Πώς να ρυθμίσετε το Rsync σε Linux

Αυτές τις μέρες, όλοι έχουν μια εφαρμογή Συγχρονισμού. Υπάρχει το Bittorrent Sync (τώρα Resilio Sync), το Syncthing κ.λπ. Αυτοί οι τύποι εργαλείων κερδίζουν πραγματική έλξη στο χώρο του διακομιστή και των καταναλωτών, και υπάρχουν για έναν λόγο. Βοηθούν τους χρήστες να δημιουργήσουν ένα τοπικό/διαδίκτυο σύστημα συγχρονισμού peer-to-peer. Ως επί το πλείστον, αυτά τα εργαλεία είναι αρκετά χρήσιμα. Τούτου λεχθέντος, συχνά μπορεί να χρειαστούν λίγο για να εγκατασταθούν σε διαφορετικές πλατφόρμες (ειδικά Linux). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι θέλουν να κάνουν έναν απλό συγχρονισμό αρχείων μεταξύ υπολογιστών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης του Rsync στο Linux. Είναι ένας απλός τρόπος για αποτελεσματική (και γρήγορη) μεταφορά αρχείων μέσω δικτύου ή Διαδικτύου.

Εγκατάσταση

Σε αυτό το σεμινάριο, θα επικεντρωθούμε σε δύο εργαλεία: το εργαλείο γραμμής εντολών Rsync και το περιτύλιγμα Grsync GUI. Δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτά τα προγράμματα στον υπολογιστή σας Linux.

Σημείωση: θα χρειαστεί επίσης να εγκαταστήσετε το SSH.

Ubuntu

sudo apt install rsync grsync

Debian

sudo apt-get install rsync grsync

Arch Linux

sudo pacman -S rsync grsync

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install rsync grsync

OpenSUSE

sudo dnf install rsync grsync

Άλλα Linux

Το Rsync κυκλοφορεί από το 1996. Εξαιτίας αυτού, οι χρήστες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με την εύρεση και την εγκατάσταση της εφαρμογής στον υπολογιστή τους Linux, όσο ασαφές κι αν είναι. Αναζητήστε το “rsync” στη διαχείριση πακέτων και εγκαταστήστε το στο σύστημα. Όταν πρόκειται για το εργαλείο περιτυλίγματος Grsync, είναι λίγο ενοχλητικό. Κάποιες διανομές Linux μπορεί να το έχουν στα αποθετήρια τους και κάποιες όχι. Για να το εγκαταστήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και αναζητήστε “grsync”. Εναλλακτικά, κατεβάστε το από τον ιστότοπο.

  Πώς να ρυθμίσετε τον διακομιστή RocketChat σε Linux

Χρήση του Rsync στο τερματικό

Το τερματικό εργαλείο Rsync είναι πολύ ισχυρό και επομένως μπορεί να μεταφερθεί σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Τούτου λεχθέντος, οι περισσότεροι χρήστες χρειάζεται μόνο να γνωρίζουν τα βασικά. Ετσι δουλευει. Για να μεταφέρετε όλο το περιεχόμενο ενός φακέλου απευθείας σε έναν άλλο, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

Τοπική σε απομακρυσμένη μεταφορά

rsync -r /home/username/local/file/to/transfer/. [email protected]:/path/to/destination/folder

Απομακρυσμένη σε τοπική μεταφορά

rsync -r [email protected]:/path/to/remote/. /home/username/local/file/to/transfer/

Αυτές οι εντολές επιτρέπουν στο χρήστη να μεταφέρει απευθείας και αναδρομικά όλα τα αρχεία ενός φακέλου σε έναν άλλο είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα. Ψάχνετε για περισσότερες επιλογές; Στο τερματικό, κάντε: rsync -h και δοκιμάστε τους πολλούς διαθέσιμους διακόπτες και επιλογές rsync.

Σημείωση: Οι σημειώσεις βοήθειας Rsync είναι αρκετά μεγάλες. Συχνά το τερματικό μπορεί να κόψει κομμάτια του (ή τουλάχιστον οι χρήστες αναγκάζονται να κάνουν ατελείωτη κύλιση μέσα από αυτά). Για να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα, δοκιμάστε να αποθηκεύσετε τις οδηγίες βοήθειας απευθείας σε ένα αρχείο κειμένου για αργότερα. Μπορεί να γίνει με αυτήν την εντολή:

rsync -h >> rsync-help.txt

Χρήση του εργαλείου Grsync GUI

Ως επί το πλείστον, το εργαλείο Grsync είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το Rsync. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρόλο που η ίδια η εντολή Rsync είναι ισχυρή, η σύνταξή της προκαλεί σύγχυση για όσους θέλουν απλώς να κάνουν έναν απλό συγχρονισμό αρχείων. Όταν πρόκειται για εντολές τερματικού, αυτό δεν συμβαίνει συνήθως, ωστόσο οι κανόνες πρέπει να παραβιάζονται.

  Πώς να συγχρονίσετε το Google Drive σε Linux με το OverGrive

Εκκινήστε το Grsync στον υπολογιστή σας και ανοίξτε επίσης τη διαχείριση αρχείων. Μέσα στη διαχείριση αρχείων, βρείτε τη θέση του τοπικού φακέλου που θέλετε να μεταφέρετε. Εάν λαμβάνετε μεταφορά αντί να στείλετε, βρείτε (ή δημιουργήστε) έναν φάκελο προορισμού.

Αφού βρείτε τις πληροφορίες τοποθεσίας, μεταβείτε στο Grsync και ξεκινήστε με τη ρύθμιση πηγής. Κάντε κλικ στο «άνοιγμα» και αναζητήστε τον τοπικό φάκελο που θέλετε να μεταφέρετε. Εάν η πηγή είναι απομακρυσμένη, γράψτε: [email protected]:/διαδρομή/προς/απομακρυσμένο/.

Αφού εισέλθετε/περιηγηθείτε για την πηγή της μεταφοράς, μεταβείτε στην επόμενη περιοχή επιλογής. Κάντε κλικ στο άνοιγμα για να βρείτε έναν φάκελο προορισμού (αν η πηγή μεταφοράς είναι απομακρυσμένη) ή πληκτρολογήστε: [email protected]:/διαδρομή/από/απομακρυσμένο/ εάν κάνετε μεταφορά μέσω δικτύου.

  Πώς να τοποθετήσετε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους σε Linux

Το εργαλείο Grsync έχει λογικές προεπιλογές και δεν απαιτεί καμία επεξεργασία για τον μέσο χρήστη. Για να ξεκινήσετε τη μεταφορά, κάντε κλικ στο κουμπί έναρξης. Όταν ξεκινήσει η μεταφορά, θα εμφανιστεί μια οθόνη φόρτωσης. Εάν είστε περίεργοι για το πώς λειτουργεί το Rsync, κάντε κλικ στο κουμπί “Έξοδος rsync”. Αυτό θα εμφανίσει μια πλήρη έξοδο εντολής στην οποία μπορεί να ανατρέξει ο χρήστης.

Συμβουλή Quick Grsync

Δεν είστε σίγουροι γιατί ο συγχρονισμός των αρχείων σας δεν λειτουργεί; Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία προσομοίωσης. Επιτρέπει στους χρήστες να τροποποιήσουν και να ρυθμίσουν ένα Rsync και στη συνέχεια να εκτελέσουν μια προσομοίωση. Δεν μεταφέρονται πραγματικά αρχεία. Αντίθετα, προσομοιώνονται και δίνεται έξοδος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αρχάριους του Rsync να τροποποιήσουν τις ρυθμίσεις μεταφοράς τους, να εντοπίσουν σφάλματα κ.λπ.

Για πρόσβαση στη λειτουργία προσομοίωσης στο Grsync, κάντε κλικ στο «Αρχείο» και μετά στο «Προομοίωση». Εναλλακτικά, ανοίξτε το εργαλείο προσομοιωτή Grsync με τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl + S.

συμπέρασμα

Οι σύγχρονες εφαρμογές συγχρονισμού έχουν τις περιπτώσεις χρήσης τους, αυτό είναι σίγουρο. Αν θέλετε να διανείμετε μια δέσμη αρχείων σε 5 ή 6 υπολογιστές σε LAN ή μέσω Διαδικτύου, το Rsync δεν είναι για εσάς. Ωστόσο, εάν αυτό που θέλετε είναι να διατηρήσετε γρήγορα έναν φάκελο σε συγχρονισμό μεταξύ μερικών υπολογιστών Linux Rsync είναι ο ξεκάθαρος νικητής εδώ. Δεν χρειάζεται να μπλέξετε με τους γραμμικούς κώδικες, να διαμορφώσετε μια διεπαφή ιστού ή να συνδεθείτε σε μια εφαρμογή Android. Απλώς πληκτρολογήστε μια εντολή ή χρησιμοποιήστε το εργαλείο Grsync και η μεταφορά ξεκινά.