Πώς να χρησιμοποιήσετε και να εγκαταστήσετε το FlatPak σε Linux

Φαίνεται ότι τα προγράμματα εγκατάστασης καθολικών εφαρμογών είναι το νέο πράγμα στον κόσμο του Linux. Έχετε τους προγραμματιστές πίσω από το Ubuntu να εργάζονται σε snaps, App Image (γνωστό και ως το πιο κοντινό σε αρχεία .exe στο Linux), Deis, ZeroInstall και φυσικά, το νέο πράγμα για το οποίο μιλούν όλοι: Flatpak. Για πάρα πολύ καιρό η κοινότητα ανοιχτού κώδικα και το Linux στο σύνολό της χρειαζόταν έναν ενιαίο τρόπο για την παράδοση λογισμικού σε πολλές διαφορετικές διανομές Linux. Το 2017, υπάρχουν πολλά διαφορετικά έργα λογισμικού που ανταγωνίζονται για το προσκήνιο. Το Flatpak δεν διαφέρει. Είναι ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε από το Free Desktop Project που υπόσχεται να κάνει εξαιρετικά εύκολη την παράδοση οποιουδήποτε τύπου λογισμικού, απρόσκοπτα και εύκολα σε κάθε τύπο διανομής Linux στην αγορά.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς να κάνετε αυτή τη συναρπαστική νέα τεχνολογία να λειτουργεί στην αγαπημένη σας διανομή Linux.

Εγκατάσταση FlatPak

Οι προγραμματιστές του Flatpak έχουν εργαστεί σκληρά με τους συντηρητές διανομής Linux για να το κάνουν έτσι ώστε η εκτέλεση όλων να είναι εύκολη. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού, βρείτε την ενότητα με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε και πληκτρολογήστε τις εντολές για να το εγκαταστήσετε!

  Πώς να εγκαταστήσετε το JetBrains Rider στο Linux

Arch Linux

sudo pacman -S flatpak

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install flatpak

OpenSUSE

sudo zypper install flatpak

Μαγεία

sudo urpmi flatpak

ή (εάν χρησιμοποιείτε DNF)

sudo dnf install flatpak

Ubuntu

Ubuntu 16.04 LTS

sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak
sudo apt update sudo apt install flatpak

Ubuntu 17.04+

sudo apt install flatpak

Δοκιμή Debian/Ασταθής

sudo apt-get install flatpak

Gentoo

Πρώτα, αποκτήστε ένα κέλυφος ρίζας: sudo -s ή su

Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα νέο αρχείο διαμόρφωσης: nano -w /etc/portage/repos.conf/flatpak-overlay.conf

Επικολλήστε τον παρακάτω κώδικα μέσα στο αρχείο:

[flatpak-overlay]
priority = 50
location = /usr/local/portage/flatpak-overlay
sync-type = git
sync-uri = git://github.com/fosero/flatpak-overlay.git

αυτόματος συγχρονισμός = Ναι

Αποθηκεύστε το αρχείο διαμόρφωσης με το συνδυασμό πληκτρολογίου Ctrl + O.

Τέλος, εκτελέστε έναν συγχρονισμό για να εγκαταστήσετε το Flatpak.

emerge --sync

Χρήση Flatpak

Το Flatpak είναι πολύ αποκεντρωμένη τεχνολογία. Σε αντίθεση με άλλες λύσεις «καθολικής εφαρμογής», όπως τα snaps, δεν υπάρχει ενιαίο κατάστημα λογισμικού. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά. Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τα δικά τους κοντέινερ και να τα ανεβάζουν στους επίσημους διακομιστές, αλλά είναι επίσης δυνατό για τους χρήστες να φιλοξενούν τα δικά τους και να αγνοούν εντελώς τον επίσημο τρόπο.

Είστε προγραμματιστής; Δείτε τις επίσημες πληροφορίες για μάθετε πώς να φτιάξετε ένα Flatpak.

Εγκατάσταση ενός Flatpak από ένα αποθετήριο

Για να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή Flatpak στον υπολογιστή σας Linux, ανοίξτε ένα τερματικό. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε αυτήν την εντολή για να αποκτήσετε πρόσβαση root: sudo -s

  Πώς να επεξεργαστείτε απομακρυσμένα έγγραφα του Libre Office σε Linux

Σε αυτό το παράδειγμα, θα εγκαταστήσουμε το Spotify μέσω της γραμμής εντολών. Ξεκινήστε λέγοντας στην υπηρεσία Flatpak να αποκτήσει την απομακρυσμένη εφαρμογή.

flatpak install --from https://s3.amazonaws.com/alexlarsson/spotify-repo/spotify.flatpakref

Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το Spotify με την εντολή εκτέλεσης.

flatpak run com.spotify.Client

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ελέγξτε το μενού της εφαρμογής σας. Θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο Spotify.

Εγκατάσταση ενός Flatpak από ένα αρχείο

Ευτυχώς, η γραμμή εντολών δεν είναι ο μόνος τρόπος εγκατάστασης μιας εφαρμογής Flatpak. Είναι επίσης δυνατό να κατεβάσετε ένα αρχείο .flatpakref και να το εγκαταστήσετε χωρίς να εισαγάγετε ούτε μία εντολή.

Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό gnome είναι εγκατεστημένο στο σύστημα (αν και πιθανότατα είναι ήδη). Στη συνέχεια, πραγματοποιήστε λήψη ενός αρχείου .flatpakref μέσω του σελίδα εφαρμογής. Σε αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε το Skype.

Όταν γίνει λήψη του αρχείου στον υπολογιστή σας, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων και μεταβείτε στη θέση της εφαρμογής που κατεβάσατε. Κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε «Άνοιγμα με εγκατάσταση λογισμικού». Αυτό θα ξεκινήσει το κατάστημα λογισμικού Gnome και θα εμφανιστεί μια σελίδα που εμφανίζει λεπτομερείς πληροφορίες για την εφαρμογή που θα εγκατασταθεί.

Κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασής σας και περιμένετε. Θα εμφανιστεί μια ειδοποίηση όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Αυτό είναι! Ελέγξτε το μενού της εφαρμογής για το πρόσφατα εγκατεστημένο πρόγραμμα.

Ενημέρωση Flatpaks

Η ενημέρωση, όπως και η εγκατάσταση είναι δυνατή με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι με το τερματικό. Ξεκινήστε αναφέροντας όλα τα εγκατεστημένα Flatpaks στο σύστημα με την εντολή λίστας.

flatpak list

Στη συνέχεια, επιλέξτε μια εφαρμογή Flatpak από τη λίστα και προσθέστε την στο τέλος: ενημέρωση flatpak

  Πώς να παίξετε το Subnautica στο Linux

Κάνοντας αυτό θα ενημερώσετε τη μεμονωμένη εφαρμογή. Εναλλακτικά, απλώς πληκτρολογήστε flatpak update για να ενημερώσετε όλες τις εφαρμογές του συστήματος.

Δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το τερματικό; Απλώς χρησιμοποιήστε το λογισμικό Gnome κανονικά. Όταν υπάρξει ενημέρωση Flatpak, θα σας πει! Εγκαταστήστε το κανονικά, μαζί με τακτικές ενημερώσεις λογισμικού.

Απεγκατάσταση Flatpaks

Απεγκαταστήστε μια εφαρμογή χρησιμοποιώντας πρώτα την εντολή λίστας για να βρείτε το όνομα της εφαρμογής που θέλετε να απεγκαταστήσετε. Στη συνέχεια, αντιγράψτε το όνομα και πληκτρολογήστε:

sudo flatpak uninstall appnamehere

Εναλλακτικά, ανοίξτε το λογισμικό Gnome, αναζητήστε την εφαρμογή και κάντε κλικ στην “απεγκατάσταση”.

συμπέρασμα

Η διανομή λογισμικού ήταν πάντα ένα από τα πιο αδύναμα σημεία του Linux: οι προγραμματιστές δεν επιθυμούν να συσκευάσουν το πρόγραμμά τους σε 100 διαφορετικές μορφές. Επιπλέον, οι χρήστες θέλουν έναν καλύτερο τρόπο εγκατάστασης λογισμικού αντί να βασίζονται στο τερματικό. Το Flatpack είναι μια άλλη προσπάθεια να διορθωθεί αυτό. Ολοκληρώνει αυτό το τεράστιο έργο λαμβάνοντας προγράμματα και εικονικοποιώντας τα μέσα σε κοντέινερ, επιτρέποντάς τους να εκτελούνται σε οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή. Η ανάπτυξη αυτού του λογισμικού επιταχύνεται, με τα Flatpaks να βοηθούν στην παράδοση δημοφιλών λογισμικού όπως: Spotify, Blender, Mozilla Firefox, ακόμη και Microsoft Skype. Η υποστήριξη για αυτό το εργαλείο είναι τεράστια και η υιοθέτηση γίνεται όλο και καλύτερη.

Τα Flatpaks έχουν πολλές δυνατότητες, αλλά επισκιάζονται από άλλους παίκτες στο παιχνίδι «καθολικής εγκατάστασης Linux». Ως αποτέλεσμα, είναι γνωστοί μόνο από τους geek του Linux. Ελπίζω ότι αυτό το σεμινάριο θα δώσει λίγο φως στο Flatpak, έτσι ώστε όλοι οι τύποι χρηστών Linux να μπορούν να αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν!