Πώς να φιλτράρετε το μπλε φως στο Linux με το Redshift

Εάν τα μάτια σας πονάνε αργά το βράδυ ενώ χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, είναι πιθανό να έχετε εκτεθεί σε υπερβολικό μπλε φως. Τι είναι το μπλε φως; Είναι ένας τύπος φωτός που προέρχεται κυρίως από ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτός ο τύπος φωτός είναι κακός για τον ύπνο σας επειδή μιμείται το φυσικό φως που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, καταπόνηση των ματιών και γενικά είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν «φίλτρα μπλε φωτός». Πρόκειται για επικαλύψεις που μπορούν να αλλάξουν τη θερμοκρασία χρώματος της οθόνης από μπλε, σε κάτι πιο κατάλληλο με βάση την ώρα της ημέρας και την τοποθεσία. Μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές φίλτρων στο Linux είναι το Redshift. Είναι μια διεπαφή γραμμής εντολών που σας επιτρέπει να φιλτράρετε το μπλε φως στο Linux.

Redshift

Το Redshift είναι μια επικάλυψη φίλτρου χρώματος για την επιφάνεια εργασίας Linux που αφαιρεί το μπλε φως. Το πρόγραμμα ρωτά τον χρήστη πού μένει. Με αυτές τις πληροφορίες, το Redshift καταλαβαίνει πόσο φωτεινό είναι έξω και αλλάζει ανάλογα το χρώμα της οθόνης. Με αυτόν τον τρόπο, το χρώμα της οθόνης σας αλλάζει σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντί να μένεις στην ίδια απόχρωση του μπλε.

Όπως τα περισσότερα φίλτρα μπλε φωτός, δεν ενεργοποιείται μέχρι να τελειώσει η μέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το μπλε φως είναι εντάξει για να το κοιτάξετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας που γίνεται πρόβλημα. Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν επίμονα σε οθόνες με τέτοιο φως για πολύ, το σώμα τους νομίζει ότι κοιτάζει το φυσικό, μπλε φως του ήλιου και αυτό τους κρατά ξύπνιους.

  Πώς να ρυθμίσετε το X2Go σε Linux

Εγκατάσταση

Το Redshift είναι μια εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα στο δημοφιλές φίλτρο μπλε φωτός κλειστού κώδικα Flux. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν κάθε διανομή Linux υποστηρίζει αυτό το πρόγραμμα (και μερικοί παίρνουν ακόμη και την τεχνολογία του και την ενσωματώνουν στα δικά τους περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας). Αν θέλετε να αποκτήσετε αυτό το εργαλείο για το λειτουργικό σας σύστημα που βασίζεται σε Linux, δείτε πώς να το κάνετε να λειτουργεί.

Γραμμή εντολών

Λάβετε υπόψη ότι όταν εγκαθιστάτε το Redshift, εγκαθιστάτε μόνο το εργαλείο γραμμής εντολών. Εάν θέλετε κάτι πιο φιλικό προς το χρήστη, παραλείψτε την εγκατάσταση της έκδοσης της γραμμής εντολών και συνεχίστε να διαβάζετε.

Ubuntu

sudo apt install redshift

Debian

sudo apt-get install redshift

Arch Linux

sudo pacman -S redshift

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install redshift

OpenSUSE

sudo zypper install redshift

Αλλα

Για να εγκαταστήσετε το Redshift στη διανομή σας, απλώς αναζητήστε το πακέτο “Redshift” στη διαχείριση πακέτων ή στην εφαρμογή καταστήματος λογισμικού και εγκαταστήστε το. Θα πρέπει να είναι πολύ εύκολο να βρεθεί!

Χρήση

Πηγαίνω βρείτε το γεωγραφικό πλάτος και το γεωγραφικό σας μήκος. Είναι σημαντικό για το Redshift να κατανοήσει την τοποθεσία σας, προκειμένου να συντονίσει την οθόνη σας ανάλογα.

Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή. Φροντίστε να συνδέσετε τις πληροφορίες LAT και LONG.

redshift -l LAT:LON

Redshift-GTK

Η έκδοση γραμμής εντολών του Redshift κάνει τη δουλειά, αλλά δεν είναι τόσο εύκολη ή φιλική προς το χρήστη. Γι’ αυτό, αν ψάχνετε για έναν γρήγορο τρόπο για να φιλτράρετε το μπλε φως στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας Linux, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το Redshift-GTK.

  Πώς να αποκτήσετε το μέγεθος ενός αρχείου ή καταλόγου στο Linux

Είναι ένα εργαλείο GUI που τυλίγεται γύρω από την έκδοση γραμμής εντολών του Redshift. Προσθέτει λειτουργίες όπως η αυτόματη ανίχνευση τοποθεσίας και η αναστολή για γρήγορη απενεργοποίηση του Redshift ανά πάσα στιγμή. Το Redshift-GTK κάνει επίσης πολύ πιο εύκολο για τους χρήστες να ρυθμίσουν και να ξεχάσουν. Επιπλέον, οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα να επιλέξει το κουμπί «αυτόματη εκκίνηση» και θα ενεργοποιηθεί όταν εκκινηθεί ο υπολογιστής σας, κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο από τη φόρτωση ενός τερματικού.

Όπως η έκδοση γραμμής εντολών του Redshit, η εφαρμογή GTK αποστέλλεται στις περισσότερες διανομές Linux. Δείτε πώς να το εγκαταστήσετε.

Ubuntu

sudo apt install redshift-gtk

Debian

sudo apt-get install redshift-gtk

Arch Linux

Δυστυχώς, το Arch Linux φέρει μόνο την έκδοση γραμμής εντολών του Redshift στα επίσημα αποθετήρια λογισμικού του. Ως αποτέλεσμα, όποιος θέλει να εγκαταστήσει αυτήν την εφαρμογή στον υπολογιστή του που βασίζεται στο Arch θα χρειαστεί να μεταγλωττίσει το Redshift-GTK από την αρχή. Ευτυχώς, κάποιος έχει αυτοματοποιήσει αυτή τη διαδικασία, ανεβάζοντάς την στο AUR.

Για να εγκαταστήσετε αυτό το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας, κατευθύνετε τον αγαπημένο σας βοηθό AUR αυτό το πακέτο και εγκαταστήστε το (ή μεταγλωττίστε το πακέτο με το χέρι).

Μαλακό καπέλλο

Το Redshift-GTK δεν βρίσκεται στα κύρια αποθετήρια του Fedora. Ωστόσο, μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί εδώ. Κατεβάστε το RPM για την έκδοση του Fedora και εγκαταστήστε το.

  Πώς να εγκαταστήσετε το GitCola σε Linux

OpenSUSE

Το Redshift-GTK είναι άμεσα διαθέσιμο για χρήστες OpenSUSE μέσω του υπηρεσία κατασκευής. Κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης με 1 κλικ για να λειτουργήσει στο SUSE Leap και στο Tumbleweed.

Αλλα

Δεν μπορείτε να βρείτε το Redshift-GTK για το λειτουργικό σας σύστημα που βασίζεται σε Linux; Μεταβείτε στον ιστότοπο του προγραμματιστή, κατεβάστε τον πηγαίο κώδικα και να το συντάξετε. Οι πιθανότητες είναι ότι θα κατασκευαστεί και σύντομα θα το εκτελείτε στον υπολογιστή σας.

Χρήση

Η χρήση του Redshift-GTK είναι πολύ πιο εύκολη από την έκδοση της γραμμής εντολών. Για να ρυθμίσετε το φίλτρο μπλε φωτός, απλώς ανοίξτε την εφαρμογή. Από εδώ, το Redshift-GTK θα καθορίσει την τοποθεσία σας και θα ορίσει αυτόματα το χρώμα της οθόνης σας ανάλογα. Καθώς εκτελείται το εργαλείο, θα παρατηρήσετε μια κόκκινη λάμπα στο δίσκο του συστήματός σας.

Για να βεβαιωθείτε ότι αυτή η εφαρμογή εκτελείται συνεχώς, κάντε κλικ στο εικονίδιο στο δίσκο συστήματος. Επιλέξτε «αυτόματη εκκίνηση». Η ενεργοποίηση αυτής της επιλογής σημαίνει ότι το Redshift-GTK θα ενεργοποιηθεί αυτόματα, όταν συνδέεστε στον υπολογιστή σας.

Για να αναστείλετε το φίλτρο μπλε φωτός ανά πάσα στιγμή, κάντε κλικ στο εικονίδιο του δίσκου συστήματος και επιλέξτε “αναστολή”.

συμπέρασμα

Το μπλε φως είναι μια απειλή. Εάν είστε πολύ κοντά του, θα είναι πιο πιθανό να μείνετε αϋπνοί. Το 2017, πολλοί κατασκευαστές λειτουργικών συστημάτων συνειδητοποιούν το πρόβλημα που προκαλεί αυτός ο τύπος φωτός και ως αποτέλεσμα έχουν ενσωματώσει φίλτρα στα προϊόντα τους, για παράδειγμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το νυχτερινό φως στα Windows 10. Με το Linux, δεν υπάρχει επαγγελματική, εύκολη λύση σε όλα. Αντίθετα, οι χρήστες πρέπει να εγκαταστήσουν το Redshift.