Πώς να υπολογίσετε το περιθώριο [+ Margin Calculators]

Είτε είστε ιδιοκτήτης μιας μικρής διαδικτυακής επιχείρησης στο Shopify είτε εκείνων των παγκόσμιων επιχειρήσεων που αποφέρουν μεγάλα δισεκατομμύρια δολάρια, όλοι είναι κοινός σε μια ιδέα: γνωρίζοντας το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης.

Μπορείτε να μάθετε για την υγεία της επιχείρησής σας κοιτάζοντας απλώς πώς κινούνται τα χρήματα μέσω αυτής. Υπάρχει πλεόνασμα χρημάτων; Είστε απλώς στη θέση νεκρού ζυγού; Ή, χάνετε χρήματα από την τσέπη σας για να διευθύνετε την επιχείρηση; Για να λάβετε μια σαφή απάντηση σε τέτοιες κινήσεις χρημάτων, πρέπει να μάθετε πώς να υπολογίζετε το περιθώριο κέρδους.

Εάν βασίζεστε σε άλλους για τον υπολογισμό των κερδών, μπορεί να αντιμετωπίζετε πρόβλημα. Επειδή αυτοί στους οποίους βασίζεστε μπορούν να αποσπάσουν χρήματα από το εγχείρημά σας. Επομένως, εκτός από την εκτέλεση των επιχειρηματικών λειτουργιών, πρέπει επίσης να είστε αρκετά έξυπνοι για να κατανοήσετε μετρήσεις που αξιολογούν την απόδοση της εταιρείας σας και το πεδίο για μελλοντική ανάπτυξη.

Για να σας βοηθήσουμε, έχουμε συγκεντρώσει τον απόλυτο πόρο που σας βοηθά να κατανοήσετε διάφορους τύπους υπολογισμών κέρδους και τους τύπους τους. Επιπλέον, έχουμε επίσης παραθέσει ορισμένα αξιόπιστα και αξιόπιστα εργαλεία αριθμομηχανής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην επιχείρησή σας.

Τι είναι το μικτό περιθώριο κέρδους;

Είναι η απλούστερη μορφή υπολογισμού της κερδοφορίας οποιασδήποτε επιχείρησης που ασχολείται με πωλήσεις. Διότι δίνει το κέρδος ως εισόδημα για την επιχείρησή σας που μένει ως μετρητά. Οι επιχειρήσεις αντλούν το μικτό περιθώριο κέρδους αφού συνυπολογίσουν το κόστος των αγαθών ή των υπηρεσιών που πωλήθηκαν.

Το Κόστος Πωληθέντων Αγαθών (COGS) περιλαμβάνει διάφορα κόστη εισροών, όπως κατασκευή προϊόντων, διαχείριση αποθέματος, αποστολή στον ιστότοπο του αντιπροσώπου, αποστολή προϊόντων απευθείας στον πελάτη κ.λπ.

Κατά τον υπολογισμό του μικτού περιθωρίου κέρδους αφαιρώντας τα COGS από τα συνολικά έσοδα, λάβετε υπόψη ότι το COGS δεν θα περιλαμβάνει πάγια κόστη, φόρους, γενικά έξοδα, εφάπαξ κόστη και χρέη.

Εάν ξεκινάτε από το μηδέν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους παρακάτω τύπους βήμα προς βήμα για να βρείτε το μικτό περιθώριο κέρδους. Θυμηθείτε, χρειάζεστε μόνο καθαρές πωλήσεις και ακαθάριστη αξία κέρδους.

Υπολογισμός εσόδων από πωλήσεις

Έσοδα από πωλήσεις = Συνολικό εισόδημα που δημιουργείται από πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από τον κύριο κλάδο δραστηριότητας.

Είναι απαραίτητο το εισόδημα να προέρχεται από την κύρια δραστηριότητα. Για παράδειγμα, εάν θεωρείτε κατασκευαστή αυτοκινήτων, το ποσό που κερδίζετε από την πώληση αυτοκινήτων και αξεσουάρ θα συμπεριληφθεί στα έσοδα. Ωστόσο, εάν κάνουν κάποιο επιπλέον ποσό πουλώντας παλιό εργοστασιακό εξοπλισμό, αυτό δεν θα είναι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις.

Εύρεση μικτού κέρδους

Μικτό κέρδος = Συνολικά έσοδα από πωλήσεις – κόστος πρώτων υλών – κόστος εργασίας – κόστος αποστολής – γενικά έξοδα εργοστασίου

Υπολογισμός των Καθαρών Πωλήσεων

Καθαρές πωλήσεις = Συνολικά έσοδα από πωλήσεις – εκπτώσεις – επιστροφές από πωλήσεις – επιδόματα πωλήσεων

Προσδιορισμός του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους

Περιθώριο μικτού κέρδους σε % = ( μικτό κέρδος / καθαρές πωλήσεις ) x 100

Ποιο είναι το Λειτουργικό Περιθώριο Κέρδους;

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει από τα παραπάνω, το περιθώριο κέρδους μετράει μόνο για δαπάνες που σχετίζονται με προϊόντα/υπηρεσίες, έξοδα αποστολής, εκπτώσεις αντιπροσώπων κ.λπ. Ωστόσο, χάνετε επίσης χρήματα για τη συντήρηση της επιχειρηματικής υποδομής. Είναι γνωστό ως κόστος επιχειρησιακών λειτουργιών.

  6 τρόποι για να αξιοποιήσετε περισσότερο τον πίνακα της Microsoft

Έτσι, εάν θέλετε να συνυπολογίσετε αυτά τα έξοδα στο περιθώριο κέρδους σας, ο υπολογισμός γίνεται ελαφρώς περίπλοκος. Πρέπει να λογαριάζετε προσεκτικά τα διοικητικά έξοδα, τα λειτουργικά έξοδα, τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, τα καθημερινά έξοδα και τα γενικά έξοδα.

Επιπλέον, πρέπει επίσης να συνυπολογίσετε την απόσβεση της αξίας του ενεργητικού της εταιρείας σας. Κατά τον υπολογισμό του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους, πρέπει να αποφύγετε τα μη λειτουργικά κόστη από τον τύπο. Πρόκειται για φόρους και οφειλές που δεν έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία της επιχείρησης.

Ο υπολογισμός αυτού του είδους περιθωρίου κέρδους απαιτεί μερικές πληροφορίες όπως COGS, έσοδα, λειτουργικά έξοδα κ.λπ. Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός για τον υπολογισμό του περιθωρίου κέρδους:

Προσδιορίστε την τιμή COGS

Κάθε κλάδος ακολουθεί έναν παρόμοιο τύπο για τον υπολογισμό του αριθμού COGS του. Ωστόσο, τα έξοδα δαπανών διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο.

COGS = Αρχικό απόθεμα προϊόντων + προμήθειες ή αγορές – τελικό απόθεμα εμπορευμάτων

Υπολογισμός Περιθωρίου Λειτουργικού Κέρδους

Περιθώριο λειτουργικού κέρδους σε %= {(έσοδα πωλήσεων + COGS – λειτουργικά έξοδα – έξοδα πωλήσεων) / έσοδα} x 100

Τι είναι το Καθαρό Περιθώριο Κέρδους;

Όταν κάποιος ρωτά για το περιθώριο κέρδους της εταιρείας, είναι πάντα το περιθώριο καθαρού κέρδους. Είναι ο πιο σημαντικός και πρακτικός υπολογισμός του πραγματικού περιθωρίου κέρδους οποιασδήποτε επιχείρησης. Ομοίως, είναι η πιο ολοκληρωμένη και πολύπλοκη μέθοδος υπολογισμού της κερδοφορίας.

Δείχνει τα συνολικά κέρδη που απομένουν στον λογαριασμό της εταιρείας σας μετά τον υπολογισμό όλων των ροών εισοδήματος. Εκτός από το εισόδημα, αντιπροσωπεύει επίσης όλες τις πληρωμές που έχετε κάνει για επιχειρηματικές δραστηριότητες, COGS και πωλήσεις και μάρκετινγκ.

Επιπλέον, δεν μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια την ικανότητα της επιχείρησής σας να μετατρέπει τα έσοδα σε κέρδη έως ότου συμπεριλάβετε και τα ακόλουθα κατά τον υπολογισμό του περιθωρίου κέρδους:

  • Όλες οι εφάπαξ πληρωμές που γίνονται για λογαριασμό της επιχείρησής σας
  • Όλα τα άλλα εισοδήματα όπως οι τόκοι από καταθέσεις, ομόλογα και ενοικιάσεις περιουσιακών στοιχείων
  • Όλοι οι φόροι που έχετε εισπράξει είτε για φόρο αγαθών και υπηρεσιών (GST) είτε για φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ)
  • Όλο το χρέος που έχετε στην αγορά συνδέεται με τις δραστηριότητες της επιχείρησής σας

Ο υπολογισμός αυτής της αξίας απαιτεί μόνο το καθαρό ποσό κέρδους και τα έσοδα. Έχετε ήδη το ποσό των εσόδων από προηγούμενους υπολογισμούς.

Υπολογίζοντας το Καθαρό Κέρδος

Καθαρά κέρδη επιχείρησης = Έσοδα – αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων – COGS – τόκοι για οφειλές – αποσβέσεις – καταβληθέντες φόροι – λοιπές δαπάνες

Υπολογισμός του Καθαρού Περιθωρίου Κέρδους

Περιθώριο καθαρού κέρδους σε % = (καθαρή αξία κέρδους / έσοδα) x 100

Γιατί το περιθώριο μικτού κέρδους είναι η απλούστερη μορφή για την αντιπροσώπευση του κέρδους;

Ο υπολογισμός του μικτού περιθωρίου κέρδους λαμβάνει υπόψη όλα τα άμεσα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα. Δεν περιλαμβάνει κανένα έμμεσο κόστος ή εισόδημα που σχετίζεται με την επιχείρησή σας. Ως εκ τούτου, αυτή η τιμή είναι εύκολα διαθέσιμη για ανάλυση και αξιολόγηση της υγείας της επιχείρησής σας.

Για γρήγορη ανάλυση τάσεων, οι περισσότεροι ειδικοί χρησιμοποιούν αυτήν την τιμή για να αποκτήσουν μια ενημερωτική προοπτική σχετικά με τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Δεδομένου ότι όλες οι αξίες του μικτού περιθωρίου κέρδους είναι άμεσες, εάν αυτή η αξία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, η επιχείρησή σας είναι κερδοφόρα.

Αντίθετα, εάν το μικτό περιθώριο κέρδους μειώνεται αργά, σημαίνει ότι η επιχείρησή σας δεν κερδίζει πλέον εισόδημα καθώς ξοδεύει μετρητά για τη λειτουργία του οργανισμού. Πρέπει να εστιάσετε στις πρακτικές πωλήσεων, στις δραστηριότητες αγορών, στη χρήση πρώτων υλών και στη χρησιμοποίηση της εργασίας.

  30 εικόνες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε μια πλευρά

Το ποσοστό μικτού περιθωρίου σάς επιτρέπει επίσης να βελτιστοποιήσετε την επιχείρησή σας, ώστε να μπορείτε να αποκομίσετε μέγιστο κέρδος.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αναλύσετε πολλά χρόνια αυτής της αξίας για να μάθετε εάν προσφέρετε προϊόντα ή υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές σας. Υποδεικνύει επίσης εάν το κόστος πωλήσεών σας είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο. Στη συνέχεια, μπορείτε να μειώσετε το κόστος και να αυξήσετε ελαφρώς το κόστος προϊόντων/υπηρεσιών για να βελτιώσετε το καθαρό εισόδημα.

Επιπλέον, όταν οι επενδυτές αξιολογούν την επιχείρησή σας για να αγοράσουν ένα μερίδιο σε αυτήν, εξετάζουν επίσης την αξία του μικτού ποσοστού κέρδους. Το χρησιμοποιούν για να μάθουν αν η επιχείρησή σας είναι αρκετά ικανή να μετατρέψει τα έσοδα σε κέρδος.

Μέχρι στιγμής, έχετε μάθει για τις βασικές έννοιες των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους μια επιχείρηση μπορεί να υπολογίσει τα κέρδη της. Τώρα, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε μερικά προηγμένα εργαλεία που σας βοηθούν να αυτοματοποιήσετε αυτούς τους υπολογισμούς:

Shopify Υπολογιστής Περιθωρίου Κέρδους

Shopify είναι μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου για εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως. Εκτός από το να βοηθά τους διαδικτυακούς επιχειρηματίες επιχειρηματικών συμμετοχών να δημιουργήσουν τα καταστήματα ή τα σημεία εξυπηρέτησης τους, προσφέρει επίσης χρήσιμα επιχειρηματικά εργαλεία και βάσεις γνώσεων. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το σύστημα υπολογισμού περιθωρίου κέρδους που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Το εργαλείο είναι απλώς μια εφαρμογή Ιστού στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή υπολογιστή που μπορεί να εκτελεί προγράμματα περιήγησης ιστού όπως το Google Chrome, το Mozilla, το Edge κ.λπ. smartphone ή tablet.

Εάν είστε εκείνο το άτομο που δεν μπορεί να προσδιορίσει πώς να τιμολογήσει τα προϊόντα του στο ηλεκτρονικό εμπόριο ή σε καταστήματα εκτός σύνδεσης, αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο για εσάς. Ο υπολογιστής περιθωρίου κέρδους Shopify θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε με ακρίβεια τις τιμές πώλησης για τα αγαθά/υπηρεσίες σας. Ως εκ τούτου, θα μπορείτε να πουλήσετε τα προϊόντα σας στη σωστή τιμή, να κάνετε τους πελάτες σας χαρούμενους και επίσης να κερδίσετε κέρδος.

Η διεπαφή χρήστη (UI) της αριθμομηχανής είναι αρκετά απλή. Έχει κυρίως δύο ενότητες. Η επάνω ενότητα ασχολείται με την εισαγωγή δεδομένων και η κάτω ενότητα εμφανίζει τα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, πρέπει να πληκτρολογήσετε το Κόστος του Αντικειμένου ($) και τη Σήμανση (%) όταν πρέπει να προσδιορίσετε την τιμή πώλησης ενός προϊόντος. Το Κόστος του Αντικειμένου ($) πρέπει να είναι απλό αφού γνωρίζετε το κόστος παραγωγής. Ωστόσο, η Σήμανση (%) μπορεί να ακούγεται δύσκολη, αλλά δεν είναι. Η σήμανση είναι απλώς το ποσοστό κέρδους που θέλετε από κάθε πώληση του αντικειμένου.

Υπολογιστής κέρδους του TimeCamp

TimeCamp είναι μια διάσημη λύση παρακολούθησης χρόνου για ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικούς επιχειρηματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη τις υπηρεσίες του και δεν θέλετε να εστιάσετε σε άλλο λογισμικό για να μάθετε το νόμιμο κόστος των υπηρεσιών ή των προϊόντων σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή περιθωρίου κέρδους.

Εάν δεν βρίσκεστε σε αυτό το οικοσύστημα λογισμικού, αλλά εξακολουθείτε να χρειάζεστε μια αξιόπιστη λύση για τον υπολογισμό του κέρδους και των εσόδων από το κόστος και το περιθώριο κέρδους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο δωρεάν. Παρόμοια με την αριθμομηχανή του Shopify, αυτή βασίζεται επίσης στο cloud και είναι προσβάσιμη από οποιαδήποτε συσκευή με ενημερωμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

  Εφαρμογή λήψης σημειώσεων βάσει χειρονομιών με κείμενο, φωτογραφία, φωνητικό σημείωμα και υπενθύμιση

Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο αποτελεσματικά, πρέπει να γνωρίζετε το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών. Επίσης, πρέπει να αποφασίσετε ένα περιθώριο που θα πρέπει να εισαγάγετε στην εφαρμογή αριθμομηχανής. Ας θεωρήσουμε ότι πουλάτε ποντίκια gaming στο διαδίκτυο. Εάν χρειάζονται 100 $ για την παραγωγή και παράδοση του ποντικιού παιχνιδιού στον πελάτη σας, τότε πρέπει να εισαγάγετε 100 στο πεδίο Κόστος.

Τώρα, αν θέλετε κέρδος 20% από τις πωλήσεις του προϊόντος, τότε πληκτρολογήστε 20 στο πεδίο Περιθώριο. Μόλις κάνετε και τις δύο εισόδους, έχετε τα αποτελέσματα.

Σε αυτό το σενάριο, τα έσοδα είναι 120 $ και το κέρδος από τις πωλήσεις είναι 20 $. Με τη βοήθεια των δεδομένων αυτού του εργαλείου, μπορείτε επίσης να υπολογίσετε το μικτό περιθώριο κέρδους, το καθαρό περιθώριο κέρδους και το περιθώριο λειτουργικού κέρδους.

Υπολογιστής καθαρού περιθωρίου κέρδους της Finance Formulas

Φόρμουλες οικονομικών είναι ένας δημοφιλής προορισμός για επαγγελματίες χρηματοοικονομικών, τραπεζικών, μετοχικών αγορών, εταιρικής χρηματοδότησης και συναλλαγών κινητών αξιών για εύχρηστες αριθμομηχανές. Επίσης, αυτά τα εργαλεία είναι δωρεάν για χρήση χωρίς συνδρομή ή προκαταβολή. Έτσι, εάν θέλετε να μάθετε πώς να υπολογίσετε το καθαρό περιθώριο κέρδους για την επιχείρησή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους υπολογιστές του.

Όταν διαιρείτε το καθαρό εισόδημα της εταιρείας με τα συνολικά έσοδα ή τις πωλήσεις από προϊόντα/υπηρεσίες, λαμβάνετε το καθαρό περιθώριο κέρδους. Έχει συζητηθεί λεπτομερώς νωρίτερα σε αυτό το άρθρο. Η τιμή που λαμβάνετε είναι πάντα σε ποσοστό. Αυτή είναι η απλή φόρμουλα πίσω από αυτήν την ηλεκτρονική αριθμομηχανή.

Εισαγάγετε τις τιμές καθαρού εισοδήματος και πωλήσεων/εσόδων στη διεπαφή του εργαλείου. Στη συνέχεια, η αριθμομηχανή εμφανίζει αυτόματα το περιθώριο καθαρού κέρδους σε μορφή ποσοστού. Εμφανίζει επίσης τον τύπο κάτω από τη διεπαφή υπολογιστών.

Υπολογιστής περιθωρίου GIGAcalculator

The Margin Calculator από GIGAcalculator είναι ένα ακόμη δημοφιλές εργαλείο που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να μάθουν το περιθώριο κέρδους μιας εταιρείας. Το εργαλείο είναι κάπως διαφορετικό αφού υπολογίζει πολλαπλούς τύπους περιθωρίων σε μία διεπαφή χρήστη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισαγάγετε δύο από τα Κόστος, Έσοδα, Κέρδος και Περιθώριο για να υπολογίσετε τις υπόλοιπες δύο τιμές.

Τα ακόλουθα είναι ορισμένοι ορισμοί και μεταβλητές που χρησιμοποιούνται σε αυτό το εργαλείο. Για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το εργαλείο, λάβετε όχι από αυτά:

  • Κόστος: συνολική δαπάνη για την παράδοση ενός αγαθού ή την παροχή μιας υπηρεσίας
  • Έσοδα: η ακαθάριστη αξία των λειτουργικών εσόδων ή εσόδων που προέρχονται από πωλήσεις
  • Κέρδος: απόδοση από τις πωλήσεις μείον το κόστος από τα συνολικά έσοδα
  • Περιθώριο: είναι το ποσοστό κέρδους που κρατάτε από τις πωλήσεις

Ακολουθεί μια λίστα με τα δεδομένα εισαγωγής και την αντίστοιχη υπολογιστική έξοδο από το εργαλείο:

  • Η εισαγωγή του κόστους και των καθαρών/ακαθάριστων εσόδων θα δώσει κέρδος, περιθώριο κέρδους και σήμανση
  • Το μικτό/καθαρό κέρδος και το κόστος ως εισροές θα αποφέρουν σήμανση, έσοδα και περιθώριο κέρδους
  • Πληκτρολογήστε το περιθώριο κέρδους και το κόστος για να λάβετε σήμανση, κέρδος και έσοδα

Τελικές Λέξεις

Το να γνωρίζετε πώς να υπολογίσετε το περιθώριο κέρδους θα σας βοηθήσει πολύ μακροπρόθεσμα στη διαχείριση μιας επιχείρησης και στην απόκτηση κέρδους από αυτήν. Όταν γνωρίζετε το περιθώριο κέρδους, μπορείτε να προγραμματίσετε αποτελεσματικά τις επιχειρηματικές δαπάνες, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, την πρόσληψη νέου προσωπικού, την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων γραφείου και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, κάθε φορά που πηγαίνετε να συναλλάσσεστε με επιχειρηματικούς επενδυτές, μετόχους ή μεγάλες οντότητες που θέλουν να αγοράσουν την εταιρεία σας, πρέπει να παρουσιάζετε το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης με ακρίβεια πάνω από όλα τα άλλα στοιχεία.

Έχουμε περάσει από μια απλή συζήτηση για διάφορους τύπους περιθωρίων κέρδους και τους υπολογισμούς τους. Έχουμε επίσης συζητήσει ορισμένα εργαλεία που μπορούν να εκτελέσουν τον υπολογισμό του περιθωρίου κέρδους χωρίς σφάλματα. Από εδώ και πέρα, μπορείτε να πάτε την επιχείρησή σας στο επόμενο βήμα, να αυξήσετε τη βάση των πελατών σας και να ικανοποιήσετε τις πωλήσεις σας!

Ακολουθεί ένα άλλο άρθρο που σας βοηθά να διαχειριστείτε την επιχείρησή σας με πλατφόρμες all-in-one.