Πώς να σταματήσετε το Thrashing από την επιβράδυνση του υπολογιστή σας

Ένας αργός υπολογιστής μπορεί να μετατρέψει την υπέροχη μέρα σας σε απογοητευτική, καθιστώντας δύσκολη την επεξεργασία ακόμη και απλών εργασιών.

Προσωπικά, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν περιμένω με ανυπομονησία το πρωί, και ένα από αυτά είναι η χρήση ενός αργού υπολογιστή.

Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας υπολογιστής θα επιβραδύνει, συνήθως, αυτό συμβαίνει όταν συμβαίνει thrashing στο λειτουργικό σύστημα.

Για να το πούμε με τις απλούστερες δυνατές λέξεις, το thrashing είναι όταν το σφάλμα σελίδας, και η εναλλαγή γίνεται συχνά με υψηλότερο ρυθμό, αναγκάζοντας το λειτουργικό σύστημα να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην εναλλαγή αυτών των σελίδων.

(Δεν χρησιμοποιείται ανταλλαγή)

Και ως αποτέλεσμα του thrashing, η απόδοση επηρεάζεται άμεσα, καθιστώντας τον υπολογιστή αργό στο χειρισμό.

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με το thrashing και πώς να το εμποδίσετε να επιβραδύνει τον υπολογιστή σας.

Ας πηδήξουμε αμέσως.

Αιτίες Thrashing

Το thrashing μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, και μερικοί από αυτούς είναι πολύ συνηθισμένοι:

#1. Ελλειπης ΜΝΗΜΗ

Μία από τις πιο κοινές αιτίες thrash out είναι η έλλειψη διαθέσιμης μνήμης στον υπολογιστή σας. Εάν έχετε ένα σύστημα που έχει χαμηλή μνήμη RAM και πρέπει να βασίζεται στην εικονική μνήμη, είστε πιο επιρρεπείς στο thrashing, επειδή το σύστημά σας θα προσπαθήσει να ανταλλάξει τους πόρους μεταξύ της μνήμης RAM και του χώρου αποθήκευσης καθώς και άλλων πηγών.

Διαβάστε επίσης: Καλύτερο λογισμικό συγκριτικής αξιολόγησης υπολογιστή

#2. Πτυχίο Προγραμματισμού

Εφόσον μία από τις πολλές εργασίες του λειτουργικού συστήματος είναι να παρακολουθεί τη χρήση της CPU, εάν διαπιστώσει ότι η χρήση της CPU είναι πολύ χαμηλή, αυξάνει τον βαθμό προγραμματισμού (προσθέτει περισσότερες διεργασίες στο σύστημα).

  13 Εφαρμογές/Εργαλεία για να ενισχύσετε τις πωλήσεις σας στο Shopify Store

Υποθέτοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί ο καθολικός αλγόριθμος αντικατάστασης σελίδας, απλώς θα αντικαταστήσει οποιαδήποτε σελίδα εάν παρουσιαστεί σφάλμα σελίδας στο σύστημα.

Λόγω του γεγονότος ότι οι διεργασίες αρχίζουν να αντικαθιστούν σελίδες από τη μία στην άλλη, η ουρά σελιδοποίησης αυξάνεται, ενώ η ουρά ετοιμότητας παραμένει κενή.

Τελικά, αυτό οδηγεί σε μείωση της χρήσης της CPU. Τώρα έρχεται το λειτουργικό σύστημα, καθώς αυξάνει το επίπεδο πολυπρογραμματισμού και εισάγει μια νέα διαδικασία για να ανεβάσετε τα πράγματα.

Αν και αυτό αυξάνει τη χρήση της CPU, εάν το επίπεδο πολυπρογραμματισμού αυξηθεί περαιτέρω, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται περίπλοκα επειδή είναι πάρα πολλά για να τα χειριστεί το σύστημα.

Τελικά, ως αποτέλεσμα, συμβαίνει αλώνισμα.

#3. Υπερφόρτωση του Συστήματος

Εάν διαθέτετε έναν υπολογιστή που προορίζεται για ελαφριά εργασία, αλλά προσπαθείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως μηχάνημα βαρέων βαρών, ουσιαστικά τον υπερφορτώνετε. Η διατήρηση υπερβολικά πολλών καρτελών ανοιχτή, η εκτέλεση βαρέος λογισμικού επεξεργασίας και η αναπαραγωγή παιχνιδιών προηγμένης τεχνολογίας αποτελούν παραδείγματα υπερφόρτωσης του συστήματος.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα συχνές εναλλαγές και τρίψιμο.

Επιπτώσεις του Thrashing

Είναι προφανές ότι το thrashing δεν είναι καλό και δεν υποτίθεται ότι συμβαίνει στον υπολογιστή σας πολύ συχνά. Εάν το σύστημά σας αντιμετωπίζει συχνά thrashing, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία είναι τα εξής:

#1. Φθορά στον σκληρό δίσκο

Όταν το σύστημά σας αναγκάζεται να διαβάζει και να γράφει λειτουργίες συχνά κατά τη διάρκεια του thrashing, μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στον σκληρό δίσκο και μπορεί να οδηγήσει σε αστοχία υλικού επίσης, τελικά.

#2. Νωθρότητα

Το άμεσο αποτέλεσμα του thrashing στον υπολογιστή σας τον καθιστά εξαιρετικά αργό και δεν ανταποκρίνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση για πόρους μνήμης αφού χρησιμοποιήσει όλα όσα είναι διαθέσιμα.

#3. Συχνές καθυστερήσεις και συντριβές

Εάν αφήνετε το σύστημά σας να φτάνει στο σημείο να χτυπάει κάθε τόσο, ουσιαστικά διακινδυνεύετε την ικανότητα του υπολογιστή σας να χειριστεί το φορτίο. Τελικά, μπορεί να αρχίσει να παγώνει ή να κολλάει εντελώς και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων καθώς και σε άλλα προβλήματα.

  Πώς να διορθώσετε προβλήματα ήχου Crackly και άλλα προβλήματα ήχου Mac

Δεδομένου ότι το thrashing έχει ορισμένες πραγματικά αρνητικές επιπτώσεις στον σκληρό δίσκο και τη συνολική απόδοση του συστήματος, είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να το εξαλείψετε. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους.

Προσθέστε SSD στο σύστημά σας

Εάν ο υπολογιστής σας δεν χρησιμοποιεί ήδη SSD για αποθήκευση, ήρθε η ώρα να το προσθέσετε. Μια μονάδα στερεάς κατάστασης είναι μια πιο γρήγορη συσκευή αποθήκευσης και θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εναλλαγή δεδομένων μεταξύ μνήμης και δίσκου.

Σε τελική ανάλυση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του βιοπορισμού του αλώνισμα. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να αυξήσετε τη μνήμη RAM στον υπολογιστή σας, ώστε να μπορεί να χειρίζεται εύκολα εργασίες.

Περισσότερη μνήμη RAM στο σύστημά σας σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας δεν χρειάζεται να λειτουργεί υπερβολικά. Είναι μια εξαιρετική μακροπρόθεσμη λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Αντικαταστήστε προγράμματα που καταναλώνουν περισσότερους πόρους

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο υπολογιστής σας να έχει προγράμματα που καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι του αποθηκευτικού σας χώρου, κάτι που σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Εάν πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε ένα ελαφρύ πρόγραμμα που να είναι παρόμοιο και να κάνει τη δουλειά εξίσου καλά, τότε θα συνιστούσα να προχωρήσετε και να το αντικαταστήσετε.

Όχι μόνο θα σας ανοίξει χώρο, αλλά θα συμβάλει και στην πιθανότητα εξάλειψης του τραχήλου.

Περιορίστε τον αριθμό των εφαρμογών που εκτελούνται

Ας το παραδεχτούμε: αν ο υπολογιστής σας δεν προορίζεται για βαριά εργασία, είναι τρομερή ιδέα να τον χρησιμοποιείτε σαν ηλεκτρικό εργοστάσιο. Ένας υπολογιστής που προορίζεται για ελαφριά εργασία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, γι’ αυτό πρέπει να περιορίσετε τον αριθμό των εφαρμογών που εκτελούνται.

Η εκτέλεση πάρα πολλών εφαρμογών σημαίνει ότι το σύστημά σας πρέπει να παρέχει τους πόρους που απαιτούνται. Και αν οι προδιαγραφές του συστήματός σας δεν το επιτρέπουν, είναι βέβαιο ότι θα συμβεί thrashing.

Μια απλή λύση σε αυτό θα ήταν μόνο να ανοίξετε τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή, έτσι ώστε οι επιπλέον εφαρμογές να μην καταναλώνουν πόρους. Επίσης, ένας περιορισμένος αριθμός εφαρμογών μπορεί να σας κρατήσει συγκεντρωμένους σε αυτό που θέλετε να επιτύχετε.

  Πώς να αποκτήσετε το DirecTV τώρα δωρεάν δοκιμή για 3 μήνες

Διαμορφώστε το μέγεθος αρχείου Swap

Είναι πολύ πιθανό το μέγεθος του αρχείου swap του συστήματός σας να μην έχει ρυθμιστεί σωστά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε thrashing δίσκου. Ένα αρχείο ανταλλαγής, γνωστό και ως αρχείο σελίδας, είναι κρυμμένο στο σύστημα από προεπιλογή.

Όταν ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να βοηθήσει στον χειρισμό του επιπλέον φορτίου κατανάλωσης μνήμης. Ολοκληρώνει τη δουλειά απλά σελιδοποιώντας τα αδρανή αρχεία για να παρέχει την απαιτούμενη επιπλέον εικονική μνήμη.

Επιπλέον, τα αρχεία ανταλλαγής είναι απαραίτητα για την παροχή χώρου αναπνοής στο σύστημά σας σε περιπτώσεις μεγάλου φορτίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να διαμορφώσετε σωστά το μέγεθος του αρχείου ανταλλαγής.

Συμβουλές για να αποτρέψετε το thrashing

Τώρα που ξέρουμε πώς να εξαλείψουμε το thrashing, είναι επίσης λογικό να κατανοήσουμε πώς να το αποτρέψουμε από το να συμβεί. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες:

#1. Παρακολούθηση της απόδοσης του συστήματος

Παρακολουθώντας τις μετρήσεις απόδοσης του συστήματός σας, όπως η χρήση της CPU, της μνήμης και του δίσκου, μπορεί να βοηθήσει στον μαζικό εντοπισμό πιθανών σφαλμάτων. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποτρέψετε το thrashing, καθώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα απόδοσης από νωρίς.

Όπως λένε, «Χτυπήστε όσο το σίδερο είναι ζεστό». 🔨

#2. Δώστε προτεραιότητα στις εργασίες

Αυτή είναι μια συμβουλή δύο σε ένα γιατί σας βοηθά να αποτρέψετε το thrashing και να παραμείνετε παραγωγικοί. Όταν δίνετε προτεραιότητα σε εργασίες που είναι κρίσιμες για να ολοκληρωθούν πρώτα, κάνετε τη χάρη στο σύστημά σας μην το υπερφορτώνετε με περιττά προγράμματα.

Αυτό συνεχίζει να απορρίπτεται επειδή το σύστημα εστιάζει μόνο σε συγκεκριμένο αριθμό εφαρμογών που εκτελούνται αντί να βομβαρδίζεται.

#3. Βελτιστοποιήστε τη χρήση της μνήμης

Μπορείτε να ελευθερώσετε μνήμη από περιττά αντίγραφα δεδομένων μειώνοντας το αποτύπωμα μνήμης των εφαρμογών και των διαδικασιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας αποτελεσματικές δομές δεδομένων.

Όταν το κάνετε αυτό, το σύστημα θα ελευθερώσει μνήμη μόλις δεν χρειάζονται πλέον συγκεκριμένα αντίγραφα δεδομένων.

Κλείσιμο Σκέψεων

Το thrashing μπορεί να υποβαθμίσει σοβαρά την απόδοση του συστήματός σας και να κάνει τις καθημερινές σας εργασίες σοβαρό πόνο.

Ευτυχώς, υπάρχει μια διόρθωση για όλα και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και τεχνικές, θα μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητα του thrashing και να βελτιώσετε δραστικά τη συνολική απόδοση του συστήματος.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τα καλύτερα προγράμματα βελτιστοποίησης υπολογιστή για να επιταχύνετε τον αργό υπολογιστή σας.