Πώς να υποτονίσετε μια CPU για να αυξήσετε την απόδοση του υπολογιστή

Όλοι οι μικροεπεξεργαστές ή οι Κεντρικές Μονάδες Επεξεργασίας (CPU) λειτουργούν σε πολύ συγκεκριμένη τάση. Ωστόσο, δεδομένης της κολοσσιαίας γραμμής συναρμολόγησης στην οποία κυκλοφορούν αυτοί οι επεξεργαστές, ορισμένα μοντέλα επεξεργαστών δοκιμάζονται σε τάσεις υψηλότερες από αυτές που πραγματικά χρειάζονται. Υπάρχει μια διαδικασία που ονομάζεται Dynamic Voltage Scaling, μια τεχνική διαχείρισης ενέργειας όπου οι τάσεις μεμονωμένων εξαρτημάτων μέσα σε έναν υπολογιστή μπορούν να αυξηθούν/μειωθούν. Εξοικονομείτε ενέργεια όταν η CPU καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Αυτό οδηγεί επίσης στο ότι το σύστημά σας δεν θερμαίνεται τόσο πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανεμιστήρες δεν θα χρειαστεί να εργαστούν τόσο σκληρά. Δείτε πώς μπορείτε να υποτονίσετε μια CPU

Αποποίηση ευθύνης: Αυτή η διαδικασία είναι απλή και θεωρείται ασφαλής, αλλά εάν καταλήξετε να ρυθμίσετε το λάθος πράγμα, θα μπορούσατε να καταστρέψετε τον υπολογιστή σας. Κάνετε λοιπόν αυτό αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.

Σημείωση: Αυτό είναι αποκλειστικά φορητό υπολογιστή, επειδή η επέκταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας δεν αποτελεί πρόβλημα για επιτραπέζιους υπολογιστές. Παρόλο που η βασική μεθοδολογία λειτουργεί τόσο για υπολογιστές όσο και για κινητά Android, θα καλύψουμε μόνο τον υπολογιστή, καθώς το Android πρέπει να είναι ριζικό για αυτήν τη διαδικασία. Τέλος, αυτή η διαδικασία απαιτεί υπομονή, γιατί απαιτούνται πολλές δοκιμές.

Undervolting vs Overclocking

Το undervolting δεν είναι το ίδιο με το overclocking. Το overclocking απαιτεί να τροποποιούμε το υλικό ώστε να αποδίδει σε μεγαλύτερα επίπεδα από αυτά στα οποία δοκιμάστηκε. Έτσι, εάν μπορούσατε να κάνετε τη CPU σας να λειτουργεί στην εργοστασιακή διαμόρφωση καταναλώνοντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, θα αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας σε δύο φάσεις. Η φάση 1 είναι η πραγματική ηλεκτρική ενέργεια που εξοικονομείτε κατά τη λειτουργία του επεξεργαστή και η φάση 2 είναι η ισχύς που εξοικονομείτε όταν ο ανεμιστήρας σας δεν χρειάζεται να ανάβει τόσο συχνά. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του συστήματος. Δείτε πώς μπορείτε να υποτονίσετε με ασφάλεια την CPU σας.

  Διορθώστε το ROG Gaming Center που δεν λειτουργεί

Προαπαιτούμενα

Για να μειωθεί η τάση της CPU σας, ο φορητός υπολογιστής σας θα πρέπει να φορτιστεί πλήρως πριν ξεκινήσετε. Θα χρειαστεί να κάνετε λήψη του Intel Extreme Tuning Utility (XTU) από την τοποθεσία της Intel (σύνδεσμος στο κάτω μέρος). Είναι ένα απλό εργαλείο που θα εξυπηρετήσει τους εισαγωγικούς μας σκοπούς σήμερα. Υπάρχουν πιο περίπλοκα εργαλεία εκεί έξω που μπορείτε να αναζητήσετε εάν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει ένα αντίγραφο ασφαλείας του συστήματος. Σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε νότια, θα χρειαστείτε ένα αντίγραφο ασφαλείας σε περίπτωση που χρειαστεί αποκατάσταση.

Ξεκινώντας

Κατά την εκκίνηση του XTU, θα σας υποδεχτεί μια οθόνη εκκίνησης με όλα τα στοιχεία ενεργειών σε ένα μενού στα αριστερά. Μεταβείτε στα Benchmarks και εκτελέστε μια “Benchmark Test” για να δείτε πού βρίσκεται η απόδοση του συστήματός σας αυτήν τη στιγμή. Αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο όταν αρχίσετε να ασχολείστε με την τάση.

Επιπλέον, εκτελέστε ορισμένα stress tests και στο σύστημά σας. Ο σκοπός μιας δοκιμασίας ακραίων καταστάσεων είναι να δείξει πώς λειτουργεί κανονικά το υλικό σας, έτσι ώστε όταν υποβάλλουμε μια CPU, να γνωρίζουμε εάν η συμπεριφορά της είναι φυσιολογική.

Επιλέξτε “CPU Stress Test” και επιλέξτε το χρονικό διάστημα για το οποίο θέλετε να εκτελέσετε το τεστ. Ιδανικά θα πρέπει να το αφήσετε να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα η CPU σας θα ζεσταθεί και οι θαυμαστές σας θα αρχίσουν να λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα. Μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμή, θα έχετε μια πολύ καλή αναφορά στο πώς συμπεριφέρεται κανονικά η CPU σας.

  Τι είναι ένα έξυπνο σπίτι?

Undervolt

Στην ενότητα “Σύνθετος συντονισμός”, μεταβείτε στον “Πυρήνα”.

Εδώ, δείτε το «Μετατόπιση τάσης πυρήνα». Εάν οι τιμές σας είναι προεπιλεγμένες, θα είναι όλες μπλε. Κάθε φορά που αλλάζετε οποιαδήποτε ρύθμιση, θα γίνεται κίτρινο στο χρώμα. Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού δίπλα στο “Core Voltage Offset”, που λέει “0.000 V”. Θα δείτε μια λίστα με τάσεις σε διαστήματα 0,005 v. Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να κάνετε κλικ σε αυτήν την τάση και να κάνετε κύλιση προς τα πάνω μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε αρνητικές τάσεις. δηλ. -0,005 V γιατί υποβολούμε, όχι πάνω. Αν πάμε στο θετικό, στέλνουμε περισσότερα βολτ στον επεξεργαστή, κινδυνεύοντας να βλάψει. Αρνητικό είναι όπου είμαστε ασφαλείς.

Από αυτό το σημείο και μετά, η διαδικασία είναι δοκιμή και σφάλμα. Ρυθμίστε το στα -0,010 V και κάντε κλικ στην εφαρμογή.

Εάν το μειώσετε σταδιακά (0,005 V – 0,010 V κάθε φορά) θα μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση χωρίς προβλήματα, αλλά εάν είστε απότομοι (0,015 V ή περισσότερο) κάθε φορά, τότε ανοίγετε τον εαυτό σας στον κίνδυνο. Μετά από κάθε αλλαγή τάσης, μεταβείτε στο Stress Test και ξεκινήστε μια δοκιμή αντοχής 30 λεπτών για να δείτε εάν η συμπεριφορά είναι σύμφωνη με την αρχική σας δοκιμή. Ο καλύτερος δείκτης θα είναι μια μπλε οθόνη θανάτου. Εάν το έχετε υποτονίσει πάρα πολύ, το σύστημα θα καταρρεύσει υπό μεγάλη πίεση. Μετά τη συντριβή, θα πρέπει να επανεκκινήσετε το σύστημα και να επαναφέρετε την τάση στην τελευταία ρύθμιση που το δοκιμάσατε με επιτυχία.

  Πώς να αποθηκεύσετε πολλές εικόνες σε ένα νήμα iMessage

Ο σκοπός εδώ είναι να διατηρήσουμε την αρχική απόδοση ενώ καταναλώνουμε λιγότερη τάση, οπότε μόλις πέσει η απόδοση, ξέρουμε ότι έχουμε πάει πολύ μακριά και πρέπει να την επαναφέρουμε.

Τώρα, συνεχίστε να το κάνετε αυτό με διαδοχικές μειώσεις 0,005 βολτ. Αυτό θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά θα βρείτε το γλυκό σας σημείο και θα αυξήσετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής του υλικού σας. Μόλις βρείτε την ακριβή τάση που δεν κάνει την CPU σας να κολλάει για 30 λεπτά stress testing. Θα πρέπει να κάνετε ένα ακόμη τεστ αντοχής.

Τελική δοκιμασία

Εκτελέστε ένα τεστ αντοχής για 4-5 ώρες (τουλάχιστον), ιδανικά θα πρέπει να το αφήσετε να τρέξει όλη τη νύχτα και να ελέγξετε το πρωί εάν όλα λειτουργούν καλά (χωρίς τρακάρισμα δηλαδή). Σε περίπτωση συντριβής, αυξήστε την τάση κατά 0,005 V και ξεκινήστε από την αρχή.

Εναλλακτικά, μπορείτε να εκτελέσετε ένα διαφορετικό εργαλείο δοκιμής τάσης/φόρτωσης για τη μεγαλύτερη δοκιμή, αλλά αυτή η δοκιμή είναι κρίσιμη, καθώς είναι η τελική επιβεβαίωση μιας αποτελεσματικής υποβολτ.

Οι παίκτες μπορούν να αποφέρουν τα ίδια αποτελέσματα κάνοντας συγκριτική αξιολόγηση ενός παιχνιδιού σε μια νύχτα.

Υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την απόδοση χρησιμοποιώντας την ίδια ή χαμηλότερη τάση. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε ξανά θερμική πάστα υψηλής ποιότητας. Αυτή είναι μια επεμβατική διαδικασία που απαιτεί την αφαίρεση μεγάλων τμημάτων του πλαισίου σας και την έκθεση της CPU. Εάν είστε σίγουροι για τις δεξιότητές σας στο υλικό ή ίσως γνωρίζετε κάποιον που να είναι, τότε θα πρέπει να συνδυάσετε την παραπάνω διαδικασία με την εκ νέου εφαρμογή θερμικής πάστας. Το σύστημά σας θα λειτουργεί πολύ πιο δροσερό και με τη σειρά του θα αυξήσει επίσης τη διάρκεια ζωής των σχετικών εξαρτημάτων.

Κατεβάστε το XTU εδώ