Πώς να ρυθμίσετε την κοινή χρήση επιφάνειας εργασίας VNC σε Linux με το TigerVNC

Αν θέλετε να μοιραστείτε την επιφάνεια εργασίας σας μέσω LAN ή Διαδικτύου σε Linux, ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να φιλοξενήσετε έναν διακομιστή VNC. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις VNC για κοινή χρήση επιφάνειας εργασίας στο Linux. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε το TigerVNC. Προσφέρει μια αξιόπιστη λύση διακομιστή VNC, είναι εύκολη στην εγκατάσταση και υποστηρίζεται σε πολλές εκδόσεις Linux.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Ubuntu

sudo apt install tigervnc-standalone-server tigervnc-viewer

Debian

sudo apt-get install tigervnc-standalone-server tigervnc-viewer

Arch Linux

sudo pacman -S tigervnc

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install tigervnc-server

OpenSUSE

Πάρτε το πακέτο TigerVNC από τη σελίδα υπηρεσίας έκδοσης OpenSUSE. Υποστηρίζονται όλες οι σύγχρονες εκδόσεις του SUSE. Για εγκατάσταση, κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης με 1 κλικ.

Άλλα Linux

Το TigerVNC είναι μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες VNC στο Linux. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποστηρίζεται η διανομή σας και ότι υπάρχει διαθέσιμο πακέτο με δυνατότητα εγκατάστασης. Αναζητήστε στον διαχειριστή πακέτων της διανομής σας Linux για «tiger vnc» και «tiger vnc server». Εγκαταστήστε τα και συνεχίστε με αυτόν τον οδηγό.

Δεν μπορείτε να βρείτε πακέτο; Κατευθυνθείτε προς το επίσημη ιστοσελίδα για να μάθετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε ένα δυαδικό ή τον πηγαίο κώδικα.

  Πώς να εκτελέσετε το KDE Plasma Mobile στο VirtualBox σε Linux

Ρύθμιση

Το TigerVNC θα διαμορφώσει αυτόματα τα πράγματα και θα τα ετοιμάσει για χρήση. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία διαμόρφωσης διακομιστή, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού. Μέσα στο παράθυρο του τερματικού, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

vncserver

Καθώς αυτή η εντολή εκτελείται μέσα στο τερματικό, η προτροπή θα ζητήσει έναν κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση στους επιτραπέζιους υπολογιστές σας μέσω VNC. Σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, μεταβείτε στο ισχυρός συνθηματικόςκαι δημιουργήστε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης. Αυτό είναι κρίσιμο, ειδικά αν σκοπεύετε να μεταφέρετε τις συνδέσεις VNC στο Διαδίκτυο.

Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης στη γραμμή εντολών και το αρχείο διαμόρφωσης θα δημιουργηθεί και θα αποθηκευτεί στο ~/.vnc.

Εκτέλεση του διακομιστή

Από προεπιλογή, ο διακομιστής VNC που μόλις ρυθμίσατε θα εκτελείται μόνο όταν ανοίξετε ένα τερματικό και εκτελέσετε την εντολή vncserver. Εφόσον τα πράγματα έχουν ήδη ρυθμιστεί, το εργαλείο θα ξεκινήσει τα πάντα και θα εκτυπώσει τη διεύθυνση με την οποία θα συνδεθείτε μέσω του LAN.

vncserver

Σημείωση: για να εκτελέσετε VNC μέσω Διαδικτύου, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του δρομολογητή σας και στη θύρα προώθησης θύρας 111.

Αυτόματη εκτέλεση με Systemd

Η εκτέλεση του διακομιστή με μια εντολή είναι ωραία, αν το μόνο που χρειάζεστε είναι γρήγορη πρόσβαση εδώ και εκεί. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε μια συνεχή σύνδεση, ο καλύτερος τρόπος είναι να επιτρέψετε στο VNC να εκτελείται συνεχώς μέσω του συστήματος init σας. Καθώς τα περισσότερα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα Linux χρησιμοποιούν systemd, αυτό θα καλύψει το παράδειγμα.

Εάν το λειτουργικό σας σύστημα Linux δεν χρησιμοποιεί το σύστημα systemd init, θα χρειαστεί να προσθέσετε την εντολή “vncserver” για εκκίνηση μέσω xinitrc ή κάτι παρόμοιο.

  Πώς να παίξετε το Forest στο Linux

Ενεργοποιήστε την εκτέλεση του διακομιστή κατά την εκκίνηση με την ακόλουθη εντολή systemd.

systemctl --user enable [email protected]:1

Μην εκτελείτε αυτήν την εντολή εκτός της λειτουργίας χρήστη, καθώς θα μπορούσε να είναι ζήτημα ασφαλείας. Επιπλέον, μην ενεργοποιείτε τη συνεχή εκτέλεση του διακομιστή VNC εάν δεν εμπιστεύεστε άλλα άτομα στο δίκτυό σας.

Killing The VNC Server

Μερικές φορές το TigerVNC μπορεί να παρουσιάσει σφάλμα και να μπλέξει. Εάν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί να σκοτώσετε τον διακομιστή οποιαδήποτε στιγμή, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή.

vncserver -kill :1

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η εντολή θα σκοτώσει μόνο μία παρουσία που εκτελείται κάθε φορά. Εάν εκτελείτε πολλές εκδόσεις του διακομιστή ταυτόχρονα, θα πρέπει να τον καθορίσετε στην εντολή. Για να το κάνετε αυτό, αντικαταστήστε το :1 με τον αριθμό που σας έδωσε ο διακομιστής όταν τον ξεκινήσατε με την εντολή.

Εκκίνηση του περιβάλλοντος της επιφάνειας εργασίας σας

Ακριβώς επειδή μπορείτε να συνδεθείτε στον διακομιστή VNC σας, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί τίποτα. Για να συμβεί κάτι όταν συνδέεστε, θα πρέπει να το καθορίσετε μέσα σε ένα αρχείο αυτόματης εκκίνησης. Κάντε ένα μεταβαίνοντας σε ένα τερματικό και εισάγοντας:

echo '#!/bin/sh' > ~/.vnc/xstartup

chmod u+x ~/.vncxstartup

Στη συνέχεια, βρείτε τον κώδικα για να ξεκινήσετε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας. Για να βρείτε αυτόν τον κωδικό, ανοίξτε μια άλλη καρτέλα τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή cd για να μεταβείτε στον κατάλογο xsessions.

cd /usr/share/xsessions/

Μέσα σε αυτόν τον φάκελο, χρησιμοποιήστε το LS για να αποκαλύψετε τα πάντα εκεί. Εδώ βρίσκονται όλα τα αρχεία συνεδρίας για περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας. Σε αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε την επιφάνεια εργασίας LXDE, αλλά η ιδέα είναι η ίδια για κάθε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

  4 καλύτερες εφαρμογές τερματικού για Linux

Χρησιμοποιώντας τα cat και grep, αποκαλύψτε την εντολή μέσα στο αρχείο xsession Desktop.

cat LXDE.desktop | grep "Exec="

Η εκτέλεση της εντολής cat σε αυτό το αρχείο συνεδρίας αποκαλύπτει την εντολή έναρξης για το LXDE:

Exec=/usr/bin/startlxde

Ξεχάστε το “Exec=” και απλώς εστιάστε στο “/usr/bin/lxde”. Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano, επικολλήστε αυτόν τον κώδικα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο αρχείο εκκίνησης και πατήστε Ctrl + O για να τον αποθηκεύσετε.

nano ~/.vnc/xstartup

exec /usr/bin/startlxde &

Αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει με οποιαδήποτε συνεδρία περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας εντός του /usr/share/xsessions/.

Σύνδεση σε διακομιστή που λειτουργεί

Η σύνδεση σε έναν διακομιστή VNC που λειτουργεί στο δίκτυο είναι πολύ εύκολη. Για να ξεκινήσετε, έχετε υπόψη σας ότι κάθε φορά που εκτελείτε μια παρουσία του διακομιστή VNC, δημιουργείται ένα 1. Η πρώτη παρουσία του διακομιστή (γνωστός και ως εκτελώντας την εντολή μόνο μία φορά) θα δημιουργήσει:

example-linux-pc:1

Εκτελώντας το 4 φορές, σε 4 ξεχωριστά τερματικά θα δημιουργηθούν:

example-linux-pc:1

example-linux-pc:2

example-linux-pc:3

example-linux-pc:4

Εφόσον ο υπολογιστής που θέλει να συνδεθεί στη συνεδρία, καθώς και ο υπολογιστής που φιλοξενεί τη συνεδρία βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο, μπορεί να πραγματοποιηθεί σύνδεση μόνο με το όνομα κεντρικού υπολογιστή. Για να συνδεθείτε, ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή.

vncviewer example-linux-pc:1

Αφού εισαγάγετε την εντολή στη γραμμή εντολών, θα ανοίξει το εργαλείο TigerVNC GUI και θα ζητήσει κωδικό πρόσβασης. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης που γράψατε κατά τη διαδικασία εγκατάστασης για να συνδεθείτε.

Αντίθετα, συνδεθείτε με GUI

Δεν θέλετε να συνδεθείτε μέσω της γραμμής εντολών; Εάν ναι, ανοίξτε το πρόγραμμα προβολής Tiger VNC και συμπληρώστε τη διεύθυνση διακομιστή μέσα στο μήνυμα. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης που σας ζητήθηκε να συμπληρώσετε όταν ξεκίνησε.