Πώς να συνδεθείτε σε έναν διακομιστή SFTP στο Ubuntu

Το SFTP είναι μια ενσωματωμένη δυνατότητα του SSH και μόλις εγκατασταθεί το SSH σε ένα σύστημα, το SFTP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αρχείων εμπρός και πίσω με ένα GUI ή τερματικό. Το SFTP είναι ιδιαίτερα χρήσιμο με διακομιστές.

Διακομιστής SFTP στο Ubuntu

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να συνδεθείτε σε διακομιστές SFTP στο Ubuntu, καθώς και πώς να διαμορφώσετε τον δικό σας διακομιστή για φιλοξενία. Για να ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον πιο πρόσφατο επιτραπέζιο υπολογιστή, διακομιστή ή ένα λειτουργικό σύστημα του Ubuntu που βασίζεται στο Ubuntu.

Ρυθμίστε το SFTP στο Ubuntu

Εάν σκοπεύετε να συνδεθείτε σε έναν διακομιστή SFTP στον υπολογιστή σας Ubuntu, θα πρέπει να εγκαταστήσετε έναν διακομιστή SSH στον απομακρυσμένο διακομιστή Ubuntu ή στον απομακρυσμένο υπολογιστή Ubuntu, ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτόν. Ευτυχώς, η εγκατάσταση ενός διακομιστή SSH στο Ubuntu είναι απίστευτα εύκολη.

Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας του Ubuntu. Μπορείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο. Ή, αναζητήστε το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής Ubuntu και ξεκινήστε το με αυτόν τον τρόπο.

  5 δωρεάν εργαλεία απομακρυσμένης πρόσβασης για σύνδεση σε υπολογιστή ή Mac

Με ανοιχτό το παράθυρο του τερματικού, χρησιμοποιήστε την εντολή apt install για να εγκαταστήσετε το πακέτο «openssh-server». Αυτό το πακέτο, μόλις εγκατασταθεί, θα διαμορφώσει και θα ρυθμίσει έναν διακομιστή SSH, καθώς και SFTP, στον οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση από απόσταση.

sudo apt install openssh-server

Όταν ο διακομιστής OpenSSH είναι σε λειτουργία και λειτουργεί στον απομακρυσμένο υπολογιστή, μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη δοκιμή για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτόν. Για να το κάνετε αυτό, εκτελέστε το ssh your-username@localhost στο μηχάνημα με τον διακομιστή SSH. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό πρόσβασης του ονόματος χρήστη για να συνδεθείτε.

Σύνδεση στο SFTP μέσω της γραμμής εντολών

Για να συνδεθείτε σε έναν διακομιστή SFTP με τη γραμμή εντολών στο Ubuntu, ξεκινήστε ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού. Στη συνέχεια, με ανοιχτό το παράθυρο του τερματικού, χρησιμοποιήστε την εντολή sftp για να συνδεθείτε στον διακομιστή SSH.

Για να συνδεθείτε, καθορίστε το όνομα χρήστη στο απομακρυσμένο μηχάνημα, καθώς και τη διεύθυνση IP του. Για παράδειγμα, εάν ο απομακρυσμένος διακομιστής Ubuntu ή ο υπολογιστής Ubuntu που φιλοξενεί έναν διακομιστή SSH έχει διεύθυνση IP “192.168.1.203”, χρησιμοποιήστε τη ως όνομα κεντρικού υπολογιστή.

sftp [email protected]

Μόλις συνδεθείτε, μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή ls για να δείτε τι υπάρχει στον απομακρυσμένο διακομιστή.

ls

Για να κάνετε λήψη οτιδήποτε από τον απομακρυσμένο διακομιστή στον αρχικό σας κατάλογο, καθορίστε το όνομα αρχείου στον απομακρυσμένο διακομιστή SFTP και χρησιμοποιήστε την εντολή get.

get test.txt

Θέλετε να ανεβάσετε κάτι στον απομακρυσμένο διακομιστή SFTP; Χρησιμοποιήστε την εντολή put. Θα μεταφορτώσει οποιοδήποτε αρχείο στον απομακρυσμένο διακομιστή SFTP στον τοπικό σας φάκελο (/home/USERNAME/).

put test.txt

Σύνδεση στο SFTP με τη διαχείριση αρχείων Ubuntu – Αρχεία Gnome

Η εφαρμογή Gnome Files είναι ένας από τους πιο χρησιμοποιούμενους διαχειριστές αρχείων σε όλο το Linux, καθώς πολλές κύριες διανομές Linux επιλέγουν το Gnome Shell ως επιφάνεια εργασίας. Δείτε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε σε έναν διακομιστή SFTP με αυτόν στο Ubuntu.

  Πώς να εξαγάγετε τα δεδομένα σας στο Google Fit

Για να ξεκινήσετε, ξεκινήστε τη διαχείριση αρχείων Ubuntu στην επιφάνεια εργασίας. Όταν είναι ανοιχτό, βρείτε το κουμπί “Άλλες τοποθεσίες” και κάντε κλικ σε αυτό. Όταν επιλέξετε αυτό το κουμπί, θα μεταφερθείτε στην περιοχή “Άλλες τοποθεσίες”.

Μέσα στο “Άλλες τοποθεσίες”, βρείτε το πλαίσιο κειμένου “Σύνδεση με διακομιστή” και κάντε κλικ σε αυτό με το ποντίκι. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του διακομιστή. Για παράδειγμα:

sftp://192.168.1.203

Αφού εισαγάγετε τη διεύθυνση IP (ή το όνομα κεντρικού υπολογιστή) στο πλαίσιο, πατήστε το κουμπί “Σύνδεση”. Όταν επιλέξετε αυτό το κουμπί, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο. Στη συνέχεια, εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας και, στη συνέχεια, κάντε ξανά κλικ στο «Σύνδεση».

Κατά τη σύνδεση, θα δείτε τον διακομιστή SFTP στην εφαρμογή αρχείων Ubuntu. Σύρετε αρχεία στον διακομιστή για να τα ανεβάσετε και αντιγράψτε τα σε άλλους φακέλους στον υπολογιστή σας για να τα κατεβάσετε.

  Πώς να διαγράψετε μια επαφή στο Telegram

Σύνδεση στο SFTP με το Filezilla στο Ubuntu

Πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε την εφαρμογή για να συνδεθείτε σε έναν διακομιστή SFTP χρησιμοποιώντας το Filezilla στο Ubuntu. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας του Ubuntu και χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή.

sudo apt install filezilla

Μόλις εγκατασταθεί το πρόγραμμα στο σύστημά σας, ξεκινήστε το. Στη συνέχεια, βρείτε το πλαίσιο κεντρικού υπολογιστή και πληκτρολογήστε τον παρακάτω κώδικα.

sftp://your-sftp-server-ip

Αφού γράψετε στο πλαίσιο “Host”, γράψτε το όνομα χρήστη σας στο πλαίσιο “Όνομα χρήστη” και τον κωδικό πρόσβασής σας στο πλαίσιο “Κωδικός πρόσβασης”. Στη συνέχεια, γράψτε “22” στο πλαίσιο “Θύρα”. 22 είναι η προεπιλεγμένη θύρα για το SFTP.

Επιλέξτε το κουμπί “Quickconnect” για να συνδεθείτε στον διακομιστή SFTP με το Filezilla όταν συμπληρωθούν όλες οι πληροφορίες. Σύντομα θα συνδεθείτε στον διακομιστή σας με το Filezilla.

Από εδώ, μπορείτε να ανεβάσετε και να κατεβάσετε αρχεία στον διακομιστή SFTP σας από το Ubuntu. Εάν θέλετε να κάνετε λήψη ενός αρχείου, ορίστε τι πρέπει να κάνετε. Πρώτα, κάντε δεξί κλικ στη δεξιά στήλη με το ποντίκι σε ένα αρχείο που θέλετε. Στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή «Λήψη» για λήψη.

Μπορείτε επίσης να ανεβάσετε από το Ubuntu χρησιμοποιώντας το Filezilla. Για να το κάνετε, κάντε δεξί κλικ σε ένα αρχείο στην αριστερή στήλη με το ποντίκι. Στη συνέχεια, επιλέξτε το κουμπί “Μεταφόρτωση”. Με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί το αρχείο στον διακομιστή SFTP.