Πώς να τερματίσετε το Linux χρησιμοποιώντας Γραμμή εντολών και GUI

Για έναν αρκετά νέο χρήστη Linux, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο συντριπτικά στην αρχή. Ενώ οι επιλογές στιβαρότητας και απεριόριστης προσαρμογής είναι ελκυστικές, η εκτέλεση βασικών εργασιών μπορεί να είναι τρομακτική, ειδικά αν δεν γνωρίζετε τις κατάλληλες εντολές που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, πρέπει να κλείσετε το σύστημά σας, αλλά ως νέος χρήστης, δυσκολεύεστε να βρείτε τις σωστές εντολές για να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας Linux. Αν και ο τερματισμός της λειτουργίας μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση, εάν γίνει λανθασμένα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων ή χειρότερα – μπορεί να καταλήξει να καταστρέψει το σύστημά σας. Έτσι, εάν είστε αρχάριος χρήστης Linux που θέλει να αποφύγει τυχόν ατυχίες, ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε τις ασφαλέστερες μεθόδους τερματισμού λειτουργίας ενός συστήματος Linux, τόσο μέσω της γραμμής εντολών όσο και του γραφικού περιβάλλοντος χρήστη (GUI).

Ασφαλής τερματισμός λειτουργίας του συστήματος Linux (2023)

Πώς να τερματίσετε το Linux χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών

Η μέθοδος της γραμμής εντολών για την απενεργοποίηση ενός συστήματος Linux προτιμάται από έμπειρους χρήστες, καθώς είναι γρήγορη και παρέχει περισσότερες επιλογές για παιχνίδι. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον τερματισμό διακομιστών Linux. Επίσης, αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, καθώς όλοι οι χρήστες που είναι συνδεδεμένοι αυτήν τη στιγμή μπορούν να ειδοποιηθούν για τη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας, ώστε να μπορούν να αποθηκεύσουν την εργασία τους. Υπάρχουν πολλές εντολές Linux που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τερματίσετε τη λειτουργία του συστήματος.

Χρησιμοποιήστε την εντολή τερματισμού λειτουργίας για να απενεργοποιήσετε το Linux

Η εντολή τερματισμού λειτουργίας είναι η πιο κοινή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απενεργοποιήσετε το σύστημα Linux σας με ασφάλεια. Προσφέρει μεγάλη ευελιξία αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή τερματισμού λειτουργίας για να απενεργοποιήσετε, να σταματήσετε ή ακόμα και να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Όταν εκτελείτε την εντολή τερματισμού λειτουργίας, όλοι οι τρέχοντες χρήστες ειδοποιούνται για τη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας. Η βασική σύνταξη για την εντολή τερματισμού λειτουργίας στο Linux είναι:

shudo shutdown

Στην παραπάνω σύνταξη εντολής τερματισμού λειτουργίας, πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα πράγματα:

  Πώς να εγκαταστήσετε το ZFS σε Linux

Το χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της ώρας κατά την οποία το σύστημα θα τερματιστεί

Το <μήνυμα> χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του μηνύματος μετάδοσης που θα λάβει κάθε χρήστης στο κέλυφος του Linux πριν τον τερματισμό

Το περιέχει διάφορες επιλογές που μπορείτε να αντιστοιχίσετε με την εντολή τερματισμού λειτουργίας, όπως:

OptionDescription-H Γράφει τις τελικές αλλαγές στα δεδομένα και στη συνέχεια σταματά τον επεξεργαστή από περαιτέρω εργασίες επεξεργασίας, αλλά το σύστημα εξακολουθεί να παραμένει ενεργοποιημένο με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας-PΛειτουργεί το ίδιο με το -H, εκτός από το ότι διακόπτει την τροφοδοσία στο σύστημα-rΓράφει τις τελικές αλλαγές στο δίσκο και στη συνέχεια επανεκκινεί το σύστημα-kUsed για να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα για τερματισμό λειτουργίας-cΑκυρώνει τον τερματισμό λειτουργίας σε εκκρεμότητα

Εάν χρησιμοποιήσετε την εντολή τερματισμού λειτουργίας χωρίς παραμέτρους, το σύστημα θα τερματιστεί μετά από ένα λεπτό.

Τερματισμός του συστήματος σε συγκεκριμένη ώρα

Όπως είδατε παραπάνω, με την παράμετρο

shudo shutdown

Για παράδειγμα, εάν η τρέχουσα ώρα συστήματος είναι 15:30 και θέλετε να τερματίσετε τη λειτουργία του συστήματος στα επόμενα 10 λεπτά, τότε η εντολή στον απόλυτο χρόνο θα είναι:

διακοπή λειτουργίας sudo 15:40

και σε σχετικό χρόνο η εντολή θα είναι:

shudo shutdown +10

Τερματίστε αμέσως το σύστημα

Εάν θέλετε να τερματίσετε αμέσως το σύστημα, μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε το «+0» για την παράμετρο

shudo shutdown +0

Η εναλλακτική σύνταξη για να τερματίσετε αμέσως το σύστημα είναι:

τερματισμός λειτουργίας sudo τώρα

Τερματισμός του συστήματος με μήνυμα τερματισμού λειτουργίας

Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να τερματίσετε τη λειτουργία ενός διακομιστή Linux για συντήρηση, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν χρήστες που είναι συνδεδεμένοι αυτήν τη στιγμή στο σύστημα και ενδέχεται να χάσουν την μη αποθηκευμένη εργασία τους εάν ο διακομιστής τερματιστεί χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Με την εντολή shutdown, μπορείτε να προγραμματίσετε έναν τερματισμό λειτουργίας του συστήματος και να ενημερώσετε τους χρήστες για τον προγραμματισμένο χρόνο διακοπής λειτουργίας, ώστε να μπορέσουν να αποθηκεύσουν την εργασία τους. Για να τερματίσετε τη λειτουργία του συστήματος με ένα μήνυμα εκπομπής, χρησιμοποιήστε αυτήν τη σύνταξη:

  5 Καλύτερες εναλλακτικές λύσεις στο Steam Game Store για Linux

shudo shutdown

Για παράδειγμα στο παραπάνω σενάριο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή ως εξής:

sudo shutdown 16:30 «Ο τερματισμός του συστήματος έχει προγραμματιστεί στις 16:30. Παρακαλώ αποθηκεύστε την εργασία σας. Ευχαριστώ.”

Μόλις εκτελέσετε την παραπάνω εντολή, όλοι οι συνδεδεμένοι χρήστες θα δουν αυτό το μήνυμα μετάδοσης στον τοίχο τους:

Broadcast message from [email protected] on pts/1 (Tue 2023-03-21 06:35:46 UTC):

System shutdown scheduled at 16:30. Please do save your work. Thank You.
The system is going down for poweroff at Tue 2023-03-21 06:45:46 UTC!

Τερματισμός συστήματος Linux με χρήση της εντολής διακοπής

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση μεταξύ πολλών χρηστών Linux ότι και οι δύο διαδικασίες διακοπής και τερματισμού λειτουργίας είναι ίδιες καθώς και οι δύο φαίνεται να έχουν ως αποτέλεσμα την ίδια έξοδο. Ωστόσο, η εντολή διακοπής χρησιμοποιείται γενικά για να στείλει το σύστημα σε κατάσταση παύσης, όπου οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία δεδομένων από την CPU διακόπτεται ενώ διατηρείται ανέπαφη η ισχύς του συστήματος. Η εντολή τερματισμού λειτουργίας στο Linux, από την άλλη πλευρά, σταματά την επεξεργασία της CPU μαζί με τη διακοπή της τροφοδοσίας του συστήματος. Για να τερματίσετε το σύστημα Linux με παύση στη γραμμή εντολών, χρησιμοποιήστε την παρακάτω σύνταξη:

sudo halt -σελ

Απενεργοποιήστε το σύστημα Linux χρησιμοποιώντας την εντολή Poweroff

Τόσο η εντολή poweroff όσο και η εντολή shutdown ακούγονται πολύ παρόμοια, αλλά έχουν τις διαφορές τους. Η εντολή poweroff έχει μια πιο «επιθετική» προσέγγιση και διακόπτει άμεσα την τροφοδοσία του συστήματος. Εάν χρησιμοποιηθεί ακούσια, η εντολή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων χρήστη. Ενώ, η εντολή τερματισμού έχει μια πιο χαριτωμένη προσέγγιση, όπου πρώτα γράφει την αποθηκευμένη εργασία στο δίσκο, σταματά διάφορες διαδικασίες της CPU και, τέλος, διακόπτει την τροφοδοσία του συστήματος. Για να απενεργοποιήσετε το σύστημα με την εντολή poweroff, χρησιμοποιήστε αυτήν τη σύνταξη:

sudo poweroff

Τερματισμός υπολογιστή Linux χρησιμοποιώντας την εντολή init

Η εντολή init χρησιμοποιείται για την τροποποίηση των επιπέδων εκτέλεσης ή της κατάστασης λειτουργίας μιας διεργασίας. Στο Linux και σε άλλα λειτουργικά συστήματα παρόμοια με το Unix, τα “runlevels” είναι προκαθορισμένες καταστάσεις του συστήματος που καθορίζουν ποιες υπηρεσίες συστήματος εκτελούνται. Κάθε επίπεδο εκτέλεσης έχει ένα συγκεκριμένο σύνολο υπηρεσιών και δαιμόνων που ξεκινούν ή σταματούν και τα επίπεδα εκτέλεσης μπορούν να τροποποιηθούν για να αλλάξουν την κατάσταση του συστήματος. Υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι επιπέδων εκτέλεσης που μπορούν να οριστούν για διαφορετικές καταστάσεις:

RunlevelDescription0 Τερματίζει το σύστημα μέσω κανονικής διαδικασίας.1ρυθμίστε τη λειτουργία ενός χρήστη2ρυθμίστε τη λειτουργία πολλών χρηστών χωρίς δικτύωση3 ορίστε τη λειτουργία πολλών χρηστών με τη δικτύωση4χρησιμοποιείται από τον χρήστη για τις συγκεκριμένες ανάγκες του5χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της λειτουργίας πολλών χρηστών με δικτύωση και GUI6 χρησιμοποιείται για την επανεκκίνηση του συστήματος

  Πώς να περιηγηθείτε στο Reddit από την επιφάνεια εργασίας Linux με το Giara

Με την εντολή init, μπορείτε να τερματίσετε ένα σύστημα Linux χρησιμοποιώντας την ακόλουθη σύνταξη:

sudo init 0

Όταν επιλέγετε το επίπεδο εκτέλεσης 0, η εντολή init ακολουθεί την πιο χαριτωμένη προσέγγιση της εντολής τερματισμού λειτουργίας: πρώτα γράφει τις αλλαγές που έγιναν στο δίσκο, διακόπτει την επεξεργασία της CPU και, τέλος, διακόπτει την τροφοδοσία του συστήματος.

Πώς να τερματίσετε το Linux χρησιμοποιώντας τη μέθοδο GUI

Η μέθοδος GUI για τον τερματισμό ενός συστήματος μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε εγκαταστάσεις επιτραπέζιου υπολογιστή Linux. Αυτή η μέθοδος είναι πιο κοινή στους αρχάριους και πιθανώς η πιο εύκολη από όλες στη χρήση. Εδώ έχουμε καλύψει τον τρόπο τερματισμού των συστημάτων Linux που βασίζονται σε Gnome, KDE και Mate. Αλλά, να είστε βέβαιοι, πρέπει να ακολουθήσετε παρόμοια βήματα στις περισσότερες άλλες διανομές Linux.

Απενεργοποιήστε το σύστημα που βασίζεται σε Gnome

1. Πρώτα, κατευθυνθείτε στην επάνω δεξιά γωνία και κάντε κλικ εκεί.

2. Από το αναπτυσσόμενο μενού, κάντε κλικ στην επιλογή ⏻ Απενεργοποίηση/Αποσύνδεση. Στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή «Απενεργοποίηση…».

3. Θα ανοίξει ένα νέο πλαίσιο διαλόγου. Τώρα κάντε κλικ στο κουμπί Απενεργοποίησης για να τερματίσετε τελικά το σύστημά σας. Σε αυτό το στάδιο, εάν δεν κάνετε καμία επιλογή, το σύστημα θα τερματιστεί αυτόματα στα επόμενα 60 δευτερόλεπτα.

Τερματισμός συστήματος που βασίζεται στο KDE

1. Ανοίξτε το δίσκο εφαρμογών από το κάτω μέρος ή πατήστε το «Super key» στο πληκτρολόγιο. Στα περισσότερα πληκτρολόγια, το υπερπλήκτρο φέρει την ένδειξη “Εικονίδιο των Windows”.

2. Επιλέξτε την επιλογή «⏻ Quit» στο κάτω μέρος του δίσκου.

3. Αυτό θα επιλέξει ένα νέο πλαίσιο διαλόγου με τα κουμπιά που ονομάζονται Αναστολή, Επανεκκίνηση και Τερματισμός λειτουργίας. Κάντε κλικ στο κουμπί Shutdown για να τερματίσετε τελικά το σύστημα Linux. Εάν δεν κάνετε καμία επιλογή, το σύστημα θα τερματιστεί αυτόματα στα επόμενα 60 δευτερόλεπτα.

Τερματίστε το σύστημα που βασίζεται σε Mate

1. Μεταβείτε στο μενού “Σύστημα” στην επάνω γραμμή και επιλέξτε την επιλογή “Τερματισμός λειτουργίας” από το αναπτυσσόμενο μενού.

2. Εναλλακτικά, κάντε κλικ στο κουμπί «⁝⁝⁝ Menu» στο κάτω μέρος ή πατήστε το «Super key» στο πληκτρολόγιο. Στα περισσότερα πληκτρολόγια, το υπερπλήκτρο φέρει την ένδειξη “Εικονίδιο των Windows”. Κάντε κλικ στο εικονίδιο ⏻ στο κάτω μέρος.

3. Αυτό θα ανοίξει ένα νέο πλαίσιο διαλόγου με τα κουμπιά που ονομάζονται Αναστολή, Επανεκκίνηση και Τερματισμός λειτουργίας. Κάντε κλικ στο κουμπί Τερματισμός λειτουργίας για να τερματίσετε τελικά τη λειτουργία του συστήματός σας.

Εύκολες μέθοδοι τερματισμού του συστήματος Linux

Αν και η μέθοδος GUI είναι πολύ εύκολη στη χρήση, δεν προσφέρει πολλές επιλογές για παιχνίδι. Μπορεί να λειτουργήσει μόνο στις εκδόσεις του Desktop Linux. Σε αυτό το άρθρο, δείξαμε μερικές πολύ εύκολες μεθόδους τόσο για τους χρήστες της γραμμής εντολών όσο και για τους χρήστες GUI για να τερματίσουν τα συστήματα Linux τους. Προσωπικά, πιστεύω ότι η μέθοδος της γραμμής εντολών λειτουργεί καλύτερα για κάθε είδους περιπτώσεις χρήσης και είναι πολύ πιο γρήγορη από τη μέθοδο GUI. Εν τω μεταξύ, ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τις 50+ βασικές εντολές Linux για να σας βοηθήσουν να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά στη γραμμή εντολών Linux. Ενημερώστε μας στα σχόλια εάν αντιμετωπίσατε οποιοδήποτε πρόβλημα.