Πώς να φτιάξετε μια μονάδα USB των Windows σε Linux με το WoeUSB

Η δημιουργία ενός δίσκου USB των Windows είναι εύκολη — στα Windows. Αυτό συμβαίνει επειδή ως χρήστης των Windows, περιβάλλεστε από μια πληθώρα εξαιρετικών εργαλείων απεικόνισης USB. Ως αποτέλεσμα, η λήψη ενός αντιγράφου των Windows σε USB για εγκατάσταση μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν είναι τόσο εύκολο να φτιάξετε μια μονάδα USB των Windows σε Linux. Όλα τα παραδοσιακά εργαλεία απεικόνισης USB στην πλατφόρμα (ακόμα και τα καλά όπως το Etcher) δεν μπορούν να κάνουν ένα καλό Windows USB. Αυτό αφήνει άτυχους χρήστες που χρησιμοποιούν Windows και Linux.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα bootable Windows USB stick σε Linux. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε δύο μεθόδους. Το πρώτο είναι χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται WoeUSB. Το δεύτερο είναι ένα απλό κόλπο που λειτουργεί μόνο με Windows 10. Ας ξεκινήσουμε!

Εγκατάσταση

Η διαδικασία εγκατάστασης διαφέρει σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Ορισμένα έχουν διαθέσιμα πακέτα για WoeUSB και άλλα όχι.

Ubuntu

Για όσους βρίσκονται στο Ubuntu, υπάρχει διαθέσιμο πακέτο για το WoeUSB. Αυτό το πακέτο βρίσκεται στον ιστότοπο pkgs.org. Το κεφάλι πάνω εδώκαι επιλέξτε την έκδοση του Ubuntu. Με το πακέτο του Debian κατεβασμένο, εγκαταστήστε το κάνοντας διπλό κλικ στο αρχείο στο φάκελο λήψεων. Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα τερματικό για να το εγκαταστήσετε με αυτόν τον τρόπο:

cd ~/Downloads

sudo dpkg -i *.deb

Διορθώστε τυχόν εξαρτήσεις που λείπουν με:

sudo apt install -f

OpenSUSE

Όπως πάντα, υπάρχει μια έκδοση του WoeUSB στην αναζήτηση πακέτων SUSE. Εγκαταστήστε το με τη μέθοδο “ένα κλικ”. αυτή η σελίδα.

  Βρείτε γιατί ένα παράθυρο γραμμής εντολών ανοίγει επανειλημμένα στα Windows

Debian

Οι χρήστες του Debian που θέλουν να εγκαταστήσουν αυτό το εργαλείο είναι τυχεροί. Η υπηρεσία κατασκευής SUSE διαθέτει πακέτα διαθέσιμα τόσο για το Debian 8 όσο και για το 9. Μεταβείτε στο σελίδα λήψης, και επιλέξτε το κουμπί “εμφάνιση ασταθών πακέτων” είτε στο Debian 8 είτε στο 9. Μετά από αυτό, εγκαταστήστε το πακέτο:

cd ~/Downloads

sudo dpkg -i *.deb

Διορθώστε τυχόν εξαρτήσεις που λείπουν με αυτήν την εντολή:

sudo apt-get install -f

Κατασκευή WoeUSB

Εκτός από το Ubuntu, το Debian και το SUSE, η εύρεση ενός δυαδικού για το WoeUSB είναι αρκετά δύσκολη. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να μεταγλωττίσετε το πρόγραμμα από την πηγή πριν το χρησιμοποιήσετε. Ο πηγαίος κώδικας βρίσκεται στο Github. Ωστόσο, για να μπορέσετε να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα, πρέπει να εγκαταστήσετε ορισμένα πράγματα.

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install wxGTK3-devel git

Arch Linux

sudo pacman -S wxgtk-common wxgtk2 wxgtk3 lib32-wxgtk lib32-wxgtk git

Γενικός

Η δημιουργία του WoeUSB από την πηγή γίνεται εύκολα. Τούτου λεχθέντος, οι εξαρτήσεις πρέπει να ικανοποιηθούν. Καθώς κάθε διανομή Linux είναι διαφορετική όσον αφορά τα ονόματα πακέτων, δεν μπορούμε να αναφέρουμε κάθε μεμονωμένο εξαρτημένο όνομα πακέτου.

  Τι σημαίνει το WDYM;

Τούτου λεχθέντος, εάν θέλετε να δημιουργήσετε, να ξέρετε το εξής: αυτό το λογισμικό βασίζεται στο wxgtk3 για τη μεταγλώττιση. Ακόμα και τότε, μπορεί να μην μεταγλωττιστεί. Όταν αυτό αποτύχει, απλώς εγκαταστήστε οτιδήποτε σχετίζεται με το wxgtk και θα πρέπει να χτιστεί.

Σύνταξη

Με όλες τις εξαρτήσεις ικανοποιημένες, η οικοδόμηση είναι δυνατή. Για να ξεκινήσετε, πάρτε τον πηγαίο κώδικα

git clone https://github.com/slacka/WoeUSB.git

cd woeUSB

Ρυθμίστε τον πηγαίο κώδικα. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η διαμόρφωση θα σαρώσει το λειτουργικό σας σύστημα και θα ενεργοποιήσει συγκεκριμένες σημαίες μεταγλώττισης.

./configure

Η διαμόρφωση ολοκληρώθηκε. Τώρα, μεταγλωττίστε το δυαδικό με την εντολή make.

make

Τέλος, εγκαταστήστε το εργαλείο:

sudo make install

Χρήση WoeUSB

Με εγκατεστημένο το WoeUSB, είναι δυνατή η εκκίνηση του εργαλείου. Υπάρχει τόσο ένα γραφικό όσο και ένα εργαλείο που βασίζεται σε τερματικό. Σε αυτόν τον οδηγό, θα καλύψουμε το γραφικό εργαλείο (αλλά και το τερματικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί).

Ξεκινήστε να το χρησιμοποιείτε βγάζοντας μια μονάδα flash USB. Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα αρχεία ISO των Windows έχουν μέγεθος τουλάχιστον 4 GiB. Συνδέστε τη μονάδα στον υπολογιστή σας Linux και εκκινήστε το woeUSB.

Μέσα στο εργαλείο, ορίστε την επιλογή δημιουργίας δίσκου εγκατάστασης USB με ISO. Επιλέξτε την επιλογή δημιουργίας του από DVD εάν χρησιμοποιείτε το αντίγραφο DVD των Windows.

Αφού δώσετε στο εργαλείο woeUSB μια έκδοση των παραθύρων για χρήση, επιλέξτε τη μονάδα flash στην περιοχή «Συσκευή προορισμού» και μετά κάντε κλικ στο κουμπί «εγκατάσταση».

  Πώς να μειώσετε το μέγεθος αρχείου μιας παρουσίασης PowerPoint

Δημιουργία δίσκου Windows Live χωρίς WoeUSB

Για ορισμένες εκδόσεις των Windows, απαιτείται ένα εργαλείο δημιουργίας USB. Αυτό δεν ισχύει για τα Windows 10 και πιθανώς τα Windows 8.1. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόσφατα, η Microsoft άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας των δίσκων εγκατάστασης με USB.

Εάν χρειάζεστε έναν δίσκο USB των Windows και δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το woeUSB, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες.

Αρχικά, διαμορφώστε τη μονάδα flash σε Fat32. Κάντε το ανοίγοντας ένα τερματικό και ανακαλύπτοντας ποια είναι η ετικέτα της μονάδας δίσκου. Σε αυτό το παράδειγμα, είναι /dev/sdc1. Η μονάδα δίσκου σας μπορεί να έχει διαφορετική ετικέτα.

Διαμορφώστε τη μονάδα flash σε Fat32 με: sudo mkfs.msdos -F 32 /dev/sdc1.

Αφού μορφοποιηθεί, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων και κάντε δεξί κλικ στο αρχείο ISO των Windows 10. Επιλέξτε “Άνοιγμα με το Archive Manager”. Μέσα στο Archive manager, κάντε κλικ στο κουμπί “Extract” και εξαγάγετε τα περιεχόμενα του αρχείου ISO απευθείας στη μονάδα flash USB.

Όταν το ISO εξαχθεί πλήρως στη μονάδα USB, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να εκκινήσει τα Windows 10 όταν συνδέετε τη μονάδα USB σε υπολογιστή.

συμπέρασμα

Καθώς τα οπτικά μέσα πεθαίνουν αργά, η εγκατάσταση μέσω USB είναι η μόνη επιλογή. Γι’ αυτό είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η Microsoft εργάζεται τόσο σκληρά για να δυσκολέψει τη δημιουργία ζωντανών δίσκων σε άλλα λειτουργικά συστήματα. Ας ελπίσουμε ότι όσο περνά ο καιρός, τα εργαλεία απεικόνισης USB θα προσθέτουν υποστήριξη για τα Windows. Μέχρι τότε, το WoeUSB καλύπτει όλους.