Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή τύπου Linux

Μάθετε εάν μια εντολή αναλύεται σε ένα ψευδώνυμο, ένα αρχείο δίσκου, μια συνάρτηση φλοιού, μια ενσωματωμένη εντολή ή μια δεσμευμένη λέξη. Χρησιμοποιήστε τον τύπο για να ανακαλύψετε πώς εκτελούνται οι εντολές σας στο Linux και να κατανοήσετε καλύτερα το σύστημά σας.

Κάντε την προσφορά μου

Όταν ανοίγουμε ένα παράθυρο τερματικού και αρχίζουμε να εκδίδουμε εντολές στον υπολογιστή μας Linux, σπάνια σταματάμε να σκεφτόμαστε ποια στοιχεία λογισμικού εντός του λειτουργικού συστήματος αντιδρούν στις εντολές μας και τις εκτελούν για εμάς. Πληκτρολογούμε την εντολή, παίρνουμε το αποτέλεσμα και συνεχίζουμε με τον φόρτο εργασίας μας.

Γνωρίζοντας πώς εκτελούνται οι εντολές, κατανοούμε καλύτερα τον τρόπο κατασκευής του Linux ή άλλου λειτουργικού συστήματος που μοιάζει με Unix. Το να ρίξουμε μια ματιά κάτω από το καπό μπορεί να μας κάνει έναν πιο ενημερωμένο οδηγό.

Οι οδηγίες που εκδίδουμε στη γραμμή εντολών ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

Ψευδώνυμο: Μια εντολή που ορίζεται από τον χρήστη (ή το σύστημα) που προκαλεί τη λήψη άλλων, συνήθως μακροσκελής ή περίπλοκων, ακολουθιών εντολών.
Αρχείο δίσκου: Ένα δυαδικό εκτελέσιμο αρχείο, όπως το /usr/bin/top.
Συνάρτηση Shell: Μια συνάρτηση που ορίζεται από το χρήστη (ή το σύστημα) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γραμμή εντολών ή να συμπεριληφθεί σε σενάρια.
Εντολή Builtin: Μια εντολή που εκτελείται από το ίδιο το κέλυφος, όπως pwd.
Reserved word: Λέξη που δεσμεύεται από το κέλυφος όπως if και elif. Ονομάζονται επίσης λέξεις-κλειδιά.

  Πώς να παίξετε το The Witness στο Linux

Η εντολή τύπου μας λέει ποια κατηγορία οποιαδήποτε από τις εντολές Linux ανήκει. Ακολουθεί ένα γρήγορο σεμινάριο για την κατανόηση της εξόδου της εντολής.

Ο τύπος Command

Ας δούμε μερικά γρήγορα παραδείγματα, για καθεμία από τις κατηγορίες εντολών.

type date

Η εντολή ημερομηνία είναι ένα εκτελέσιμο αρχείο δίσκου.

type ls

Η εντολή ls είναι ένα ψευδώνυμο, που αναδιπλώνει την υποκείμενη εντολή ls για να χρησιμοποιήσει την επιλογή –color=auto από προεπιλογή.

type lowdown

Η εντολή lowdown είναι μια συνάρτηση που καθορίζεται από το χρήστη που έχει ρυθμιστεί στο commuter που χρησιμοποιείται για την έρευνα αυτού του άρθρου. Παρέχει ένα γρήγορο στιγμιότυπο ορισμένων πόρων του συστήματος. Είναι ένας συνδυασμός whoami , w , free και df .

type pwd

Η εντολή pwd είναι μια ενσωματωμένη εντολή του κελύφους Bash.

type elif

Η εντολή elif είναι μια δεσμευμένη λέξη του κελύφους Bash.

  Πώς να λάβετε ειδοποιήσεις για εντολές τερματικού στο Linux

Χρήση πολλαπλών εντολών

Μπορείτε να δώσετε πολλαπλές εντολές τύπου για ταυτοποίηση ταυτόχρονα.

type date top ls

Η επιλογή -t

Καμία από τις επιλογές που θα δεχτεί ο τύπος δεν έχει όνομα. Έτσι μπορούμε να βγάλουμε το βιβλίο με τα ονόματα μας και να τα βαφτίσουμε μόνοι μας. Εάν πιστεύετε ότι η επιλογή -t σημαίνει «λαμπρή», δεν θα κάνετε πολύ λάθος. Μειώνει τις απαντήσεις από απαντήσεις τύπου σε μονολεκτικές απαντήσεις.

type -t date
type -t pwd
type -t lowdown

Η -α Επιλογή

Ας ονομάσουμε αυτή την επιλογή «όλα». Εμφανίζει όλες τις θέσεις στις οποίες βρίσκεται η εντολή. Σημειώστε ότι αυτή η επιλογή δεν θα λειτουργήσει εάν χρησιμοποιείτε επίσης την επιλογή -p.

Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα ψευδώνυμο με το ίδιο όνομα με την υποκείμενη εντολή, μπορείτε να λάβετε πληροφορίες για το ψευδώνυμο και την εντολή.

type -a ls

Η επιλογή -f

Η επιλογή -f αναγκάζει τον τύπο να μην αναζητήσει λειτουργίες που ορίζονται από το χρήστη ή το σύστημα. Σκεφτείτε αυτήν την επιλογή ως “απενεργοποίηση αναζήτησης συναρτήσεων”. Σημειώστε ότι εάν η εντολή είναι συνάρτηση, το type θα αναφέρει ότι η εντολή δεν μπορεί να βρεθεί.

type -f top
type -f lowdown

Η επιλογή -P

Εάν χρησιμοποιείτε την επιλογή -P, η πληκτρολόγηση θα γίνει μόνο αναζήτηση τους καταλόγους στο $PATH. Μπορούμε λοιπόν να ονομάσουμε αυτή την επιλογή “διαδρομή”. Σημειώστε ότι αυτή η επιλογή χρησιμοποιεί ένα κεφαλαίο “P”.

type -P date chmod adduser

Η επιλογή -p

Εάν χρησιμοποιείτε την επιλογή -p, ο τύπος θα ανταποκρίνεται μόνο εάν η εντολή είναι αρχείο σκληρού δίσκου. Σημειώστε ότι αυτή η επιλογή χρησιμοποιεί ένα πεζό “p”.

type -p mount
type -p ls
type -p -a ls

Ο τύπος δεν δίνει καμία απάντηση για το ls επειδή είναι ψευδώνυμο και όχι αρχείο δίσκου.

  Πώς να αποκτήσετε χειρονομίες Macbook Touchpad στο Linux

Αλλά αν συμπεριλάβουμε την επιλογή -a έτσι ώστε ο τύπος να αναζητά όλες τις παρουσίες της εντολής ls, παραθέτει το υποκείμενο αρχείο δίσκου που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο ls.

Περίληψη

Ήταν ωραίο και απλό, αλλά ταυτόχρονα διαφωτιστικό.

Έχουμε την τάση να θεωρούμε οτιδήποτε πληκτρολογούμε σε ένα παράθυρο τερματικού ως “εντολή” και το αφήνουμε σε αυτό. Αλλά στην πραγματικότητα, οι εντολές υλοποιούνται με διάφορους τρόπους στο σύστημα Linux. Και ο τύπος σάς επιτρέπει να μάθετε ποιο είναι.