Πώς να χρησιμοποιήσετε και να εγκαταστήσετε πακέτα Snap σε Linux

Στο Linux, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι εγκατάστασης λογισμικού. Υπάρχουν πακέτα Debian, πακέτα Redhat RPM, το αποθετήριο χρηστών του Arch Linux, το δέντρο Gentoo Portage, AppImages, αρχεία tar.gz με στατικά δυαδικά αρχεία και η λίστα συνεχίζεται. Ωστόσο, με όσους τρόπους εγκατάστασης λογισμικού στο Linux, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα: όταν αναπτύσσετε επαγγελματικό λογισμικό για Linux, είναι πολύ δύσκολο να το αποκτήσετε σε κάθε διανομή Linux. Οι άνθρωποι στο Ubuntu έχουν δεσμευτεί να λύσουν αυτό το ζήτημα. Η λύση τους ; Πακέτα Snap. Ακολουθεί μια ματιά στην ανάγκη για πακέτα Snap στο Linux και πώς να τα χρησιμοποιήσετε και να τα εγκαταστήσετε.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Γιατί αναπτύχθηκαν τα πακέτα Snap

Συχνά οι προγραμματιστές ανακαλύπτουν ότι συσκευάζουν τα προγράμματά τους σε πολλούς διαφορετικούς τύπους πακέτων και αποθαρρύνονται. Χρειάζεται χρόνος για τη δημιουργία όλων αυτών των αρχείων πακέτων, και ως αποτέλεσμα, πολλά προγράμματα δεν μπαίνουν στο Linux. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι του Ubuntu ανέπτυξαν πακέτα Snap. Ένα snap είναι κάτι που μπορεί να εγκατασταθεί από το snap store και μέσα στο “snap” βρίσκεται όλα όσα απαιτείται για την εκτέλεση του προγράμματος.

  Πώς να παίξετε τη σειρά παιχνιδιών Marathon της Bungie στο Linux

Αυτό σημαίνει ότι όλα όσα χρειάζεται η εφαρμογή (βιβλιοθήκες, δυαδικά αρχεία, αρχεία εικόνας, αρχεία ήχου και προγράμματα) είναι αυτοτελή και μπορούν να εκτελεστούν ανεξάρτητα από το σύστημα. Αυτό διασφαλίζει ότι ανεξάρτητα από το τι, το πρόγραμμα θα εκτελείται παρά το πόσο παλιό ή εσφαλμένο είναι το σύστημα υποδοχής. Αυτό καθιστά αποτελεσματικά δυνατή την εγκατάσταση snaps σε οποιαδήποτε διανομή Linux και το καθιστά ένα “καθολικό πρόγραμμα εγκατάστασης” που κάθε προγραμματιστής, μεγάλος ή μικρός, μπορεί να παραλάβει και ακόμη και να δημιουργήσει το δικό του snap store!

Εγκατάσταση του Snapd και έναρξη λειτουργίας του

Το Snapd είναι η τεχνολογία που βοηθά τα snaps να εκτελούνται σε Linux. Η εταιρεία πίσω από το snaps έχει συνεργαστεί με άλλους κατασκευαστές διανομής Linux, ώστε τα δημοφιλή και πιο χρησιμοποιούμενα Linux να μπορούν να εκτελούν και να εγκαθιστούν snaps με ευκολία. Δείτε πώς μπορείτε να το ενεργοποιήσετε

Σημείωση: Οι χρήστες του Ubuntu, καθώς και όσοι χρησιμοποιούν διανομή Linux που βασίζεται στο Ubuntu, δεν θα χρειαστεί να εγκαταστήσουν το Snapd.

Δοκιμή Debian/ασταθής

sudo apt install snapd

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install snapd
sudo systemctl enable --now snapd.socket

Arch Linux

sudo pacman -S snapd
sudo systemctl enable --now snapd.socket

OpenSUSE Leap 42.2

sudo zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/system:/snappy/openSUSE_Leap_42.2/ snappy
sudo zypper install snapd
sudo systemctl enable --now snapd.socket

OpenSUSE Tumbleweed

sudo zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/system:/snappy/openSUSE_Tumbleweed/ snappy
sudo zypper install snapd
sudo systemctl enable --now snapd.socket

Gentoo

sudo -s
nano -w /etc/portage/repos.conf/gentoo-snappy.conf

Επικολλήστε το εξής:

[gentoo-snappy]
 
# An unofficial overlay that supports the installation of the "Snappy" backbone.
# Maintainer: Clayton "kefnab" Dobbs ([email protected])
# Upstream Maintainer: Zygmunt "zyga" Krynicki ([email protected])
 
location = /usr/local/portage/gentoo-snappy
sync-type = git
sync-uri = https://github.com/zyga/gentoo-snappy.git
priority = 50
auto-sync = yes

Αποθηκεύστε το αρχείο διαμόρφωσης με ctrl + O.

emaint sync --repo gentoo-snappy


Πώς να χρησιμοποιήσετε τα Snaps

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα snaps φιλοξενούνται στο “snap store” που διαχειρίζεται το Ubuntu και η Canonical αντίστοιχα. Οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει ένα στιγμιότυπο δωρεάν. Για όσους θέλουν να δημοσιεύσουν τα δικά τους πακέτα snap στο κατάστημα, μεταβείτε στο Snapcraft.io. Αυτός ο ιστότοπος έχει όλες τις πληροφορίες (με πολλές λεπτομέρειες) που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

  Πώς να εγκαταστήσετε το AppImages στο Linux με τον εύκολο τρόπο

Για να αναζητήσετε λογισμικό στο κατάστημα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την εντολή find:

snap find programname

Για παράδειγμα:

snap find telegram

Αυτό εκτυπώνει μια λίστα με όλα τα πακέτα snap που μπορούν να εγκατασταθούν με τη λέξη-κλειδί “τηλεγράφημα” σε αυτήν. Κοιτάξτε αυτή τη λίστα και βρείτε ποιο πακέτο να εγκαταστήσετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή εγκατάστασης για να το πραγματοποιήσετε.

sudo snap install telegram-latest

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης του snap από το κατάστημα και θα εγκατασταθεί στο σύστημα και, στη συνέχεια, θα προσαρτηθεί το κοντέινερ snap έτσι ώστε ο χρήστης να έχει πρόσβαση στο λογισμικό που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Για να δείτε πού είναι τοποθετημένο το snap, εκτελέστε την εντολή lsblk. Αυτό συμβαίνει επειδή το λογισμικό είναι ένας προσαρτημένος τόμος και δεν διαφέρει για το σύστημα από οποιαδήποτε άλλη τοποθετημένη μονάδα σκληρού δίσκου ή συσκευή.

Καταργήστε οποιοδήποτε εγκατεστημένο πακέτο snap από το σύστημα με την εντολή αφαίρεσης.

  5 τρόποι για να επεξεργαστείτε ένα PDF σε Linux

Για παράδειγμα:

sudo snap remove telegram-latest

Ξεχάσατε το όνομα ενός στιγμιότυπου που θέλετε να αφαιρέσετε; Δοκιμάστε αυτό:

snap list

Η εντολή λίστα θα εκτυπώσει μια λίστα με όλα τα εγκατεστημένα snaps. Από εδώ, σημειώστε το όνομα του snap και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το από το σύστημα με την παραπάνω εντολή αφαίρεσης.

Σημείωση: Βρείτε άλλες εντολές που δεν αναφέρονται σε αυτό το σεμινάριο χρησιμοποιώντας το snap –help

Ενημέρωση Snaps

Όπως κάθε λογισμικό, τα snaps πρέπει να ενημερωθούν. Ο δαίμονας snap διαχειρίζεται κάθε snap container στο σύστημα. Ως αποτέλεσμα, τα πακέτα snap δεν θα ενημερώνονται με συμβατικά μέσα. Για να ενημερώσετε τα εγκατεστημένα πακέτα snap στο σύστημα, χρησιμοποιήστε την εντολή ανανέωσης. Η τελευταία κρίσιμη εντολή για τη χρήση snaps είναι η εντολή ανανέωσης.

sudo snap refresh

συμπέρασμα

Τα πακέτα Snap έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τους τρόπους εγκατάστασης και χρήσης λογισμικού στο Linux, διευκολύνοντας τη διανομή τους. Αντί οι προγραμματιστές λογισμικού να χρειάζεται να δημιουργήσουν πολλά διαφορετικά πακέτα, δυαδικά αρχεία και μεθόδους παράδοσης για να ολοκληρώσουν την ίδια εργασία, θα δημιουργήσουν απλώς ένα ενιαίο κοντέινερ snap. Αυτοπεριεχόμενο με βιβλιοθήκες, εκτελέσιμο κώδικα και άλλα σημαντικά αρχεία που οι χρήστες μπορούν εύκολα να εγκαταστήσουν με μία μόνο εντολή.

Τα Snaps δεν είναι τέλεια. Ορισμένοι νέοι χρήστες Linux θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη χρήση τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η εγκατάσταση εφαρμογών θα λειτουργεί μόνο με τη γραμμή εντολών. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι καθώς τα πακέτα snap γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, οι άνθρωποι στο Ubuntu θα εργαστούν σε μια ωραία διεπαφή χρήστη για την εγκατάσταση και χρήση snaps. Μέχρι τότε, η γραμμή εντολών θα πρέπει να κάνει.