Πώς να φιλοξενήσετε το δικό σας σύστημα RSS σε Linux με Tiny Tiny RSS

Αν και πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι νεκρό, το RSS εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πράγμα. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται στο πρωτόκολλο RSS για την παράδοση ειδήσεων, ενημερώσεων σε ιστότοπους, ακόμη και στοιχείων πολυμέσων, όπως βίντεο και podcast. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρακολουθείτε τις συνδρομές RSS: από πελάτες επιτραπέζιου υπολογιστή, έως συνδρομές μέσω email και εφαρμογές για κινητά που συγκεντρώνουν τις συνδρομές σε μια εμπειρία που μοιάζει με εφημερίδα. Αυτές οι λύσεις είναι καλές, αλλά έχουν ένα μειονέκτημα: οι υπηρεσίες παράδοσης RSS τρίτων μπορούν να εξαφανιστούν όπως έκανε το Google Reader. Έτσι, εάν είστε λάτρης των RSS και χρήστης Linux, είναι απλώς καλύτερο να φιλοξενήσετε το δικό σας σύστημα RSS στο Linux. Γι’ αυτό, σε αυτό το σεμινάριο, θα δούμε πώς να ρυθμίσετε τον δικό σας διακομιστή Tiny Tiny RSS: ένα κεντρικό μέρος για να φιλοξενήσετε τις συνδρομές σας.

Ρύθμιση διακομιστή HTTPS

Το Tiny Tiny RSS είναι μια εφαρμογή PHP. Για το λόγο αυτό, το λογισμικό δεν θα τρέχει χωρίς διακομιστή με PHP, Apache, κ.λπ. Για αυτόν τον λόγο, θα εξετάσουμε εν συντομία πώς μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε και να εκτελέσετε τον δικό σας διακομιστή LAMP. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για τη ρύθμιση ενός διακομιστή LAMP (Linux, Apache, MySQL και PHP/Python/Perl).

Πολλά λειτουργικά συστήματα διακομιστή έχουν την επιλογή (κατά την εγκατάσταση) να αναπτύξουν γρήγορα κάτι τέτοιο. Τούτου λεχθέντος, σε αυτό το σεμινάριο, θα ολοκληρώσουμε αυτήν την εργασία με τον διακομιστή Ubuntu. Αυτό συμβαίνει επειδή η χρήση της διανομής διακομιστή Ubuntu έχει πολλά πλεονεκτήματα για χρήστες που δεν γνωρίζουν πολλά σχετικά με τη συντήρηση των λειτουργικών συστημάτων διακομιστή στο Linux. Επιπλέον, διαθέτει υποστήριξη πακέτου snap, το οποίο μπορεί να κάνει την ανάπτυξη ορισμένων εργαλείων πολύ εύκολη.

Η εγκατάσταση του διακομιστή Ubuntu ξεκινά μεταβαίνοντας στη σελίδα λήψης στο Ubuntu.com/server. Στη σελίδα λήψης, υπάρχουν δύο ξεχωριστές εκδόσεις για να διαλέξετε: Μακροπρόθεσμη υποστήριξη και την πιο πρόσφατη έκδοση.

  Γιατί το σύστημα του Linux είναι ακόμα διχαστικό μετά από όλα αυτά τα χρόνια

Επιλέξτε την έκδοση LTS εάν δεν έχετε σχέδια να κάνετε αναβάθμιση σε 6 μήνες και δεν θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι τέτοιο. Επιλέξτε την πιο πρόσφατη έκδοση εάν σας αρέσει το πιο πρόσφατο λογισμικό και μην σας πειράζει η διαδικασία αναβάθμισης.

Μετά τη λήψη, βγάλτε μια μονάδα flash USB (μεγέθους τουλάχιστον 2 GiB) και αποκτήστε τη Εργαλείο Etcher USB. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη σελίδα για να αναβοσβήσετε το αρχείο ISO του διακομιστή στη μονάδα δίσκου. Μόλις αναβοσβήσει, συνδέστε το στον οικιακό σας διακομιστή (ή στον υπολογιστή που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ως διακομιστή). Φορτώστε το BIOS του μηχανήματος και ρυθμίστε το να εκκινεί από USB.

Όταν φορτωθεί, θα μεταφερθείτε στην εγκατάσταση του διακομιστή Ubuntu. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζει το Ubuntu. Θα εξηγήσει λεπτομερώς τι πρέπει να κάνετε: από την κατάτμηση, τη ρύθμιση χρήστη κ.λπ.

Σε ένα ορισμένο σημείο κατά την εγκατάσταση του διακομιστή Ubuntu, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει πακέτα για εγκατάσταση. Χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους για πλοήγηση και το πλήκτρο διαστήματος για επιλογή, επιλέξτε τα πλαίσια δίπλα από: Διακομιστής LAMP και διακομιστής OpenSSH. Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο enter για να τα εγκαταστήσετε στο σύστημα.

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, επανεκκινήστε το μηχάνημα.

Εγκατάσταση TT-RSS

Η λήψη του Tiny Tiny RSS είναι πολύ εύκολη, δεδομένου ότι ο κώδικας είναι δωρεάν διαθέσιμος για λήψη στο Github. Για να λειτουργήσει σε διακομιστή Ubuntu, το πρώτο βήμα είναι να εγκαταστήσετε το πακέτο Git. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς χωρίς αυτό, η λήψη κώδικα από το Github και άλλες πηγές git είναι αδύνατη. Εγκαταστήστε το εισάγοντας αυτήν την εντολή στη γραμμή εντολών του κελύφους:

sudo apt install git


Με εγκατεστημένο το git, εισαγάγετε τον κατάλογο web στον διακομιστή σας.

cd /var/www/html/

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το git για να κατεβάσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του TT-RSS:

git clone https://tt-rss.org/git/tt-rss.git tt-rss


Όταν το TT-RSS βρίσκεται στο φάκελο html, είναι εγκατεστημένο στο σύστημα. Αποκτήστε πρόσβαση σε αυτό ανοίγοντας τη διεύθυνση URL του διακομιστή. Αυτό είναι το κομμάτι που γίνεται δύσκολο. Καθώς πρόκειται για διακομιστή ιστού, το TT-RSS είναι εύκολα προσβάσιμο από το Διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι δρομολογητές προωθούν ήδη τη θύρα 80 στο Διαδίκτυο (αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρετε τη θύρα 80 στο Διαδίκτυο ούτως ή άλλως).

  Πώς να εγκαταστήσετε το Lightworks σε Linux

Η προώθηση του TT-RSS στο Διαδίκτυο σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις ροές RSS σας από οπουδήποτε. Εναλλακτικά, το Tiny Tiny RSS είναι προσβάσιμο απευθείας στο LAN σας.

Ρύθμιση TT-RSS

Το Tiny Tiny RSS βρίσκεται στον διακομιστή ιστού. Ωστόσο, η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Το λογισμικό δεν θα λειτουργήσει χωρίς διαμόρφωση. Για να ξεκινήσετε, μεταβείτε στο Google και πληκτρολογήστε “What is my IP”. Στη συνέχεια, εισαγάγετε τη διεύθυνση IP σας στη γραμμή διευθύνσεων ενός προγράμματος περιήγησης.

Για παράδειγμα: https://ip.add.r.ess /tt-rss/. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε την τοπική διεύθυνση IP (βρίσκεται με το ifconfig στο τερματικό) και μεταβείτε στη διεύθυνση: https://local.ip.address/tt-rss/

Δημιουργία της βάσης δεδομένων MySQL

Το Tiny Tiny RSS χρειάζεται μια βάση δεδομένων SQL για να λειτουργήσει. Ας δημιουργήσουμε ένα. Στο κέλυφος του διακομιστή Ubuntu, πληκτρολογήστε:

mysql -u root -p

Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης root SQL που ορίσατε κατά την εγκατάσταση.

Στη γραμμή εντολών SQL, δημιουργήστε τη βάση δεδομένων χρησιμοποιώντας την εντολή MySQL.

CREATE DATABASE TtRss;

Τώρα που το TT-RSS διαθέτει μια βάση δεδομένων για να εργαστείτε, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα όνομα χρήστη. Εισαγω:

CREATE USER 'ttrss'@'localhost' IDENTIFIED BY 'password';

Σημείωση: αλλάξτε τον “κωδικό πρόσβασης” με τον κωδικό πρόσβασης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τον χρήστη της βάσης δεδομένων trss.

Τέλος, ξεπλύνετε όλα τα προνόμια SQL με την εντολή flush.

FLUSH PRIVILEGES;

QUIT

Τελική διαμόρφωση TT-RSS

Στη σελίδα εγκατάστασης στο πρόγραμμα περιήγησης, συμπληρώστε όλες τις πληροφορίες. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού για να επιλέξετε “MySQL”. Στη συνέχεια, στο “username” εισάγετε το όνομα χρήστη trss που δημιουργήθηκε νωρίτερα, ακολουθούμενο από τον κωδικό πρόσβασης που του δώσατε στο πεδίο κωδικού πρόσβασης.

  Πώς να δημιουργήσετε θέμα Hyper Terminal στο Linux

Κάτω από το πεδίο της βάσης δεδομένων, πληκτρολογήστε TtRss και στην περιοχή “port” πληκτρολογήστε 3306. Για να το ολοκληρώσετε, κάντε κλικ στο “test configuration”. Εάν όλα είναι ελεγμένα, κάντε κλικ στην επιλογή “αρχικοποίηση βάσης δεδομένων”.

Στην επόμενη σελίδα, το Tiny Tiny RSS θα δημιουργήσει ένα αρχείο διαμόρφωσης. Ανοίξτε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου στον υπολογιστή που επισκέπτεστε τη διεύθυνση IP του διακομιστή, αντιγράψτε τη διαμόρφωση και επικολλήστε την στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Αποθηκεύστε το αρχείο ως config.php.

Το αρχείο διαμόρφωσης είναι ασφαλές στον υπολογιστή σας, αλλά δεν είναι εκεί που πρέπει να είναι. Μεταβείτε στον ιστότοπο κοινής χρήσης αρχείων της γραμμής εντολών μεταβίβαση.σ. Κάντε κλικ στο κουμπί “κάντε κλικ εδώ για περιήγηση”, βρείτε το αρχείο config.php στον υπολογιστή σας και ανεβάστε το.

Το Transfer.sh θα παράγει μια διεύθυνση url για λήψη από. Έχοντας αυτό υπόψη, επιστρέψτε στο κέλυφος του διακομιστή Ubuntu και πληκτρολογήστε τις ακόλουθες εντολές για να λάβετε το αρχείο config.php:

sudo -s

cd /var/www/html/tt-rss/
wget https://transfer.sh/EXAMPLE/config.php

Σημείωση: Το “παράδειγμα” χρησιμοποιείται στη θέση μιας πραγματικής διεύθυνσης URL. Όταν ανεβάζετε το αρχείο σας στο Transfer.sh, οι αριθμοί και τα γράμματα θα είναι εκεί που βρίσκεται η λέξη-παράδειγμα.

Διορθώνοντας δικαιώματα

Όλα έχουν ρυθμιστεί, αρχεία ρυθμίσεων και όλα. Υπάρχει μόνο ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε: να αλλάξετε τα δικαιώματα των φακέλων, ώστε να λειτουργούν όλα στον διακομιστή.

chmod -R 777 cache/images

chmod -R 777 cache/upload

chmod -R 777 cache/export

chmod -R 777 cache/js

chmod -R 777 feed-icons

chmod -R 777 lock

Χρήση Tiny Tiny RSS

Φόρτωση https://ip.add.r.ess /tt-rss/. Η ιστοσελίδα θα έχει μια σελίδα σύνδεσης. Οι προεπιλεγμένες πληροφορίες σύνδεσης είναι: διαχειριστής και κωδικός πρόσβασης. Μεταβείτε στη διεύθυνση https://ip.add.r.ess/tt-rss/prefs.php, αναζητήστε την καρτέλα χρήστη και μετά κάντε κλικ στο «Διαχειριστής». Αναζητήστε έλεγχο ταυτότητας και, στη συνέχεια, αλλάξτε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης.

συμπέρασμα

Το Tiny Tiny RSS είναι εγκατεστημένο στον διακομιστή σας στο Ubuntu! Από εδώ, μπορείτε να εγγραφείτε σε όσα άρθρα ειδήσεων θέλετε. Η διεπαφή χρήστη είναι αρκετά εύκολη στην ανάληψη! Απλώς κάντε κλικ και θα είστε στο σπίτι σε ελάχιστο χρόνο!