Πώς να υπολογίσετε την ποσοστιαία αλλαγή με συγκεντρωτικούς πίνακες στο Excel

Οι Συγκεντρωτικοί Πίνακες είναι ένα καταπληκτικό ενσωματωμένο εργαλείο αναφοράς στο Excel. Ενώ συνήθως χρησιμοποιούνται για τη σύνοψη δεδομένων με σύνολα, μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε για να υπολογίσετε το ποσοστό αλλαγής μεταξύ των τιμών. Ακόμα καλύτερα: Είναι απλό να το κάνετε.

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική για να κάνετε όλα τα είδη των πραγμάτων—σχεδόν οπουδήποτε θέλετε να δείτε πώς συγκρίνεται μια τιμή με μια άλλη. Σε αυτό το άρθρο, θα χρησιμοποιήσουμε το απλό παράδειγμα υπολογισμού και εμφάνισης του ποσοστού κατά το οποίο η συνολική αξία πωλήσεων αλλάζει μήνα με μήνα.

Εδώ είναι το φύλλο που θα χρησιμοποιήσουμε.

Είναι ένα αρκετά χαρακτηριστικό παράδειγμα φύλλου πωλήσεων που δείχνει την ημερομηνία παραγγελίας, το όνομα πελάτη, τον εκπρόσωπο πωλήσεων, τη συνολική αξία πωλήσεων και μερικά άλλα πράγματα.

Για να τα κάνουμε όλα αυτά, θα μορφοποιήσουμε πρώτα το εύρος τιμών μας ως πίνακα στο Excel και, στη συνέχεια, θα δημιουργήσουμε έναν Συγκεντρωτικό Πίνακα για να κάνουμε και να εμφανίσουμε τους υπολογισμούς της ποσοστιαίας αλλαγής.

Μορφοποίηση του εύρους ως πίνακα

Εάν το εύρος δεδομένων σας δεν έχει ήδη μορφοποιηθεί ως πίνακας, σας συνιστούμε να το κάνετε. Τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε πίνακες έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα δεδομένα σε περιοχές κελιών ενός φύλλου εργασίας, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται Συγκεντρωτικοί Πίνακες (διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση πινάκων).

  Πώς να μετονομάσετε ομαδικά αρχεία και φακέλους στα Windows χωρίς τη χρήση εφαρμογών τρίτων

Για να μορφοποιήσετε μια περιοχή ως πίνακα, επιλέξτε την περιοχή των κελιών και κάντε κλικ στην Εισαγωγή > Πίνακας.

Ελέγξτε ότι το εύρος είναι σωστό, ότι έχετε κεφαλίδες στην πρώτη σειρά αυτού του εύρους και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “OK”.

Το εύρος έχει πλέον μορφοποιηθεί ως πίνακας. Η ονομασία του πίνακα θα διευκολύνει την αναφορά στο μέλλον κατά τη δημιουργία Συγκεντρωτικών Πινάκων, γραφημάτων και τύπων.

Κάντε κλικ στην καρτέλα “Σχεδίαση” κάτω από τα Εργαλεία πίνακα και εισαγάγετε ένα όνομα στο πλαίσιο που παρέχεται στην αρχή της Κορδέλας. Αυτός ο πίνακας ονομάστηκε “Πωλήσεις”.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το στυλ του πίνακα εδώ αν θέλετε.

Δημιουργήστε έναν Συγκεντρωτικό Πίνακα για να εμφανίσετε την ποσοστιαία αλλαγή

Τώρα ας συνεχίσουμε με τη δημιουργία του Συγκεντρωτικού Πίνακα. Μέσα από τον νέο πίνακα, κάντε κλικ στην επιλογή Εισαγωγή > Συγκεντρωτικός πίνακας.

Εμφανίζεται το παράθυρο Δημιουργία Συγκεντρωτικού Πίνακα. Θα έχει εντοπίσει αυτόματα το τραπέζι σας. Θα μπορούσατε όμως να επιλέξετε τον πίνακα ή το εύρος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τον Συγκεντρωτικό Πίνακα σε αυτό το σημείο.

Ομαδοποιήστε τις ημερομηνίες σε μήνες

Στη συνέχεια, θα σύρουμε το πεδίο ημερομηνίας κατά το οποίο θέλουμε να ομαδοποιήσουμε στην περιοχή σειρών του Συγκεντρωτικού Πίνακα. Σε αυτό το παράδειγμα, το πεδίο ονομάζεται Ημερομηνία παραγγελίας.

Από το Excel 2016 και μετά, οι τιμές ημερομηνίας ομαδοποιούνται αυτόματα σε έτη, τρίμηνα και μήνες.

  Τρόπος αναπαραγωγής ήχων εκκίνησης και τερματισμού συστήματος στα Windows 10

Εάν η έκδοση του Excel που διαθέτετε δεν το κάνει αυτό ή απλά θέλετε να αλλάξετε την ομαδοποίηση, κάντε δεξί κλικ σε ένα κελί που περιέχει μια τιμή ημερομηνίας και, στη συνέχεια, επιλέξτε την εντολή “Ομάδα”.

Επιλέξτε τις ομάδες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Σε αυτό το παράδειγμα, επιλέγονται μόνο Έτη και Μήνες.

Το έτος και ο μήνας είναι πλέον πεδία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για ανάλυση. Οι μήνες εξακολουθούν να ονομάζονται ως Ημερομηνία Παραγγελίας.

Προσθέστε τα πεδία τιμών στον Συγκεντρωτικό Πίνακα

Μετακινήστε το πεδίο Έτος από τις γραμμές και στην περιοχή Φίλτρο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να φιλτράρει τον Συγκεντρωτικό Πίνακα για ένα χρόνο, αντί να γεμίζει τον Συγκεντρωτικό Πίνακα με πάρα πολλές πληροφορίες.

Σύρετε το πεδίο που περιέχει τις τιμές (Συνολική αξία πωλήσεων σε αυτό το παράδειγμα) που θέλετε να υπολογίσετε και να παρουσιάσετε την αλλαγή στην περιοχή Τιμές δύο φορές.

Μπορεί να μην φαίνεται ακόμα πολύ. Αλλά αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα.

Και τα δύο πεδία τιμών θα έχουν προεπιλεγμένο άθροισμα και επί του παρόντος δεν έχουν μορφοποίηση.

Οι τιμές στην πρώτη στήλη θα θέλαμε να διατηρήσουμε ως σύνολα. Ωστόσο, απαιτούν μορφοποίηση.

Κάντε δεξί κλικ σε έναν αριθμό στην πρώτη στήλη και επιλέξτε «Μορφοποίηση αριθμών» από το μενού συντόμευσης.

Επιλέξτε τη μορφή «Λογιστική» με 0 δεκαδικά ψηφία από το παράθυρο διαλόγου Μορφοποίηση κελιών.

Ο Συγκεντρωτικός Πίνακας τώρα μοιάζει με αυτό:

Δημιουργήστε τη στήλη Ποσοστό αλλαγής

Κάντε δεξί κλικ σε μια τιμή στη δεύτερη στήλη, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στην επιλογή “Εμφάνιση τιμών” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “% διαφορά από”.

  Πώς να δείτε ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιεί όλη την CPU σας στα Windows

Επιλέξτε “(Προηγούμενο)” ως Βασικό Στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του τρέχοντος μήνα συγκρίνεται πάντα με την τιμή των προηγούμενων μηνών (πεδίο Ημερομηνία παραγγελίας).

Ο Συγκεντρωτικός Πίνακας εμφανίζει τώρα τόσο τις τιμές όσο και την ποσοστιαία αλλαγή.

Κάντε κλικ στο κελί που περιέχει ετικέτες γραμμής και πληκτρολογήστε “Μήνας” ως κεφαλίδα για αυτήν τη στήλη. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κελί κεφαλίδας για τη δεύτερη στήλη τιμών και πληκτρολογήστε “Variance”.

Προσθέστε μερικά βέλη διακύμανσης

Για να καθαρίσουμε πραγματικά αυτόν τον Συγκεντρωτικό Πίνακα, θα θέλαμε να οπτικοποιήσουμε καλύτερα την ποσοστιαία αλλαγή προσθέτοντας μερικά πράσινα και κόκκινα βέλη.

Αυτά θα μας προσφέρουν έναν υπέροχο τρόπο να δούμε αν μια αλλαγή ήταν θετική ή αρνητική.

Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε από τις τιμές στη δεύτερη στήλη και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Αρχική σελίδα > Μορφοποίηση υπό όρους > Νέος κανόνας. Στο παράθυρο Επεξεργασία κανόνα μορφοποίησης που ανοίγει, ακολουθήστε τα ακόλουθα βήματα:

Επιλέξτε την επιλογή “Όλα τα κελιά που εμφανίζουν τιμές “Διακύμανση” για την ημερομηνία παραγγελίας”.
Επιλέξτε «Σετ εικονιδίων» από τη λίστα Μορφοποίηση στυλ.
Επιλέξτε το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο τρίγωνο από τη λίστα Στυλ εικονιδίων.
Στη στήλη Τύπος, αλλάξτε την επιλογή λίστας για να πείτε “Αριθμός” αντί για Ποσοστό. Αυτό θα αλλάξει τη στήλη Τιμή σε 0. Ακριβώς αυτό που θέλουμε.

Κάντε κλικ στο “OK” και η Μορφοποίηση υπό όρους εφαρμόζεται στον Συγκεντρωτικό Πίνακα.

Οι Συγκεντρωτικοί Πίνακες είναι ένα απίστευτο εργαλείο και ένας από τους απλούστερους τρόπους εμφάνισης της ποσοστιαίας αλλαγής με την πάροδο του χρόνου για τιμές.