Πώς να ρυθμίσετε τον δικό σας διακομιστή ροής μουσικής σε Linux με το Subsonic

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μουσικών υπηρεσιών εκεί έξω σήμερα. Ακόμη και σε Linux, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ Amazon Prime Music, Google Music, Spotify και άλλων. Ωστόσο, όλες αυτές οι υπηρεσίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Οι χρήστες Linux δεν έχουν την ελευθερία να χρησιμοποιούν τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής που θέλουν ή έχουν την ελευθερία να τροποποιούν τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας μουσικής.

Μην ανησυχείς! Υπάρχει μια υπηρεσία μουσικής που μπορεί να τρέξει εύκολα ο καθένας στον δικό του υπολογιστή Linux ή διακομιστή. Επιτρέπει απεριόριστο χώρο αποθήκευσης μουσικής, υποστήριξη διαδικτυακού ραδιοφώνου και ακόμη και δυνατότητα διαχείρισης podcast. Λοιπόν, πώς το εγκαθιστάτε;

Εγκατάσταση Java

Το Subsonic είναι μια εφαρμογή Java. Για να λειτουργήσει σε Linux (είτε το εκτελείτε σε διακομιστή Linux είτε σε επιτραπέζιο/φορητό υπολογιστή) πρέπει να εγκατασταθεί ο χρόνος εκτέλεσης Java. Ξεκινήστε ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού και εισάγοντας την ακόλουθη εντολή:

Ubuntu

sudo apt install openjdk-8-jre

Arch Linux

sudo pacman -S jre8-openjdk

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install java-1.8.0-openjdk.x86_64

OpenSUSE

Το SUSE διαθέτει ένα πακέτο εγκατάστασης με 1 κλικ για πολλές εκδόσεις της Java για Subsonic. Η έκδοση που καλύπτεται σε αυτόν τον οδηγό είναι το Open Java Development Kit Runtime Environment, έκδοση 8.

Μεταβείτε σε αυτή τη σελίδα εδώκαι κάντε κλικ σε αυτό για να το εγκαταστήσετε. Ωστόσο, κατανοήστε ότι υπάρχουν πολλές εκδόσεις Java σε αυτό το λειτουργικό σύστημα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη χρήση της έκδοσης 8, σκεφτείτε να την απεγκαταστήσετε και να δοκιμάσετε κάποιες από τις άλλες εκδόσεις πακέτου Java με 1 κλικ εδώ.

  Πώς να προσθέσετε συνομιλία στο Facebook Messenger σε Linux με Pidgin IM

Debian

sudo apt-get install openjdk-8-jre

Λάβετε υπόψη σας, αν και αυτός ο οδηγός εστιάζει στη χρήση της έκδοσης 8 του περιβάλλοντος χρόνου εκτέλεσης Java, δεν είναι η πιο πρόσφατη έκδοση. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι χρήστες που θέλουν να εγκαταστήσουν το Subsonic μπορούν να το κάνουν με οποιαδήποτε έκδοση, όχι μόνο με την πιο πρόσφατη.

Δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την έκδοση 8 με τον διακομιστή μουσικής Subsonic; Μη διστάσετε να αναζητήσετε τον υπολογιστή σας Linux για μια νεότερη έκδοση. Η Subsonic δεν έχει κανένα πρόβλημα (από όσο γνωρίζουμε) στη χρήση νεότερων εκδόσεων του Java Runtime Environment. Επιπλέον, είναι επίσης δυνατό να πηγαίνετε στην Oracleκαι χρησιμοποιήστε το επίσημο περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης Java για Linux επίσης.

Εγκατάσταση Subsonic

Το Subsonic είναι συσκευασμένο στον ιστότοπο του προγραμματιστή. Όσοι χρησιμοποιούν Open SUSE ή Fedora (και διακομιστές που βασίζονται στο Redhat όπως CentOS κ.λπ.) πρέπει να πάνε αυτή τη σελίδα λήψηςκαι κατεβάστε την έκδοση Redhat του Subsonic.

Εκείνοι σε Ubuntu, Debian, Linux Mint, Elementary OS κ.λπ.: κατευθυνθείτε αυτή τη σελίδα λήψης, και λάβετε το αρχείο πακέτου Debian για το Subsonic.

Χρήστες του Arch Linux, κατεβάστε και δημιουργήστε αυτό AUR πακέτο και η Subsonic θα εγκατασταθεί στο σύστημα.

Για το πακέτο Redhat και Debian: κάντε διπλό κλικ στο αρχείο που λάβατε από τον ιστότοπο της Subsonic και εκτελέστε το. Θα ανοίξει με το Gnome Software, το κέντρο λογισμικού του Ubuntu (ή οποιοδήποτε πρόγραμμα εγκατάστασης λογισμικού τρέχει η έκδοση του Linux που διαθέτετε). Κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης και το Subsonic θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας.

Διαμόρφωση Subsonic

Ο Subsonic Media Server είναι εγκατεστημένος, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Το λογισμικό διακομιστή διαθέτει ένα πρόγραμμα παρασκηνίου που του επιτρέπει να αλληλεπιδρά με δίκτυα, συσκευές και άλλα σημαντικά στοιχεία. Ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το systemd για να ξεκινήσετε τη διαδικασία φόντου Subsonic και να το ενεργοποιήσετε και κατά την εκκίνηση.

  Πώς να παίξετε το Deadcore στο Linux

Αρχικά, ξεκινήστε τη διαδικασία παρασκηνίου.

sudo systemctl start subsonic

Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τη διαδικασία παρασκηνίου κατά την εκκίνηση.

sudo systemctl start subsonic

Είστε χρήστης του Debian; Ορισμένες εκδόσεις του Debian δεν χρησιμοποιούν το σύστημα εκκίνησης του συστήματος. Ξεκινήστε την υπηρεσία με αυτήν την εντολή: sudo υπηρεσία υποηχητική εκκίνηση

Στη συνέχεια, ανοίξτε αυτό το αρχείο διαμόρφωσης με το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano, βρείτε το “root” και αλλάξτε το στο όνομα χρήστη σας. Αποθηκεύστε το αρχείο με Ctrl + O.

Με το πρόγραμμα παρασκηνίου σε λειτουργία και πλήρως ενεργοποιημένο, ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού και επισκεφτείτε την ακόλουθη διεύθυνση url: https://localhost:4040

Όσοι εκτελούν το Subsonic σε διακομιστή θα πρέπει να επισκεφτούν τη διεύθυνση IP του διακομιστή μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού. Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται εύκολα μέσω του δρομολογητή ή χρησιμοποιώντας την εντολή ifconfig.

Προσθήκη μουσικής στο Subsonic

Τοποθετήστε μουσική στον υπολογιστή Linux (ή διακομιστή) και να έχετε κατά νου πού βρίσκονται τα αρχεία. Για παράδειγμα, εάν εγκαταστήσατε τον διακομιστή πολυμέσων Subsonic σε φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή Ubuntu, τοποθετήστε τη μουσική σας στο /home/username/Music ή κάπου παρόμοιο, με τη διαχείριση αρχείων.

Στη συνέχεια, στο εσωτερικό της διεπαφής Subsonic, κάντε κλικ στο εικονίδιο “Ρυθμίσεις” στην πλαϊνή γραμμή και εισαγάγετε όπου είναι αποθηκευμένη η μουσική στο υποηχητικό, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «αποθήκευση» και στη συνέχεια στο «Σάρωση φακέλων πολυμέσων τώρα». Αυτό θα αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις και θα βγει και θα βρει όλη τη μουσική και στη συνέχεια θα τις προσθέσει στο υποηχητικό.

  Πώς να ενεργοποιήσετε την αυτόματη σύνδεση στο Kodi σε Linux

Για να ακούσετε μουσική, κάντε κλικ στο “Αρχική σελίδα” και περιηγηθείτε στη μουσική που προστέθηκε.

Σημείωση: οι χρήστες διακομιστή πρέπει να τοποθετούν τα αρχεία μουσικής τους στο /var/music/.

Άλλα χαρακτηριστικά Subsonic

Το Subsonic μπορεί να κάνει άλλα πράγματα εκτός από τη ροή μουσικής μέσω του Διαδικτύου και του τοπικού δικτύου. Είναι δυνατή η προσθήκη podcast ή διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών.

Προσθέστε ένα podcast κάνοντας κλικ στην καρτέλα “podcast”. Προσθέστε τη ροή RSS από τα podcast που θέλετε να ακούσετε. Από εδώ, θα είναι δυνατή η λήψη podcast από τον διακομιστή Subsonic και η αναπαραγωγή τους μέσω της εφαρμογής για κινητά και μέσω της διεπαφής ιστού.

Η προσθήκη ραδιοφωνικών σταθμών γίνεται περίπου με τον ίδιο τρόπο. Μεταβείτε στην πλαϊνή γραμμή και κάντε κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο. Στη συνέχεια, προσθέστε απλώς τη διεύθυνση URL της ροής του διαδικτυακού ραδιοφώνου.

Subsonic Mobile Apps

Μπορείτε να προσπελάσετε το Subsonic σας από Android ή iOS. Απλώς κατεβάστε μία από τις πολλές υποηχητικές εφαρμογές για κινητά. Πολλοί προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει εφαρμογές Subsonic. Εάν δεν είστε λάτρης της επίσημης εφαρμογής για κινητά για το Subsonic, δοκιμάστε μερικές από τις εναλλακτικές εφαρμογές που συνδέονται. Χωρίς αμφιβολία υπάρχει λύση για όλους.

Σημείωση: Το Subsonic μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν, αλλά διαθέτει λειτουργία premium που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πιο προηγμένες λειτουργίες. Αγοράστε μια άδεια ενός έτους εδώ.

συμπέρασμα

Η ροή μουσικής είναι πολύ ωραία, αλλά είναι χωλό να πρέπει να εμπιστευτείτε τις υπηρεσίες για να παραδώσετε αξιόπιστα το περιεχόμενο που θέλετε. Με το Subsonic, δεν βασίζεστε σε κανέναν εκτός από τη δύναμη του υπολογιστή σας Linux και το μέγεθος των σκληρών σας δίσκων. Για όσους είναι λίγο πιο γνώστες της τεχνολογίας, αυτή είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή.