Πώς να τραβήξετε καλές φωτογραφίες στη βροχή (και σε άλλες υγρές καταστάσεις)

Δεν χρειάζεται να περιμένετε για καθαρές, ηλιόλουστες μέρες και καλό καιρό για να τραβήξετε φωτογραφίες. Στην πραγματικότητα, η έξοδος σε μια καταιγίδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τραβήξετε πραγματικά ενδιαφέρουσες λήψεις — αρκεί να φροντίζετε τη φωτογραφική μηχανή σας. Δείτε πώς να το κάνετε με επιτυχία.

Η λήψη στη βροχή είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βραχείτε ενώ κάνετε εξάσκηση στη φωτογραφία, αλλά δεν είναι ο μόνος. Όλες οι τεχνικές, οι συμβουλές και τα κόλπα που συζητάω σε αυτό το άρθρο ισχύουν επίσης εάν τραβάτε τα κύματα που κάνουν θραύση, κάνετε μακροχρόνιες εκθέσεις σε τρεχούμενα ρεύματα ή καταρράκτες ή αλλιώς απλώς εμποτίζετε με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι.

Γιατί οι υγρές καταστάσεις είναι ιδανικές για φωτογραφίες

Αυτή η φωτογραφία ενός κτιρίου στη Μολδαβία είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα λόγω της αντανάκλασης και της προστασίας των τουριστών.

Είναι εύκολο να τραβήξετε τις ίδιες φωτογραφίες με όλους τους άλλους. Απλώς πηγαίνετε στα ίδια μέρη, τις ίδιες ώρες (συχνά ηλιοβασίλεμα) με άλλα, και φύγετε απότομα. Ολοκλήρωση παραγγελίας αυτόν τον λογαριασμό Instagram για να δούμε πόσο κακό μπορεί να γίνει.

Αλλά είναι επίσης αρκετά εύκολο να τραβήξετε πρωτότυπες, δημιουργικές φωτογραφίες. Απλώς τραβήξτε εκεί που οι άλλοι δεν το κάνουν ή όταν δεν το κάνουν — γι’ αυτό οι βροχερές μέρες μπορεί να είναι καλές για φωτογράφιση. Εάν όλοι οι άλλοι κυνηγούν σε εσωτερικούς χώρους ή αποφεύγουν να πλησιάσουν πολύ το σπρέι νερού, είναι μια ευκαιρία για εσάς να πάρετε μια βολή που δεν θα το κάνουν.

Οι υγρές μέρες δημιουργούν επίσης πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Η βροχή και το βρεγμένο έδαφος προσθέτουν διαφορετικά στοιχεία στις λήψεις σας. Οι αντανακλάσεις στις λακκούβες μπορούν να σας δώσουν νέες προοπτικές και γωνίες για να παίξετε και συχνά να δημιουργήσουν μια πιο κυκλοθυμική ατμόσφαιρα.

  Γιατί τα μόντεμ μέσω τηλεφώνου έκαναν τόσο πολύ θόρυβο;

Τώρα, ας δούμε πώς μπορείτε να το κάνετε αποτελεσματικά.

Διατήρηση της φωτογραφικής μηχανής σας ασφαλής και χρησιμοποιήσιμη

Ωχ, κοίτα το μικρό μπουφάν της φωτογραφικής μηχανής μου.

Το νερό είναι κόλαση για τον εξοπλισμό φωτογραφίας. Όχι μόνο μπορεί να μπει μέσα και να βλάψει τα εύθραυστα ηλεκτρονικά της φωτογραφικής μηχανής σας, αλλά μόνο μερικές σταγόνες νερού στον φακό σας μπορεί να κάνουν τη λήψη φωτογραφιών αδύνατη. Εάν θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες στη βροχή, πρέπει να δώσετε σοβαρή προσοχή στο να διατηρείτε τον εξοπλισμό σας ασφαλή, στεγνό και χρηστικό.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

Κρατήστε την κάμερά σας προστατευμένη: Κρατήστε τη φωτογραφική μηχανή σας ασφαλή μέσα σε μια ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες τσάντα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών θα λειτουργήσει ελάχιστα, αλλά ένα σωστό σακίδιο με κάλυμμα βροχής είναι η καλύτερη επιλογή σας. Μιλώντας για καλύμματα βροχής. . .
Προμηθευτείτε ένα αδιάβροχο μπουφάν για τη φωτογραφική μηχανή σας: Ορισμένες επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές είναι στεγανές για τις καιρικές συνθήκες, αλλά τα περισσότερα μοντέλα καταναλωτών δεν είναι. Δεν θα σπάσουν αν ρίξετε μερικές σταγόνες νερό πάνω τους, αλλά και πάλι δεν πρέπει να τα αφήσετε να μουλιάσουν. Ένα κάλυμμα βροχής κάμερας (όπως το Κέλυφος από το Peak Design) θα κρατήσει τις χειρότερες καιρικές συνθήκες μακριά από την κάμερά σας καθώς τη χρησιμοποιείτε.
Σταθείτε κάτω από καταφύγιο: Όταν μπορείτε, σταθείτε κάτω από μια τέντα ή προεξοχή. Αυτό θα κρατήσει εσάς και την κάμερά σας πιο χαρούμενους. Μπορείτε επίσης να πυροβολήσετε έξω από τα παράθυρα ή από το αυτοκίνητό σας εάν θέλετε να μείνετε πολύ στεγνοί. Οι ομπρέλες λειτουργούν, αλλά είναι μια επιπλέον ταλαιπωρία, ειδικά αν φυσάει. Ακριβώς επειδή τραβάτε φωτογραφίες με βροχή δεν σημαίνει ότι πρέπει να πνιγείτε.
Αυτή ήταν μια εξαιρετική τοποθεσία για μια φωτογραφία, αλλά επειδή το μπροστινό μέρος του φακού μου ήταν εμποτισμένο, δεν μπορούσα να το βγάλω. Είμαι ακόμα εκνευρισμένος. Διατηρήστε το μπροστινό μέρος του φακού σας καθαρό: Αν δεν το κάνετε αυτό, δεν θα μπορείτε να τραβήξετε αξιοπρεπείς φωτογραφίες. Ακόμη και μερικές σταγόνες είναι αρκετές για να καταστρέψουν τις λήψεις σας, οπότε κάντε ό,τι μπορείτε για να το κρατήσετε μακριά από τις καιρικές συνθήκες. Αφήστε το καπάκι του φακού ανοιχτό και, όταν το βγάλετε, στρέψτε τη φωτογραφική μηχανή σας μακριά από τη βροχή, εκτός εάν φωτογραφίζετε. Επίσης, χρησιμοποιήστε την κουκούλα του φακού σας.
Φέρτε εξοπλισμό καθαρισμού φακών: Μερικά πανιά από μικροΐνες θα σας φανούν χρήσιμα για να σκουπίσετε μικρά σταγονίδια από τον φακό σας. Για μεγαλύτερα σταγονίδια ή μουτζούρες, θα χρειαστείτε ένα σπρέι καθαρισμού φακών ή μαντηλάκια φακών.
Εργαστείτε γρήγορα: Αν δεν έχετε την κατάλληλη προστασία, τραβήξτε μια φωτογραφία και, στη συνέχεια, καλύψτε τη φωτογραφική μηχανή σας ή στρέψτε την μακριά από τη βροχή το συντομότερο δυνατό. Εάν τραβάτε πολύ χρόνο καδράρισμα, η κάμερά σας πιθανότατα θα βραχεί.
Αφήστε τη φωτογραφική μηχανή σας να στεγνώσει: Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, μην βάζετε απλά τον εξοπλισμό σας σε μια τσάντα ή ντουλάπι. Η παρατεταμένη υγρασία μπορεί να το βλάψει όσο και η βροχή. Μπορείτε ακόμη και να καταλήξετε με μύκητας που αναπτύσσεται στους φακούς σας.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6;

Λήψη καλών φωτογραφιών

Η λήψη στη βροχή δεν σημαίνει ότι πρέπει να βραχείτε (αν και κανονικά θα το κάνετε).

Με τη φωτογραφική σας μηχανή επαρκώς προστατευμένη, μπορείτε να ξεκινήσετε το διασκεδαστικό κομμάτι — τη λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών! Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

Απλώς το να είσαι εκεί αρκεί: Σοβαρά, απλά βγαίνοντας σε πιο ενδιαφέρον καιρό, κάνεις το μεγαλύτερο μέρος της σκληρής δουλειάς. Παίξε και εμπιστεύσου το μάτι σου και σίγουρα θα βρεις κάτι καλό.
Χρησιμοποιήστε υψηλότερο ISO από το κανονικό: Όταν υπάρχουν σκοτεινά σύννεφα βροχής, υπάρχει λιγότερο φως για να εργαστείτε. Δείτε τις άλλες συμβουλές μας για εργασία σε χαμηλό φωτισμό, όπως η χρήση ευρύτερου διαφράγματος.
Βρείτε τρόπους για να εμφανίσετε τις σταγόνες βροχής: Είναι δύσκολο να συλλάβετε τις σταγόνες νερού, επομένως αναζητήστε καταστάσεις στις οποίες μπορείτε να τις επισημάνετε. Ο ισχυρός οπίσθιος φωτισμός, τα τζάμια και το να πλησιάζετε πιο κοντά στα θέματά σας θα σας επιτρέψουν να τραβήξετε σταγόνες βροχής στις φωτογραφίες σας. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα φλας για να ανάψετε τα σταγονίδια που έχετε μπροστά σας.
Πειραματιστείτε με την ταχύτητα κλείστρου: Εάν είναι ορατές, οι μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου μπορεί να παγώσουν τα σταγονίδια βροχής στη θέση τους, ενώ οι χαμηλότερες ταχύτητες τους επιτρέπουν να θολώνουν καθώς κινούνται μέσα στο πλαίσιο.
Ψάξτε για αντανακλάσεις: Αυτά προσφέρουν έναν τρόπο να εξερευνήσετε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Να είστε προσεκτικοί, όμως: μπορούν επίσης να αντικατοπτρίζουν πράγματα που μειώνουν την εικόνα σας.
Αυτή θα ήταν μια πολύ βαρετή φωτογραφία σε μια ηλιόλουστη μέρα. Σκύψτε στη διάθεση: Είναι συχνά σκοτεινό και γκρίζο όταν βρέχει, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε το! Είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να δοκιμάσετε να τραβήξετε ασπρόμαυρα.
Το φως μπορεί να κάνει ενδιαφέροντα πράγματα αφού βρέχει και το υγρό τοπίο έχει επίσης ωραία υφή. Παραμείνετε γύρω σας μετά τη βροχή: Το υγρό έδαφος προσφέρει υπέροχη υφή και χρώμα για φωτογράφηση και οι συννεφιασμένες μέρες έχουν συχνά τον καλύτερο φωτισμό. Συνεχίστε, λοιπόν, να φωτογραφίζετε καθώς οι άνθρωποι και το φως του ήλιου αναδύονται ξανά.

  Πώς να αντιγράψετε και να επικολλήσετε χειρόγραφο κείμενο ως δακτυλογραφημένο κείμενο στο iPad

Δεν υπάρχει κακός καιρός για τη φωτογραφία, μόνο απροετοίμαστοι φωτογράφοι. Είτε είναι μια ωραία ηλιόλουστη μέρα είτε βρέχει κουβάδες, υπάρχουν ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες φωτογραφίες που πρέπει να τραβήξετε.

Ας ελπίσουμε ότι τώρα κατανοείτε ότι όσο χειρότερος είναι ο καιρός, τόσο πιο εύκολο είναι να βρείτε πιο δημιουργικές λήψεις. Επομένως, μην αφήσετε τη λίγη βροχή να σας αναγκάσει να τραβήξετε φωτογραφίες—απλώς προστατέψτε τη φωτογραφική μηχανή σας και θα διασκεδάσετε.