετε να προωθήσετε στην προβολή του προγράμματος ανάγνωσης, κάντε κλικ στο κουμπί μενού με τις τρεις κουκκίδες επάνω δεξιά και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Απόσταξη σελίδας”. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πολυφωνία πιθανότατα θα αλλάξει καθώς το χαρακτηριστικό θα απομακρυνθεί από την κατάσταση σημαίας και θα γίνει σταθερό. Αλλά προς το παρόν, αυτό είναι που ψάχνεις. Επίσης, ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα είναι διαθέσιμη μια συντόμευση πληκτρολογίου.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Chrome OS Flex σε υπολογιστή Windows, φορητό υπολογιστή και MacBook

Σε λίγα δευτερόλεπτα, η σελίδα θα αποδοθεί με τίποτα άλλο από ένα καθαρό μπλοκ κειμένου και εικόνων από την ανάρτηση. Χωρίς διαφημίσεις, χωρίς πλευρικές γραμμές, χωρίς ακαταστασία. Απλώς ένας εύκολος τρόπος εστίασης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να “ξεσταθεί” η σελίδα—αν θέλετε να δείτε ξανά ολόκληρη τη σελίδα, απλώς κάντε κλικ στο κουμπί επιστροφής του Chrome. Πανεύκολο.

Όπως και με τα περισσότερα άλλα flags, αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία Reader δεν είναι ακόμα έτοιμη για καθημερινή χρήση — εξακολουθεί να είναι κάπως buggy. Για παράδειγμα, υπήρξαν μερικές περιπτώσεις που απέτυχε να αποδώσει εικόνες για μένα. Ωστόσο, το κείμενο έβγαινε πάντα μια χαρά, επομένως είναι ακόμα χρησιμοποιήσιμο.