Πώς να συνδέσετε οποιοδήποτε ελεγκτή παιχνιδιών κονσόλας σε υπολογιστή με Windows ή Mac

Τα χειριστήρια κονσόλας δεν λειτουργούν πάντα μόλις τα συνδέσετε σε υπολογιστή με Windows ή Mac. Συγκεντρώσαμε μια λίστα οδηγών για να μάθετε πώς να κάνετε το αγαπημένο σας χειριστήριο να λειτουργεί με τον υπολογιστή σας.

Οι περισσότεροι ελεγκτές που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε υπολογιστές, όπως οι ελεγκτές USB Logitech, θα είναι συσκευές συμβατές με HID και θα υποστηρίζουν το πρωτόκολλο XInput ή DirectInput, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα περισσότερα παιχνίδια. Κάποια μπορεί να λειτουργούν εκτός συσκευασίας και άλλα μπορεί να χρειάζονται προσαρμοσμένο πρόγραμμα οδήγησης. Για τους ελεγκτές κονσόλας, ειδικά για τους παλαιότερους, μπορεί να χρειαστείτε έναν προσαρμογέα υλικού εάν δεν συνδεθεί σε USB, καθώς η υποστήριξη Bluetooth είναι ανεπιτήδευτη.

Αυτός ο οδηγός καλύπτει τα Windows και το macOS, αλλά οι περισσότεροι ελεγκτές HID θα λειτουργούν και σε Linux. Θα χρειαστεί απλώς ένα μικρή διαμόρφωση, με το οποίο οι χρήστες Linux είναι πιθανώς εξοικειωμένοι.

PlayStation 4 (DualShock 4)

Τα Windows υποστηρίζουν χειριστήρια Sony PS4 χωρίς πρόσθετο λογισμικό, αρκεί να τα συνδέσετε μέσω USB. Θα χρειαστείς έναν προσαρμογέα υλικού για να χρησιμοποιήσετε το χειριστήριο ασύρματα.

Τα Mac υποστηρίζουν επίσης τα πιο πρόσφατα χειριστήρια της Sony από προεπιλογή, ακόμη και με ασύρματη σύνδεση. Δυστυχώς, αυτοί οι ελεγκτές εμφανίζονται ως μια γενική συσκευή εισαγωγής, η οποία μπορεί να μην λειτουργεί σε όλα τα παιχνίδια.

PlayStation 3 (DualShock 3)

Τα Windows χρειάζονται ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα οδήγησης για ελεγκτές PS3. Είναι λίγο περίπλοκο η ρύθμιση, αλλά έχουμε τις οδηγίες.

  Πώς να επαναφέρετε και να επιδιορθώσετε εφαρμογές στα Windows 10

Οι Mac υποστηρίζουν αυτούς τους ελεγκτές χωρίς επιπλέον λογισμικό. Απλώς συνδεθείτε ασύρματα μέσω Bluetooth ή συνδέστε το με καλώδιο USB.

PlayStation 1 και 2 (DualShock 1 και 2)

Τα χειριστήρια PS1 και PS2 της Sony είναι παλαιότερα και δεν χρησιμοποιούν USB. Μπορείς να πάρεις έναν προσαρμογέα, αλλά ίσως είναι καλύτερο να παραλάβετε ένα DualShock 3, καθώς είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου το ίδιο αλλά με ασύρματη υποστήριξη και υποστήριξη USB.

Xbox One

Τα Windows υποστηρίζονται πλήρως από το κουτί, καθώς πρόκειται για τον κορυφαίο ελεγκτή της Microsoft. Απλώς συνδέστε και παίξτε ή συνδεθείτε μέσω Bluetooth. Μπορείτε ακόμη και να ενημερώσετε το υλικολογισμικό του ελεγκτή από τον υπολογιστή σας εάν χρησιμοποιείτε Windows 10.

Οι Mac υποστηρίζουν ασύρματα χειριστήρια Xbox One χωρίς τίποτα επιπλέον, αλλά θα χρειαστείτε επιπλέον λογισμικό εάν θέλετε να συνδέσετε το χειριστήριό σας μέσω USB. Συγκεκριμένα, χρειάζεστε το 360 Ελεγκτής πρόγραμμα οδήγησης, το οποίο επεκτείνει την υποστήριξη για ενσύρματα ελεγκτές USB Xbox One.

Xbox 360

Τα Windows υποστηρίζουν ενσύρματα ελεγκτές 360 από προεπιλογή, αλλά οι ασύρματοι ελεγκτές θα χρειαστούν έναν ειδικό προσαρμογέα USB.

Μακ χρειάζεται προσαρμοσμένο πρόγραμμα οδήγησης. Λόγω προβλημάτων με τις επεκτάσεις πυρήνα (kexts), η ασύρματη υποστήριξη προκαλεί πανικό στον πυρήνα και είναι απενεργοποιημένη σε αυτό το πρόγραμμα οδήγησης.

Αρχικό Xbox (Xbox “1”)

Θα χρειαστείτε ένα προσαρμογέας και μερικά προσαρμοσμένα προγράμματα οδήγησης, αλλά δεν φαίνεται καθόλου εύκολο. Το MacOS έχει ένα παλαιότερος οδηγός, αλλά μπορεί να μην λειτουργεί σε νεότερες εκδόσεις του macOS. Επίσης, αν είστε τρελοί, μπορείτε να παραιτηθείτε από τον προσαρμογέα εντελώς και συνδέστε μερικά καλώδια, αν και δεν το συνιστούμε.

Ελεγκτής Nintendo Switch Pro

Το χειριστήριο Switch Pro της Nintendo λειτουργεί αυτόματα αφού το συνδέσετε μέσω Bluetooth σε Windows και macOS, αλλά θα πρέπει να το ρυθμίσετε στο Steam για να το χρησιμοποιήσετε σε παιχνίδια.

  Πώς να διορθώσετε τις λευκές μικρογραφίες φωτογραφιών στο Windows 10 Creators Update

Wii Remotes και Wii U Pro Controllers

Τα Windows θα συνδέσουν το χειριστήριο από προεπιλογή, αλλά ενδέχεται να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελεγκτής σε όλες τις εφαρμογές. Το Dolphin, ο εξομοιωτής Wii, υποστηρίζει τη χρήση τους ως εισόδους, αλλά δεν είχαμε καμία διαθέσιμη για να δοκιμάσουμε τη χρήση σε όλο το σύστημα.

Το Mac υποστηρίζεται με τον ίδιο τρόπο—μόνο στο Dolphin. Η χρήση σε όλο το σύστημα υποστηρίζεται τεχνικά, αλλά συνιστούμε ανεπιφύλακτα την εύρεση ενός νέου ελεγκτή. Το MacOS Sierra διέκοψε την υποστήριξη για το μοναδικό πρόγραμμα οδήγησης, το Wjoy, αλλά ενημερώθηκε σε νέο πιρούνι. Ωστόσο, ούτε η τρέχουσα έκδοση λειτουργεί, επομένως θα πρέπει να δημιουργήσετε το πιο πρόσφατο commit από την πηγή στο Xcode, να ενημερώσετε μια δέσμη στόχων έκδοσης, να διορθώσετε μερικά σφάλματα, να το υπογράψετε με έναν λογαριασμό προγραμματιστή της Apple και, τέλος, ότι πρέπει να εκκινήσετε σε λειτουργία αποκατάστασης και να απενεργοποιήσετε την προστασία ακεραιότητας του συστήματος για να το εγκαταστήσετε. Μόνο τότε μπορείτε να συνδέσετε σωστά τον ελεγκτή.

Ελεγκτές GameCube

Θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα φυσικά, αλλά τα Windows και τα Mac θα πρέπει να υποστηρίζονται από προεπιλογή μέσω του HID. Η υποστήριξη μπορεί να διαφέρει ωστόσο ανάλογα με τον προσαρμογέα που λαμβάνετε. Μπορείτε να πάρετε ένα επίσημος ένα, αλλά το Προσαρμογέας Mayflash φαίνεται να λειτουργεί καλά στη μισή τιμή. Αυτός ο προσαρμογέας έχει έναν διακόπτη για να μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε υπολογιστή καθώς και σε κονσόλα, ο οποίος θα τον μετατρέψει σε συσκευή HID και όχι μόνο σε ιδιόκτητη κονσόλα. Ωστόσο, το Dolphin μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας μαζί του και θα υποστηρίξει τη λειτουργία Wii U, η οποία μπορεί να διορθώσει ορισμένα σφάλματα με τις πρόσθετες θύρες.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τον χωρικό ήχο στα Windows 10 για ακουστικά και οικιακό κινηματογράφο

Λάβετε υπόψη ότι η υλοποίηση HID του macOS παρακάμπτει την άμεση επικοινωνία του Dolphin με τη συσκευή, επομένως δεν υποστηρίζει τη σύνδεση πολλών ελεγκτών. Υπάρχει μια λύση, αλλά μπορεί να μην λειτουργεί με κάθε προσαρμογέα. Περιλαμβάνει την απενεργοποίηση του SIP, αν και ομολογουμένως μόνο για επεκτάσεις kext, κάτι που είναι λίγο πιο ασφαλές.

Ελεγκτές Guitar Hero

Αυτό είναι λίγο περίεργο, καθώς το Guitar Hero έχει πολλές διαφορετικές εκδόσεις κονσόλας, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια ακμάζουσα κοινότητα στον υπολογιστή με CloneHero. Τα περισσότερα θα πρέπει να λειτουργούν με έναν προσαρμογέα, επομένως είναι καλύτερο να το ελέγξετε το wiki τους για οδηγίες.

Άλλοι ελεγκτές

Άλλα Retro Controller χρειάζονται συνήθως προσαρμογείς, εκτός εάν λάβετε ενημερωμένες εκδόσεις USB τους. Οι περισσότεροι προσαρμογείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τυπικές συνδέσεις XInput και DirectInput και θα πρέπει να μπορούν να διαμορφωθούν στο Steam και σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω εφαρμογές.

Οι ελεγκτές τρίτων θα διαφέρουν ανάλογα με το τι λαμβάνετε, αλλά οι περισσότεροι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις ίδιες τυπικές συνδέσεις XInput. Συνήθως, θα αναφέρει τη συμβατότητά του στο Amazon, οπότε φροντίστε να αγοράσετε ένα που είναι συμβατό ή να αγοράσετε κάτι πιο mainstream.

Εάν το χειριστήριό σας δεν αναφέρεται εδώ ή δεν μπορείτε να το κάνετε να λειτουργήσει με αυτούς τους οδηγούς, μια γρήγορη αναζήτηση στο Google για το όνομα του ελεγκτή συν την έκδοση του λειτουργικού σας συστήματος και το “πρόγραμμα οδήγησης” θα σας οδηγήσει σε αξιοπρεπή αποτελέσματα.

Εάν πρέπει να αντιστοιχίσετε ξανά το χειριστήριό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη λειτουργία Big Picture Mode του Steam για να το κάνετε. Εάν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσετε σε παιχνίδι εκτός Steam, μπορείτε να δοκιμάσετε AntiMicro για Windows και Απολαυστικός για macOS, και τα δύο δωρεάν.