Πώς να ρυθμίσετε το Quassel Core σε διακομιστή Ubuntu

Ένας από τους καλύτερους πελάτες IRC γραφικών στο Linux είναι ο Quassel. Ο κύριος λόγος που όλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα είναι η δυνατότητα “πυρήνας” του Quassel. Με τον “πυρήνα” οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν μια μόνιμη εφαρμογή σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή που θα διατηρεί τις συνδέσεις με όλα τα δωμάτια IRC τους. Από εκεί, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί σε αυτόν τον πελάτη και να μην χάσει ποτέ ένα μήνυμα, ειδοποίηση κ.λπ. Το Core επιτρέπει επίσης στους χρήστες να διαβάζουν αρχεία καταγραφής και να συνδέονται πολλές φορές με διάφορους πελάτες, και όχι μόνο με Quassel. Για να ρυθμίσετε τον πυρήνα Quassel, θα χρειαστείτε έναν διακομιστή Linux που να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε διακομιστή Linux, σκεφτείτε να αποκτήσετε ένα VPSή τουλάχιστον να εγκαταστήσετε τον πυρήνα σε έναν υπολογιστή που είναι πάντα ενεργοποιημένος.

Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που αυτό το σεμινάριο εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στον διακομιστή Ubuntu, το Quassel Core είναι διαθέσιμο για χρήση σε άλλες διανομές διακομιστή Linux. Οι οδηγίες για άλλες διανομές διακομιστή είναι παρόμοιες με αυτές για έναν χρήστη του Ubuntu. Για να εγκαταστήσετε το λογισμικό διακομιστή, ανοίξτε τη διαχείριση πακέτων και αναζητήστε “quassel-core”.

Εγκαταστήστε το Quassel Core

Το εργαλείο απομακρυσμένης σύνδεσης για το Quassel IRC (Quassel Core) είναι συσκευασμένο στα αποθετήρια λογισμικού του Ubuntu. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες δεν θα έχουν πρόβλημα με την εγκατάσταση και τη ρύθμιση του. Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με τίποτα ή να ενεργοποιήσετε με μη αυτόματο τρόπο λειτουργικές μονάδες όπως το “LAMP” (Linux, Apache MySQL και PHP).

  Τρόπος εκτέλεσης οποιασδήποτε εφαρμογής σε λειτουργία εικόνας σε εικόνα στο παράθυρο 10

Για να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Quassel Core στον διακομιστή Ubuntu, συνδεθείτε μέσω μιας σύνδεσης SSH και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή.

sudo apt install quassel-core

Η εκτέλεση της εντολής “apt install” θα πρέπει να πει στο Ubuntu να βγει και να κατεβάσει και να εγκαταστήσει τα απολύτως πιο πρόσφατα πακέτα QC από τα αποθετήρια λογισμικού. Επιπλέον, η εκτέλεση αυτής της εντολής θα ρυθμίσει αυτόματα το SSL (Secure Socket Layer) και θα διαμορφώσει το Quassel με το Systemd.

διεύθυνση IP

Το Core εκτελείται και είναι έτοιμο να ξεκινήσει, αλλά οι τοπικοί πελάτες Quassel IRC δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα τη σύνδεση. Πρώτα, θα πρέπει να μάθετε τη διεύθυνση IP του διακομιστή. Για να βρείτε την IP, βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδεθεί στον διακομιστή Ubuntu με σύνδεση SSH και χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή.

  Πώς να απαλλαγείτε από δύο εφαρμογές δίπλα-δίπλα σε ένα iPad

Ένας ανόητος τρόπος για να απομονώσετε την τοπική διεύθυνση IP οποιουδήποτε μηχανήματος Linux είναι να εκτελέσετε το ip addr show και να το συνδυάσετε χρησιμοποιώντας grep για να φιλτράρετε το 192.168.

ip addr show | grep "inet 192.168"

Αντιγράψτε την έξοδο της παραπάνω εντολής, καθώς είναι η τοπική σας διεύθυνση IP.

Βρείτε IP με πολλαπλούς προσαρμογείς δικτύου

Ορισμένοι διακομιστές σε Linux χρησιμοποιούν περισσότερες από μία συνδέσεις LAN για να εξισορροπήσουν τον φόρτο εργασίας. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι πιθανώς καλύτερο να αποφύγετε την παραπάνω εντολή, καθώς μπορεί να επιστρέψει πολλές διευθύνσεις χωρίς κανένα πλαίσιο. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε το “ip link” για να αποκαλύψετε κάθε προσαρμογέα δικτύου στο μηχάνημα. Στη συνέχεια, από εκεί, αντιγράψτε την τοπική IP

ip link show

Βρείτε Εξωτερική IP

Χρησιμοποιείτε το Quassel Core για IRC σε μηχάνημα εκτός του τοπικού σας δικτύου; Θα χρειαστείτε την εξωτερική διεύθυνση IP και όχι την τοπική. Για να αποκαλύψετε τη διεύθυνση IP ενός διακομιστή, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Ping. Για παράδειγμα, για να αποκαλύψω την IP του μου δικτυακός τόποςθα έτρεχα:

ping mylinuxfun.com -c1

Η δημόσια διεύθυνση IP για αυτόν τον διακομιστή είναι 159.89.34.24.

Θα πάρω το 159.89.34.24 και θα το χρησιμοποιήσω για να συνδεθώ.

Σύνδεση στον πυρήνα Quassel

Η σύνδεση με τον διακομιστή Quassel Core απαιτεί μια ειδική έκδοση του προγράμματος-πελάτη IRC. Εάν έχετε εγκαταστήσει το Quassel, απεγκαταστήστε το γιατί δεν θα λειτουργήσει με το Core. Αντίθετα, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε την εφαρμογή πελάτη.

  Πώς να δημιουργήσετε αυτόματα γραφήματα στα Φύλλα Google

Ubuntu

sudo apt remove quassel

sudo apt install quassel-client

Debian

sudo apt remove quassel

sudo apt install quassel-client

Arch Linux

sudo pacman -R quassel-monolithic

sudo pacman -S quassel-client

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf remove quassel

sudo dnf install quassel-client

OpenSUSE

sudo zypper remove quassel-mono

sudo zypper install quassel-client

Ανοίξτε το Quassel Client. Καθώς ανοίγει, θα εμφανιστεί ένας οδηγός. Ο οδηγός λέει ότι «θα σας καθοδηγήσει στη ρύθμιση του Quassel Core». Κάντε κλικ στο μήνυμα για να ξεκινήσετε. Στην πρώτη σελίδα, το εργαλείο εγκατάστασης απαιτεί να δημιουργήσετε έναν νέο χρήστη. Συμπληρώστε τις πληροφορίες και χρησιμοποιήστε α ασφαλή κωδικό πρόσβασης.

Αφού ρυθμιστεί ο χρήστης, θα πρέπει να διαμορφώσετε το “Storage Backend”. Επιλέξτε «SQlite» και μετά κάντε κλικ στο «commit» για να το ρυθμίσετε.

Σύνδεση σε IRC με Quassel Core

Τώρα που μια σύνδεση με τον διακομιστή Quassel Core λειτουργεί σωστά, θα εμφανιστεί ένας νέος οδηγός. Αυτή τη φορά, ο Quassel θα σας καθοδηγήσει στη σύνδεση σε δίκτυα IRC. Για να ξεκινήσετε, κάντε κλικ στο «επόμενο» στο αναδυόμενο μήνυμα.

Κάντε κλικ και προσθέστε το “Nick” και τις “Identities”. Όταν τελειώσετε, προχωρήστε στο “Ρύθμιση σύνδεσης δικτύου”. Σε αυτό το παράθυρο, χρησιμοποιήστε το εργαλείο για να προσθέσετε τους διακομιστές IRC στους οποίους θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση. Φροντίστε επίσης να προσθέσετε τυχόν κανάλια συνομιλίας στα οποία θέλετε να συνδεθεί αυτόματα το Quassel.

Κάντε κλικ στο κουμπί “Αποθήκευση & Σύνδεση” για να συνδέσετε το Core στο IRC.